Baby Kraamtijd Mama

Hoe een goede daad me deed nadenken over moedermelk doneren

13 maart 2020
moedermelk doneren

Hoe ouder ik word, hoe meer ik het waardeer wanneer moeders elkaar helpen. Begrijpen dat een ander niet hetzelfde hoeft te denken, om haar te helpen of gewoon aardig tegen elkaar zijn. Deze week deed ik iets wat mij helemaal niet zoveel moeite kostte, maar waar ik een ontzettend blije reactie op kreeg….

Novan is nu zes weken oud. We beginnen in een soort van ritme te komen. De slapeloze nachten worden beter. En er kan zowaar af en toe een welgemeend lachje van zijn kant af. Alsof hij begrijpt dat ik mijn uiterste best doe om zijn gebruiksaanwijzing te leren kennen en toepassen. Echt grote opstartproblemen hebben we niet gehad. Wel was het zo dat ik me even verkeken had op borstvoeding geven.

Dat doe ik gewoon even

Voordat ik Chloé kreeg, was borstvoeding niet echt mijn ding. Ik was er niet tegen maar voor mij had het gewoon nog nooit echt zo gewerkt. Het was een hoop ploeteren en met een lichaam dat sneller afvalt dan aankomt, was het ook niet te doen. Dat veranderde ruim vier jaar geleden. Vanaf het moment dat Chloé het levenslicht zag, dronk ze goed en veel. Uiteindelijk hield ik het ruim drieëneenhalf jaar vol en had ik officieel de status van langvoeder te pakken. Geen wonder dat het geven van borstvoeding ook dit keer mijn voorkeur had. Noem het arrogantie of herwonnen zelfverzekerdheid gebaseerd op jarenlange ervaring maar ik dacht bij mijzelf “Dat doet ik wel even”.

In de praktijk zag ik even een detail over het hoofd: het wel of niet slagen van borstvoeding is ook erg afhankelijk van je kind.  En Novan bleek geen kopie van Chloe. De eerste nacht en daaropvolgende dag dronk hij namelijk amper. Hij was veel te misselijk van de bevalling en moest echt even bijkomen. Daar had ik dus niet op gerekend. Ook had hij opvallend veel moeite met drinken aan de rechter borst. Gelukkig kregen we dat na een aantal dagen onder controle.

Een voorraadje moedermelk

Inmiddels zijn we een aantal weken verder. De strubbelingen van de kraamweek zijn naar de achtergrond verdwenen en de borstvoeding gaat prima. Om mijzelf wat meer vrije tijd en rust tussen de voedingen te geven ben ik ook al snel vlot gaan kolven. Zo kan man af en toe een flesje moedermelk geven terwijl ik weg ben of wat anders doe. Het kleine voorraadje moedermelk in de vriezer geeft mij de vrijheid die ik nodig heb. En de zekerheid dat mijn kindje geen honger heeft als ik weg ben.

Got milk?

Dat ik daarmee ook de pasgeboren baby van een andere moeder kan voeden, was nooit bij mij opgekomen. Het was mij ook nooit gevraagd om melk af te staan. Maar deze week kreeg ik een appje van een meisje uit mijn zwangerschapsklasje. Haar pasgeboren baby was te veel afgevallen na de geboorte. Ze wilde hem graag moedermelk geven in plaats van kunstvoeding. Maar de borstvoeding was bij haar nog niet genoeg op gang gekomen. Daarom vroeg ze aan ons, haar medecursisten, of we wat  afgekolfde melk over hadden. Misschien een brutale vraag, maar nee heb je, ja kun je krijgen.

Toevallig zag ik de vraag als eerste en antwoordde bevestigend. Ze mocht wel een zakje moedermelk uit de voorraad van mijn vriezer hebben. Haar man kwam het ophalen en was zo dankbaar dat hij me uitbundig bedankte. Ergens vond ik het ook wel ontroerend dat datgene wat voor mij een simpel gebaar was, voor hun op dat moment een lifesaver was. Inmiddels is haar borstvoeding goed op gang gekomen en heeft mijn melk voorkomen dat haar zoontje nog meer afviel en bijgevoed moest worden.

Had ik die vraag maar eerder gesteld

Er zijn verschillende manieren waarop je een nieuwe moeder in de kraamtijd kan helpen. We staan er misschien niet altijd bij stil hoeveel het betekenen kan om een helpende hand uit te steken. Ik kijk met een zeer positief gevoel terug op deze hele ervaring. Tegelijkertijd zette het me ook aan het denken: ik heb dat ook meegemaakt. Geworsteld met borstvoeding. Stress vanwege alles wat er op je afkomt als nieuwe moeder. Wanhoop door slaaptekort en gierende hormomen. Wat zou het mooi geweest zijn als ik toen het lef had gehad om andere moeders uit mijn zwangerschapsklas om melk te vragen. Zodat ik even wat minder stress zou ervaren en wat meer rust zou hebben het in mijn eigen tempo te doen. Het zou voor sommige moeders een verschil kunnen uitmaken tussen doorzetten met borstvoeding of stoppen omdat je er helemaal doorheen zit. Hierdoor besefte ik weer hoe mooi het is als moeders elkaar helpen in plaats van elkaar afmaken op internet en social media vanwege onze verschillende keuzes.

Moedermelk doneren

Moedermelkbank

Vanwege mijn sikkelcelziekte zal ik nooit bloed kunnen doneren. Maar het zette me wel aan het nadenken om de mogelijkheden voor het doneren van moedermelk te bekijken. In Nederland zijn er verschillende melkbanken. Waaronder de Moedermelkbank van het Amsterdam UMC. Hier kunnen moeders die pas bevallen zijn en voldoende melk hebben afgekolfde melk doneren voor de baby van een ander. Donoren worden gescreend op verschillende ziektes. Want ziektes zoals HIV en Hepatitis B/C kunnen via moedermelk worden overgedragen. En moeders worden nog gekeurd door Sanquin om te kijken of ze niet via hun bloed bepaalde ziektes overdragen.

Ben je door de keuring? Dan stelt Moedermelkbank gesteriliseerde flessen en etiketten ter beschikking. Net zoals bij Moeder voor moeders kan ook nu een koerier de flesjes melk thuis komen ophalen. In de bank wordt donormelk getest op de aanwezigheid van bacteriën en gepasteuriseerd.

Informele netwerken

Ook zijn er in Nederland verschillende particuliere Facebook pagina’s waar je borstvoeding kunt doneren en moedermelk kunt krijgen. Zoals die van het Moedermelknetwerk. Deze pagina’s proberen  de vraag en aanbod van Moedermelk in Nederland en België bij elkaar te brengen. Wil je hier gebruik van maken, dan is het belangrijk om je goed te laten informeren. Het gebruiken van andermans melk ik namelijk niet zonder risico’s. En daarbij speelt vertrouwen een hele belangrijke rol.

Heb jij wel eens nagedacht over moedermelk doneren?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  • Reply
    Jikke
    15 maart 2020 at 14:25

    Ik heb daar zeker over nagedacht. 3 jaar geleden kreeg een buurvrouw een zoontje en vanwege hormoonproblemen kwam haar melk nauwelijks op gang. Ik voedde mijn jongste toen nog en heb geprobeerd te kolven. Helaas zonder succes ☹️
    Gelukkig heeft zij toen via het moedermelknetwerk voldoende melk kunnen krijgen om hem te kunnen voeden.
    Nu is er vorige week gezinsuitbreiding gekomen en heeft ze weer donormelk nodig. Gelukkig zijn er dan een heleboel lieve moeders die willen helpen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]