Moederdag

Moeten we Moederdag afschaffen?

14 mei 2017
Moederdag afschaffen

Zijn Moeder- en Vaderdag nog wel van deze tijd? Diverse scholen worstelen ermee. Gezinnen zijn tegenwoordig zo divers! Misschien moeten we Moederdag afschaffen vanwege de diversiteit van gezinnen.

Een aantal jaar geleden schreef ik al eens over het ontstaan van Moederdag. Nadat moeders eeuwenlang in verschillende culturen vereerd werden omdat ze letterlijk leven schonken, besloot president Woodrow Wilson er in1914 een nationale Feestdag van te maken. Maar tijden veranderen en gezinnen ook. Er zijn alleenstaande ouders, kinderen met twee vaders en twee moeders of zelfs kinderen die niet bij hun ouders wonen. Misschien is het dan wel een logische stap dat scholen Logisch dus dat scholen er over nadenken om Moederdag af te schaffen.

Waarom ik Moederdag leuk vind

Toen ik klein was, maakte ik voor Moederdag een knutselwerkje op school. En voor zover ik kan zien, doen mijn dochters hetzelfde. Ik heb al heel wat tekeningen, boekenleggers, portretten en andere huis-tuin-en-keukencreaties in mijn laatje naast het bed liggen. Tuurlijk vind ik alles mooi. Ze doen er erg hun best voor en het is natuurlijk schattig hoe ze in de week van Moederdag proberen het geheim te houden, maar toch al kleine beetjes verraden. Alleen al dat maakt het leuk. Miss C snapt er nog niet zoveel van, maar ik kijk al naar haar knutselwerkjes uit.

Ook ben ik het gewend om in de kerk Moederdag te voeren. Nee, niet groots hoor. Soms mogen de moeders naar voren komen, de andere keer mogen ze even gaan staan. Maar ze krijgen wat. Een bloem, applaus en een stukje waardering voor wat ze doen. Volgens mij is het ook zo dat vrouwen die geen moeder zijn, mogen gaan staan. Wij vrouwen hebben elkaar nodig. Je hoeft geen moeder te zijn om van waarde zijn bij het opvoeden van kinderen. De een is zondagsschooljuffrouw de ander oppas en weer een derde helpt op een andere manier.

Moeten we Moederdag afschaffen?

Ergens zou ik het dus wel jammer vinden als deze dag wordt afgeschaft. Ik kan alleen maar voor mijzelf spreken, maar toen ik een alleenstaande ouder was, heb ik het niet storend om Vaderdag te vierden. Mijn kinderen hebben een Vader. En we hebben het zo geregeld dat ze op die dag bij hem zijn. Wat ik mij van vroeger kon herinneren hoefden kinderen van gescheiden ouders of van wie een ouder was overleden ook geen werkjes te maken. Dan mochten ze iets anders doen. Meestal leuker dan verplicht klassikaal een werkje maken. Het leidde nooit tot aanvaringen met ouders. En voor zover ik mij herinneren kan, was het ook niet zo dat het gevoelig lag.

Toch wil dat natuurlijk niks zeggen. Ook ik zelf leerde ik de andere kant pas vele jaren later kennen. Toen mij vorig jaar gevraagd werd om iets op te schrijven voor mijn vader kon ik als enige niet meedoen. Voor het eerst ervoer ikzelf een stukje van dat gemis. Maar ik vond de vanzelfsprekendheid ook wel een beetje pijnlijk. En dan ben ik een volwassen persoon die het rationeel gezien ook wel best vindt dat haar vader er niet meer is.

Tradities zijn mooi, maar altijd onderhevig geweest aan de veranderde samenleving

Moederdag afschaffen of overleggen?

Dat men nadenkt over het afschaffen van Moeder- of Vaderdag verbaast mij niet. Ook over Pasen, Sinterklaas, Pinksteren en de invulling van andere feestdagen wordt tegenwoordig kritisch nagedacht. Tradities zijn mooi, maar altijd onderhevig geweest aan de veranderde samenleving. In de Middeleeuwen zal men andere tradities hebben gehad. Er waren toen veel meer Naamdagen en dagen van Heiligen waar bepaalde gebruiken bij hoorden die men toen koesterde en heilig achtte en wij nu niet meer kennen. We hebben het afgeschaft, een nieuwe invulling en betekenis aangegeven of helemaal vervangen. Over enkele generaties vermoed ik dat bepaalde dagen niet meer bestaan.

Of dat erg is? Ik weet het niet. Wie weet wat voor mooie feest(dag)en ons in de toekomst nog te wachten staan. Mocht de school van mijn kinderen Moederdag afschaffen, dan zou ik het wel mooi vinden dat ze hier niet 4 dagen van tevoren mee aankomen. Houd een enquête, informeer ouders op tijd, betrek ze in de invulling van wat het dan wel moet zijn.

Maar voorlopig ga ik eerst even mijn ontbijtje eten. Fijne Moederdag allemaal!

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  • Reply
    Leonie van Mil
    14 mei 2017 at 18:17

    Ik snap de keuze wel, maar ik zou het wel jammer vinden. En overal is wel een mouw aan te passen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]