Opvoeding

Wat voor een moeder-dochter relatie heb jij?

1 november 2016
wat-voor-een_moeder-dochter-relatie_heb-jij_goodgirlscompany

De moeder-dochter relatie is misschien wel een van de lastigste familieverbanden. Aan de ene kant houd je van je van haar. Maar niks krijgt je zo snel op de kast als wanneer je man op het verkeerde moment zegt “Joh, je lijkt net je moeder!”.

Over de complexiteit en schoonheid van de moeder-dochter relatie is dan ook al heel wat literatuur geschreven. Een kenner ben ik niet. Hoogstens moeder van drie dochters. Zo aan de vooravond van de puberteit, leek het me een goed idee om hier even aandacht aan te besteden. Momenteel vinden mijn dochters mij (geloof ik) nog wel een aardig en bovenal een goede moeder. Maar herinner mij over vijf jaar gerust aan deze woorden. Ik ben benieuwd hoe mijn oudste dochters dan zijn. Gelukkig is het nog niet zover. Ik hoop nog heel wat jaren te hebben om dingen enigszins bij te vijlen en waar nodig glad te strijken.

moeder-dochter-relatie_verstoorde-moeder-dochter-relatie_goodgirlscompany

Wat voor een moeder-dochter relatie wil ik hebben?

Ik heb altijd geweten dat ik ooit moeder zou willen worden. Ook was er al vroeg de wens voor een dochter. De eerste baby ballerinaschoentjes met strass steentjes waren al gekocht voordat ik ook maar wist wat ‘het’ werd. Zodra ik het wist, schetste ik een bepaald toekomstbeeld voor mijzelf. Van eerste balletles, tot de kledingkast die uit zou puilen van de jurkjes. Ik weet het; cliché en roze maar daarom niet minder liefdevol. Maar de vraag wat voor een moeder-dochter relatie ik zou willen, hield mij ook bezig.

Mijn eigen moeder-dochter relatie

Allereerst heb ik natuurlijk mijn biologische moeder. Ik heb haar nooit gekend. En het is pas sinds ik zelf een zwangerschap en bevalling mee gemaakt heb, dat ik een heel klein beetje haar onmogelijke keuze kan bevatten. Ze gaf mij op, maar gaf mij daarmee alles. Ik weet niet hoe onze band geweest zou zijn als we de kans hadden gehad om een normale moeder-dochter relatie te ontwikkelen. Er nu achteraf een opbouwen, hoeft niet zo van mij. Er zit te veel tussen en het voelt voor mij te geforceerd als ik dan een band zou moeten laten ontstaan. Maar ik heb natuurlijk ook het voorbeeld van hoe ikzelf uiteindelijk ben opgevoed. De mooie dingen die ik klakkeloos overneem. Maar ook de bagage waar ik minder tevreden mee was en dus overboord zette.

Verschillende type moeder-dochter relaties

Wat voor een soort moeder-dochter relatie ik met mijn meiden heb, weet ik niet. We werken er nog aan. Tot nu kan ik zeggen dat we erg close zijn.Maar er een etiketje op plakken doe ik niet. Wel zijn er type moederrollen geweest waar ik mij bewust verre van houd.

Kritische moeder

Zoals de kritische moeder. Degene die altijd wat aan te merken heeft of het beter weet. Ik geloof dat ik best veeleisend ben. Ik wil dat mijn dochters hun best doen. Dat is het enige wat telt. Of ze daar nu een 10 of een 4 mee halen. Ik heb er een bloedhekel aan als ze ergens de kantjes vanaf lopen of met slappe excuses komen. Maar ook al ben ik het niet altijd eens met het gedrag, mijn meiden weten dat ze mij niet tegenover zich treffen. Het liefst sta ik achter ze en overtuig ik ze er van dat ze het kunnen. En als ik toevallig voorop sta, is dat omdat ik ze er doorheen sleep.

De zorgende moeder

Zij is degene die alles regelt. Niet omdat je daar om gevraagd hebt maar gewoon zo zit zij in elkaar. Natuurlijk vinden kinderen dat lekker. Dat wil zeggen totdat ze meer zelfstandigheid willen en dat ook opeisen. Dan zien ze haar bedoelingen als bemoeizucht. Of misschien ook wel het gebrek aan vertrouwen in hun eigen kunnen. En dan kruipt ze mogelijk in de rol van de slachtoffer moeder

Slachtofferrol moeder

Zij plaatst zichzelf altijd in een slachtofferrol. Ze zijn een kei in manipuleren of je slecht te laten voelen over jezelf. Of het er nu om gaat dat je een andere keuze maakt dan zij of gewoon geen zin hebt om met Kerst langs te komen omdat je ook graag een dag voor je eigen gezin zou willen. Om er geen ruzie over te krijgen, is de kans groot dat je elkaar gaat vermijden.

Jammer, want ook al is een moeder-dochter relatie soms erg complex, voor velen is hij van levensbelang. Binnenkort deel ik wat meer tips over hoe ik aan een goede moeder-dochter relatie werk.

Wat voor een type moeder ben jij?

Liefs Josan

Foto credits

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Dewi
  2 november 2016 at 09:13

  De kritische moeder & de zorgzame. De kritische moeder, daar probeer ik nog steeds de balans in te vinden… moeilijk, heeft ook met loslaten te maken

 • Reply
  Merel
  2 november 2016 at 07:24

  Geloof kritisch. En probeer een open sfeer te creëren. Dus ook als ze het niet met me eens is, mag ze dat aangeven. Of ik er iets mee doe is natuurlijk een tweede.

 • Reply
  12 reden waarom je Gilmore Girls op Netflix moet kijken
  2 november 2016 at 06:01

  […] te graag dat jezelf zo’n toffe moeder had gehad. En leg je voor jezelf de lat hoger om een goede moeder-dochter relatie te […]

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!