Moederschap Opvoeding

Wat voor een moeder-dochter relatie heb jij?

1 november 2016
wat-voor-een_moeder-dochter-relatie_heb-jij_goodgirlscompany

De moeder-dochter relatie is misschien wel een van de lastigste familieverbanden. Aan de ene kant houd je van je van haar. Maar niks krijgt je zo snel op de kast als wanneer je man op het verkeerde moment zegt “Joh, je lijkt net je moeder!”.

Over de complexiteit en schoonheid van de moeder-dochter relatie is dan ook al heel wat literatuur geschreven. Een kenner ben ik niet. Hoogstens moeder van drie dochters. Zo aan de vooravond van de puberteit, leek het me een goed idee om hier even aandacht aan te besteden. Momenteel vinden mijn dochters mij (geloof ik) nog wel een aardig en bovenal een goede moeder. Maar herinner mij over vijf jaar gerust aan deze woorden. Ik ben benieuwd hoe mijn oudste dochters dan zijn. Gelukkig is het nog niet zover. Ik hoop nog heel wat jaren te hebben om dingen enigszins bij te vijlen en waar nodig glad te strijken.

Wat voor een moeder-dochter relatie wil ik hebben?

Ik heb altijd geweten dat ik ooit moeder zou willen worden. Ook was er al vroeg de wens voor een dochter. De eerste baby ballerinaschoentjes met strass steentjes waren al gekocht voordat ik ook maar wist wat ‘het’ werd. Zodra ik het wist, schetste ik een bepaald toekomstbeeld voor mijzelf. Van eerste balletles, tot de kledingkast die uit zou puilen van de jurkjes. Ik weet het; cliché en roze maar daarom niet minder liefdevol. Maar de vraag wat voor een moeder-dochter relatie ik zou willen, hield mij ook bezig.

Mijn eigen moeder-dochter relatie

Allereerst heb ik natuurlijk mijn biologische moeder. Ik heb haar nooit gekend. En het is pas sinds ik zelf een zwangerschap en bevalling mee gemaakt heb, dat ik een heel klein beetje haar onmogelijke keuze kan bevatten. Ze gaf mij op, maar gaf mij daarmee alles. Ik weet niet hoe onze band geweest zou zijn als we de kans hadden gehad om een normale moeder-dochter relatie te ontwikkelen. Er nu achteraf een opbouwen, hoeft niet zo van mij. Er zit te veel tussen en het voelt voor mij te geforceerd als ik dan een band zou moeten laten ontstaan. Maar ik heb natuurlijk ook het voorbeeld van hoe ikzelf uiteindelijk ben opgevoed. De mooie dingen die ik klakkeloos overneem. Maar ook de bagage waar ik minder tevreden mee was en dus overboord zette.

Verschillende type moeder-dochter relaties

Wat voor een soort moeder-dochter relatie ik met mijn meiden heb, weet ik niet. We werken er nog aan. Tot nu kan ik zeggen dat we erg close zijn.Maar er een etiketje op plakken doe ik niet. Wel zijn er type moederrollen geweest waar ik mij bewust verre van houd.

Kritische moeder

Zoals de kritische moeder. Degene die altijd wat aan te merken heeft of het beter weet. Ik geloof dat ik best veeleisend ben. Ik wil dat mijn dochters hun best doen. Dat is het enige wat telt. Of ze daar nu een 10 of een 4 mee halen. Ik heb er een bloedhekel aan als ze ergens de kantjes vanaf lopen of met slappe excuses komen. Maar ook al ben ik het niet altijd eens met het gedrag, mijn meiden weten dat ze mij niet tegenover zich treffen. Het liefst sta ik achter ze en overtuig ik ze er van dat ze het kunnen. En als ik toevallig voorop sta, is dat omdat ik ze er doorheen sleep.

De zorgende moeder

Zij is degene die alles regelt. Niet omdat je daar om gevraagd hebt maar gewoon zo zit zij in elkaar. Natuurlijk vinden kinderen dat lekker. Dat wil zeggen totdat ze meer zelfstandigheid willen en dat ook opeisen. Dan zien ze haar bedoelingen als bemoeizucht. Of misschien ook wel het gebrek aan vertrouwen in hun eigen kunnen. En dan kruipt ze mogelijk in de rol van de slachtoffer moeder

Slachtofferrol moeder

Zij plaatst zichzelf altijd in een slachtofferrol. Ze zijn een kei in manipuleren of je slecht te laten voelen over jezelf. Of het er nu om gaat dat je een andere keuze maakt dan zij of gewoon geen zin hebt om met Kerst langs te komen omdat je ook graag een dag voor je eigen gezin zou willen. Om er geen ruzie over te krijgen, is de kans groot dat je elkaar gaat vermijden.

Jammer, want ook al is een moeder-dochter relatie soms erg complex, voor velen is hij van levensbelang. Binnenkort deel ik wat meer tips over hoe ik aan een goede moeder-dochter relatie werk.

Wat voor een type moeder ben jij?

moeder dochter relaties

Liefs Josan

Foto credits

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Dewi
  2 november 2016 at 09:13

  De kritische moeder & de zorgzame. De kritische moeder, daar probeer ik nog steeds de balans in te vinden… moeilijk, heeft ook met loslaten te maken

 • Reply
  Merel
  2 november 2016 at 07:24

  Geloof kritisch. En probeer een open sfeer te creëren. Dus ook als ze het niet met me eens is, mag ze dat aangeven. Of ik er iets mee doe is natuurlijk een tweede.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]