Opvoeding

Mijlpaal: 6 maanden borstvoeding

19 november 2015
6 maanden borstvoeding-tips bij borstvoeding-GoodGirlsCompanty-borstvoeding-geven-twijfels-over-borstvoeding

Nog enkele dagen en dan is mijn baby 6 maanden. Een mijlpaal. Ik geef dan 6 maanden borstvoeding. Iets wat ik van tevoren echt niet had zien aankomen. Geen van mijn andere kinderen kreeg zo lang borstvoeding. Bij mijn andere meiden gaf ik nu nog 1 of 2 voedingen borst en de rest de fles. Ik ging toch een beetje af op eerdere ervaringen, maar deze derde keer verloopt totaal anders dan gedacht en gepland. Nu ik terug kijk, ben ik daar best wel blij mee.

Het is echt wel een hele reis geweest. Al tijdens mijn zwangerschap schreef ik er een blog over. Hierin besprak ik duidelijk dat borstvoeding voor mij een manier van voeden is. Niet perse, dé. Deze mening is ontstaan naar mijn ervaringen met mijn eerste dochter. Zij was absoluut geen fan. Zo gek als mijn derde dochter er op is, zo’n hekel had haar zus er aan. Al vrij snel nam ik afscheid van het idee dat ik orstvoeding zou geven. Liever 2 borstvoedingen een tevreden kind die de rest fles krijgt dan andersom. Dat gaf ons allebei rust en daardoor konden we genieten van de momenten waarop ze geen fles kreeg.

6 maanden borstvoeding

Mijn ervaringen met mijn eerste dochter, kleurden de anderen. Niet persé negatief, Ik had er namelijk best vrede mee. Een eventuele volgende keer konden we het gewoon opnieuw proberen. Dat deed ik ook. haar zusje was iets makkelijker. Maar omdat ik zelf geen zwaargewicht ben en best veel afviel, werd ook dat al snel een combinatie van borst en fles. Net zoals de keer daarvoor was ik heel tevreden. Hoe tevreden ik ook was, ik heb mij wel altijd afgevraagd hoe het zou zijn. Hoe zou ik er tegen aan kijken als ik ‘gewoon’ 6 maanden borstvoeding gaf.

Toen het zover was en ik weer volop van voeding naar voeding leefde, viel het mij enorm zwaar. Wat was ik gewend geraakt aan mijn verworven vrijheden. Natuurlijk heb je met 2 kinderen een bepaalde regelmaat, maar een baby is een hele andere tak van sport. Ik voelde me aan handen en voeten gebonden. Werd er niet goed van dat de interesse van mijn baby voornamelijk bestond uit drinken, slapen en nog veel meer drinken. Voor mijn gevoel zat ik de hele dag met ontblote borst. Tijdens Wereld Borstvoedingsweek, deelde ik nog mijn twijfel. Schreef ik dat ik mij niet vast wilde pinnen op die 6 maanden. Vooral uit zelfbescherming omdat ik het toen echt heel zwaar vond.

Ook mijn kolfervaringen deelde ik. Hoe het eerst goed ging en de paniek omdat het terug liep. Sinds mijn laatste update is er best veel veranderd. Het kolven gaat beter en ik gebruik mijn medicijnen praktisch gezien niet meer. Alleen als ik mij heel erg gespannen voel. Maar ik weet nu dat mijn mentale gesteldheid een enorme invloed heeft. Voel ik mij niet lekker in mijn vel? Dan heeft dat meteen zijn weerslag. Dit is voor mij echt een heel belangrijk puntje. Niet alles kan leuk zijn, maar ik probeer wel heel bewust stress factoren te vermijden. Op tijd naar bed, rust nemen. Geewoomn echt duidelijk grenzen aangeven en me-time claimen. Desnoods is dat alleen maar met baby de hele dag in het weekend in bed liggen. Mij niet druk maken om wat ik allemaal met die tijd had kunnen doen.

5 belangrijke eye-openers

Na 6 maanden borstvoeding geven heb ik 5 belangrijke eye-openers ontdekt:

 • borstvoeding geven doe je niet alleen; niet ja jij mag het doen, de rest geeft commentaar. Maar ik bedoel het in dit geval ook positief. Het is zo ontzettend belangrijk om de steun van je familie, partner en mogelijk ook werkgever te hebben.
 • vind rolmodellen. Zoals ik eerder schreef, miste ik rolmodellen. Ik kende weinig vrouwen die lang borstvoeding gaven en waarmee ik mij wilde identificeren. Okay, ik ben lid van Facebook-groepjes, maar toch…ik blijf zo nu en dan moeite houden met het fanatisme. Nee, geef mij maar gewoon een paar vrouwen die ik ken, aardig vind en aan wie ik mijn vragen kan voorhouden of om tips kan vragen
 • schakel hulp in. Blijf niet alleen met je vragen zitten. Goede tips en rolmodellen ten spijt, soms kan het nodig zijn dat je professionele hulp in schakelt. Dit kan een lactatiekundige of huisarts zijn. Zolang het maar een persoon is waarbij je je veilig en gehoord voelt, Voor mij was het een enorme stap om medicijnen aan te vragen. Maar ik ben blij dat ik het deed omdat het werkte toen ik het het hardst nodig had
 • Investeer. In eerste instantie had ik een mooie enkelzijdige kolf. Toen mijn voeding terug iep vond ik het ergens best zonde om een dubbelzijdige te kopen.Ik maakte mijzelf wijs, dat het nog maar een paar maanden zou zijn. De moeite van de investering niet waard. Maar als je net zoals ik meer dan 12 keer per week kolft, is het best wel fijn dat ook al zijn het nog maar een paar maanden, dat deze momenten geen stress momenten zijn. Ik merk overduidelijk het verschil tussen enkel- of dubbelzijdig. En nu achteraf wenste ik dat ik eerder die overstap gemaakt had.
 • luister naar je kindje. Dat is uiteindelijk de reden waar je het voor doet. Waar mijn ene dochter er niks van moest weten, is deze dochter er verzot op.  In beide gevallen luister ik naar wat ze zelf aangeven. Ik zie niet het nut van borstvoeding geven tegen de zin van mijn kind. Maar ook niet van het afbouwen terwijl mijn kindje er zo van geniet.

In elk geval gaan we voorlopig nog even door. Hoelang dat is? Dat weet ik niet. Zolang het goed gaat, ben ik benieuwd wat deze reis mij leert.

Heb jij ook verschillende ervaringen met borstvoeding?

Foto:Pixabay

 • Reply
  Mijn moment van 2015 - GoodGirlsCompany
  29 december 2015 at 21:53

  […] aan een nieuw hoofdstuk van mijn leven. Als ik mijn moment van 2015 mag noemen, is dat toch wel de mijlpaal van 6 maanden borstvoeding geven. Inmiddels dus al weer 7 maanden. Nog steeds kijk heb ik momenten van verwondering. Deze […]

 • Reply
  Miss C, mijn baby is 6 maanden - GoodGirlsCompany
  26 november 2015 at 06:00

  […] is nog steeds een grote borstvoedingsfan. Eerder heb ik al de mijlpaal gedeeld dat ik 6 maanden borstvoeding geef. Dat voelt soms nog steeds super onwerkelijk. Het gaat gewoon goed. Of ik stop dat bepaal ik; […]

 • Reply
  Marian Zw.
  19 november 2015 at 08:02

  De eerste twee een paar maanden zo tussen de 2-4 maanden, de derde was echt verslaafd aan de borst. Wilde geen fles of iets anders……uiteindelijk toen ik weer zwanger was ermee gestopt omdat het me echt te veel werd.

 • Reply
  robustposch
  19 november 2015 at 07:40

  Wat knap josan! Daar kan je echt trots op zijn en ook erg fijn dat je zoveel steunt ontvangt van je omgeving!

 • Reply
  Tamara
  19 november 2015 at 07:28

  Jeeej! Alweer 6 maanden, is toch een soort van mijlpaal he?

  • Reply
   Josan
   19 november 2015 at 11:30

   Klopt, dank je wel voor je steun 🙂

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger
 • Kraamweek dag 6✨Afscheid nemen en verwelkomen liggen dicht bij elkaar deze week. Vandaag afscheid genomen van de verloskundige. En daarmee ook van een fase in mijn leven. Ik zal nooit meer een baby krijgen. En ondanks dat ik mijn gezin compleet vind, geeft dat toch een dubbel gevoel 🥺 Is dit herkenbaar? .
.
.
#baby #newmama #dutchmom #melaninbeauty #melaninpoppin #tbb #blackgirlmagic #baby #geboortenieuws #zoon #momblogger #mamablogger #mamaleven #momlife
 • ✨Cling to what is good✨De nachten zijn kort en de dagen zijn lang. Maar Novan doet het goed. 💙En nadat ik me maanden door alle ongemakken van de zwangerschap geworsteld heb en eerder het meer voelde als overleven in plaats van leven ben ik nu zo blij dat mijn lichaam zich begint te herstellen. Ik weer gewoon adem kan halen, niet meer ellendig voel vanwege een laag ijzer en hb. En bovenal geen medicijnen meer hoef te gebruiken. Totaal geen last van Baby Blues 💙in mijn geval ben ik er alleen maar op vooruit gegaan 🙏🏾
.
.
.
#newborn #newbornbaby #newbornfotografie #newbornfoto #baby #mama #newbornmommy #mixedbabies #mixedrace
 • De roze wolk is enorm. Ik heb hem lekker een paar dagen voor mijzelf gehouden maar daar is hij dan: Novan Xem Isaiah Nevis 💙 31.01.2020 geboren om 5:37 uur. 
Hij werd ruim tweeënhalf week te vroeg geboren. Perfect getimed anders zou ik worden ingeleid. Nu dankzij @dedoulas en @puurvroedvrouwen een hele mooie hands-off thuisbevalling gehad in bad. Zo mooi om te ervaren dat mijn zwangerschap en bevalling die in principe medisch waren met de juiste mensen om je heen toch natuurlijk verlopen kan. Waarbij jezelf de regie houdt en bepaalt wat jij wilt. Mijn gezin is compleet en deze bevalling was de beste afsluiting 💖
.
.
. #newborn #rainbowbaby #scriptureblanket #modernburlap #isaiah66 #zoon #geboren #helloworld #geboorte #geboortenieuws #baby #mama #mamablogger #mommyblogger #mommy #birthannouncement #birth #rainbowbaby🌈 #rainbowbabies #rainbowbabyannouncement
 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger

Dit zijn wij!