Opvoeding

Mijlpaal: 6 maanden borstvoeding

19 november 2015
6 maanden borstvoeding-tips bij borstvoeding-GoodGirlsCompanty-borstvoeding-geven-twijfels-over-borstvoeding

Nog enkele dagen en dan is mijn baby 6 maanden. Een mijlpaal. Ik geef dan 6 maanden borstvoeding. Iets wat ik van tevoren echt niet had zien aankomen. Geen van mijn andere kinderen kreeg zo lang borstvoeding. Bij mijn andere meiden gaf ik nu nog 1 of 2 voedingen borst en de rest de fles. Ik ging toch een beetje af op eerdere ervaringen, maar deze derde keer verloopt totaal anders dan gedacht en gepland. Nu ik terug kijk, ben ik daar best wel blij mee.

Het is echt wel een hele reis geweest. Al tijdens mijn zwangerschap schreef ik er een blog over. Hierin besprak ik duidelijk dat borstvoeding voor mij een manier van voeden is. Niet perse, dé. Deze mening is ontstaan naar mijn ervaringen met mijn eerste dochter. Zij was absoluut geen fan. Zo gek als mijn derde dochter er op is, zo’n hekel had haar zus er aan. Al vrij snel nam ik afscheid van het idee dat ik orstvoeding zou geven. Liever 2 borstvoedingen een tevreden kind die de rest fles krijgt dan andersom. Dat gaf ons allebei rust en daardoor konden we genieten van de momenten waarop ze geen fles kreeg.

6 maanden borstvoeding

Mijn ervaringen met mijn eerste dochter, kleurden de anderen. Niet persé negatief, Ik had er namelijk best vrede mee. Een eventuele volgende keer konden we het gewoon opnieuw proberen. Dat deed ik ook. haar zusje was iets makkelijker. Maar omdat ik zelf geen zwaargewicht ben en best veel afviel, werd ook dat al snel een combinatie van borst en fles. Net zoals de keer daarvoor was ik heel tevreden. Hoe tevreden ik ook was, ik heb mij wel altijd afgevraagd hoe het zou zijn. Hoe zou ik er tegen aan kijken als ik ‘gewoon’ 6 maanden borstvoeding gaf.

Toen het zover was en ik weer volop van voeding naar voeding leefde, viel het mij enorm zwaar. Wat was ik gewend geraakt aan mijn verworven vrijheden. Natuurlijk heb je met 2 kinderen een bepaalde regelmaat, maar een baby is een hele andere tak van sport. Ik voelde me aan handen en voeten gebonden. Werd er niet goed van dat de interesse van mijn baby voornamelijk bestond uit drinken, slapen en nog veel meer drinken. Voor mijn gevoel zat ik de hele dag met ontblote borst. Tijdens Wereld Borstvoedingsweek, deelde ik nog mijn twijfel. Schreef ik dat ik mij niet vast wilde pinnen op die 6 maanden. Vooral uit zelfbescherming omdat ik het toen echt heel zwaar vond.

Ook mijn kolfervaringen deelde ik. Hoe het eerst goed ging en de paniek omdat het terug liep. Sinds mijn laatste update is er best veel veranderd. Het kolven gaat beter en ik gebruik mijn medicijnen praktisch gezien niet meer. Alleen als ik mij heel erg gespannen voel. Maar ik weet nu dat mijn mentale gesteldheid een enorme invloed heeft. Voel ik mij niet lekker in mijn vel? Dan heeft dat meteen zijn weerslag. Dit is voor mij echt een heel belangrijk puntje. Niet alles kan leuk zijn, maar ik probeer wel heel bewust stress factoren te vermijden. Op tijd naar bed, rust nemen. Geewoomn echt duidelijk grenzen aangeven en me-time claimen. Desnoods is dat alleen maar met baby de hele dag in het weekend in bed liggen. Mij niet druk maken om wat ik allemaal met die tijd had kunnen doen.

5 belangrijke eye-openers

Na 6 maanden borstvoeding geven heb ik 5 belangrijke eye-openers ontdekt:

 • borstvoeding geven doe je niet alleen; niet ja jij mag het doen, de rest geeft commentaar. Maar ik bedoel het in dit geval ook positief. Het is zo ontzettend belangrijk om de steun van je familie, partner en mogelijk ook werkgever te hebben.
 • vind rolmodellen. Zoals ik eerder schreef, miste ik rolmodellen. Ik kende weinig vrouwen die lang borstvoeding gaven en waarmee ik mij wilde identificeren. Okay, ik ben lid van Facebook-groepjes, maar toch…ik blijf zo nu en dan moeite houden met het fanatisme. Nee, geef mij maar gewoon een paar vrouwen die ik ken, aardig vind en aan wie ik mijn vragen kan voorhouden of om tips kan vragen
 • schakel hulp in. Blijf niet alleen met je vragen zitten. Goede tips en rolmodellen ten spijt, soms kan het nodig zijn dat je professionele hulp in schakelt. Dit kan een lactatiekundige of huisarts zijn. Zolang het maar een persoon is waarbij je je veilig en gehoord voelt, Voor mij was het een enorme stap om medicijnen aan te vragen. Maar ik ben blij dat ik het deed omdat het werkte toen ik het het hardst nodig had
 • Investeer. In eerste instantie had ik een mooie enkelzijdige kolf. Toen mijn voeding terug iep vond ik het ergens best zonde om een dubbelzijdige te kopen.Ik maakte mijzelf wijs, dat het nog maar een paar maanden zou zijn. De moeite van de investering niet waard. Maar als je net zoals ik meer dan 12 keer per week kolft, is het best wel fijn dat ook al zijn het nog maar een paar maanden, dat deze momenten geen stress momenten zijn. Ik merk overduidelijk het verschil tussen enkel- of dubbelzijdig. En nu achteraf wenste ik dat ik eerder die overstap gemaakt had.
 • luister naar je kindje. Dat is uiteindelijk de reden waar je het voor doet. Waar mijn ene dochter er niks van moest weten, is deze dochter er verzot op.  In beide gevallen luister ik naar wat ze zelf aangeven. Ik zie niet het nut van borstvoeding geven tegen de zin van mijn kind. Maar ook niet van het afbouwen terwijl mijn kindje er zo van geniet.

In elk geval gaan we voorlopig nog even door. Hoelang dat is? Dat weet ik niet. Zolang het goed gaat, ben ik benieuwd wat deze reis mij leert.

Heb jij ook verschillende ervaringen met borstvoeding?

Foto:Pixabay

 • Reply
  Marian Zw.
  19 november 2015 at 08:02

  De eerste twee een paar maanden zo tussen de 2-4 maanden, de derde was echt verslaafd aan de borst. Wilde geen fles of iets anders……uiteindelijk toen ik weer zwanger was ermee gestopt omdat het me echt te veel werd.

 • Reply
  robustposch
  19 november 2015 at 07:40

  Wat knap josan! Daar kan je echt trots op zijn en ook erg fijn dat je zoveel steunt ontvangt van je omgeving!

 • Reply
  Tamara
  19 november 2015 at 07:28

  Jeeej! Alweer 6 maanden, is toch een soort van mijlpaal he?

  • Reply
   Josan
   19 november 2015 at 11:30

   Klopt, dank je wel voor je steun 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]