Boeken Mindset

Miracle Morning Challenge dag 1

5 januari 2024
3 boeken op een beige kleurig vloerkleed

Geschatte leestijd: 9 minuten

Zoals ik bij mijn boekenlijst voor 2024 vertelde, wil ik dit jaar de Miracle Morning van Hal Elrod lezen. Dit voornemen kan ik inmiddels van mijn lijstje afstrepen: ik heb het boek uit. Via Storytel luisterde ik de audioversie en via bol.com kocht ik hem daarna nog zodat ik met markers de delen kan onderstrepen die ik belangrijk vind. Ik zit nu op dag 4 maar zal je vertellen hoe mijn Miracle Morning Challenge dag 1 verliep.

Zoals voor wel meer dingen geldt, is het resultaat gebaseerd op voorbereiding. Dus de avond waarop ik besloot om de volgende dag om 5:30 uur op te staan, zorgde ik ervoor dat ik alles had klaar liggen. Mijn Bijbel, Bijbels dagboek, pen, notitieboekje en het boek dat ik wil lezen, lagen op de bank in de woonkamer.

Miracle Morning Challenge dag 1

Een bewuste ochtendroutine

Het idee achter Miracle Morning is om ‘s ochtends op te staan met een doel. Veel mensen blijven ‘s ochtends zolang mogelijk in hun bed liggen totdat het echt niet anders kan. Je werk, je kinderen of een andere urgente reden maken dat je opstaat. Ook ik ben daar geen uitzondering op. Snoozen doe ik niet. Meestal ben ik wel wakker, scroll wat op mijn telefoon of geniet zo lang mogelijk van de warmte van mijn bed. Voor mij is het echt een sport om zoveel mogelijk gedaan te krijgen en terwijl ik zo laat mogelijk opsta. Als je op mijn Instagram stories de uitgebreide lunchpakketten voor Chloé ziet, kun je wel concluderen dat deze levenswijze en ochtendroutine mij super goed afgaat. Dus waarom zou ik het dan veranderen?

Mijn excuses

Succesvolle mensen hebben allemaal een overeenkomst: ze staan ‘s ochtends vroeg op. En ergens miste ik het gevoel dat ik heb wanneer ik mijn eerste uren van de dag in stilte doorbreng terwijl ik uit mijn Bijbel lees. Reflecteer op wat ik verwachtte wat deze dag mij zou brengen en hier voor bad. Ik heb mijn Bijbelstudie naar de avond verplaats, maar voor mij dit toch niet hetzelfde. Dan komt het aan het einde van een lange, drukke werkdag. Als een taak van mijn to- do lijstje zonder einde. Je zou dan ook zeggen: ” Waarom switch je dan niet gewoon weer naar de ochtend? Hier heb ik zo mijn redenen voor:

  • Mijn ADHD brein heeft ontzettend veel moeite met opstaan op koude winterochtenden. Hersenmist, misselijkheid en het gevoel alsof het me niet lukt wakker te worden, zijn vrij gebruikelijk. 
  • Ik heb kinderen, dus ik kom er sowieso echt wel een keertje uit. Echt!
  • In vergelijking met hoe de ochtendspits er voor veel gezinnen uitziet, is het sowieso al een wonder dat ik het elke ochtend in mijn eentje red. En het wat ik allemaal presteer.
  • Bestaan is toch ook goed genoeg?

En zo had ik nog tal van excuses om mijn gebrek aan een bewuste ochtendroutine goed te praten. Maar tijdens het lezen van het boek werd ik geprikkeld; wat als ik het nu gewoon eens ga proberen? Volgens Hal Elrod duurt het aanleren van nieuwe gewoonten maar 30 dagen. Is het niks? Dan heb ik alleen maar 30 dagen van 2024 verspild. En geloof me: dit jaar zullen er echt wel bezigheden zijn die een stuk onzinniger zijn en waar ik een stuk minder van leer. En toch zal dit mij niet tegenhouden om er mijn tijd aan te verspillen. Dus zo gezegd zo gedaan: verstand op nul en gaan met die banaan.

SAVERS

De Miracle Morning maakt gebruik van het begrip SAVERS. Dit staat voor

Als je er meer over wilt weten, moet je maar even hier kijken. Voor mijn Miracle Morning Challenge dag 1 bedacht ik de avond ervoor hoe ik mijn SAVERS zou willen invullen.

Een goede voorbereiding

Zo lees ik nooit alleen maar Bijbel, maar maak ik gebruik van een uitleg. Ik heb heel wat opgeslagen leesplannen in mijn Bijbel app die ik daarvoor zou kunnen gebruiken. Probleem opgelost. Maar aan de andere kant maakt dit de verleiding om op mijn telefoon te zitten en zo toch eer even vlug langs apps te scrollen een stuk groter. Om mijn tijd in stilte optimaal te benutten wil ik dit offline doen. Dus een Bijbels dagboek is een betere optie. Maar welke?

Op mijn boekenplank staan minimaal 4 dagboeken die ongebruikt zijn. Naast nog een vijftal andere boeken die ook interessant zouden zijn. Ik heb ervoor gekozen om er een van Elizabeth George te gebruiken. Voor ‘reading’ koos ik voor het boek Grip van Rick Pastoor. En als laatste wist ik ook hoe ik mijn schrijven wilde invullen. Ik verdeel deze tijd tussen mijn dagboek, blog en boek. Mijn avonden gebruik ik om in mijn dagboek te reflecteren op de afgelopen dag. Ik zal noteren waar ik dankbaar voor ben en mijzelf met affirmaties over slaap en mijn identiteit in de juiste mindset voor de volgende dag te krijgen.

De nacht vooraf

In theorie zou mijn Miracle Morning Challenge dag 1 dus geweldig, efficiënt en succesvol moeten verlopen. Ik was dan ook gespannen voor de volgende dag. Maar op een goede manier. En als ik gespannen ben, kan ik niet slapen ondanks mijn verzwaringsdeken, warmtedeken, app met achtergrondgeluiden en zeer comfortabele matras. Dus daar begon de eerste uitdaging. Maak ik hier een probleem van? Of vertel ik mijzelf dat het aantal uren slaap dat ik ga krijgen voldoende is om de rest van de dag door te komen? Ik besloot het laatste. Door verschillende slaapaffirmaties toe te passen kwam ik in de juiste mindset, dommelde weg door de warmte van mijn elektrische deken. Ik werd gewekt door mijn wekker die de volgende morgen om 5.30 uur af ging. Ik dankte God voor deze nieuwe dag. Deed ik mijn nachtlampje aan, pakte mijn sloffen en liep naar de badkamer. Daar poetste ik mijn tanden. Door iets te doen wat niet te veel moeite kost, maar je toch in beweging brengt, kom je ook zelf in beweging. Plensde koud water in mijn gezicht en trok mijn sportkleding en badjas aan.

Zo verliep mijn eerste Miracle Morning Challenge dag 1

Vervolgens liep ik naar beneden. Aangekomen in de steenkoude woonkamer, zette ik mijn elektrische bovendeken aan. Hierna dronk ik koud water en zocht in het keukenkastje naar de juiste vitaminen. Nam plaats op de bank onder mijn dekentje en sloeg mijn Bijbels dagboek open. Mijn Bijbel is een studiebijbel waardoor je bij elke tekst veel meer uitgebreide informatie vindt. Handig, maar het maakt het ook verleidelijk om veel meer te lezen en op te zoeken wat met elkaar verband houdt. Dus de 10 minuten werden ietsje meer. Maar het fijne van de Miracle Morning routine is dat je deze zelf kunt aanpassen aan een versie die voor jou werkt. Zodat het jou helpt om de beste versie van jezelf te worden.

Mijn affirmatietijd gebruikte ik om ze op te stellen. Hoewel visualisatie nog niet mijn sterkste kant is, lukte het me wel om het voor me te zien wat ik wil en hier ook positieve gevoelens bij te hebben. De 10 bladzijden lezen ging tot mijn verbazing ook heel goed en werden er al snel 20. En zowaar; ik schreef aan een hoofdstuk. Nu staat er een duidelijk punt in plaats van een komma die me een schrijfblok bezorgt. Onder mijn warme dekentje voelde het behaagelij, maar het idee van sporten in een koude woonkamer vond ik net zo uitnodigend als een ijsbad. Ik verwachtte dan ook niet dat mijn stretch workout voor de nodige warmte zou zorgen. Dat haf ik te vroeg gedacht. Halverwege had ik het al enorm warm.

De oogst voor de rest van de dag

Voordat de rest van de mensheid wakker werd, had ik er dus al een productieve dag op zitten. Ik voelde me energiek, gemotiveerd en gefocust. Na een gezond ontbijt begon ik aan mijn werk terwijl ik als audioboek Atomic Habits afspeelde en zo dus ook verder aan mijn persoonlijke ontwikkeling werkte. Ik vind zo’n eerste dag na de vakantie meestal niet de prettigste. Het bestaat uit mailtjes beantwoorden die tijdens mijn vakantie zijn binnengekomen. Een mengeling van urgent & belangrijk en urgent & niet belangrijk klusjes.

Eerstgenoemde kun je niet om heen terwijl de tweede vaak mijn batterij compleet leegtrekken en ik niet perse leuk vind. Maar goed in lijn met mijn jaarthema, koos ik voor ‘Discomfort over comfort’. Of zoals Atomic Habits me leerde: als je maar vaak genoeg iets doet, ga je jezelf daarmee identificeren. Dus ook al zie ik mijzelf nog niet perse als iemand die vervelende, repeterende klussen afmaakt, als ik het maar vaak genoeg doe is daar mijn tegenbewijs. Verder besloot ik om een eerste aanzet te maken voor plannen en mijn agenda efficiënt in te delen. En als laatste zette een aantal acties in gang die op de lange termijn voor impact zorgen.

Conclusie Miracle Morning Challenge dag 1

Ik zou dus kunnen zeggen dat mijn eerste Miracle Morning Challenge dag 1 geweldig verliep. Niet omdat ik nu een geweldige prestatie heb neergezet. Sterker nog; voor anderen zal het helemaal niet zo bijzonder zijn wat ik op een dag deed. Maar omdat ik weet dat bepaalde dingen mij meer moeite kosten en het makkelijker is om op te geven, is het dat wel. Ik hoef niet in een keer geweldig te veranderen. En ik hoef al helemaal niet te veranderen omdat er iets mis met mij is.

Maar het is meer dat ik iets wil bereiken waarvan ik weet dat ik daar andere stappen voor zal moeten zetten. Door elke ochtend bewust tijd vrij te maken om in mijzelf te investeren en niet ten onder te gaan in de waan van de dag is de kans groter dat het gaat lukken. Ik maak tijd vrij om te leren. Dat zie ik alleen maar als winst en maakt dat ik de Miracle Morning ochtendroutine ook leuk vindt.

Hoe dag 2 verliep, lees je binnenkort. Ik kan je al vertellen dat ik ‘s avonds geen zin had. Dus of ik meteen na dag 1 al de handdoek in de ring gooide… dat lees je in Miracle Morning Challenge dag 2.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]