Minder vlees eten is vaak lastig. We zijn het nu eenmaal gewend dat het een belangrijke onderdeel is van onze dagelijkse maaltijd. En vinden het lekker. Maar wist je dat het eten van minder vlees ook verschillende voordelen heeft? Niet alleen voor de aarde, maar ook voor je lichaam.
Inhoud van dit blog
Waarom zou je minder vlees eten?
Nu zijn wij geen echt grote vleeseters. We hebben geen barbecue waar mijn man in de zomer als een echte grill master zijn kunsten vertonen kan. Ook als broodbeleg neemt vleeswaren geen belangrijke plaats in binnen ons gezin. Sterker nog, als ik eerlijk ben, is het aanbod van vlees dat ik echt lekker vind heel beperkt. Toch eten we het dagelijks. En ik weet dat mijn gezin echt geen uitzondering is. Maar onze gewoonte om dagelijks vlees te eten kent ook een keerzijde waarvoor we onze ogen niet meer kunnen sluiten. Er zijn steeds meer documentaires die ons hierop wijzen. Die onverbloemd het dierenleed en de negatieve impact die onze vleesgebruik op de aarde heeft laten zien.
Bovendien zijn we met zijn allen zo losgezogen van waar ons voedsel vandaan komt. Veel mensen weten helemaal niet waar die kiloknallers, plofkippen, Mac Donalds kipnuggets en pittig gekruide shoarmareepjes vandaan komen. Dus is het goed om na te denken over waarom je minder vlees zou eten.
Ruimte voor groente
Dat we met zijn alleen minder groente en fruit eten dan de dagelijks voorgeschreven hoeveelheid is niet nieuw. Toen de rijkdom toenam en we vlees meer gingen zien als een luxe en verworvenheid, namen we afscheid van deze pijlers van ons menu. Inmiddels bestaat in veel gezinnen de hoofdmaaltijd vooral uit vlees en daarbij nog een beetje groente. Door je vleesconsumptie te minderen, kan je de rollen weer omdraaien. Vervang je behoefte aan proteïne door peulvruchten, ei of eet meer noten.
Minder gezondheidsrisico’s
In vlees zitten nuttige voedingsstoffen zoals vitaminen, eiwitten en mineralen zoals zink en ijzer. Maar te veel vlees eten, is juist slecht voor je gezondheid. Het eten van bewerkt vlees en rood vlees houdt verband met verschillende Westerse welvaartsziektes zoals kanker, diabetes en beroertes. Daarbij bevat bewerkt vlees vaak ook teveel zout en verzadigd vet. Het loont dus om minder dierlijke producten te eten. Ook omdat de positieve invloed hiervan op je lichaam is dat je sneller vet verliest. Kortom: je vleesconsumptie verminderen kan een prima wapen zijn in de strijd tegen overtollige kilo’s en overgewicht.
Red het klimaat
Wil je deze planeet graag doorgeven aan de volgende generatie, je kinderen? Dan is minder vlees eten een van de makkelijkste stappen die je kan zetten. Aan onze vleesconsumptie zit namelijk een prijskaartje en worden heel wat offers gemaakt. Voor het maken van jouw dagelijkse stukje vlees, zijn heel wat kilo’s voer nodig. Deze gewassen worden geteeld op stukken grond in warme landen. Daar verdwijnen hectares bomen wat voor minder zuurstof op deze planeet zorgt. Daarnaast verdwijnen er met deze natuur ook dieren.
De verhouding tussen het veevoer dat nodig is voor jouw kilo vlees is buitenproportioneel. Deze dieren zorgen voor mest. Dierlijke producten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen. Drinken ons drinkwater op. En met aantrekkende economieën in Afrika en China kunnen we er vanuit gaat dat de vraag naar vlees alleen maar zal blijven stijgen.
Boodschappen budgetteren
Minder vlees eten, betekent ook automatisch dat je minder kosten kwijt bent aan je boodschappenlijstje. Samengevat: je houdt geld over in je portemonnee. Schrap het goedkope vlees en eet minder vlees. Vind je een maaltijd zonder vlees niet zo lekker? Kijk dan naar vleesvervangers. Er zijn inmiddels genoeg kwalitatieve vleesvervangers op de markt die lekker zijn.
Verminder dierenleed
Mag onze vleesconsumptie verband houden met zoveel dierenleed? Is het okay dat we jonge dieren door het hele land en Europa slepen voordat we ze slachten? Zijn die schokkende filmpjes die soms opduiken uit slachthuizen incidenten of kunnen we onze ogen er niet voor sluiten? Misschien moeten we erkennen dat waarschijnlijk gewoon is. Dat het toezicht op de industrie tekort schiet. We kunnen ons opwinden over onverdoofd slachten. Maar slachten is maar een klein onderdeel van het leven van een dier in de bio-industrie. Veel dieren hebben een onwaardig bestaan. Is dit het rentmeesterschap waar de Bijbel van spreekt? Kunnen we dit verantwoorden?
Als je dan vlees wilt eten, eet dan biologisch, scharrel of lokaal vlees. Het is duurder maar dan eet je er ook automatisch minder van. Door minder vlees te eten en bijvoorbeeld de voorkeur te geven aan biologisch en scharrelvlees verklein je jouw aandeel in dit dierenleed, en kun je de ontwikkeling van een diervriendelijke bioindustrie stimuleren.
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
Photo by Theo Leconte
No Comments