Interactief en robotspeelgoed Spelen video en vlogs

Mind designer Robot | leren programmeren is kinderspel

28 oktober 2018
Mind designer Robot review

De Mind designer Robot van Clementoni is genomineerd voor Speelgoed van het jaar. Dat is niet voor niks. Met de interactieve robot MIND leren kinderen spelenderwijs programmeren. En ontwikkelen ze belangrijke 21st century skills zoals logisch nadenken, ruimtelijke inzicht, algoritmisch ontleden en probleem oplossen.

Wat is de Mind Designer Robot?

MIND is een educatieve robot die kinderen de basisprincipes aanleert van coderen en programmeren. Dit doet het door blokprogrammering, MIND tekent afbeeldingen en meetkundige figuren. Je kan hem op afstand besturen met je smartphone of tablet. Maar ook door je stem te gebruiken. Doordat MIND beschikt over spraakherkenning. Of gebruik hem op de tweezijdige speelmat. Door zijn kunstmatige intelligentie herkent hij waar op de speelmat staat en kan je leuke opdrachten met hem spelen.

In deze review vertellen we je over:

 • Wat is de Clementoni Mind Designer Robot?
 • Vanaf welke leeftijd is deze creatieve robot geschikt?
 • Hoe werkt de gratis app?
 • Hoe werkt de spraakherkenning?
 • Spelen met de educatieve speelmat
 • Hoe programmeer je de Clementoni robot zodat je er mee tekenen kan
 • Is het de moeite waard?

Video Review Mind Designer Robot van Clementoni

In onderstaande video zie je hoe we de creatieve robot werkt. Het is een uitgebreide video waarin ik je stap voor stap laat zien hoe hij werkt met de app en stembesturing. Ik neem je mee door de verschillende modules. En laat ook zien hoe de kinderen er mee spelen.

Klik hier als je de video niet goed kan zien

Wat zit er in de verpakking?

De verpakking bestaat uit een grote doos. Deze kan je makkelijk openmaken zonder dat hij klemt.

 • 3 uitwasbare stiften (blauw, rood en zwart)
 • robot MIND
 • speelmat ( dubbelzijdig)
 • tabel met instructies voor de stembesturing
 • handleiding

Om MIND te laten werken, heb je 4 AA batterijen nodig. Deze zitten niet in de verpakking inbegrepen.

STREAM / STEM speelgoed

In Amerika is speelgoed dat gebruikt maakt van STREAM technologie al een tijdje in. STREAM is de vernieuwde afkorting van STEM. Wat staat voor STREAM: Science, Technology, Robotics, Egineering, Arts en Mathematics. Deze internationale naam werd ooit bedacht door president Obama. Met als doel om jongeren te interesseren voor deze studierichtingen. Omdat de maakindustrie en techniek straks de takken zijn waar een goede boterham vak te verdienen. Jongeren hebben 21ste century skills nodig om straks onze elektrische auto’s zonder chauffeur, robots in de zorg en bedrijfsleven te beheren, controleren en te herstellen. De Mind designer robot past perfect in het CODING LAB onderwijsprogramma. Dat is een subcategorie onder de categorie wetenschap en spel. Hier binnen vallen  alle producten met robotica, programmeren en coderen.

Clementoni Mind designer Robot app

Tekenen met de Clementoni Robot

MIND is niet alleen een robot om mee te programmeren. Het is ook een creatieve robot de fantasie van je kind stimuleert. Zo kan je op verschillende manieren met MIND tekenen.

 • Door hem met je stem te besturen
 • Via de app
 • Of gewoon vanuit de robot zelf.

Mijn kinderen stonden echt met verbazing te kijken dat zodra je hem op een blad zet en een stift in zijn rug steekt, hij begint te tekenen. De figuren zijn wel meetkundig. Dus daar moesten ze eerst aan wennen. Juist daarom is het leuk om de app te gebruiken. Die visualiseert de tangram figuren en kan je ook meteen zien hoe het wordt.

Mind designer Robot programmeren

Coderen

MIND werkt met blokprogrammering. Op de rug zitten verschillende bedieningstoetsen. In de video ga ik in op welke toets waarvoor nodig is. In totaal kan je MIND maximaal een reeks van 40 opdrachten geven. Het programmeren werkt volgens een bepaalde logica. Het maakt voor kinderen heel duidelijk het principe oorzaak en gevolg zichtbaar. Om mind te laten bewegen, voer je een voor een alle opdrachten in zodat je je root vanaf het startpunt naar een locatie kan bewegen. Als je alles hebt ingevoerd, zal MIND je vragen om de opdracht te bevestigend door OK in te drukken. Om dit te oefenen, kan je het beste in de vrije modus beginnen.

Clementoni Mind designer Robot review

Educatieve Speelmat

Zoals hierboven beschreven, bevat de doos een bijgeleverde speelmat. Deze heeft 2 kanten. Een gele kant met cijfers en verschillende vormen. Als je dit bord gebruikt, wisselt de educatieve robot rekenvragen af met meetkundige vragen. Er zijn 3 verschillende moeilijkheidsgraden:

 • Eenvoudig: optellen en aftrekken tot cijfers tot 10
 • Gemiddeld: optellen en aftrekken met cijfers vanaf 10
 • Moeilijk: vermenigvuldigen en delen

Als je een bepaald aantal vragen goed hebt gedaan, kan je naar een volgende moeilijkheidsgraad.

Daarnaast is er ook de blauwe speelmat. Hiermee kan je robotlabyrint spelen. Hierbij is het de bedoeling dat je robot via de deuren in de hoeken uit het labyrint ontsnapt. Onderweg probeer je laserobstakels te vermijden, voorwerpen op te pakken en de verschillende robots te bereiken.

Door zijn kunstmatige intelligente weet MIND precies op welk vlak hij zich op de speelmat bevindt. Omdat de speelmat opgevouwen in de doos zit, kunnen er vouwen in zitten. Het is belangrijk dat je MINd op een glad oppervlak zet, anders werkt het net goed. Strijk de mat dus glad.

spraakherkenning Clementoni Mind designer

Besturen met je stem

Je kan MIND besturen met spraakherkenning. In de doos en in de handleiding zit een boekje met gesproken opdrachten. Als je de robot in de vrije modus zet, moet je via de verschillende levels naar de volgende opdracht switchen. Als je de educatieve modus gebruikt is dat niet nodig. Wel is het belangrijk dat je de opdrachten precies zo uitspreekt als in de handleiding.

Zowel mijn kinderen als ik hebben het geprobeerd. En zoals als je in de video ziet, werkt het heel goed. Als je pas begint mets spraakherkenning, is het handig om je robot in de vrije modus te zetten. Zet hem aan druk op de microfoon knop en als de oogjes geel knipperen kan je de gesproken opdrachten zeggen.

Mind designer Robot app

Mind designer App

De gratis Mind designer app van Clementoni is beschikbaar voor Android en iOS. Je device moet beschikken over:

 • Bluetooth
 • Android versie 4.4 of hoger
 • iPad 4 of hoger
 • iPhone 4 S
 • Hij is niet compatible voor Windows systemen.

Zoek hem op in de app store Als je hem download kan je beginnen. Het handige aan de app is dat:

 • De robot daarmee op afstand bestuurbaar is
 • hij visualiseert waar je mee bezig bent
 • het tekenen opgebouwd is van makkelijk naar moeilijk

Zet de robot op de app stand en open de app. Vervolgens zal hij proberen om via Bluetooth contact te maken. Zodra hij je robot gevonden heeft, kan je hem verbinden. Vanaf dat moment kan je je telefoon of tablet gebruiken om opdrachten uit te voeren. Dit werkt ontzettend goed.

creatieve robot Clementoni

Vanaf welke leeftijd is dit geschikt?

Op de verpakking staat dat de Mind designer robot geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar.  Ik denk dat kinderen die jonger zijn er wel mee spelen kunnen, maar dan meer begeleiding van hun ouders nodig hebben. Daarnaast kunnen jongere kinderen de rekensommetjes lastiger oplossen. En is het principe van de gesproken opdrachten lastiger. Doordat de robot verschillende moeilijkheidsgraden heeft, is er ook voldoende uitdaging.

educatieve clemendtoni robot

Dit vinden wij er van

Ik ben talig ingesteld en dus absoluut een beta. Om die reden zag ik er ook een beetje tegenop om de mind designer robot te testen. Ik twijfelde of ik hem aan de praat zou krijgen en er plezier aan zou beleven om er mee te spelen. Maar zodra ik de batterijen had geïnstalleerd kon ik er meteen mee aan de slag. En het is ook meteen leuk.

Wie mij kent, weet dat ik absoluut niet rekenen kan. Wellicht zullen ze het nu discalculisme noemen, maar destijds kon je belachelijk slecht rekenen. Ik heb het nooit gekund en haal nog steeds getallen door elkaar.  Zodra ik getallen zie, krijg ik het Spaans benauwd. Vandaar dat ik er weinig mee heb. Maar wat ik juist zo leuk aan deze robot vind is dat het je ook spelenderwijs getallen leert. Ik geloof erin dat robotica repeterende taken voor kinderen leuker kan maken. Wat belangrijk is voor kinderen die bijvoorbeeld een achterstand of disharmonisch profiel hebben. Het is niet erg als je het niet goed doet, want je bent gemotiveerd om ervan te leren zodat je het de volgende keer beter doet. Ik vind het leuk om te zien dat dit speelgoed spelen combineert met educatieve vaardigheden.En dat op een niveau dat bij je kind past.

Wil jij nu ook kans maken op deze robot? Stem dan op de website van Speelgoed van het Jaar.

“Een robot die leuk is voor jong en oud. Uitdagend. Hiermee leren jonge kinderen al spelend programmeren! De robot tekent goede strakke lijnen. Het is gewoon tof wat hij kan. Prima prijs/kwaliteit verhouding.”

Oordeel jury Speelgoed van het jaar

Mind designer robot is genomineerd in de categorie 6 & 7 jaar..  Verschillende juryleden waaronder ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers.

“Mind is een robot, vorm gegeven als een soort ruimtevaartuig op wieltjes. Hij kan op verschillende manieren bestuurd worden vanaf een tablet of mobieltje, met je stemgeluid of door een aantal programmaknoppen op het apparaat zelf. MIND kan ook verbaal antwoorden. Aan de hand van de instructies kunnen stappen in de robot geprogrammeerd worden om een bepaalde route te rijden. Met een stift die met de punt onder de robot uitsteekt kunnen vervolgens allerlei figuren (rechte lijnen) getekend worden. Op de tablet kan met een cursor of met programmaknoppen een figuur getekend worden, die vervolgens door MIND op papier wordt gezet. MIND kan daarnaast ook geprogrammeerd worden om op een spelbord bepaalde routes af te leggen om een aantal opdrachten uit te voeren. De programmeur moet daarbij rekening houden met het perspectief van MIND (denken vanuit de positie van MIND op het bord). MIND biedt verschillende niveaus van complexiteit, van voorgeprogrammeerde figuren tot het volledig zelf programmeren van plaatjes. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor de invoer van de programma’s. Een leuke manier voor kinderen om kennis te maken met robots, techniek en eenvoudig (blok)programmeren. Bevordert daarnaast het ruimtelijk inzicht en plannen.”

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product

5

Samenvatting

Goodgirlscompany.nl

Review Date 2016-10-28

Clementoni Mind designer Robot

Review item: interactief speelgoed

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
  • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
  • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
  • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
  • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
  • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
  • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
  • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
  • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
  • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
  • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

  Dit zijn wij!