Opvoeding Persoonlijk

Mijn kind is groot voor haar leeftijd en dat is niet altijd leuk

1 maart 2019
Mijn kind is groot voor haar leeftijd en dat is niet leuk

Twee was ze. Maar als je dat niet wist had je haar zo vier of vijf jaar oud geschat. Daarom verbaasde de vrouw zich ook dat ze iets niet wist. Sterker nog: ze was geërgerd. Ook als e in de kinderwagen zat, lokte dat reacties uit. Of ze niet kon lopen met haar leeftijd. Wat dat betreft had haar zusje het makkelijker. Die kon ik gewoon tot 5 jaar in een buggy proppen zonder dat iemand daar iets van zei. In elk geval leerde ik dat het niet perse leuk is als je kind groot is voor haar leeftijd.

Ik grap wel eens dat mijn oudste dochter nooit echt baby is geweest. Vergeleken met Miss C was Miss G praktisch volwassen. Ik weet niet waar dat in zat. Ik kan er namelijk niet echt de vinger op leggen. Misschien kwam dit wel omdat ze al jong heel goed kon praten. Of omdat ze zich nooit echt in de nesten werkte. Of misschien was het onbewust ook wel gewoon haar lengte.

Dat heeft ze van haar vader

Ik weet het, elk kind heeft zijn eigen groeicurve. Maar dat Miss G groot voor haar leeftijd is, heeft ze absoluut niet van mij. Dat heeft ze van haar vaders kant van de familie. Bij haar geboorte was haar lengte 52 cm. Kortom: niks bijzonders en omdat ze mijn gewicht heeft, leek alles goed in proporties. Maar hoe vaker we het consultatiebureau bezochten hoe meer duidelijk werd dat ze wat lengte betreft wel aan de bovenkant van de groeiwijzer zat. De echt kleine babykleertje werden al snel verruild voor peuterkleding. Waar ik wel blij mee was.

Als je kind groot is voor haar leeftijd-G

Miss C 1 week oud

Nadelen

Dat een kind met een groot hoofd niet altijd leuk is, weten jullie al. Maar aan groot voor je leeftijd zijn kleven ook een paar nadeel.

Onrealistische verwachtingen

Als je groter lijkt, word je ook ouder ingeschat. En daarbij heeft men ook bepaalde verwachtingen over de ontwikkeling van je kind. Hoewel mijn dochter als 2 jarige al heel duidelijk en verstaanbaar lange zinnen kon spreken, viel dat natuurlijk ik het niets bij de woordenschat van een vijfjarige waar ze mee vergeleken werd. Haar zusje die klein voor haar leeftijd is had het altijd makkelijk. Bij haar stonden ze altijd versteld over wat ze allemaal al kon. Terwijl dat niks bijzonders was in vergelijking met leeftijdsgenootjes

Hoewel je lichaamslengte totaal geen invloed heeft op je gedrag of cognitieve ontwikkeling koppelen we dat vaak wel aan elkaar. Ouders die een kind hebben met een ontwikkelingsachterstand zullen daar ook vaak opmerkingen over krijgen.

Geen kinderkleding

Dat mijn kind snel uit haar kleding gegroeid is vind ik niet zo’n ramp. Kleding blijft langer mooi dus als haar zusje het krijgt is het nog steeds zo goed als nieuw. Maar het nadeel aan groot voor je leeftijd zijn, is dat je ook snel uit de kinderkleding bent. Maar van het idee om mijn achtjarige dochter in tienerkleding te hijsen werd ik iets minder blij. Nu kinderen steeds groter worden, zie je gelukkig ook dat steeds meer merken daar op inspelen met tienerkleding.

Lichamelijke ontwikkelingen

Nog iets waar ik mij zorgen om maakte was of haar lichamelijke ontwikkeling ook extra snel zou gaan. Je hoort wel eens over meisjes die nog maar 9 of 10 zijn als ze voor de eerste keer ongesteld worden. Of al een volwaardige cup C. Voor tieners is dat soms al ongemakkelijk. Maar als je een kind bent en de eerste in je klas is dat helemaal niet leuk. Bovendien komt met lichamelijke ontwikkelingen en de transformatie van kinder- naar vrouwenlichaam ook vaak mannelijke aandacht. Iets waar ik ook niet meteen warm voor liep.

Gelukkig lijkt dochter wat dat betreft wel gewoon de normale curve te volgen.

Als je kind groot is voor haar leeftijd

Mijn kind is groot voor haar leeftijd en dit leerde ik er van

Naast nadelen, heeft groot voor je leeftijd zijn, ook voordelen. Zo kon ze al heel jong in achtbanen, omdat ze groot genoeg was. En hoewel ik het vreselijk spannend vond, was zij er meteen aan verslingerd. Ook vind ik het super handig dat we tegenwoordig makkelijk elkaar kasten kunnen plunderen voor kledingstukken als vesten of broeken.

Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat mijn dochter zich kon gedragen naar haar leeftijd. Ongeacht of anderen dat nu ‘te jong’ vonden. Uiteindelijk lig ik daar niet wakker van. En stiekem vind ik het ook erg prettig dat ze geboren is in een tijd waarin social media veel minder aanwezig was. Inmiddels is een tienermeisje die een van de jongsten in haar klas is. Maar wel een van de grootsten. Ze steekt vaak overal met kop en schouders bovenuit. Ja, ook boven mij. Maar ik weet dat ze de verschillende uitdagingen het hoofd kan bieden.

Ergens denk ik dat het voor haar nu alleen maar makkelijker wordt. Terwijl het voor haar zusje nu waarschijnlijk lastiger wordt omdat zij telkens te jong wordt ingeschat.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Josan
  3 maart 2019 at 19:31

  Oh dat is ook lastig. Haar maakt een hoop goed 🙂

 • Reply
  Fem
  2 maart 2019 at 08:40

  Mijn dochter is wat klein voor haar leeftijd, wat lastig wordt nu ze een slanke peuter is, maar nog babymaatjes draagt, het is echt zoeken naar passende kleding.

  Ze wordt wel consequent veel ouder geschat dan ze is, omdat ze veel haar heeft voor haar leeftijd en omdat ze veel kan. Dus in haar geval schatten mensen haar meestal zo oud dat het wel klopt met haar ontwikkeling.

 • Reply
  Josan
  2 maart 2019 at 07:28

  Ja, dat is echt heel vervelend dat mensen dat doen. Het zegt veel over een maatschappij waarin volwassenen zo snel naar kinderen toe geërgerd om niks. Het kan kinderen zo onzeker maken en onwelkom laten voelen. Als je je kind gewoon lekker kind laat zijn, doe je het goed.

 • Reply
  Judith
  1 maart 2019 at 21:42

  Heel erg herkenbaar. Mijn meisje word altijd overschat. Zij heeft ook nog eens de vormen van een gemiddeld meisje 2 jaar ouder. Daar komt bij dat zij cognitief iets achterloopt en je snapt hoe geërgerd veel mensen zijn als ze iets niet snapt of niet passend reageert

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]