ADHD Persoonlijk

Persoonlijk | Mijn ervaringen met methylfenidaat

16 december 2022
Ervaringen-ADHD-Medicatie-themillennialmom

Als je net zoals ik een ADHD diagnose op latere leeftijd krijgt, kun je kiezen voor het behandelen van de symptomen.  Vaak bestaat een behandeling uit een combinatie van cognitieve gedragstherapie en medicijnen (Psychostimulantia) zoals Methylfenidaat (Ritalin) en dexamfetamine. In dit blog vertel ik over mijn ervaringen met methylfenidaat.

Met een diagnose begin je aan een nieuw proces. Allereerst die van acceptatie. Terugkijkend kon ik zien waarom sommige dingen zo zijn gelopen. Ik begreep hoe onmogelijk veel ik van mezelf gevraagd had, door de lat net zo hoog te leggen als bij neurotypische personen. Terwijl onze uitgangspunten helemaal niet gelijk zijn en ik in principe op een enorme achterstand stond. De woede over sommige dingen verdween en er was berusting want hoogbegaafd of niet, met de enorme onrust in mijn hoofd is het sowieso een wonder dat ik een opleiding ben begonnen en het heb afgemaakt. Of dat ik kon werken. 

Tegelijkertijd voelde ik ook een enorm verdriet; wat had ik kunnen bereiken als ik het eerder wist en eerder de juiste begeleiding had gehad? Als ik als kind in een omgeving was opgegroeid waarin ik vaker te horen had gekregen dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. In plaats van dat mijn tijdblindheid en dyscalculie reden waarom om te bespotten of te beschimpen. Want laten we wel wezen; ondanks de enorme moeite die het me kostte, ben ik de enige in mijn ouderlijk gezin die gestudeerd heeft en daarna twee vervolgopleidingen deed. Ik koos nooit voor de weg van de minste weerstand en deed achteraf gezien het onmogelijke. Puur op wilskracht. Het zit niet in mijn om op te geven. Want net zoals de meeste mensen met ADHD bezit ik ook bovenmenselijke doorzettingsvermogen en veerkracht.

Weerstand tegen het slikken van ADHD medicijnen

Al tijdens mijn telefonisch kennismakingsgesprek met ADHDCentraal was me verteld dat ik om na diagnose in aanmerking te komen voor gedragstherapie  zou ik medicijnen moeten slikken. Iets waar ik niet meteen om stond te springen. Ik voelde een enorme weerstand. In mijn ogen slik je medicijnen als je ziek bent, of als je ergens last van had. En okay zelfs als ik ADHD zou hebben, ik was er al zo ver mee gekomen, wat zouden medicijnen voor een verschil maken? Dit ben ik en ik wilde niet perse veranderen om in iemands straatje te passen. 

Door Franciens boek Druks wist ik al dat medicijnen zoals methylfenidaat, dexamfitamine kunnen helpen, maar dat de bijwerkingen soms zo allesoverheersend zijn dat veel mensen met ADHD alsnog besluiten om geen medicijnen te nemen. Het blijft schipperen tussen de lusten en de lasten.

Mijn eerste kennismaking met Methylfenidaat

Mijn eerste ervaring met methylfenidaat had ik tijdens de diagnostiekdag bij ADHDCentraal. Ik kreeg een pilletje van 10 mg kortwerkende methylfendiaat.I n het begin voelde ik niet. Maar na 45 minuten begon het te werken. In een keer werden BOEM, alle prikkels uitgeschakeld. In het gesprek had ik meer focus zonder dat ik werd afgeleid door allerlei details. Toen ik de tweede keer de QB est deed miste ik ik er nog maar 4 van de 100. De irritatie, agressie en neiging om op te staan zoals ik de eerste keer zonder mijn ADHD medicijn had gevoeld, waren weg. Het viel me op dat ik de figuren ook echt zag, terwijl ik ze de eerste keer eigenlijk veel meer soort van waarnam. De microbewegingen waren nagenoeg verdwenen. Mijn gedachtestroom was gestopt en er was zo ongelooflijk veel rust dat het bijna raar was.

Op de terugweg naar huis voel het me op dat ik de omgeving meer weernam zoals ik dat normaal doe als ik een noise canceling koptelefoon op heb. Het geluid kwam minder binnen, ik kon me er beter voor afsluiten. Ik voelde me heel heel onnatuurlijk rustig en het leek zelfs of alles een beetje vertraagd was. Ik begreep waarom me gevraagd was om niet met de auto te komen. Het medicijn kan invloed hebben op je reactievermogen en ik genoot van een heerlijk relaxte terugreis.

Medicijnen inregelen

ervaringen-methylfenidaat-ADHD-vrouwen-themillennialmom

Zodra je bij ADHDCentraal een diagnose hebt, krijg je ook meteen toegang tot een bepaald digitaal platform. Hierin staan een twee verschillende dagboeken. Een om je ervaringen met medicijnen bij te houden de andere is voor het bijhouden van je bloeddruk. Zodra je aan cognitieve gedragstherapie begint, staan je modules ook in die omgeving. Bovendien kun je er direct vragen stellen aan je behandelaars.

Van tevoren werd me verteld dat het inregelen van medicijnen even een tijdje zou duren. Allereerst om een ADHD medicijn te vinden dat genoeg voordelen had en zo min mogelijk bijwerkingen. En daarnaast om de juiste dosering te vinden. Want ook dit verschilt per persoon. Ik moest er maar rekening mee houden dat ik de komende maanden onder de pannen zou zijn en me door nare bijwerkingen zou moeten slaan want die horen erbij. Wel was het aan mij om goed genoeg in de gaten te houden welke bijwerkingen ik aanvaardbaar zou vinden.

Mijn ervaringen met methylfenidaat

Sinds september slik ik methylfenidaat. Methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetamine, ook wel bekend als de harddrug speed. Omdat deze medicijnen onder de opiumwet vallen, zal ik vanaf nu wanneer ik op reis ga, dus ook altijd een medicijnpaspoort, medische verklaring of Europees Medisch Paspoort moeten aanvragen. Zodat ik kan aantonen dat ik deze medicijnen nodig heb en geen drugs smokkel. Methylfendidaat is verkrijgbaar onder de namen Concerta, Medikinet, Medikinet CR,  Ritalin, Equasym XL, Kinecteen. Ik zelf heb methylfenidaat hcl mylan 5 mg. Deze gebruik ik vooral doordeweeks omdat ik vooral last heb van ADHD symptomen tijden het werken. Vergaderingen die eerst eindeloos duurden kan ik nu veel beter uitzitten. Zonder dat ik na afloop het idee heb dat er een aantal hersencellen gestorven zijn, mijn batterij volledig leeg is en ik alleen maar agressie en irritatie voel omdat ik in de verloren tijd duizenden dingen had kunnen doen die interessanter waren. En dus de grenzen van impulsiviteit op zoek om me het gevoel te geven dat ik leef. 

Bijwerkingen

Methylfendidaat  heeft verschillende bijwerkingen. Zie hier voor meer bijwerkingen.

 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid en zelden moeite met inslapen, rusteloosheid en hyperactiviteit.
 • Nervositeit, zelden stress en zeer zelden een gevoel van spanning.
 • Hartkloppingen, zelden versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk. Gebruik methylfenidaat niet als u een hartafwijking heeft.
 • Misselijkheid en zelden buikpijn, braken en diarree. 
 • Droge mond
 • Minder eetlust, waardoor gewichtsverlies optreedt.

Meestal treden deze bijwerkingen vooral in het begin op. Je lichaam moet nog aan het medicijn wennen en heeft daar tijd voor nodig. Ik ben zo’n geluksvogel die eigenlijk nagenoeg geen bijwerkingen had. Waar anderen zich erover beklaagden snapte ik niet waar zij het over hadden. Het enige waar ik moeite mee had was om een routine te vinden in het innemen van medicijnen. Maar omdat ik overduidelijk de voordelen ervan ervaarde, was het niet heel moeilijk. ik werd verzocht om driemaal daags mijn medicijnen te nemen. In het begin sloeg ik vanuit eigenwijsheid vaak de ochtenddosering over. Maar als ik dan weer geen concentratie had waardoor de hele ochtend nutteloos was, nam ik een dubbele dosering voor de middag. Wat met mijn lage dosering ook gewoon kan.

ADHD medicatie en menstruatie

Alles ging goed….Totdat ik mijn eerste menstruatie kreeg. Opeens had ik last van bijwerkingen als een ondraaglijke hoofdpijn, Hartkloppingen, duizeligheid en extreme nervositeit. Gek werd ik van mezelf en opeens dacht ik aan stoppen want dit trok ik niet. Van anderen leerde ik dat ADHD medicatie ten tijde van je menstruatie door de hormonen niet werkt en je je dosering zou moeten wijzigen. Een probleem; ik was net begonnen en mocht niet naar eigen inzicht besluiten om het te wijzigen dus ik moest er maar doorheen. Maar als het echt niet zou gaan mocht ik stoppen. De daaropvolgende keren verhoogde ik mijn dosering tijdens de menstruatie van 5 mg naar 10 mg en dat was voldoende om de eerder ondervonden bijwerkingen te voorkomen.

Reboundeffect

Naast bijwerkingen heb je bij kortwerkende methylfenidaat ook vaak een rebound effect of terugval. Dat is het punt waarop je ADHD medicijnen beginnen uit te werken. Bij mij is dat effect vaak na 3,5 uur. Zeker in het begin voelde ik dan een onverklaarbare onrust, geïrriteerdheid en kreeg ik ook spanningshoofdpijn. Dat is dan ook het moment waarop ik eigenlijk een nieuw pilletje moet innemen. Wanneer het rebound effect intreedt, kan per persoon verschillen. Maar omdat sommigen dit als nadeel van kortwerkende methylfenidaat ervaren, stappen ze op den duur over naar langwerkende.

In het weekend kies ik er bewust voor geen methylfenidaat te slikken. Doordat ik kortwerkende heb kan dat ook. Als het is uitgewerkt is het uitgewerkt. Ik bouw geen spiegel op. Als ik geen methyl slik, komt alles veel meer binnen en valt het me op dat ik reactief reageer op mijn omgeving. 

Evaluatie medicijnen

In oktober had ik de eerste evaluatie van mijn medicijnen. Mijn ervaringen met methylfenidaat zijn positief. Het middel bestrijdt voor mij genoeg de symptomen zonder dat ik veel last met bijwerkingen. Daarnaast heb ik geluk dat het inregelen van mijn medicijnen eigenlijk in een keer raak was. Inmiddels heb ik voldoende ervaring met mijn ADHD medicatie om een goede afweging te kunnen maken of ik medicijnen gebruik en in welke dosering. Heb ik een drukke dag? Dan neem ik het dubbele dosering. Moet ik me even echt goed kunnen concentreren? Dan gooi ik er een pilletje in. Is het weekend?  Dan kan het best zo zijn dat ik zaterdagmiddag  na een lange dag zonder medicijnen toch tegen 16:00 uur besluit een pilletje te nemen. Gewoon omdat ik dan minder last heb van de prikkels die alle terugkerende kinderen met zich meebrengen.

Onterechte weerstand

Kortom er zijn dagen waarop ik de voorgeschreven 3 daagse dosering haal. Er zijn dagen waarop ik het dubbele slik. Er zijn veel dagen waarop ik een 2 daagse dosering gebruik. Maar er zijn ook dagen waarin ik geen pilletje slik en compleet afgedraaid tegen 22:00 uur in bed lig om aan een slapeloze nacht te beginnen.

Ik ervaar genoeg vrijheid om te doen en te laten wat ik wil. En mijn weerstand tegen medicijnen? Die bleek achteraf onnodig. Ik ben nog steeds ik. Medicijnen maken het makkelijker om minder de negatieve effecten van ADHD te ervaren. Maar hebben niet mijn karakter veranderd. Met methylfenidaat kan ik veel beter besluiten waar ik mijn energie naar toe laat gaan en ben ik in principe minder moe.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]