Family Diary

Mijn eerste werkmaand

21 september 2015
Mijn eerste werkmaand

Het zit er op! Mijn proefperiode zit er op en daarmee ook mijn eerste werkmaand. Vier weken om te ontdekken of de baan waar ik op solliciteerde in de praktijk ook bij mij past. En of mijn nieuwe werkgever ook blij wordt van mij. Na mijn eerste werkweek volgden nog eens drie weken. Weken waar ik niet over schreef. Ik had al mijn energie nodig om te wennen. Aan mijn werk, het nieuwe ritme thuis maar ook aan mijzelf. De laatste keer dat ik werkend was, was ook al weer enige tijd geleden. Hoe het mij verder verging deel ik in dit blog.

Voor veel medewerkers is een proefperiode een formaliteit. Ze staan er niet bij stil dat de baan waar ze op hebben gesolliciteerd en al werkzaam in zijn alsnog aan hun neus voorbij kan gaan.  Dan moet je wel ontzettend onderpresteren. Elke dag vet te laat komen, je ziek melden in de eerste maand of iets anders van die aard. Dat dacht ik altijd totdat het mijzelf overkwam.

Zo’n 3 jaar geleden overleed mijn vader in mijn proefperiode. Presteerde ik onder de maat? Wellicht, was ik niet die gezellige collega? Waarschijnlijk maar om nu te zeggen dat het zo erg was om mij te ontslaan?!  Nee, dat was het niet. Men zocht een makkelijke reden en hoe pijnlijk dit voor mij ook was om dit in deze moeilijke periode mee te maken, ik nam geen wraak. Mijn wraak bestond uit een betere baan vinden. Met meer salaris en betere arbeidsvoorwaarden. Toch was het onheil al geschied. Niet mijn ego maar mijn zelfvertrouwen liep een enorme deuk op. In plaats van dat ik bezig kon gaan met rouwen en mijn vaders dood verwerken, had ik de stress van opnieuw een baan vinden. Het ligt al weer wat jaren achter mij, maar toch…Ik haal pas rustig adem na mijn proeftijd. En tot die tijd doe ik krampachtig mijn best. Wil ik alles perfect doen en vooral geen fouten maken. Alleen als je ergens nieuw bent, maak je wel eens fouten. Het hoort erbij…

In de afgelopen 4 weken moest ik wel wat hordes nemen. De eerste week had ik nog wel een beetje een gevoel dat ik wist waar ik mee bezig was. De tweede week was ik echter het spoor bijster. Er kwam zoveel nieuws op mijn pad en ik begon te twijfelen. Zou ik het ooit leren? Toen ik in de derde week een van mijn belangrijkste taken met goed gevolg afrondde, kreeg ik er weer een beetje vertrouwen in. En in week 4 kon ik het gevoel loslaten dat ik soms echt behoorlijk achter de feiten aanliep.Ik leerde namelijk al snel dat ik niet de enige ben. Dat dingen in de waan van de dag nu eenmaal adhoc gaan. Sterker nog. Het hoort erbij.

Mijn eerste werkmaand was intensief, uitdagend maar ook leuk. Ik leerde leuke nieuwe collega’s kennen en ben er trots op om deel uit te maken van dit team!

 

 • Reply
  Iris
  22 september 2015 at 20:33

  Superfijn dat het nu zo goed gaat! Ik ben ook net begonnen met een nieuwe baan en herken het helemaal wat je zegt. Je wilt geen fouten maken, maar je weet dat het toch moet, ook om beter te worden in werk. Ik ervaar dat toch altijd wel als een stressvolle periode daardoor. Maar goed, ook dat gaat voorbij.

  • Reply
   Josan
   23 september 2015 at 07:21

   Hallo Iris, jij ook veel succes met je nieuwe baan.

 • Reply
  Kiran
  21 september 2015 at 22:45

  Wow. Wat slecht dat dat bedrijf geen begrip kon opbrengen toen je in zo’n moeilijke periode zat. Hopelijk heb je nu wel een leuke baan (en een betere werkgever…)!

  • Reply
   Josan
   23 september 2015 at 09:53

   Ja, ik was er echt even kapot van. Maar achteraf moest het gewoon zo lopen. De werkgever die daarna kwam was zoveel beter 🙂

 • Reply
  Anne-Marie
  21 september 2015 at 22:38

  Nu deze ‘drempel’ genomen is kan je hopelijk echt gaan genieten van je baan!

  • Reply
   Josan
   23 september 2015 at 09:53

   Dank je Anne- Marie dat hoop ik ook!

 • Reply
  Romy
  21 september 2015 at 08:12

  Fijn dat de baan je zo goed bevalt en wat een rotstreek van die ex-werkgever om in zo’n kwetsbare periode je contract niet te verlengen! Ik herken het perfectionisme en hoop dat je nu op je plek zit.

  • Reply
   Josan
   23 september 2015 at 09:55

   Dank je wel Romy, ja het was inderdaad echt heel vervelend. Maar goed wat je zaait zul je oogsten. Ik ging er daarna zo veel meer op vooruit dat ik er achteraf wel weer een beetje om lachen kan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]