Opvoeding

Hoera, mijn baby slaapt niet door!

29 september 2015
waarom slaapt mijn baby niet door?

Onder moeders lijkt het haast wel een wedstrijd: opscheppen dat je baby al doorslaapt. Je hebt moeders die triomfantelijk beweren dat hun baby al sinds dag één nachten van minimaal 6 uur maakt. Hun gezicht, waar duidelijke wallen of donkere kringen onder de ogen ontbreken, zijn het bewijs. De andere groep moeders heeft niet dag geluk. En het vervelende is: je hebt geen invloed op hoe de kaarten verdeeld worden. Ooit behoorde ik tot de groep moeders waarbij hun baby al na 2 maanden doorsliep. Beide oudste dochters sliepen redelijk snel door. Althans, dat denk ik want ik kan mij geen bijzonderheden herinneren. Voor mij geldt:geen bericht is goed bericht.

Tijd voor Moeder Natuur om de babytijd van mijn laatste telg eens extra memorabel te maken door mij een baby te geven die na 4 maanden nog steeds niet doorslaapt. De horror! Mijn baby slaapt niet door terwijl ze al 4 maanden is. Maar waar Moeder Natuur geen rekening mee hield is dat ik het helemaal niet erg vind. Vandaag vertel ik je waarom. Lees je mee?

Als iemand mij vantevoren had verteld dat mijn baby met 4 maanden nog niet zou doorslapen, dan had ik die persoon voor gek verklaard. Slecht slapen? Dat doen toch alleen de baby’s van andere moeders.  Stiekem dacht ik ook altijd dat je dat slaapritme wel een beetje kon sturen. Geef baby’s rust, reinheid en regelmaat en de rest volgt vanzelf. Nou wat kom ik daar nu van op terug. Rust, reinheid en regelmaat maar slapen ho maar. Aan het begin van de maand was ik hoopvol. Kinderdagverblijf putte Miss C zo uit dat ze eindelijk ook eens gewoon op de avond sliep. Maar die euforie heeft inmiddels plaats gemaakt voor berusting: ze slaapt nog niet door.

Mijn baby slaapt niet door
Yep dat zei ik hardop. Ik ben Josan, moeder van een 16 weken oude dochter die niet doorslaapt! Kom maar op, vind daar maar wat van. Miss C is inmiddels mijn derde baby dus ik weet: voor dat ze 18 is, zal ze vast wel het nut van een goede nachtrust inzien. Tot die tijd? Nou probeer ik er het beste van te maken. Een niet doorslapende baby heeft namelijk ook voordelen. Ik noem er even een paar.

 • Quality time. Ja, ik werk weer 4 dagen in de week waardoor ik mijn baby minder zie dan toen ik nog fulltime mama was. Nee, ik ga geen sentimentele verhalen opsteken. Het is wat het is. Voorlopig is mijn werk tijdelijk dus te overzien. Maar, soms als ik ’s ochtends na het voeden even vertederd naar mijn wereldwondertje kijk, zou ik wel wat langer in bed willen blijven liggen. Weer lekker knuffelend onder de dekens kruipen en daar het liefst de hele dag blijven. Dat kan niet, dus gelukkig kan ik dat ’s nachts weer goed maken.
 • Houdt borstvoeding op pijl. Ja, ik schreef vorige week ook een blog over dat mijn borstvoeding terug liep. Een van de middelen om je melkproductie te verhogen, is door (weer) ’s nachts te voeden. Bof ik even dat Miss C ’s nachts wel eens, of twee of drie keer wil drinken.
 • Je kan met veel minder slaap toe dan je denkt. Het lijkt verschrikkelijk,maar toch. Ik besef nu dat ik toe kan met veel minder slaap. En ja, ook nog functioneren. Blijkbaar heeft het iets met ritme te maken. Wat een hel zijn die nachten waarbij je wel 8 uur maakt en de nacht erna je baby je maximaal 4 uur slaap gunt. Als een zombie moet ik dan de dag door komen. Nee, doe mij maar gewoon alle nachten braken of geen. Dat trek ik veel beter.
 • Je leert je bed waarderen. Omdat ik weet dat ik het niet van mijn nachten moet hebben, ga ik op tijd naar bed. Man wat ligt mijn bed toch lekker en wat heb ik dat onderschat. Tot een uur of 23.00 uur slaapt Miss C namelijk best goed. Kijk en die momentjes moet je toch pakken, Vergeet Netflix, Facebook, bloggen en andere leuke dingen zoals je sociale leven en kruip onder de wol. Zodra je kindje ’s nachts gaat spoken, heb je weer tijd zat voor dat soort dingen.
 • Je hebt een excuus. Geen zin om het laat te maken ’s avonds? Valt er een toch al niet zo leuke activiteit laat op de avond? Zeg dat je het kort houdt, of eerder weggaat omdat je baby nog niet doorslaapt. Niemand die het in zijn hoofd haalt om je woorden in twijfel te trekken of met je in discussie te gaan. Iedereen werpt je medelijdende blikken toe. Men begrijpt dat dit een lastige periode voor je is. Maar nadat ze klaar zijn met het vertellen van hun eigen ervaringen en anekdotes, wensen ze je veel sterkte. En dat is wat je nodig hebt. Sterkte want oh wat is het zwaar om nu een legitieme reden te hebben om voorlopig niks stoms te moeten doen op de avond.

Dus zoals je leest. Het is zwaar dat mijn baby nog niet door slaapt. Geef d ebosrtvoeding de schuld. Mijn eigen naieviteit of misschien toch stiekem Miss C, maar het is wat het is. We gaan hier sterker uitkomen en ooit als Mss C 18 is besef ik dat ik er toen zo jong en stralend uitzag!

Q Wanneer sliep(en) jullie kindje(s) door?

 • Reply
  Sonja
  29 september 2015 at 17:32

  Hier met 13 maanden nog regelmatig gebroken nachten. En ja, ik ben jaloers op die na 3 weken sliepen ze door moeders! Want een goeie doorslaapnacht maakt een ander mens..hopelijk gaan onze Kids ook gauw doorslapen

 • Reply
  Sylvie
  29 september 2015 at 12:17

  Leuk geschreven 🙂 Ik heb tot ongeveer 10 maanden ook een nachtvoeding gegeven (tussen 3 en 4 ongeveer). Ivar ging (gaat) om 17 uur zijn nacht in, en schuiven lukte gewoon niet.. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er weinig moeite mee had, de avonden waren zo lekker rustig, en inderdaad door de nachtvoeding bleef de productie op peil. Ik vond het ook wel iets hebben, en mis het nu best!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  29 september 2015 at 11:35

  Leuke titel! Hij wekt nieuwsgierigheid. Mijn kinderen waren ook niet van die doorslapers. Ze lagen bij ons in bed, en ik voedde ze halfslapend en daardoor vond ik het niet zo’n punt.

  Uiteindelijk is het vanzelf goed gekomen.

 • Reply
  mariska
  29 september 2015 at 10:15

  Mijn dochter sliep na 12 weken door en mijn zoontje na een week. Helaas duurde dit bij hem tot een jaar of 1,5 en mocht ik mij ook weer een nachtouder noemen. Tja waarschijnlijk karma… had ik er maar niet zo over moeten opscheppen 😉

  • Reply
   Josan
   29 september 2015 at 10:43

   18 maanden! Ik weet niet of ik dat trek. Nu vind ik het nog wel charmant maar als je mij ovr 12 maanden spreekt denk ik dat ik daar wel anders over denk.

 • Reply
  Jess
  29 september 2015 at 08:09

  Herkenbaar. Sam was en is een makkelijke slaper. Sliep met zes weken door en klaar. Ik dacht dat ik het allemaal wel in de vingers had. Toen kregen we Jim haha. Jim slaapt nooit. Hij is net een jaar en begint nu pas een beetje door te slapen. Ach ja, des te langer kunnen we van ze genieten 😉

  • Reply
   Josan
   29 september 2015 at 10:42

   Oh dan heb ik nog geen reden om mij druk te maken 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]