Opvoeding

Hoera, mijn baby slaapt niet door!

29 september 2015
waarom slaapt mijn baby niet door?

Onder moeders lijkt het haast wel een wedstrijd: opscheppen dat je baby al doorslaapt. Je hebt moeders die triomfantelijk beweren dat hun baby al sinds dag één nachten van minimaal 6 uur maakt. Hun gezicht, waar duidelijke wallen of donkere kringen onder de ogen ontbreken, zijn het bewijs. De andere groep moeders heeft niet dag geluk. En het vervelende is: je hebt geen invloed op hoe de kaarten verdeeld worden. Ooit behoorde ik tot de groep moeders waarbij hun baby al na 2 maanden doorsliep. Beide oudste dochters sliepen redelijk snel door. Althans, dat denk ik want ik kan mij geen bijzonderheden herinneren. Voor mij geldt:geen bericht is goed bericht.

Tijd voor Moeder Natuur om de babytijd van mijn laatste telg eens extra memorabel te maken door mij een baby te geven die na 4 maanden nog steeds niet doorslaapt. De horror! Mijn baby slaapt niet door terwijl ze al 4 maanden is. Maar waar Moeder Natuur geen rekening mee hield is dat ik het helemaal niet erg vind. Vandaag vertel ik je waarom. Lees je mee?

Als iemand mij vantevoren had verteld dat mijn baby met 4 maanden nog niet zou doorslapen, dan had ik die persoon voor gek verklaard. Slecht slapen? Dat doen toch alleen de baby’s van andere moeders.  Stiekem dacht ik ook altijd dat je dat slaapritme wel een beetje kon sturen. Geef baby’s rust, reinheid en regelmaat en de rest volgt vanzelf. Nou wat kom ik daar nu van op terug. Rust, reinheid en regelmaat maar slapen ho maar. Aan het begin van de maand was ik hoopvol. Kinderdagverblijf putte Miss C zo uit dat ze eindelijk ook eens gewoon op de avond sliep. Maar die euforie heeft inmiddels plaats gemaakt voor berusting: ze slaapt nog niet door.

Mijn baby slaapt niet door
Yep dat zei ik hardop. Ik ben Josan, moeder van een 16 weken oude dochter die niet doorslaapt! Kom maar op, vind daar maar wat van. Miss C is inmiddels mijn derde baby dus ik weet: voor dat ze 18 is, zal ze vast wel het nut van een goede nachtrust inzien. Tot die tijd? Nou probeer ik er het beste van te maken. Een niet doorslapende baby heeft namelijk ook voordelen. Ik noem er even een paar.

 • Quality time. Ja, ik werk weer 4 dagen in de week waardoor ik mijn baby minder zie dan toen ik nog fulltime mama was. Nee, ik ga geen sentimentele verhalen opsteken. Het is wat het is. Voorlopig is mijn werk tijdelijk dus te overzien. Maar, soms als ik ’s ochtends na het voeden even vertederd naar mijn wereldwondertje kijk, zou ik wel wat langer in bed willen blijven liggen. Weer lekker knuffelend onder de dekens kruipen en daar het liefst de hele dag blijven. Dat kan niet, dus gelukkig kan ik dat ’s nachts weer goed maken.
 • Houdt borstvoeding op pijl. Ja, ik schreef vorige week ook een blog over dat mijn borstvoeding terug liep. Een van de middelen om je melkproductie te verhogen, is door (weer) ’s nachts te voeden. Bof ik even dat Miss C ’s nachts wel eens, of twee of drie keer wil drinken.
 • Je kan met veel minder slaap toe dan je denkt. Het lijkt verschrikkelijk,maar toch. Ik besef nu dat ik toe kan met veel minder slaap. En ja, ook nog functioneren. Blijkbaar heeft het iets met ritme te maken. Wat een hel zijn die nachten waarbij je wel 8 uur maakt en de nacht erna je baby je maximaal 4 uur slaap gunt. Als een zombie moet ik dan de dag door komen. Nee, doe mij maar gewoon alle nachten braken of geen. Dat trek ik veel beter.
 • Je leert je bed waarderen. Omdat ik weet dat ik het niet van mijn nachten moet hebben, ga ik op tijd naar bed. Man wat ligt mijn bed toch lekker en wat heb ik dat onderschat. Tot een uur of 23.00 uur slaapt Miss C namelijk best goed. Kijk en die momentjes moet je toch pakken, Vergeet Netflix, Facebook, bloggen en andere leuke dingen zoals je sociale leven en kruip onder de wol. Zodra je kindje ’s nachts gaat spoken, heb je weer tijd zat voor dat soort dingen.
 • Je hebt een excuus. Geen zin om het laat te maken ’s avonds? Valt er een toch al niet zo leuke activiteit laat op de avond? Zeg dat je het kort houdt, of eerder weggaat omdat je baby nog niet doorslaapt. Niemand die het in zijn hoofd haalt om je woorden in twijfel te trekken of met je in discussie te gaan. Iedereen werpt je medelijdende blikken toe. Men begrijpt dat dit een lastige periode voor je is. Maar nadat ze klaar zijn met het vertellen van hun eigen ervaringen en anekdotes, wensen ze je veel sterkte. En dat is wat je nodig hebt. Sterkte want oh wat is het zwaar om nu een legitieme reden te hebben om voorlopig niks stoms te moeten doen op de avond.

Dus zoals je leest. Het is zwaar dat mijn baby nog niet door slaapt. Geef d ebosrtvoeding de schuld. Mijn eigen naieviteit of misschien toch stiekem Miss C, maar het is wat het is. We gaan hier sterker uitkomen en ooit als Mss C 18 is besef ik dat ik er toen zo jong en stralend uitzag!

Q Wanneer sliep(en) jullie kindje(s) door?

 • Reply
  Zirb Snoozzze helpt tegen slaapproblemen | GoodGirlsCompany
  1 januari 2018 at 11:32

  […] Hoera mijn baby slaapt nog niet door! […]

 • Reply
  5 gouden slaapregels die ik overtrad - GoodGirlsCompany
  27 november 2016 at 06:00

  […] op het slapen van mijn kinderen aankomt, mag ik mij in mijn handjes knijpen. Op de gebruikelijke opstartproblemen na zijn het allemaal prima slapers. Stuk voor stuk en alledrie. Ik heb geen idee of zoiets […]

 • Reply
  En slaapt ze al door?! - GoodGirlsCompany
  16 december 2015 at 06:01

  […] schreef ik op mijn blog hoe leuk het is als je baby niet doorslaapt. Want zeg nou zelf, als iemand je vantevoren zegt dat je 6 maanden lang gebroken nachten maakt, […]

 • Reply
  Neerwaartse spiraal - GoodGirlsCompany
  30 september 2015 at 06:00

  […] Hoera, mijn baby slaapt niet door! […]

 • Reply
  Sonja
  29 september 2015 at 17:32

  Hier met 13 maanden nog regelmatig gebroken nachten. En ja, ik ben jaloers op die na 3 weken sliepen ze door moeders! Want een goeie doorslaapnacht maakt een ander mens..hopelijk gaan onze Kids ook gauw doorslapen

 • Reply
  Sylvie
  29 september 2015 at 12:17

  Leuk geschreven 🙂 Ik heb tot ongeveer 10 maanden ook een nachtvoeding gegeven (tussen 3 en 4 ongeveer). Ivar ging (gaat) om 17 uur zijn nacht in, en schuiven lukte gewoon niet.. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er weinig moeite mee had, de avonden waren zo lekker rustig, en inderdaad door de nachtvoeding bleef de productie op peil. Ik vond het ook wel iets hebben, en mis het nu best!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  29 september 2015 at 11:35

  Leuke titel! Hij wekt nieuwsgierigheid. Mijn kinderen waren ook niet van die doorslapers. Ze lagen bij ons in bed, en ik voedde ze halfslapend en daardoor vond ik het niet zo’n punt.

  Uiteindelijk is het vanzelf goed gekomen.

 • Reply
  mariska
  29 september 2015 at 10:15

  Mijn dochter sliep na 12 weken door en mijn zoontje na een week. Helaas duurde dit bij hem tot een jaar of 1,5 en mocht ik mij ook weer een nachtouder noemen. Tja waarschijnlijk karma… had ik er maar niet zo over moeten opscheppen 😉

  • Reply
   Josan
   29 september 2015 at 10:43

   18 maanden! Ik weet niet of ik dat trek. Nu vind ik het nog wel charmant maar als je mij ovr 12 maanden spreekt denk ik dat ik daar wel anders over denk.

 • Reply
  Jess
  29 september 2015 at 08:09

  Herkenbaar. Sam was en is een makkelijke slaper. Sliep met zes weken door en klaar. Ik dacht dat ik het allemaal wel in de vingers had. Toen kregen we Jim haha. Jim slaapt nooit. Hij is net een jaar en begint nu pas een beetje door te slapen. Ach ja, des te langer kunnen we van ze genieten 😉

  • Reply
   Josan
   29 september 2015 at 10:42

   Oh dan heb ik nog geen reden om mij druk te maken 🙂

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger
 • Kraamweek dag 6✨Afscheid nemen en verwelkomen liggen dicht bij elkaar deze week. Vandaag afscheid genomen van de verloskundige. En daarmee ook van een fase in mijn leven. Ik zal nooit meer een baby krijgen. En ondanks dat ik mijn gezin compleet vind, geeft dat toch een dubbel gevoel 🥺 Is dit herkenbaar? .
.
.
#baby #newmama #dutchmom #melaninbeauty #melaninpoppin #tbb #blackgirlmagic #baby #geboortenieuws #zoon #momblogger #mamablogger #mamaleven #momlife
 • ✨Cling to what is good✨De nachten zijn kort en de dagen zijn lang. Maar Novan doet het goed. 💙En nadat ik me maanden door alle ongemakken van de zwangerschap geworsteld heb en eerder het meer voelde als overleven in plaats van leven ben ik nu zo blij dat mijn lichaam zich begint te herstellen. Ik weer gewoon adem kan halen, niet meer ellendig voel vanwege een laag ijzer en hb. En bovenal geen medicijnen meer hoef te gebruiken. Totaal geen last van Baby Blues 💙in mijn geval ben ik er alleen maar op vooruit gegaan 🙏🏾
.
.
.
#newborn #newbornbaby #newbornfotografie #newbornfoto #baby #mama #newbornmommy #mixedbabies #mixedrace
 • De roze wolk is enorm. Ik heb hem lekker een paar dagen voor mijzelf gehouden maar daar is hij dan: Novan Xem Isaiah Nevis 💙 31.01.2020 geboren om 5:37 uur. 
Hij werd ruim tweeënhalf week te vroeg geboren. Perfect getimed anders zou ik worden ingeleid. Nu dankzij @dedoulas en @puurvroedvrouwen een hele mooie hands-off thuisbevalling gehad in bad. Zo mooi om te ervaren dat mijn zwangerschap en bevalling die in principe medisch waren met de juiste mensen om je heen toch natuurlijk verlopen kan. Waarbij jezelf de regie houdt en bepaalt wat jij wilt. Mijn gezin is compleet en deze bevalling was de beste afsluiting 💖
.
.
. #newborn #rainbowbaby #scriptureblanket #modernburlap #isaiah66 #zoon #geboren #helloworld #geboorte #geboortenieuws #baby #mama #mamablogger #mommyblogger #mommy #birthannouncement #birth #rainbowbaby🌈 #rainbowbabies #rainbowbabyannouncement
 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger

Dit zijn wij!