Opvoeding

Hoera, mijn baby slaapt niet door!

29 september 2015
waarom slaapt mijn baby niet door?

Onder moeders lijkt het haast wel een wedstrijd: opscheppen dat je baby al doorslaapt. Je hebt moeders die triomfantelijk beweren dat hun baby al sinds dag één nachten van minimaal 6 uur maakt. Hun gezicht, waar duidelijke wallen of donkere kringen onder de ogen ontbreken, zijn het bewijs. De andere groep moeders heeft niet dag geluk. En het vervelende is: je hebt geen invloed op hoe de kaarten verdeeld worden. Ooit behoorde ik tot de groep moeders waarbij hun baby al na 2 maanden doorsliep. Beide oudste dochters sliepen redelijk snel door. Althans, dat denk ik want ik kan mij geen bijzonderheden herinneren. Voor mij geldt:geen bericht is goed bericht.

Tijd voor Moeder Natuur om de babytijd van mijn laatste telg eens extra memorabel te maken door mij een baby te geven die na 4 maanden nog steeds niet doorslaapt. De horror! Mijn baby slaapt niet door terwijl ze al 4 maanden is. Maar waar Moeder Natuur geen rekening mee hield is dat ik het helemaal niet erg vind. Vandaag vertel ik je waarom. Lees je mee?

Als iemand mij vantevoren had verteld dat mijn baby met 4 maanden nog niet zou doorslapen, dan had ik die persoon voor gek verklaard. Slecht slapen? Dat doen toch alleen de baby’s van andere moeders.  Stiekem dacht ik ook altijd dat je dat slaapritme wel een beetje kon sturen. Geef baby’s rust, reinheid en regelmaat en de rest volgt vanzelf. Nou wat kom ik daar nu van op terug. Rust, reinheid en regelmaat maar slapen ho maar. Aan het begin van de maand was ik hoopvol. Kinderdagverblijf putte Miss C zo uit dat ze eindelijk ook eens gewoon op de avond sliep. Maar die euforie heeft inmiddels plaats gemaakt voor berusting: ze slaapt nog niet door.

Mijn baby slaapt niet door
Yep dat zei ik hardop. Ik ben Josan, moeder van een 16 weken oude dochter die niet doorslaapt! Kom maar op, vind daar maar wat van. Miss C is inmiddels mijn derde baby dus ik weet: voor dat ze 18 is, zal ze vast wel het nut van een goede nachtrust inzien. Tot die tijd? Nou probeer ik er het beste van te maken. Een niet doorslapende baby heeft namelijk ook voordelen. Ik noem er even een paar.

 • Quality time. Ja, ik werk weer 4 dagen in de week waardoor ik mijn baby minder zie dan toen ik nog fulltime mama was. Nee, ik ga geen sentimentele verhalen opsteken. Het is wat het is. Voorlopig is mijn werk tijdelijk dus te overzien. Maar, soms als ik ’s ochtends na het voeden even vertederd naar mijn wereldwondertje kijk, zou ik wel wat langer in bed willen blijven liggen. Weer lekker knuffelend onder de dekens kruipen en daar het liefst de hele dag blijven. Dat kan niet, dus gelukkig kan ik dat ’s nachts weer goed maken.
 • Houdt borstvoeding op pijl. Ja, ik schreef vorige week ook een blog over dat mijn borstvoeding terug liep. Een van de middelen om je melkproductie te verhogen, is door (weer) ’s nachts te voeden. Bof ik even dat Miss C ’s nachts wel eens, of twee of drie keer wil drinken.
 • Je kan met veel minder slaap toe dan je denkt. Het lijkt verschrikkelijk,maar toch. Ik besef nu dat ik toe kan met veel minder slaap. En ja, ook nog functioneren. Blijkbaar heeft het iets met ritme te maken. Wat een hel zijn die nachten waarbij je wel 8 uur maakt en de nacht erna je baby je maximaal 4 uur slaap gunt. Als een zombie moet ik dan de dag door komen. Nee, doe mij maar gewoon alle nachten braken of geen. Dat trek ik veel beter.
 • Je leert je bed waarderen. Omdat ik weet dat ik het niet van mijn nachten moet hebben, ga ik op tijd naar bed. Man wat ligt mijn bed toch lekker en wat heb ik dat onderschat. Tot een uur of 23.00 uur slaapt Miss C namelijk best goed. Kijk en die momentjes moet je toch pakken, Vergeet Netflix, Facebook, bloggen en andere leuke dingen zoals je sociale leven en kruip onder de wol. Zodra je kindje ’s nachts gaat spoken, heb je weer tijd zat voor dat soort dingen.
 • Je hebt een excuus. Geen zin om het laat te maken ’s avonds? Valt er een toch al niet zo leuke activiteit laat op de avond? Zeg dat je het kort houdt, of eerder weggaat omdat je baby nog niet doorslaapt. Niemand die het in zijn hoofd haalt om je woorden in twijfel te trekken of met je in discussie te gaan. Iedereen werpt je medelijdende blikken toe. Men begrijpt dat dit een lastige periode voor je is. Maar nadat ze klaar zijn met het vertellen van hun eigen ervaringen en anekdotes, wensen ze je veel sterkte. En dat is wat je nodig hebt. Sterkte want oh wat is het zwaar om nu een legitieme reden te hebben om voorlopig niks stoms te moeten doen op de avond.

Dus zoals je leest. Het is zwaar dat mijn baby nog niet door slaapt. Geef d ebosrtvoeding de schuld. Mijn eigen naieviteit of misschien toch stiekem Miss C, maar het is wat het is. We gaan hier sterker uitkomen en ooit als Mss C 18 is besef ik dat ik er toen zo jong en stralend uitzag!

Q Wanneer sliep(en) jullie kindje(s) door?

 • Reply
  Zirb Snoozzze helpt tegen slaapproblemen | GoodGirlsCompany
  1 januari 2018 at 11:32

  […] Hoera mijn baby slaapt nog niet door! […]

 • Reply
  5 gouden slaapregels die ik overtrad - GoodGirlsCompany
  27 november 2016 at 06:00

  […] op het slapen van mijn kinderen aankomt, mag ik mij in mijn handjes knijpen. Op de gebruikelijke opstartproblemen na zijn het allemaal prima slapers. Stuk voor stuk en alledrie. Ik heb geen idee of zoiets […]

 • Reply
  En slaapt ze al door?! - GoodGirlsCompany
  16 december 2015 at 06:01

  […] schreef ik op mijn blog hoe leuk het is als je baby niet doorslaapt. Want zeg nou zelf, als iemand je vantevoren zegt dat je 6 maanden lang gebroken nachten maakt, […]

 • Reply
  Neerwaartse spiraal - GoodGirlsCompany
  30 september 2015 at 06:00

  […] Hoera, mijn baby slaapt niet door! […]

 • Reply
  Sonja
  29 september 2015 at 17:32

  Hier met 13 maanden nog regelmatig gebroken nachten. En ja, ik ben jaloers op die na 3 weken sliepen ze door moeders! Want een goeie doorslaapnacht maakt een ander mens..hopelijk gaan onze Kids ook gauw doorslapen

 • Reply
  Sylvie
  29 september 2015 at 12:17

  Leuk geschreven 🙂 Ik heb tot ongeveer 10 maanden ook een nachtvoeding gegeven (tussen 3 en 4 ongeveer). Ivar ging (gaat) om 17 uur zijn nacht in, en schuiven lukte gewoon niet.. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er weinig moeite mee had, de avonden waren zo lekker rustig, en inderdaad door de nachtvoeding bleef de productie op peil. Ik vond het ook wel iets hebben, en mis het nu best!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  29 september 2015 at 11:35

  Leuke titel! Hij wekt nieuwsgierigheid. Mijn kinderen waren ook niet van die doorslapers. Ze lagen bij ons in bed, en ik voedde ze halfslapend en daardoor vond ik het niet zo’n punt.

  Uiteindelijk is het vanzelf goed gekomen.

 • Reply
  mariska
  29 september 2015 at 10:15

  Mijn dochter sliep na 12 weken door en mijn zoontje na een week. Helaas duurde dit bij hem tot een jaar of 1,5 en mocht ik mij ook weer een nachtouder noemen. Tja waarschijnlijk karma… had ik er maar niet zo over moeten opscheppen 😉

  • Reply
   Josan
   29 september 2015 at 10:43

   18 maanden! Ik weet niet of ik dat trek. Nu vind ik het nog wel charmant maar als je mij ovr 12 maanden spreekt denk ik dat ik daar wel anders over denk.

 • Reply
  Jess
  29 september 2015 at 08:09

  Herkenbaar. Sam was en is een makkelijke slaper. Sliep met zes weken door en klaar. Ik dacht dat ik het allemaal wel in de vingers had. Toen kregen we Jim haha. Jim slaapt nooit. Hij is net een jaar en begint nu pas een beetje door te slapen. Ach ja, des te langer kunnen we van ze genieten 😉

  • Reply
   Josan
   29 september 2015 at 10:42

   Oh dan heb ik nog geen reden om mij druk te maken 🙂

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!