Opvoeding

Met 1 kind ben je moeder maar nog geen gezin

18 januari 2016
Met 1 kind ben je moeder maar nog geen gezin-GoodGirlsCompany- 1 kind

Met 1 kind ben je moeder maar geen gezin was wat ik te horen kreeg toen ik nog maar 1 dochter had. Nee, niet direct in de kraamweek, maar wel in de daaropvolgende maanden. Meestal kwam deze opmerking van ouders die zelf wél meer dan 1 kind hadden. Zij wisten het. En zouden mij wel even vertellen dat ik vooral niet moest denken dat de geboorte ons naast ouders ook tot een gezin had gemaakt. Destijds zat ik er niet zo mee. Ik luisterde aandachtig naar alle argumenten die ze gebruikten om hun gelijk aan te tonen. Meer kinderen leek me inderdaad hogere wiskunde. Maar nu ik moeder van meer meiden ben en terug kijk vind ik deze opmerking eigenlijk tamelijk beledigend.

Met 1 kind ben je moeder maar nog geen gezin-GoodGirlsCompany

Hoezo ben je met zijn drieën geen gezin? Zo voelde ik mij namelijk anders wel. Niet persé een groot gezin, maar een mini-gezin. Of eigenlijk gezinnetje, want dit verkleinwoord gebruikte ik liefkozend voor onze samenlevingsvorm. Ik vond dat we een gezin waren. Welke argumenten anderen hadden om dit anders te zien?

Wel de lusten niet de lasten

Moeder zijn is leuk. Tenminste dat vind ik. En de ene dag (wanneer ik een goede nacht heb gehad) ook weer wat meer dan de andere dag. Maar hey, het hoort erbij. Ik lieg mijzelf voor dat het een fase is en we gaan er weer tegenaan met die banaan. Maar of ik nu 1 of 3 kinderen heb; moeder zijn is niet alleen maar de lusten. Net zoals veel dingen in het leven zitten er leuke en minder leuke kanten aan. En dat is wat mij betreft niet afhankelijk van het aantal kinderen.

Nooit meer alleen

Nu weet ik niet hoe het in andere gezinnen gaat. Maar het ‘samen gezellig alleen zijn’ met zijn tweeën hield op toen we een kind kregen. Vanaf dat moment moesten we alleen tijd echt plannen. Dan gingen de kinderen logeren bij opa’s en oma’s. Ja, ik geef het toe dat het soms net iets makkelijker is om 1 kind uit te besteden. 3 kan best wel een uitdaging zijn, vooral wanneer ze klein zijn. Maar naarmate ze ook zelf meer kunnen en minder zorg nodig hebben, draait dat vaak wel bij.

Je hoeft niks te plannen

Ja echt volgens de kenners hoef je met 1 kind dus niks te plannen. Alsof het vanzelf aankleed, in de auto gaat zitten en er op vernuftige wijze voor zorgt dat je op tijd komt. Of wanneer het ziek is, voor vervanging zorgt zodat jij gewoon naar je werk kan gaan. Destijds werkte ik 32 uur. Dat kon prima, maar we moesten wel het een en ander regelen om dit mogelijk te maken.

Volwassenen hebben de overhand

Zolang je als volwassenen in de meerderheid bent, heeft men het idee dat het hebben van kinderen peanuts is. En ergens klopt dat misschien ook wel. Toen ik alleenstaand was en mijn kinderen in de meerderheid waren, was dat soms wel even wat lastiger. Maar ook wanneer je met zijn tweeën maar 1 kind hebt, kun je daar allebei grote zorgen van hebben en ook heel druk mee zijn.

Bovenstaande argumenten vind ik eigenlijk niet eens zo plausibel. Eigenlijk vind ik de opmerking dat je met 1 kind geen gezin bent behoorlijk beledigend. Expliciet vind je dus dat iemand nog een kind moet krijgen. Terwijl je niet eens weet of dit kan of dat stellen dit ook willen. Ik heb best wel even getwijfeld over de meerwaarde ( ja dat klinkt koud en zakelijk, maar hopelijk begrijp je het) van een tweede kind. Ik voelde me zo gelukkig met mijn eerste dochter. Ik kon me niet voorstellen dat ik gelukkiger zou worden met een tweede kind (ik twijfelde dus niet of ik wel van een tweede kon houden).
Maar onbewust dring je mensen ook jouw visie van een gezin op. Is een vader en moeder met 2 kinderen meer gezin dan met 1? Is een alleenstaande moeder met 2 kinderen minder gezin dan 2 ouders met 2 kinderen?  

3 kinderen is inderdaad anders dan 1 kind. Het brengt een eigen dynamiek en drukte mee. Maar om nu te zeggen dat ik mij meer gezin voel dan met 1 kind? Alsof de drukte, het meer moeten plannen je een gezin maakt. Het is anders dan enkele jaren terug. Maar ik hoop van harte dat de opmerking Met 1 kind ben je moeder maar nog geen gezin verdwijnt. Anders doe je heel wat mooie,  kleine gezinnen te kort.
Wat vind jij? Maakt het aantal kinderen dat je hebt uit voor of je een gezin bent of niet?

Liefs Josan

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Ri-Janne Boven
  19 mei 2019 at 11:36

  Ik voelde me samen met mijn man en hond al een gezin en nu met ons zoontje erbij een compleet gezin

 • Reply
  Jacqueline
  8 mei 2017 at 15:09

  Na 15 jaar werd ik eindelijk moeder. Was wel al 4 jaar stiefmoeder. Mijn man met zijn kids waren mijn gezin. Al waren ze er alleen in de weekenden. Nu zijn we meestal een gezin van 3 en soms een gezin van 5. Ik vind een alleenstaande moeder met 1 kind ook een gezin. Ik zou zeggen: het is wat en hoe jij het zelf voelt, niet wat een ander zegt of voelt. Wees trots op je gezin, hoe groot of klein dat ook is.

  • Reply
   Josan
   16 mei 2017 at 22:26

   Mooie aanvulling Jacqueline. Voor mij zit gezin ook meer in mijn hart. Het voelt als familie of gezin dus is het zo.

 • Reply
  Marisca| Mamablogger
  19 januari 2016 at 16:50

  Ik word echt woest van zulke opmerkingen. Buiten dat ik ze nogal dom vind, vraag ik mij vooral af waarom mensen het zo nodig vinden om zoiets perse tegen een ander te moeten zeggen. Je bent ouders, dus heb je inderdaad een gezinnetje. En hoe groot dat gezin wordt is aan de ouders. Daarbij kan het nogal pijnlijk zijn voor iemand die misschien heel wat jaren heeft moeten wachten op dat mini gezinnetje.

 • Reply
  Nicole Orriëns
  19 januari 2016 at 14:15

  Ik snap wel wat ze bedoelen met de opmerking moet ik zeggen. Voor mij voelde het ook echt wel meer als een gezin toen we er twee hadden. Met een kind waren we nog wat meer een stel met een kind. Met twee kinderen verschoof het evenwicht.

 • Reply
  Mendy
  18 januari 2016 at 20:43

  Inderdaad onzin. Ik heb 1 kind en wij zijn echt wel een gezin. En heel gelukkig en trots.

 • Reply
  Carmelina
  18 januari 2016 at 19:27

  Wat fijn dat iemand dit schrijft! Ben je dan als alleenstaande moeder of vader met 1 kind ook geen gezin? Hoe moet je het dan noemen? en idd.. wie zegt dat een tweede zomaar kan. Natuurlijk geloof ik dat er mensen zijn die het zo voelen..maar ik denk dat dat meer te maken heeft met de wens/droom meerdere kinderen te krijgen. Het complete voelen zeg maar. Ik voel me met onze kleine man ook echt wel een gezin.

 • Reply
  Marushi
  18 januari 2016 at 15:26

  Nou ja wat een onzin zeg!! XD Sommige mensen weten blijkbaar niet wat ze allemaal uitkramen. Dus een kind maakt geen gezin? Wat moet dat kind dan voorstellen een aardappel? Dus pas als je twee kinderen heb word het eerste kind erkend en ben je “een gezin”. Man man man..Inderdaad echt een belediging! 🙂 Dus met drie kindjes heb je een SUPER gezin! 😉 -x-

 • Reply
  janske
  18 januari 2016 at 13:32

  ik ben het volledig met je eens…wij vormen een gezin…en eentje waar ik rete trots op ben!

 • Reply
  Jessica
  18 januari 2016 at 12:26

  Ik heb een zoontje samen met mijn man en zijn weldegelijk een GEZIN. Mensen weten niet wat ze zeggen en mensen aan doen om zo iets stoms te zeggen. Laat iedereen zoals ze zijn. Zegt meer over hun dan over wie hun praten. Jaloezie?

 • Reply
  ilsedenbesten
  18 januari 2016 at 11:45

  Noem mij maar raar, maar ik voelde me met mijn vriend en onze kat ook gewoon een gezinnetje.

  • Reply
   Josan
   18 januari 2016 at 16:11

   Als dat voor jou zo voelt dan is dat toch ook gewoon zo.

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  18 januari 2016 at 11:21

  Ik heb me heel kwaad gemaakt om dat soort opmerkingen. Het is namelijk gigantische onzin. Ik ben zelf enig kind en mijn man en ik hebben 1 kindje. En ja, ik kom toch echt zelf uit een gezin en ik heb nu ook zelf een gezin. Mensen die anders beweren, moeten gewoon lekker op zichzelf letten in plaats van commentaar te geven. Laat iedereen zelf bepalen hoeveel kinderen diegene wilt proberen te krijgen. Ik zeg toch ook niet dat je met twee kinderen geen gezin bent ofzo? Rete-irritant!

 • Reply
  MARIJKE
  18 januari 2016 at 11:07

  Ik heb dit gelukkig nog nooit gehoord. De definitie van een gezin is naar mijn idee 2 ouders die 1 of meerdere kinderen hebben haha. Heel vreemd als je ‘geen gezin bent’ met 1 kind.

 • Reply
  joyfromjoyce
  18 januari 2016 at 10:03

  Ik had juist dat ik mij met één kind geen gezin voelde. En nu met Sofie erbij wel. Niks te nadele van Aron, maar zo voelde het gewoon.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]