Een kind dat mentaal sterk is, tegen een stootje kan en goed in haar vel zit. Welke moeder wil dat nu niet? Maar hoe draagt je opvoeding eraan bij dat je kind mentaal sterk wordt. In dit blog geef ik je een aantal tips om de veerkracht van je kind te vergroten en haar te leren omgaan met stress.
In de afgelopen maanden las ik regelmatig over kinderen met een burn-out. Zo overvraagd worden door school, sport en hun ouders dat ze niet met de stress kunnen omgaan. Je kind vaardigheden meegeven waardoor ze hun mentale sterkte ontwikkelen lijkt steeds belangrijker te worden. Schrijfster Amy Morin schreef er een boek over: De 13 geboden voor ouders.
Inhoud van dit blog
Een mentaal sterk kind
Een mentaal sterk kind is geen kind dat haar emoties onderdrukt zodat ze niet huilt. Of dat immuun is voor teleurstellingen. Maar het is een kind dat om kan gaan met de uitdagingen waar zij voor staat. Na een tegenvaller weer opkrabbelt. En de kracht heeft om door te zetten als het lastig is. Ook als ze misschien aan zichzelf twijfelt. Maar een mentaal sterk kind krijg je niet zomaar. Het vraagt ook wat van ouders. Om bepaald schadelijk gedrag achterwege te laten omdat je daarmee je kind tekort doet. En om ze drie belangrijke dingen te leren:
- leer ze om negatieve denkpatronen te vervangen door positief realistische gedachtes.
- help ze om hun emoties de baas te worden zodat hun emoties niet de baas over hen worden.
- leer je kinderen om hun gedrag om te zetten in positieve daden.
Realistisch verwachtingsmanagement
We weten allemaal dat wat je denkt, wordt op den duur je eigen werkelijkheid. Een kind is af en toe net een mini-volwassenen. Met gedachtes waardoor ze aan zichzelf gaan twijfelen, zelfkritiek en negatieve denkpatronen. Als ouders doe je er verstandig aan om je kind te leren omgaan met deze negatieve gedachtes.
Het is maar al te makkelijk om dingen te zeggen als “Stel je niet aan”, “Denk eens een beetje positief”, “Stop nu eens met je zorgen maken”. Als ik naar mijzelf kijk, hoor ik ook nog heel vaak mijn moeders stem die bepaalde dingen zei. Maar we zijn er vaak minder goed in om onze kinderen te leren een gezonde innerlijke stem te ontwikkelen.
Ook een goedbedoeld “Het komt wel goed” zet niet perse zoden aan de dijk. Inmiddels weet ik al dat sommige dingen gewoon niet altijd goed komen. Ook al heb je nog zo je best gedaan. Soms is het leven gewoon heel oneerlijk. En mijn kind in een sprookje laten geloven waarin alles een happy ending heeft, is niet realistisch. Als ik bijvoorbeeld voor mij zelf mag spreken, weet ik dat ik geen ster ben in wiskunde. Maar in plaats van te denken Ik ga er nooit goed in worden, kan ik mijn gedachten wijzigen in Ik kan hier beter in worden. Als ik oefen en om hulp vraag. Het is maar aan heel klein verschil, maar met veel meer resultaat.
Zo leer je een mentaal sterk kind om te gaan met negatieve gedachtes
Moedig je kinderen aan om opzoek te gaan naar bewijzen. Welke bewijsmateriaal is er dat hun aannames onderuit haalt of ondersteunt? Zeggen ze iets negatiefs over zichzelf? Spring er dan niet meteen bovenop met een welbedoeld tegenovergesteld antwoord. Maar durf het aan om je kind te vragen “Waarom denk je dat dit waar is?” en “ Welk bewijs heb je dat dit niet zo is?” Leer je kinderen om hun gedachtes over zichzelf en hun vaardigheden uit te dagen en opzoek te gaan naar bewijzen die het tegendeel ondersteunen.
Je emoties de baas
Je emoties de baas zijn, is iets anders dan je emoties onderdrukken. Emoties horen bij het leven en zijn belangrijk. Maar hoe we met die emoties omgaan, dáár hebben we wel invloed op. En het is belangrijk om je kind al vanaf jongs af aan te leren om met haar emoties om te gaan. Waarom? Omdat een kind dat emotioneel is opgewassen tegen het leven gelukkiger is. Veel jongeren missen de vaardigheden om om te gaan met negatieve emoties zoals eenzaamheid, verdriet en angst.
Als ouders hebben we het ze niet geleerd. We stonden maar al te snel klaar met ons “Je hoeft niet bang te zijn”. Maar een kind dat zijn emotie kan verbinden met zijn gedrag is veel beter opgewassen tegen het leven. Neem bijvoorbeeld mijn dochter. Als ze kan zeggen: “Ik ben bang. En omdat ik bang ben, durf ik geen enge dingen te proberen. Probeer ik ze te vermijden” , is ze ook beter in staat om haar angsten onder ogen te komen. Ze heeft beter door wat voor een effect het op haar handelen heeft. Daardoor zal ze zelfverzekerder zijn om met het ongemak van deze emotie om te gaan.
Zo leer je een mentaal sterk kind om te gaan met haar emoties
Leer je kind om haar gevoelens te (h) erkennen. Een gevoelspalet bestaat uit meer kleuren dan boos, blij en een beetje depri. Leer je kind om de emoties te herkennen. Een film als Inside Out is een geweldige start om over emoties te praten. Het laat goed zien hoe emoties ook je keuzes beïnvloeden. Leer je kinderen dat hun emoties okay zijn. Maar ook dat ze een keuze hebben in hoe ze met hun emoties omgaan.
Gedrag omzetten in positieve daden
Het is fijn dat je kind positieve gedachtes over zichzelf koestert. En zich lekker in haar vel voelt. Maar daarmee ben je er nog niet. Geen woorden, maar daden. Helaas zijn veel ouders er expert in om hun kinderen alles uit handen te nemen. De keuzes van hun kinderen te micro managen waardoor ze niet leren om zelf gezonde keuzes te maken. Met kind leren om hun gedrag om te zetten in positieve daden bedoel ik het volgende:
· angsten onder ogen komen
· vasthoudend, ook als ze moe zijn
· je aan je eigen normen- en waarden houden (ook als deze niet populair zijn).
Kinderen die dit bovenstaande onderdeel kunnen, hebben een grote voorsprong in het leven.
Zo leer je een mentaal sterk kind gedrag omzetten
Ontwikkel hun probleemoplossend vermogen. Leer ze om probleemoplossend bezig te zijn. Laat ze zien dat zij in staat zijn om een verschil te maken in hun eigen leven. Maar ook in dat van een ander. Ik laat mijn kinderen elke decembermaand hun overschot aan speelgoed weggeven. Wij hebben genoeg. Ik probeer ze bij te brengen dat genoeg ook prima is. Leer ze dat veranderingen niet van de een op de andere dag komen.
Maar dat zit een proces is van elke dag kleine stapjes zetten in de goede richting. We zijn geen healty foodies. Maar in mijn voorraadkast is beduidend minder snoepgoed en voorgefabriceerd eten te vinden dan enkele jaren terug. Niet omdat we nu zo healty zijn. Maar meer omdat ik weet: als we het niet in huis hebben, kunnen we het ook niet eten. En vragen mijn kinderen er niet om. Daardoor staan ze open voor andere alternatieven. Het is een klein stapje in de goede richting.
Dit zijn enkele tips om een mentaal sterk kind op te voeden. Hieronder staat het boek met meer informatie.
De 13 geboden voor ouders
Ook leuk om te lezen:
- Je bent een goede moeder als
- Waarom je een peuter niet moet dwingen sorry te zeggen
- dit zijn de opvoedtrends van 2018
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
♥ Uitgelichte foto via Shutterstock
2 Comments
de DIY Diva
1 juni 2018 at 09:52Dank, dit is inspirerend! ”
Groetjes
Mar10
Josan
9 juni 2018 at 19:22Graag gedaan! Hopelijk helpt het je op weg op wat concrete stappen te nemen. Succes!