Meningokokken herkennen bij baby of kind is vaak lastig. Maar omdat deze ernstige ziekte vaak snel verloopt is het belangrijk om de symptomen te herkennen. Zodat je weet wat je moet doen.
Uit ervaring weet ik dat je je rot schrikt wanneer je kind besmet raakt met meningokokken. Deze ziekte kan aan mensen worden overgedragen door een bacterie en veroorzaakt hersenvliesontsteking of ernstige bloedvergiftiging. Als men niet snel genoeg een diagnose stelt, kan het ook fataal zijn.
Inhoud van dit blog
Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Onder Meningokokkenziekte vallen dan ook alle ziekten die door de meningokok veroorzaakt worden. Voorheen was het een zeldzame ziekte, maar de laatste jaren neemt het aantal besmettingen met meningokokken sterk toe. Vooral meningokokken type W rukt op onder baby’s en kinderen. Daarom ontvangen baby’s vanaf 14 maanden sinds 2002 de vaccinatie tegen meningokokken. Zo hoopt men vanuit het Rijksvaccinatieprogramma meningokokken A, C, W en Y een halt toe te roepen.
Hersenvliesontsteking
De eerste tekenen van Meningokokken herkennen is belangrijk omdat het ziektebeeld vaak eg snel verloopt. Zonder op tijd ingrijpen kan dit ernstige gevolgen hebben. Meningokokken kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit wordt ook meningitis genoemd. Daarbij raken de vliezen die net onder de schedel (meningen) liggen ontstoken. Deze hersenvliezen beschermen je hersenen. In principe kan iedereen hersenvliesontsteking krijgen. Maar vooral baby’s, tieners en volwassenen met een verlaagde weerstand worden er vaak door getroffen.
Sepsis (bloedvergiftiging)
Ook Sepsis (bloedvergiftiging) veroorzaakt door meningokokken is heftig. Doordat het virus in het bloed zit, kan het zich sneller verspreiden. Daardoor kan het al binnen enkele uren fataal kan worden. Vaak herken je de klachten niet meteen en zijn deze vaag. Maar wat vanaf het begin opvalt, bij meningokokken bloedvergiftiging zijn de rode plekjes. Deze kan je niet wegdrukken en verschijnen in rap tempo over de hele huid. De heftigheid van deze ziekte zit hem erin dat het verloop heel snel gaat en men moet voorkomen dat je in shock raakt. Door de gifstoffen die vrijkomen, kunnen vingertopjes je tenen afsterven.
Doordat kinderen elkaar elke dag zien, kunnen ze elkaar ook heel makkelijk besmetten.
Vaccinatie bij 14 jaar tegen meningokokken
Ook worden kinderen van 14 jaar gevaccineerd. Waarom? Omdat het aantal dragers met de bacterie vanaf deze leeftijd drastisch toeneemt. Bovendien is er nog een risico factor. Doordat kinderen elkaar elke dag zien en intensief contact hebben, kunnen ze elkaar ook heel makkelijk besmetten. Er wordt wat af gezoend en meer op die leeftijd. Daardoor heeft de meningokok vrij spel. Verder speelt er nog iets anders mee. De generatie die daarboven zat is veel minder goed gevaccineerd. Door de bacterie juist in deze leeftijdscategorie onder kinderen aan te pakken, worden ook oudere generatie beschermt.
Meningokkokken herkennen bij baby of kind
Helaas zijn de symptomen van meningokokkenziekte slecht te herkennen. Bovendien zijn deze voor baby’s en (oudere) kinderen verschillend. Voor oudere kinderen en volwassenen zien de symptomen er vaak als volgt uit:
- Acute hoge koorts
- Sufheid, slaperig
- Hoofdpijn
- Misselijk
- Slecht tegen fel licht kunnen
- Braken of overgeven
- Een erg stijve nek. Dit merk je vooral op wanneer je je hoofd naar voren buigt
- Een bleke huid met kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. Deze kan je niet wegdrukken en zijn vaak zo groot als een speldenknop.
Meningokokken herkennen bij een baby
- Slaperig, suf zijn en anders dan normaal reageren
- Niet willen eten of drinken
- Sneller huilen dan normaal
- Huilen als je je kindje de benen van je kindje optilt bij het verschonen
Hoe kan je Meningokokken krijgen?
Iedereen kan Meningokokkenziekte krijgen. Maar het komt het meestal voor bij baby’s, kinderen en tieners. Doordat er verschillende varianten van Meningokokkenziekte zijn, kan je ook meerdere keren besmet raken. En met verschillende types meningokok.
De meeste mensen dragen de meningokokbacterie bij zich zonder zelf ziek te worden. De bacterie zit in de neus of keel van een besmet persoon. Hij wordt overgedragen door hoesten en niezen. Zo komen er kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Doordat andere mensen deze weer inademen raken ze besmet.
Tips om meningokokken te voorkomen
In Nederland hebben we meningokok type B komt het meest voor in Nederland. Maar ook meningokokken Type W is sterk in opkomst. Gelukkig zijn e rook een aantal maatregelen om besmetting met meningokokken te voorkomen.
- Baby’s en tieners krijgen sinds enkele jaren een vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. En als ze tiener zijn, krijgen ze rond hun 14de levensjaar nog een inenting.
- Gebruik papieren zakdoekken. Geen papieren tissues bij je? Gebruik dan de holte van je elleboog.
- Gebruik een papieren zakdoek maar één keer en gooi hem na gebruik weg.
- Was nadat je je neus gesnoten hebt of geniest je handen.
- Kijk uit met pasgeboren baby’s. Houdt deze uit de buurt van mensen die hoesten of verkouden zijn. Ook ok rs-virus te voorkomen.
Ook leuk om te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
No Comments