Het bordspel Menara is de nieuwste aanwinst van 999 Games. Eigenaar van bekende strategiespellen zoals Kolonisten van Catan. Ook bij het coöperatieve bouwspel Menara draait het om strategie. Lukt het om gezamenlijk de bouwtekeningen uit te voeren zo de oude tempel in zijn volle glorie te laten herrijzen?
Voor kleine kinderen is er voldoende speelgoed en zijn er tal van spelletjes. Maar zodra ze ouder worden, hebben we er als ouders een uitdaging aan om onze tieners achter schermpjes vandaan te krijgen. Maar ook in deze leeftijdscategorie is samenspelen nog steeds heel belangrijk voor de ontwikkeling. Spelenderwijs leren kinderen van alles. Naast huiswerk en sociale verplichtingen is het heerlijk wanneer ze op een ontspannende manier bezig kunnen zijn, leren en ontdekken.
Inhoud van dit blog
Speelgoed van het jaar 2019
Iedere leeftijd zijn eigen speelgoed Ieder jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar gehouden vooral om spelen onder de aandacht te brengen en het belang daar van.
Belangrijke kenmerken van goed speelgoed:
- prikkelt de fantasie
- stimuleert vaardigheden
- sluit aan op de belangstelling
- is met zorg gemaakt
- heeft een goede prijs ten opzichte van de kwaliteit
- zorgt voor een prettige tijdsbesteding
10 en 11 jaar
Het borspel Menara is genominerd in de categorie 10 en 11 jaar. Op deze leeftijd willen kinderen graag spelletjes spelen en kennis testen. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of om ergens informatie over te vinden, zijn geschikt. Maar ook, poppen of auto’s uitstallen of constructiebouwwerken maken. Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig, en ze willen veel dingen uitproberen: hoe werkt het en hoe zit het in elkaar? Logisch redeneren wordt sterker en wordt ook erg graag in spelletjes, sommetjes, wiskundige raadsels ingezet. Ook buitenspelen is belangrijk!
Het bordspel Menara
Doel van Menara
Bouw de tempel gezamenlijk weer op. Daarbij moeten jullie zo mogelijk de aanwijzingen op elke bouwtekening volgen. Gebruik pilaren en tempelvloeren handig en bouw deze subtiel. Het is belangrijk om de gevolgen van jullie eigen speelbeurten onder ogen te zien. Alleen zo kunnen de andere spelers de bouwplannen nuttig voortzetten! Misverstanden, overmoed en nadelige bouwtekeningen hebben elke keer dezelfde fatale gevolgen… .
Inhoud verpakking
- spelregels
- 18 tempelvloeren (met 3 tot 6 voetstukken voor pilaren)
- 76 pilaren in 5 kleuren (6 blauwe, 8 witte, 12 zwarte, 20 rode, 30 gele)
- 1 kamp
- 35 bouwtekeningen (14 rode schriftteksten, 12 gele schriftteksten, 9 blauwe schriftteksten)
- 5 bouwlaagkaarten
- 1 buidel
Specificaties
- 1 tot 4 spelers
- spelduur: 45 minuten
- Leeftijd: 8 – 99 jaar
- Prijs € 42,95
Richt zich op
- behendigheid
- tactiek
- interactie
Tips & trucks
- Overleg met elkaar! Menara is een coöperatief spel. Het is vaak nodig om verschillende beurten vooruit te plannen. Alleen als de spelers goed samenwerken, kunnen ze slim genoeg handelen om de prachtige oude tempel in ere te herstellen.
- Maak de tempelbasis zo uitgestrekt mogelijk (zorg er wel voor dat elke tempelvloer beide andere raakt).
- Hou steeds de lege voetstukken en de kleuren ervan in de volledige tempel in de gaten. Let ook op de kleuren van de pilaren in het kamp en die van de andere spelers.
- De spelers doen er goed aan om met elkaar te bespreken of ze een eenvoudige, gemiddelde of moeilijke bouwtekening nemen. Laat de beslissing mede afhangen van de bouwtekeningen die al op de aflegstapel liggen.
- Probeer al in een vroeg stadium zoveel mogelijk moeilijke bouwtekeningen uit te voeren. Als de toren erg hoog is, kunnen deze bouwtekeningen fataal blijken.
- Bekijk bij elke beurt goed welke pilaren een tempelvloer dragen waarop een speler nieuwe pilaren wil zetten. Kunnen die het gewicht van de nieuwe pilaren dragen? Let er bij het inbouwen van een nieuwe tempelvloer op waar de voetstukken zich bevinden in verhouding met de pilaren waarop de tempelvloer wordt gebouwd.
Dit vonden we er van
Je kan het bordspel Menara met 1 tot 4 spelers spelen. In het kader van kwalitatieve moeder-dochter tijd deed ik het eerste spelletje samen met Grace. Vantevoren hadden we uitgebreid de uitleg in het instructieboekje bestudeerd. Dit is best veel informatie en daardoor kan het al snel als overweldigend voelen. Bovendien hadden we na het lezen nog niet het gevoel dat we het spel echt begrepen.
Omdat doen vaak een beter beeld geeft en je tegen obstakels moet aanlopen, besloten we dan ook maar een eerste poging te wagen. Dit ging best goed. We begrepen als snel welke handelingen je moest doen, konden pilaren op vloeren zetten en gingen de hoogte in. Maar op den duur liepen we vast. Onze eigen fout. Volgens het boekje hadden we moeten beginnen bij de moeilijkste kaarten en is het slimmer om de tempelbasis eerst goed uit te breiden voordat je de hoogte in gaat. Daarnaast is het handig om veel te overleggen.
Het tweede potje Menara deed ook Bailey mee. We legden haar zo goed als het ging de regels uit. Grace en ik hadden inmiddels geleerd van de vorige keer: niet alleen maar de hoogte in maar ook de breedte opzoeken. We overleggen over tempelvloeren die aan het bouwwerk toegevoegd worden, welke kleuren ingeruild worden in het basiskamp. En inderdaad dit keer ging het coöperatief bouwen veel beter. Waardoor we echt de smaak te pakken kregen. Minder gefocust waren op de regels en er meer ruimte was voor strategie. We bereikte zelfs een mijlpaal: zo hoog was onze tempeltoren nog nooit geworden.
Oordeel
Nu we Menara vaker gespeeld hebben, vind ik het echt een leuk bordspel. De drempel die ik de eerste keer ervaarde, moet je echt even overwinnen. Zodra je het spel beter begrijpt is, het echt leuk. Ik merk dat we het er nu sneller bijpakken en ik de tieners ook verleiden kan tot het spelen van een potje. Door de wisselende beurten, gebeurt er voldoende. En doordat je moet samenwerken, overleggen en elkaar (ongevraagd) advies geeft is het ook echt een spel dat je samen doet. Ik vind het leuk om te zien welke strategische overwegingen mijn kinderen maken en hoe behendig ze zijn in het plaatsen van de pilaren.
Stem & win
Wij hebben het spel Menara gekregen omdat het genomineerd is voor Speelgoed van het Jaar 2019 in de leeftijdscategorie 10 & 11 jaar. Op de verkiezingswebsite kunnen kinderen de kleurplaat inkleuren. Maar je kan ook op Speelgoed stemmen. Daardoor maak je kans om het spel Menara te winnen of ander genomineerd speelgoed. Handig want de Feestdagen komen er weer aan. Je kan tot 3 november 2019 stemmen.
Ook leuk om te lezen:
- Menara 999 Games
Samenvatting
No Comments