Babyspullen Moeder & Kind

Kolven | Medela Swing of Medela Freestyle

17 maart 2016
enkelzijdig of dubbelzijdig kolven-handige babyspullen-GoodGirlsCompany-Ervaringen Medela Swing

Okay je wilt gaan kolven, maar je twijfelt over de aanschaf van de Medela Swing of Medela Freestyle. Dan is het natuurlijk handig dat je de ervaringen van een andere moeder kan lezen. Ik heb zo’n 10 maanden gekolfd. In die periode kolfde ik dagelijks 3 keer. Vandaar dat ik je alles kan vertellen over de voor- en nadelen van de Medela Swing of de Medela Freestyle. Of ook wel enkelzijdig of dubbelzijdig kolven.

Medela Swinf of Medela Freestyle- ervaringen-GoodGirlsCompany

Toen ik in augustus 2015 weer begon met werken, ontdekte ik de wondere wereld van het kolven. Tijdens de zwangerschap had ik via Marktplaats de enkelzijdige Medela Swing aangeschaft. Behalve 1 keer in de kraamweek had ik hem nog niet echt gebruikt Vandaar was het dus wel even omschakelen om naar 12 keer in een week kolven te gaan. Toch lukte het mij best aardig.

enkelzijdig kolven met Medela Swing-handige babyspullen-GoodGirlsCompany-Ervaringen Medela Swing

Medela Swing

De Medela Swing is een enkelzijdige borstkolf. Het bekroonde ontwerp combineert de nieuwste technologie. Met de knopjes op het apparaat stel je de vacuümsterkte in en switch je van kolffase.

Voordelen Medela Swing
 • Klein en compact waardoor hij past in de meeste hand- en schoudertassen
 • 2 fasen kolftechnologie waardoor hij meer melk afkolft
 • het vacuüm is zelf makkelijk in te stellen
 • makkelijk in elkaar te zetten
 • makkelijk te reinigen

Ervaringen met Medela Swing-kolf kopen-GoodGirlsCompany

Nadelen Medela Swing
 • Ja, volgens de producent is het discreet. Zelf heb ik daar een andere mening over. Je hoort hem weldegelijk. Nu was mijn kolfruimte goed af te sluiten, maar ik zou hem niet even onderweg in het drukke treinverkeer of in hoekje van een restaurant gebruiken.
 • Volgens de website is deze kolf geschikt om tot 9 keer per week te kolven. De 4 dagen dat ik werkte, was dus eigenlijk iets te veel.
 • Zeker in het begin had ik 20 minuten voor de ene kant nodig. Daarna moest ik switchen voor de 20 minuten aan de andere kant. Daardoor was ik toch 40 minuten per kolfpauze kwijt en dat 3 keer op een dag. Hoewel je 25% van je werktijd mag gebruiken, zat ik toch niet heel ontspannen in het kolfkamertje. De stapel werk blijft wel liggen.Medela Swing of Medela Freestyle-babyuitzet-is een kolf handig-welke borstkolf aanschaffen-GoodGirlsCompany

Borstvoedingsdip

Uiteindelijk gingen deze nadelen toch meer de boventoon voeren. De Medela Swing heb ik met veel plezier de eerste weken gebruikt. Tegen 5 a 6 maanden kreeg ik de beruchte borstvoedingsdip en liep de borstvoeding terug. Niet fijn dat je baby rond die tijd ook op haar piek zit wat borstvoeding betreft. Zij wilde meer, terwijl ik al moeite had om aan de huidige vraag te voldoen!

Als je thuis bent, kan je dan een week uittrekken voor wat regeldagen. Kindje vaker aanleggen, verhoogt de melkproductie automatisch. Maar op je werk kan je vaak niet om de haverklap naar het kolfkamertje rennen. Daar zitten je collega’s niet op te wachten. En hey je hebt geen monopolypositie op het kolfkamertje geef andere kolfende vrouwen ook een kans. Medicijnen en tips hielpen niet meer. Er moest iets gebeuren of ik moest de handdoek in de ring gooien. En dat wilde ik niet, want ik wilde minimaal de grens van 6 maanden borstvoeding halen.

voordelen enkelzijdig of dubbelzijdig kolven-handige babyspullen-GoodGirlsCompany-Ervaringen Medela Freestyle

Medela Freestyle

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Ik vond op Marktplaats een advertentie van een vrouw die haar Medela Freestyle weg deed en ze woonde nog geen 10 kilometer verderop. Natuurlijk had ik telefonisch de nodige vragen gesteld. Ze kwam betrouwbaar over. Ik haalde hem diezelfde week nog op. Prima kolf die het goed doet met vele extra accessoires werd vanaf toen toegevoegd aan ons huishouden. En het mooie was? Er zat een aparte zwarte tas met koelboxje en koelelementen bij. Vanaf dat moment werd het kolven een stuk professioneler.

Ervaringen met Medela Freestyle-kolf kopen-GoodGirlsCompany-handige babyspullen

Display met duur van kolven

Dubbel- of enkelzijdig kolven

Totdat ik mijn Medela Freestyle kocht, was ik mij niet bewust van de voordelen van dubbelzijdig kolven. Maar wat was het een verschil! Binnen anderhalve week was de melkproductie op een acceptabel niveau en zag ik de toekomst weer rooskleurig tegemoet.

Zoals jullie weten heb ik de mijlpaal van 6 maanden gehaald. Ik zit inmiddels zelfs al op 9 maanden borstvoeding. Een record! De aanschaf van de Medela Freestyle borstkolf heeft daar absoluut aan bijgedragen. Als ik deze niet had gehad, had ik waarschijnlijk op den duur de handdoek in de ring gegooid.

Voordelen Medela Freestyle

 • Handsfree kolven door middel van strips die je aan de schouderbandjes van je bh vastmaakt
 • Mogelijk om favoriete instellingen op te slaan
 • Display geeft aan hoeveel minuten je kolft
 • Geschikt voor veel en intensief gebruik
 • Zeer kleine dubbelzijdige borstkolf
 • Bpa vrije onderdelen die je makkelijk kan reinigen
 • Door bijgeleverde riem, kan je kolven op elke plek
 • In zelfde tijd als met Medela 2x zoveel melkproductie
 • 2 fasen kolftechnologie waardoor hij meer melk afkolft
 • In principe dubbelzijdig, maar wanneer nodig kan je ook naar enkelzijdig overschakelen.
 • het vacuümsterkte zelf makkelijk in te stellen
 • makkelijk in elkaar te zetten
 • mooie tas en koelboxje bij

Nadelen Medela Freestyle

 • Opnieuw de herrie. Leuk dat het handsfree is, maar ik ga niet bellen of zo tijdens het kolven want het geluid is vrij hard.
Voordelen van Medela Freestyle-bortsvoeding loopt terug-GoodGirlsCompany-bortskolf kopen

Sterkte trapsgewijs instelbaar

Medela Swing of Medela Freestyle

Als je mij vraagt naar mijn ervaringen met de Medela Swing of Medela Freestyle zijn ze in beide gevallen positief. Maar zoals je ken lezen, ben ik net iets enthousiaster over de Medela Freestyle. Toch heb ik hem zelf niet nieuw gekocht. Waarom niet? Op het moment dat ik hem via Marktplaats aanschafte, zat ik er behoorlijk doorheen. Ik wilde de 6 maanden halen en ik had het toen zo zwaar dat ik niet verder kon kijken dan die mijlpaal. Het aanschaffen van een nieuwe kolf, terwijl ik niet wist of ik na de mijlpaal nog wel verder ging vond ik natuurlijk zonde. Daarom vond ik tweedehands een goed alternatief. Maar als ik van tevoren had geweten dat het koven op den duur makkelijker werd en tweezijdig kolven echt een verbetering is, had ik het absoluut niet erg gevonden een nieuwe te kopen.

Bij de aanschaf van een Medela Swing Of Medela Freestyle speelt geld natuurlijk ook een rol. De Medela Freestyle is even een investering. Maar wanneer je borstvoeding zo erg terugloopt dat je het bijna wilt opgeven kan dit het verschil maken tussen doorgaan of opgeven.

Hier koop je de Medela Freestyle

Heb jij ook een Medela Swing of Medela Freestyle? En zo ja wat vind jij dan opvallende verschillende tussen beide kolfapparaten ?

Ook leuk om te lezen:

kolven

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Irina
  14 november 2018 at 15:13

  Het is een k…t apparaat!!!! Moet 10 minuten lang instellen op mijn borsten!!!! Slangetje heeft weinig trekkracht!!!! Stand 9 en het gaat zo slecht eruit! 30 minuten per borst! 60 minuten totaal! Ik gebruik apparaat nu bijna 1 jaar. Is het toch niet normaal 60 minuten kolven? ???In het ziekenhuis was er andere apparaat en veel beter! Deze kost 300 € en zo slechte kwaliteit!!!! En nog naar klantenservice bellen kost je 100 cent per minute!!!! Echte dieven!!!!!

 • Reply
  Sabine
  25 augustus 2017 at 07:06

  Hoi Jordan
  Leuk dat je deze twee kolven hebt getest. Zelf kocht ik de Freestyle tweedehands en was/ben daar zeer tevreden over. Pas recent is er een mooi en betaalbaarder alternatief gekomen de Horigen Kolf. Nog geen 200,- ik heb hem mogen proberen en wauw. Dubbelzijdig, een ander soort kolf gevoel met zachte schelpen en ook nog enkelzijdig en als handkolf te gebruiken. En de opbrengst was meer. Maar inderdaad mijn tweede dochter was op dat moment al een jaar hoe lang ga ik nog door?
  Het enige wat me ‘dwars’ zit en ik toen niet wist toen ik mijn Freestyle tweedehands kocht is dat deze een open motor heeft. Daar kunnen bacteriën etc in komen. Lekker onzichtbaar er niet schoon te maken. Nu moest ik bij de tweede al voor de geboorte kolven en erna uiteindelijk ook incl in t ziekenhuis. Ze kreeg al vrij snel blaasjes in haar mond. Dat bleek herpes te zijn. Het is onbekend hoe ze er aan gekomen is, het is niet uit te sluiten dat het virus in de kolf zat en zo bij haar gekomen is. Wij hebben het allemaal niet. Dat is het enige waar ik me nog wel eens schuldig over voel. Heb ik door mijn tweedehands aankoop dit veroorzaakt? En was ik eerst van plan mijn kolf te doneren na gebruik, nu zal ik hem weg doen want ik wil ook niet op mijn geweten hebben dat…

  Bedankt voor je mooie stuk. Een vergelijking in het woud van mogelijkheden is altijd fijn!
  Sabine

  • Reply
   M Verheulpen
   25 augustus 2017 at 10:53

   Herpes overleeft zo lang niet buiten het lichaam hoor. Het is quasi onmogelijk dat het virus via de kolf werd overgedragen. Het is veel aannemelijker dat uw kindje het virus gekregen heeft via iemand die haar vastgehouden en/of een zoentje gegeven heeft. Bezoek of ziekenhuispersoneel… Spijtig genoeg weten veel mensen nog altijd niet dat ze met koortsblaasjes ver weg moeten blijven van baby’s…

 • Reply
  Tine
  10 mei 2017 at 23:16

  Jouw artikel is precies het duwtje in de rug dat ik zocht om toch de investering in de freestyle te wagen en niet voor een goedkoper alternatief te gaan. Ik zou het mij vast beklagen.. Bedankt daarvoor! ?

  • Reply
   Josan
   16 mei 2017 at 22:25

   Oh wat fijn Tine dat ik je heb kunnen helpen. Veel succes met het kolven!

 • Reply
  Marjolein
  17 maart 2016 at 21:21

  Bij de eerste twee kids met een enkele kolf gekolfd. Bij de derde geïnvesteerd in een dubbele. Had ik dat maar eerder geweten. Het scheelde me de helft aan tijd!

  • Reply
   Josan
   21 maart 2016 at 09:44

   Leuk, Marjolein dat jij dezelfde ervaring hebt.

 • Reply
  Jess
  17 maart 2016 at 11:58

  Argh Josan, nu doe je me terug twijfelen. Ik heb ondertussen 2 kolven en die doen hun werk half. Ik had meteen naar mijn instinct moeten luisteren en deze moeten kopen. Ik kan nu toch geen derde kolf kopen? Ik zit momenteel in die 6 maanden dip en de tranen zijn al rijkelijk gevloeid! Ik zit als een gek borstvoedingsthee te drinken en elke druppel melk eruit te kolven. Ik sla me er wel doorheen, zeker met de twee weken vakantie die eraan komen. Leuke review!

  • Reply
   Josan
   17 maart 2016 at 13:35

   Altijd je gevoel volgen. Ik heb een paar dagen spray met ocytocine gebruikt om wat meer rust te geven. Niet lang daarna overgestapt en beste keuze ooit

 • Reply
  Gwen
  17 maart 2016 at 09:13

  Jaaaaaaaaaaaa, ik zweer bij de Freestyle! Wat fijn dat hij jou door de dip heeft geholpen! Ik heb zelf nooit een ander gehad, maar wel meermaals gezegd dat ik zonder deze nevernooit tot 1 jaar had gekolfd op mijn werk. Beide keren. De kolf hier gaat dus alweer 3,5 jaar mee en hoop hem nog een derde x te mogen gebruiken zelfs. De investering dubbel en dwars waard.

  • Reply
   Josan
   17 maart 2016 at 13:34

   Ik dacht altijd dat jij een natuurtalent was, Gwen. Maar fijn om te lezen dat jij ook zulke positieve ervaringen hebt

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]