Flevoland Nederland Travel

Marker Wadden de nieuwste eilanden in het Markermeer

26 augustus 2023
Uitkijktoren Marker Wadden

Geschatte leestijd: 8 minuten

Marker Wadden zijn het nieuwste stukje Nederland. In de haven van Lelystad kun je een bootticket kopen om Marker Wadden te bezoeken. Zo kun je zelf deze eilanden in het Markermeer ontdekken. Het natuurgebied tussen Lelystad en Enkhuizen is een paradijs voor vogels en een must-visit voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Toen mijn collega aankondigde dat we dit jaar als teamuitje naar Marker Wadden gingen, was mijn reactie beduidend minder enthousiast dan die van mijn collega’s. Ik had er niks op tegen, maar als een van de weinige niet-Flevolanders had ik er nog nooit van gehoord. Ik wist dan ook niet wat ik me bij een bezoek aan de Marker Wadden moest voorstellen. Ik dacht aan iets in de trant van  wadlopen terwijl een enthousiaste medewerker van Natuurmonumenten elk soort flora en fauna wat ik niet (her)kende zou duiden. Niks bleek minder waar.

Marker Wadden zorgt voor natuurherstel

Bijenhotel Marker Wadden

Dat Flevoland letterlijk is ontworpen op de tekentafel, zie je terug in het landschap. Dit bestaat uit strakke lijnen die accentueren hoe wijds Nederlands jongste provincie is. Ook  Marker Wadden is gemaakt door mensen. De eilanden zijn aangelegd om het natuurherstel van het Markermeer te bevorderen. Doordat dit meer geen verbinding meer heeft met de zee, ontstond er te veel  slib. Doordat er amper natuurlijke oevers zijn, was het gebied ook niet aantrekkelijk voor watervogels. 

Wandelroutes Marker Wadden

Een van de belangrijkste doelen van Marker Wadden is om een vogelparadijs te ontwikkelen. Daarom worden er meerdere eilanden aangelegd. Deze eilanden liggen op de route van trekvogels. Door de aanleg van eilanden van zand, klei en slib zijn de Marker Wadden uitgegroeid tot een bruisend ecosysteem. Hier kunnen planten en dieren zich volop ontwikkelen. Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. Samen met Rijkswaterstaat werd in 2016 gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. In het voorjaar van 2021 startte de aanleg van twee extra eilanden. Als het goed, is zijn alle eilanden eind 2023 klaar.  Waarmee Marker Wadden het grootste natuurherstelprojecten van West-Europa is.

Nationaal Park Nieuwland

Verrekijker

Marker Wadden maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Nieuw Land. Samen met de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Markermeer is dit het nieuwste nationaal park van Nederland. Bovendien is dit het grootste door mensen aangelegde natuurpark ter wereld. Met maar liefst 29.000 hectare natuur vind je er een enorme diversiteit aan flora en fauna. Van kleurrijke waterplanten tot majestueuze vogels, dit gebied heeft voor elk natuurliefhebber iets te bieden.

Drijfzand

Wandel langs de oevers en spot zeldzame vogelsoorten zoals de grote karekiet en de zeearend. Onder water vind je een rijke onderwaterwereld, waar vissen, kreeften en andere waterdieren zich thuis voelen. De planten die hier groeien, dragen bij aan het herstel van de waterkwaliteit en bieden een veilige omgeving voor jonge vissen om op te groeien.

Haveneiland Marker Wadden bezoeken

Landal Marker Wadden

Van Marker Wadden is Haveneiland opengesteld voor publiek. Op dit eiland kun je ook overnachten doordat Natuurmonumenten een samenwerking is aangegaan met Landal Greenparks en Ikea. In de Eilandhuisjes op Marker Wadden kun je je heerlijk terugtrekken. Haveneiland is alleen per boot bereikbaar. Dus er zijn twee manieren om Marker Wadden te bezoeken.

Veerdienst Marker Wadden

Als eerste kun je online tickets kopen. Vanuit Bataviahaven in Lelystad vertrekt er twee keer per dag een veerboot naar Marker Wadden. Je kiest een tijdslot voor de ochtend of middag. De overtocht vanuit Bataviahaven naar Het Haveneiland op Marker Wadden duurt zo’n 45 minuten. Mocht je net zoals ik zeeziek zijn, dan raad ik toch aan om Seabands te gebruiken of pillen tegen reisziekte te slikken. Want ook als is het een meer; je kunt behoorlijk misselijk worden. De vertrektijden zijn als volgt:

 • 9:30 vertrek Lelystad – 14:00 terug vanaf Marker Wadden
 • 13:00 vertrek Lelystad – 17:00 terug vanaf Marker Wadden

In het ruim van het schip

MS Wadden zee

Voor ons uitje had mijn collega de MS Waddenzee geregeld. In het ruim van dit historische motorschip vind je een expositie over koningin Wilhelmina. Een andere optie om Marker Wadden te bezoeken is met je eigen boot.

Tarieven veerboot

Uitstapjes_Flevoland-Themillenialmom

Een bezoek aan Marker Wadden is niet goedkoop. Vooral niet als je de eilanden ook nog met je kinderen wilt bezoeken. Dit komt omdat je eigenlijk ook een gebiedsbijdrage betaalt. Je betaalt een bedrag zodat Natuurmonumenten het eiland kan onderhouden en beheren. Door vooraf lid te worden van Natuurmonumenten krijg je wel korting op de tickets voor de veerboot. Waardoor je je kosten kunt verlagen.

 • Retour veerboot € 25,50
 • Retour veerboot leden Natuurmonumenten € 20,50
 • Retour veerboot kinderen 4 t/m 12 jaar € 12,75
 • Retour veerboot kinderen die lid zijn van OERRR € 8,95
 • Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis mee

Wat kun je er doen?

Eilandhuisje

Deze Eilandhuisjes zijn te huren via Landal Greenparks

Wanneer je voet aan wal zet op Haveneiland, zie je meteen de schattige huisjes Eilandhuisjes van Landal Greenparks. Omringd door natuur en water is dit een heerlijke plek om tot rust te komen. Wat meteen in het oog springt is het Eilandpaviljoen van Natuurmonumenten. Dit is de enige openbare plek op het eiland waar een toilet is. Houdt hier dus rekening mee voordat je het eiland gaat verkennen.

Eilandpaviljoen Marker Wadden

Over Marker Wadden lopen drie grote wandelroutes die allemaal bij het Eilandpaviljoen beginnen. Allereerst is er de Kustroute. Tijdens deze wandeltocht van meer dan 7 kilometer kom je onder andere langs een slibveld en vogelkijkhut Lepelaar. Neem je de Vogelvluchtroute? Dan kom je onder andere langs de markante uitkijktoren Steltloper, waar je ook een geocahe verstopt is. Als laatste is er een Vlinderroute. Deze wandeltocht van ruim 4 kilometer leidt je langs allerlei hotspots voor vlinders. Dus trek je wandelschoenen loop over het Vlonderpad, maar blijf op de aangegeven paden want er is ook drijfzand.

Marker-wadden-bezoeken-bezienswaardigheden-tips

Vlonderpad

En heb je geen zin in wandelen? Dan geniet je op het terras achter het Eilandpaviljoen van de zee en het geweldige uitzicht. Met je voetjes in het zand voelt het hier net als Zeeland.

Strand dagje Flevoland

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]