Lifestyle video en vlogs

Video | Ik probeerde de Marie Kondo opruimmethode voor mijn slaapkamer

25 augustus 2020
Konmari slaapkamer

Je hebt mensen die van opruimen houden. Marie Kondo is er daar een van. En nu mijn slaapkamer een kleinere kledingkast heeft dan voorheen kon ik niet anders dan de KonMari opruimmethode toepassen. Benieuwd of het levensveranderend was? Je ziet het in onderstaande video.


Volgens mij heb ik op mijn blog wel eens laten doorschemeren dat ik verre van opgeruimd ben. Eens in de zoveel tijd doe ik weer eens een zielige halfslachtige poging. Maar verhuizen is altijd zo’n moment waarop je de hoofdprijs betaald voor je slechte gewoontes. In mijn geval betekende dit dat ik heel veel dozen vol troep mee verhuisde.

Ik probeerde de Marie Kondo opruimmethode voor mijn slaapkamer

Je zult het niet geloven maar het duurde ruim 2 weken voordat ik een kledingkast had in mijn nieuwe slaapkamer. Al die tijd leefde ik vanuit een koffer en verhuisdozen. In het begin was dat lang leve de lol. Maar wat ik totaal niet had zien aankomen gebeurde: ik begon me te irriteren aan de troep. Elke ochtend was het een gedoe om passende kleding te vinden. Elke avond vroeg ik me af waar ik het neer moest leggen. Ik wist dat ik dozen vol spullen had meeverhuisd die ik eigenlijk niet echt meer gebruikte, maar ook nog niet echt afscheid van nemen kon.

Waarom heb ik moeite met opruimen?

Ik weet prima wat de geheimen zijn van mensen wiens huis altijd opgeruimd is. En hoe erg ik me dat ook voorneem, het lukt me vaak niet om dit voor een langere periode vast te houden. Vind ik het niet belangrijk genoeg, interesseert het me niet? Terwijl ik tussen de troep op de grond zat nam ik de tijd om nu eens echt diep na te denken over de kern van het probleem. En als snel kwam ik tot de conclusie: ik mis het overzicht. Ik wil best beginnen met opruimen, maar als je veel spullen hebt: waar kan je dan het beste beginnen? En omdat ik dat niet weet, doe ik het dus niet.

De 5 categorieën van de KonMari methode

Gelukkig biedt Marie Kondo hulp. Zij verdeelt je spullen in 5 categorieën:

  1. kleding
  2. boeken
  3. papierwerk
  4. diversen
  5. spullen met sentimentele waarde

En raadt je aan om per categorie op te ruimen. Hoe? Door alles op je vloer of bed uit te stallen.

Wat leerde ik er van?

Iets wat ik niet voor mogelijk hield is gebeurd: ik ben iets meer opgeruimder geworden. Dat komt niet voort uit dat ik me meer erger aan rommel. Het is meer dat als ik troep of chaos zie, ik nu beter weet waar ik beginnen moet met het aanpakken van de chaos. Dus dat zie ik als winst. De andere belangrijke lessen en hoe ik het proces ervaren heb, zie je in bovenstaande video.
Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]