Christendom

16 manieren om het geloof van je kinderen te laten groeien

1 september 2019
16 tips om het geloof van je kinderen te laten groeien

Als moeder ben ik me bewust van de invloed die ik op mijn kinderen heb. Hoe ik mijn dagelijkse leven leef, wat ik zeg en wat ik doe heeft invloed op het welzijn van mijn kinderen. Zowel positief als negatief. Naast opvoeden, probeer ik ze ook te onderwijzen in het geloof. Daarom bespreek ik16 manieren om het geloof van je kind te laten groeien

Mijn kinderen krijgen het christelijk geloof met de paplepel ingegoten. Toen ze nog in de buik zaten, bad ik al speciaal voor ze. En toen ze geboren waren, werden ze voor hun eerste levensjaar opgedragen in de kerk. Daarmee deed ik een belofte aan God. Namelijk om mijn kinderen op te voeden in liefde voor Hem en Zijn Woord. Ik ben me er bewust van dat mijn kinderen niet van mij zijn, maar van God. Dat er ooit een moment komt waarop ik verantwoording moet afleggen voor hun opvoeding. En de vraag wil kunnen beantwoorden “Is dit het beste wat je kan?”

Dagelijks leven

Natuurlijk heb ik net zoals iedere andere ouder te maken met de waan van de dag. Tussen het racen naar hobby’s, school, maaltijden die met lange tanden gegeten worden, een wasmand waar geen einde aan komt, een huis waar een bom ontploft lijkt en het herhalen van dingen die ik al honderdduizend keer gezegd heb, voelt dat christelijk opvoeden nu niet als een voorrecht. Sterker nog het kan zelfs heel ontmoedigend voelen als je kijkt naar wat je er op dagelijkse basis van weet te bakken. Tegelijkertijd mag ik mijzelf dan ook weer herinneren aan Deuteronomium‬ ‭6:6-9‬ ‘En u moet de geboden die ik u vandaag geef, voortdurend in gedachten houden. U moet ze uw kinderen inprenten en erover praten als u thuis bent of buiten loopt. Ja, ook tijdens het opstaan en naar bed gaan. Bind ze aan uw hand, draag ze op uw voorhoofd en schrijf ze op de deurposten van uw huis en op de poorten van uw steden.’ ‭(HTB‬‬)

Mijn kinderen bekend te maken met God en de Bijbel hoeft niet iets moeilijks en ingewikkelds te zijn, maar mag onderdeel zijn van mijn dagelijks leven en routine.

16 manieren om het geloof van je kinderen te laten groeien

Bid elke dag met je kinderen en voor je kinderen

16 manieren om het geloof van je kinderen te laten groeien

Aan het einde van de dag, als ik mijn kinderen naar bed breng, bid ik met al mijn kinderen afzonderlijk. Ja, zelfs met Chloé! Ik heb het altijd een goede gewoonte gevonden om hier al op een jonge leeftijd mee te beginnen. Als je leeftijd als leidraad neemt, is er een kans dat je blijft uitstellen totdat ze iets groter zijn. Toen ze kleiner waren, nam ik vaak de dag met ze door. Waar waren ze blij mee of over? Daar konden we voor danken. Waar waren ze verdrietig over of hadden ze hulp bij nodig? Daar kunnen we voor bidden. En ik deed ook vaak het woord.

Naarmate hun wereld groter werd, kwamen hier ook andere onderwerpen bij. Zoals zieke vriendjes, vriendinnetjes, docenten of ouders van andere kinderen. Spannende proefwerken, schoolkeuze of ruzies met klasgenootjes. Samen bidden we er voor. Maar als het een belangrijk onderwerp is, vertel ik ze ook  dat ik er later op de avond als ik naar bed ga en de dag afsluit ervoor zal bidden. Mijn kinderen weten dat ik voor ze bid en ik denk dat dat krachtig is. Want het gebed van een gelovige vermag veel.

Lees je Bijbel

kinderbijbels voor kinderen

Vanaf dat ze geboren zijn, lees ik de bijbel met mijn kinderen. Meestal lees ik het ze voor als verhaaltje voor het slapengaan. Inmiddels zijn er heel wat baby-, peuter-, kleuter-, en kinderbijbels versleten. Heb ik een uitgebreide collectie in mijn nachtkastje liggen en koop ik elk jaar ook wel een aantal nieuwe bij. Ik houd hij het kopen van kinderbijbels altijd rekening met hun leeftijd. Zowel qua lengte van het verhaal, inhoud, verhouding tekst/ beeld en woordkeuze.

Omdat in kinderbijbels meestal dezelfde verhalen staan, vind ik het leuk om naar edities te zoeken waar net iets andere verhalen in staan. Dat houdt het lezen ervan voor mij ook leuk. Aan de andere kant: herhaling is de kracht van reclame. Door dezelfde verhalen jaar in jaar uit te lezen, leren ze belangrijke Bijbelse personages en verhalen kennen en bepaalde principes.

Samen zingen

Natuurlijk zing ik allerlei welbekende kinderliedjes met mijn kroost. Maar er zijn ook een heleboel christelijke kinderliedjes die we samen zingen. Aan tafel in de auto naar bed gaan of soms spontaan. Van Who’s the king of the jungle, Lees je bijbel bid elke dag, Is je deur nog op slot, Yes my Lord, Diep, diep diep als de zee, Elly & Rikkert het hele scala komt voorbij. Soms met aangepaste tekst of nieuwe beat onder de nummers.

Het heeft wat nostalgisch om de kinderliedjes en gebedjes die ik vroeger zong nu ook met mijn kinderen te zingen. Het mooie aan kinderliedjes is bovendien vaak dat de melodie zo aanstekelijk is dat het vanzelf in je hoofd blijft hangen. En daarmee vergroot je ook de kennis van je kind.

Dankzeggen

Thuis bidden we voor elke maaltijd. Dat doe ik, maar soms doet ook één van de oudere meiden het. Ik vind het belangrijk om dagelijks dank te zeggen. Het leert mijn kinderen om dankbaar te zijn. Het is namelijk maar al te vanzelfsprekend dat je een dak boven je hoofd hebt, voedsel op tafel, kleding aan je lijf en naar school kan. Soms staan we er niet eens meer bij stil, maar zien we het als een verworven recht.

Om die reden vind ik het heel belangrijk om ze dagelijks even wakker te schudden. En ze er bewust van te maken dat dit niet de realiteit is voor miljoenen mensen op deze aarde. Hun wiegje ook ergens anders had kunnen staan. En we de plicht hebben om voor hen te zorgen. We sponsoren financieel en geven geld aan goede doelen. Maar het bidden voor anderen en verder kijken dan je neus lang is, is niet al teveel gevraagd.

Dagelijkse conversaties over en met God

Weet je waar mijn kinderen mij het meest op betrappen? Dat ik hardop tegen God praat. Meestal in het Engels trouwens (gewoonte die ik heb aangeleerd toen ik als tiener in een gospelkoor zat en Engels de voertaal was). Het is zelfs zo erg dat Bailey regelmatig verzucht waarom ik nu weer hardop met God praat. Van schietgebedjes, verzuchtingen tot momenten waarop ik even extra power nodig heb,

Maar ook met mijn kinderen heb ik gewoon dagelijks conversaties over God op een laagdrempelige manier. Over de dingen die we zien en meemaken. Is Chloé bang in het donker? Dan vertel ik haar dat God bij haar is en ze daarom niet bang hoeft het zijn. Er is een algemeen besef van dat God nooit ver weg is en bidden (= praten met God) niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Creëer een omgeving waarin hun geloof kan groeien

Geloven begint thuis. Daarom vind ik het belangrijk dat mijn huis een omgeving is die hun geloof stimuleert en waar het groeien kan. Gebaseerd op Jozua 24:15 “Maar ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen”, ben ik dus ook selectief in wat ik mijn huis binnenhaal. Letterlijk door wat ik wel of niet koop. Maar ook door wat er via radio en televisie onze huiskamer inkomt. Terwijl haar vriendinnen bepaalde series op Netflix mogen zien, mag Grace dat bijvoorbeeld niet. En hetzelfde geldt voor sommige muziek die de oudste meiden op school horen, maar die ik thuis niet horen wil.

Belangrijk vind ik het om er met ze over in gesprek te gaan. Mijn redenen uit te leggen en te luisteren naar hoe zij er over denken. Om jullie wat inspiratie te geven heb ik hieronder wat dingen gezet die in ons huis bijdragen aan een omgeving waar geloof veilig groeien en opbloeien kan.

Interieur

christelijke posters

Twee jaar geleden gaf ik de kinderkamers een make-over (zie hier en hier). Naast alle gave, interieurspullen heb ik in hun kamers ook bewust gekozen voor posters met Bijbelteksten van Lifeprints. Zo staan ze letterlijk met Bijbelteksten op en gaan ze er mee naar bed. Sindskort kan je bij Lifeprints ook je eigen posters met teksten ontwerpen.

Muziek

Ik ben niet zo’n ouder waarbij de kinderen geen popmuziek mogen draaien. Zo ben ik zelf ook niet opgevoed. Wel is het zo dat we over de teksten van veel mainstream muziek gesprekken hebben. Al mijn dochters zijn bijvoorbeeld enorme Taylor Swift fans en dat vind ik prima. Maar naast mainstream probeer ik ze ook bekend te maken met gospelmuziek en praise muziek. Lauren Daigle, Hillsong United, Britt Nicole en Lecrae kunnen ze wel waarderen.

Film

Wij hebben gewone tv, een Netflix abonnement en sinds 2 maanden een abonnement op New Faith Network. Een christelijke streamingdienst voor series en films. Als ik eerlijk ben, vind ik het assortiment daar nog erg beperkt. Vooral voor kinderen tieners. Ik mis het dat het je voorkeur onthoudt op basis van eerder gekeken films. Daarnaast vind ik de de christelijke films op Netflix vaak toch sterker qua verhaal en cast. Maar ik steun het initiatief in de hoop dat mijn bijdrage meer mogelijk maakt in de toekomst. Road to Avonlea is een klassieker, en met Chloé kijk ik vaak de verfilmde Bijbelverhalen. Het grappige is dat ze die al echt herkent.

Boeken

Bijbelsdagboek voor vrouwen

Naast Kinderbijbel lees ik mijn dochters ook al vanaf een vrij jonge leeftijd de boeken van Max Lucado voor. De hele serie van Krummel kennen ze en hebben we verschillende kartonboekjes van en DVD’s. Mijn favoriete boek is Sterren en stippen. Gewoon omdat het over eigenwaarde en anders zijn gaat.

Ik heb het voorrecht dat één van mijn vriendinnen een schrijfster is van christelijke kinderboeken. En mij daarom het nodige adviseren kan.

Ik bezit verschillende Bijbelse dagboeken die ik inmiddels ook zonder probleem kan doorschuiven naar Grace. Met Bailey lees ik elke avond een stukje uit haar dagboek voor tienermeiden wat ze erg leuk vindt.

ZomerKamp

Mijn dochters gaan als sinds ze 6 zijn elk jaar een week op een christelijk zomerkamp voor kinderen. Mijn ervaring is dat het een geweldige manier is om hun geloof te laten groeien en vrienden voor het leven te maken. Na een week kamp komen ze altijd opgebouwd terug en hebben ze meer discipline om zelf hun Bijbel te lezen en te bidden. Verder is het ook gewoon leuk om een vrienden te maken met hetzelfde geloof.

Getuig van God in je eigen leven

Weten jouw kinderen hoe je tot geloof bent gekomen? Wie God voor jou is? Of Hij wel eens een gebed verhoord heeft? Of vind je het lastig en ongemakkelijk om hierover te praten? Mijn ervaring is dat het juist heel krachtig kan zijn. Je hoeft echt niet dagelijks tegen je kinderen te preken. Maar zo nu en dan vertellen waarom je dankbaar bent, of dat God voor jullie zorgt kan geen kwaad.

Voor mij was afgelopen zomervakantie nog zo’n moment. Zoals ik eerder vertelde, kregen we autopech wat een enorme invloed had op het verdere verloop en planning van de reis. Tegelijkertijd was er bij mij ook het besef dat ik enorm dankbaar mocht zijn. De dag ervoor hadden we nog een trip naar Kopenhagen gemaakt en waren we later huiswaarts gekeerd dan anders. Het had ook toen kunnen gebeuren in het schemerdonker langs een snelweg. Of tijdens onze vakantie in Wales terwijl we langs een afgelegen landweggetje op een berg stonden met slecht ontvangst, zonder straatnaam met alleen een postcode om de ANWB uit te leggen waar we waren. Wat een voorzienigheid dat het gewoon op de oprit gebeurde van ons vakantiehuisje terwijl we alle faciliteiten bij de hand hadden. Dat zag ik echt als een teken van dat er wel voor ons gezorgd werd en vertelde het ook aan de oudste meiden die heel goed begrepen hoeveel geluk we hadden.

Wees enthousiast over Bijbelverhalen

Bijbel_Josan Bijbel in gewone taal

Dit ben ik voor de reclamecampagne Bijbel in Gewone taal

Enthousiasme werkt aanstekelijk. En zeker met Bijbelverhalen kan het zijn dat de reactie van je kinderen is “Alweer?!”. Want ja, sommige verhalen hoor je wel erg vaak. Ik kon er als kind ook niet enthousiast van worden als we het in de kerk over Noach hadden en thuis ook. Zeker nu mijn oudste dochters tieners zijn, merk ik dat de aandacht daardoor wel eens kan verslappen.

Het moment om ze dus niet de kindvriendelijke versie van Noach of Lot voor te lezen. Blijft de Bijbel verrassen en zijn zij ook weer bij de les.

Dien anderen met een blij hart

Zoals ik gisteren schreef, is dienstbaarheid nu niet bepaald mijn sterkste kant. Maar laat ik zo zeggen; het is een eigenschap die in ontwikkeling is. Dus met frisse tegenzin draaf ik zonder mopperen op om 2 keer per jaar de kerk schoon te maken. Ook al heb ik thuis een schoonmaakster. En neem ik mijn kinderen mee om ook hun handen uit te steken.

Ook thuis probeer ik hier op te letten. Ik kan de moeder zijn die dagelijks loopt te zuchten en klagen over van alles wat bij het moederschap hoort. Dat ik zo moe ben, weinig me-time heb en de momenten waarop mijn kinderen thuis zijn (vakanties, studiedagen) een drama vind of ik kan de moeder zijn die gewoon met blijdschap en dankbaarheid haar ding doet. Het moet toch gebeuren dus doe ik het liever met positieve energie.

Wees een voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Al mijn goede pogingen ten spijt, mijn kinderen kijken niet zozeer naar wat ik zeg, maar naar wat ik doe. Het godsbeeld van kinderen wordt gevormd door hun ouders. Reflecteer jij de eigenschappen van God zoals geduldig, liefdevol, barmhartig, vergevingsgezind, rechtvaardig, trouw en genadig? Of ben je opvliegend, kort lontje, veeleisend, snel geïrriteerd, altijd gelijk willen hebbend?

Naast bovenstaande vind ik het ook belangrijk om dit te laten zien in hoe we met de schepping omgaan. Ik ben niet het type christen die eeuwig discussieert over schepping of evolutie. Laat mij maar gewoon zorgdragen voor die schepping dat vind ik zinvoller. Mijn kinderen leren om duurzamere keuzes te maken en dat genoeg genoeg is.

Spreek liefdevol over anderen en wees liefdevol

Als je kinderen hebt, krijg je te maken met andere irritante ettertjes, hun ouders en erger. Toch waak ik er voor om me negatief uit te laten over andere kinderen en hun ouders. Of andere mensen. Ik ben me er bewust van dat ik hiermee beïnvloed hoe mijn dochter over anderen spreekt.

Dus om die reden zeg ik vaak niks als ik toch niets aardigs te zeggen heb. Of kies ik er bewust voor om een scheiding te maken tussen gedrag en persoon. Van een vriendinnetje die altijd voor problemen zorgde, zei ik in het verleden bijvoorbeeld “Ik denk dat ik haar een aardig meisje vind, maar dat weet ik niet zo goed door hoe ze zich gedraagt. Ik vind het zo jammer dat ze met haar gedrag iedereen van zich afstoot” Daarmee bleef de deur voor haar open, maar sloot ik niet mijn ogen voor haar gedrag.

Wees geduldig en kalm

Van gestresste mama naar relaxte mama? De wetenschap dat God alles in Zijn hand heeft maakt me een stuk geduldiger, vriendelijker en liefdevoller. Ik hoef niet te stressen, schreeuwen en flippen. Sterker nog: op die momenten dat ik het allemaal iets te veel vind, of er compleet doorheen zit, is de kans groter dat ik even wegloop en een kort gebed doe, of mijn koptelefoon opzet met opbouwende worship muziek.

Mijn kinderen weten dat ik niet zo snel flip of naar ze uitval. Wat grappig is, want over het algemeen ben ik heel temperamentvol maar blijkbaar kan je het ook gewoon aanleren om rustig en kalm te blijven. En ik leer ze meteen hoe ze met een stress situatie omgaan.

Laat zien hoe je op slechte momenten met God omgaat

Of je nu een rotdag hebt, vakantie ontregelende autopech, je teen gemeenhard stoot, je vingers tussen de deur krijgt het zijn allemaal momenten waarop je kan laten zien dat je nog steeds op God vertrouwt. Dankbaar bent voor wat Hij doet in je leven en gelooft dat Hij goed is.

Respecteer gezag

Of het nu gaat om de wet, de koning, verkeersregels, belastingregels, ambtenaren in functie, je baas, leraren. Er is een grote kans dat je kinderen in hun leven te maken krijgen met gezag. Leer je kinderen om gezag te respecteren en leef dat voor. En leer ze op (een beschaafde manier) hoe ze ermee omgaan als gezag misbruikt wordt.

Luister

We willen allemaal gehoord worden. Als ik het idee heb dat iemand niet luistert vind ik het vaak lastig om met die persoon te praten. Of ik houd me op de vlakte. Luisteren is ook een belangrijk om het geloof van je kinderen te laten groeien. Wat houdt hen bezig? Hoe denken zij over bepaalde principes? Waar geloven ze wel of niet in? Door met een open houding naar hen te luisteren, leer je ze dat God ook altijd naar ons luistert. En graag wil dat wij met hem praten en onze zorgen bij Hem brengen.

Geef de Heilige Geest de ruimte

Welke methodes, boekjes en muziek je ook kiest het blijft Gods werk. En ik hoop dat je dat inziet in de opvoeding. Zoals we soms te veel willen voor onze kinderen en daarmee het tegenovergesteld bereiken, kan dat ook gebeuren wanneer het om hun geloof gaat. Laksheid is niet goed maar fanatisme ook niet. Het helpt mij altijd om voor ogen te houden dat ik soms alleen maar een beetje bagage in hun rugzak stop. Ik heb geen idee wanneer ze het zullen gebruiken, maar hey het zit in hun geestelijke tasje. God kan het allemaal gebruiken.

Ik kan mijn kinderen niet dwingen om te geloven. Ooit zullen ze zelf een keuze moeten maken. Maar door dagelijks met het geloof bezig te zijn kan ik ze veel meegeven. De beste plek om Bijbelse principes te leren toepassen en God te leren kennen is in de veilige omgeving van thuis.

Ook leuk om te lezen:

Wil je meer praktische tips voor je christelijke geloofsopvoeding? Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief Geloof & Kinderen.

Geloofsleven kinderen

Foto credits 1, 2

 • Reply
  Gerda
  1 september 2019 at 23:01

  Heel mooi verwoord en prachtig uitgelegd in deze blog.

  • Reply
   Josan
   4 september 2019 at 09:22

   Dank je wel! Graag gedaan, hopelijk mag het andere moeders inspireren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]