Family Diary Mama Persoonlijk

Mama is ziek en dat heeft mijn man geweten…

29 januari 2018
Mama is ziek en dat heeft mijn man geweten

Ik besloot om mij een weekend over te geven aan ziek zijn. Niks tandjes op elkaar en doorgaan. Mama is ziek en mijn man zal dat weten… .

Wij moeders hebben zo onze ongeschreven regeltjes. Een daarvan is dat het een wijdverbreide wijsheid is dat je als moeder niet ziek kan zijn. Yep ook anno 2018 is dat nog steeds zo en gaan we hier zelfs een beetje prat op. Kloppen we onszelf op de borst want wat zijn we toch zo lekker onmisbaar.

Is papa dan wel onmisbaar?

Hoe anders is dit voor onze mannen? De eerste vrouw die het gezellig vindt dat haar man manflu heeft, moet ik nog tegenkomen. Hij kan niks, wil niks, zucht, puft en klaagt alsof hij spoedig zijn laatste adem kan uitblazen in plaats van dat hij een verkoudheidje heeft. Als je partner manflu heeft, hoef je niet op hem te rekenen. Elke huishoudelijke klus is te zwaar. De zorg voor de kinderen kan hij niet. En koken? Nope. Het is heel normaal dat ook de moderne vrouw in de rol van Florence Nightingale kruipt. Zich wegcijfert en het huishouden draaiende houdt. Man is inwisselbaar, maar wij moeders zijn onmisbaar en daarom kunnen we niet ziek zijn.

Ja, maar vroeger hadden vrouwen ook geen tijd om ziek te zijn.

Wijsheid komt met de jaren

Heel wat jaren heb ik mij als moeder aan dit adagio gehouden. Maar op een gegeven moment begon ik te rebeleren. Hoezo kan ik als moeder niet ziek zijn? Ja, als ik alleenstaand ben misschien niet. Maar als ik een partner heb, is het van de zotte dat hij compleet ontlast wordt als hij zich ‘niet zo lekker voelt’. Terwijl ik met zes paracetamolletjes in mijn mik gewoon door blijf gaan. Ja, maar vroeger hadden vrouwen ook geen tijd om ziek te zijn. Geweldig…ik hoop dat al die vrouwen heel gelukkig waren met hun keuze.

Maar ik leef nu. En ik vind dat als ik ziek ben, hoef ik mij niet te vermannen. Ik mag van mijn partner verwachten dat hij de boel draaiende houdt. Hoe minder ik hoef te doen, hoe meer kans dat ik mijn lichaam de rust geef die het nodig heeft hoe eerder ik er weer bovenop kom.

Mama is ziek

Dus toen ik afgelopen vrijdagmiddag aan mijn spieren voelde dat er een griepje aan zat te komen, aarzelde ik geen moment om al mijn taken uit handen te laten vallen. Ik kroop in bed en liet man gaar koken in zijn eigen sop. En waar hij normaal niet kookt -want kan ik niet- verscheen er zomaar iets eetbaars op tafel. De was werd gedaan, de vloer gedweild en hij bracht thee en eten op bed.

Ondertussen vermaakte ik mij met Sims 4 spelen. Als mijn man ziek is, kijkt hij ongestoord de een na de andere aflevering van Designated Survivor. Zonder zich erom te bekommeren wat er in de rest van het huis gebeurt. Of zich schuldig te voelen. Vandaar dat ik vond dat ik best ongestoord 8 uur achter elkaar Sims mag spelen terwijl man zich ontfermt over het huishouden. Ik vertik het om mij daar schuldig over te voelen. Sterker nog ik vond het fantastisch!

De balans

Uiteindelijk is een relatie niet gebaseerd op dat je elkaars tegemoetkomingen bijhoudt. Relaties hoeven zelfs niet in perfecte balans te zijn. Tenminste zolang je beiden tevreden bent met wat je opoffert en daarvoor terug krijgt. Maar alle opofferingen die voor vanzelfsprekend gehouden worden of niet opgemerkt, zijn degenen die op den duur tot een groeiende onvrede leiden.

Als mijn man ziek is, zorg ik dat er eten op tafel staat, de was gedaan is en het huishouden door gaat. Ik zorg er zelfs voor dat de kinderen uit zijn buurt blijven. Noem het ontzorgen of een logische reactie op een man die zich aan het huishouden probeert te onttrekken. Omgekeerd wil ik dat ook. Of ik wil in elk geval kunnen kiezen voor de aanwezigheid van mijn kinderen. Ik vind het heerlijk om met Miss C in het zelfde bed te slapen. Maar als ik ziek ben, word ik soms helemaal gek van dat getol en gedraai naast mij. Dan hoeft dat van mij niet.

Ook is mijn engelengeduld dan wat sneller op. Vandaar dat ik niet naar beneden geroepen wil worden om een peuterdriftbui in goede banen te leiden Normaal heb ik er geen probleem mee maar dit weekend gaf ik mijn man een tip: Make. It. Work. Hoe meer ik mijn poot stijf hield en me ziek gedroeg, hoe meer mijn man zelf de verantwoordelijkheid voor allerlei taken op zich nam.

Mama kan wel ziek zijn

Ik geloof niet zo in die hele mama-kan-niet-ziek-zijn-verhaal. Als je alleenstaand bent klopt dit. Maar anders niet. Sommige dingen houden wij vrouwen zelf in stand. Er is niks mis met je kinderen leren dat je je even niet zo lekker voelt en daar een klein beetje rekening mee te houden. Er is niks mis met je man vragen of hij bepaalde dingen op zich kan nemen. Omdat jullie een team zijn en jullie hier links of rechtsom het hoofd aan moeten bieden. En er is ook niks mis met niet in die slachtofferrol willen kruipen.

Als andere moeders hun leven zo willen inrichten en zich daar gelukkig bij voelen, moeten ze dat doen. Maar ik heb er voor gekozen mijn man en mijn kinderen bij te brengen dat ik soms ziek ben. Dat het in het belang van iedereen is dat ik snel weer op knap. En dat zij daar aan kunnen bijdragen door mij dan extra rust, slaap en ongestoord tijd voor mijzelf te gunnen. En omdat ze van mij houden, maken ze dat mogelijk. En daar heb ik geen spijt van… .

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte foto via Shutterstock

 • Reply
  Nicky
  12 februari 2018 at 08:48

  Groot gelijk. Ik ben het volledig met je eens, waarom zou mama niet ziek mogen zijn? Hier geldt ook hetzelfde: wanneer ik ziek ben moet manlief het huishouden maar draaiend zien te houden en wil ik ook zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Goede stuk!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!