Buiten spelen Gelderland Gratis uitjes Natuur Nederland Uitstapjes met kinderen

Mama Challenge 2015: Bezoek Speelbos Schuytgraaf

28 juli 2015
Speelbos Schuytgraaf-speelnatuur-speelbossen per provincie-GoodGirlsCompany

Samen met andere mamabloggers bedachten we de #mamachallenge2015. We gaan een aantal uitdagingen aan: ijsjes maken, binnenactiviteiten verzinnen voor als het buiten rotweer is, dagjes uit, lunches in elkaar flansen etc. . Om jullie te inspireren en motiveren deze 6 weken zomervakantie het beste uit jezelf en je gezin te halen. Vandaag deel ik met je een verslag van ons uitje naar speelbos Schuytgraaf. Kijk je mee?

Speelbos Schuytgraaf-Arnhem-park Lingezege-GoodGirlsCompany-

Het Speelbos was lastig te vinden

Er wordt gedacht dat kinderen die in een stad wonen, minder vaak de natuur zien. Maar dit probeer ik zelf te voorkomen. Regelmatig maak ik met mijn dochters fietstochtjes en wandelingen door de natuur. Onderweg zien de van alles. Arnhem ligt natuurlijk vlakbij natuurpark De Hoge Veluwe en we hebben ook Posbank. Daarnaast zijn er in de stad zelf ook verschillende groene zones doordat er verschillende stadsparken zijn. Park Sonsbeek is daar waarschijnlijk wel de bekendste van.

Op zoek naar Speelbos Schuytgraaf

Mijn dochters zijn echte huismussen. Daar ben ik niet verbaasd over. Dat was ik ook als kind. Zoiets slijt er niet zomaar uit. Is het buiten 30 graden? Grote kans dat zij op een slaapkamers samen met de Playmobile zitten te spelen. Het is altijd wel even een uitdaging om ze naar buiten, maar het helpt als ik een leuk uitstapje met ze plan. Op de website van de Provincie had ik gelezen over dat Arnhem een speelbos heeft. Het zou in Park Lingezegen liggen. Een landschapspark dat tussen Arnhem en Nijmegen verreist. In de afgelopen maanden had ik al paar keer geprobeerd om het te vinden, maar zonder resultaat.

Speelbos Schuytgraaf-spelen in de natuur in de stad-Arnhem-GoodGirlsCompany

Dit keer pakte ik het grondiger aan. Ik belde de boswachter op om te vragen waar ik het kon vinden. Hij stond mij vriendelijk te woord en was uiterst behulpzaam in het uitleggen van de juiste plek. Zonder goede uitleg is het ook wel lastig om te vinden. Dat ontdekten wij ook nog per plekke. Bewegwijzering ontbreekt en om te kijken of wij de enige waren, die het niet konden vinden vroeg ik onderweg diverse toevallige voorbijgangers om de route. Velen keken ons verbaasd aan, stuurden ons de verkeerde kant op of hadden geen idee. De vriendelijke vrouw op de Buitenplaats wist wel waar het was en wees het aan.

Speelbos Schuytgraaf-Flora en fauna in de stad

Flora en fauna in de stad

Flora en fauna vlakbij de stad

Na het volgen van een zandpad en een pad van houtsnippers door een maïsveld vonden we inderdaad een klein bordje waarop Park Lingezegen stond te lezen en nog geen meter daarvandaan het bordje Speelbos Schuytgraaf. Als je de platgetreden graspaadjes tussen de vele distels volgt, kom je vanzelf bij bruggetjes over water, een waterpomp, touwen en andere leuke spannende manier voor kinderen om water over te steken.

Speelbos Schuytgraaf-GoodGirlsCompany-Mama Challange

Spelen bij de waterpomp

Speelbos Schuytgraaf-spelen in de stad-overzicht van speelbossen per provincie

Zoals je weet heb ik zelf een tijdje bij een waterschap gewerkt. En tja ik ben nog steeds besmet met dat virus. Op een goede manier. Ik vind water en de beleving van water fantastisch. Vooral wanneer dit op een laagdrempelige manier is. Een paar stapstenen in het water? Kikkerpoelen om de natuurdiversiteit te bevorderen? Retentievijvers als broedplaatsen voor vogels? Ik vind het allemaal prachtig en probeer mijn dochters ook wat liefde voor de natuur bij te brengen. En dat leek vandaag aardig te lukken. Miss B. was helemaal happy met de verscheidenheid aan flora en fauna. In de kikkerpoelen zwommen kikkervisjes en kleine kikkertjes. Ook zagen we diverse slakkenhuisjes en kleine visjes in het water. Om ons heen zoemden bijen en vlogen vlinders en libellen.

Speelbos Schuytgraaf-Mama Challenge-GoodGirlsCompany-spelen in de natuur

Speelbos Schuytgraaf-natuur in de stad-GoodGirlsCompany-Natuur in Gelderland

Gratis uitstapje

Miss G. waande zich in de jungle terwijl ze slingerend aan een touw het water overstak. En Miss C.? Ach die sliep lekker dicht tegen mij aan in haar draagdoek. Zelf probeerde ik zo behendig mogelijk met fotocamera en baby de verschillende watertjes over te steken. En dat zonder dat mijn voeten nat werden. Al met al genoten we van een heerlijke zonovergoten middag in de vrije natuur. En toch was het vlakbij de bewoonde wereld. Echt een aanrader. Miss B. was er zelfs zo enthousiast over dat ze opperde om nog een keer te gaan. Nu we weten waar Speelbos Schuytgraaf ligt, is het in elk geval makkelijker om het de volgende keer te vinden.

Speelbos Schuytgraaf-Speelbos in Arnhem-GoodGirlsCompany

Moe maar voldaan

Als je niet in Arnhem woont snap ik dat je denkt: Leuk, maar wat heb ík hier nu aan? Aangezien ik er van houd om de Mama Challenges zo te vertalen dat jij er ook iets mee kan, heb ik even voor je gezocht of er in jouw buurt ook een speelbos is. Benieuwd naar een speelbos bij jou in de buurt? Op de website van Springzaad staat een overzicht van speelnatuur per provincie.

Natuurlijk was ik niet de enige mama die een dagje uit ging:

Marguerite bezocht Dierenrijk

Judith ging naar het zwembad

 • Reply
  Tamara - Crazygreatlife
  3 augustus 2015 at 21:59

  wat heerlijk zo’n dag in de natuur! Ziet er erg leuk uit!

  • Reply
   Josan
   5 augustus 2015 at 11:12

   Ja, was heerlijk. Zelf ben ik nooit zo’n held met kikkers enzo maar nu moet ik wel koelbloedig zijn

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  28 juli 2015 at 13:24

  Dat lijkt me een uitstekend speelbos. Met best spannende dingen. En een stuk gezonder dan zo’n Baron in de Efteling.

 • Reply
  Marguerita
  28 juli 2015 at 12:37

  Wat een leuk uitje! Bij ons staat ook een speelnatuurplek op de planning, dit moesten we eerder aflassen door slecht weer. Hopelijk gaat de zon toch nog schijnen deze zomer zodat we erheen kunnen 🙂

 • Reply
  Tessa
  28 juli 2015 at 10:49

  Ik had wel al eens gehoord over speelbos Schuytgraaf, maar dat is puur toevallig omdat wij daar in de regio op zoek waren naar een woning. Het lijkt mij echt een ontzettend leuke plek en een bezoekje aan het speelbos staat nog steeds op ons to do lijstje voor deze zomer. Leuk dat jullie een gezellige dag daar hebben gehad!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]