Persoonlijk

Mag een moeder dan niet (on)tevreden zijn met haar lichaam?

16 januari 2016
ontevreden met lichaam-GoodGirlsCompany

Moederschap, het is iets moois. Maar voor veel vrouwen is het ook een aanslag op hun lichaam. De zwangerschapskilo’s vliegen er aan. En eraf? Tja dat gaat soms iets moeilijker. Maar de eerste weken na je zwangerschap moet je je daar ook niet mee bezig houden. Dan heb je een taak; genieten van je kindje. Dat lichaam? Dat komt wel weer. Later. Een Heidi Klum die na 2 weken al weer in nietsverhullende ondergoed over de catwalk flaneert? Dat zijn uitzonderingen. Tenminste dat was wat we vroeger dachten. Maar de digitale wereld heeft onze kijk op de (on)mogelijkheden van je zwangerschapskilo’s kwijtraken ook beïnvloed

Zoek maar eens het woord post baby body op en menig nieuwe moeder poseert met haar buikfoto. De een als levend bewijs dat het mogelijk is om zo vlak na een zwangerschap weer slank te zijn. De ander als om een statement te maken tegenover alle perfectie. Het keurslijf waar wij vrouwen aan moeten voldoen.

Echte vrouwen hebben rondingen

Ik kan het me nog goed herinneren dat ik een conversatie opving tussen een aantal vrouwen. Niet zomaar vrouwen, maar moeders. Zelf was ik nog geen moeder dus ik behoorde tot een ander hokje. Toch weerhield mij dat er niet van om zo onopvallend mogelijk mee te luisteren. Een vrouw beklaagde zich over haar lichaam. De rest luisterde en een sprak de magische woorden : “Maar je hebt ook 3 kinderen gekregen…” BAM deze 6 magische woorden volstonden. Ze knikte instemmend en keek al weer wat minder bedrukt. Die dag leerde ik dat het krijgen van kinderen een legitieme reden is om het streven naar een iets dunner silhouet te staken.Dat kwam ook niet uit de lucht vallen hoor. Als ik na de meeste moeders om mij heen keek, hadden ze die strijd allang op gegeven. Sportende moeders? Ik kende ze niet. Het was een voorland van wat mij te wachten stond.

En toen werd ik zelf zwanger. Tijdens de zwangerschappen van Miss G en Miss B kwam ik meer dan 20 kilo aan. Mijn hele leven was ik tenger geweest. Paste ik alles en kon ik ongestraft alles eten. Maar na de geboortes van beide dames vlogen de kilo’s er ook weer af. In 14 dagen tijd verloor ik 75% van de aangekomen kilo’s.  Sporten deed ik puur voor mijn conditie. Niet omdat ik het nodig had. Maar inmiddels ben ik zelf 3 kinderen verder.

Ik begrijp steeds beter wat die vrouw bedoelde. Nee, ik ben niet meer zo dik als tijdens mijn zwangerschap. Maar toch…veel broeken passen nog niet. Ja ik durf zonder schaamte te zeggen dat ik tot eind vorig jaar  nog regelmatig een zwangerschapsbroek aantrok. Die kreeg ik tenminste zonder allerlei halsbrekende capriolen aan

Maar toch, het irriteert me. Het irriteert me dat ik mijn lievelingsjurken niet meer pas. Het irriteert het me dat ik door mijn nieuwe figuur gewoon weer helemaal moet ontdekken wat staat. Maar bovenal irriteert het mij dat wanneer ik het er over heb, ik net zoals die vrouw vele jaren geleden als antwoord krijg “Maar je hebt ook 3 kinderen gekregen…”

Wat vind jij. Mag een moeder  (on)tevreden zijn met haar lichaam?

Liefs Josan

 

 

 

Foto bron

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Linda
  17 januari 2016 at 16:48

  Waarom zou je niet ontevreden mogen zijn? Ik denk dat veel mensen vergeten dat niet alleen het krijgen van kinderen, maar ook het ouder worden invloed heeft op je lichaam. Zolang je een beetje realistisch blijft in je teleurstelling/ontevredenheid en je weet wat de beloning is voor je veranderde lichaam zijn de druiven vast niet zo zuur.

 • Reply
  Judith
  17 januari 2016 at 12:59

  Natuurlijk mag je ontevreden zijn, ik hoor ook steeds maar je bent toch moeder, ja en so what? Moet ik dan een tattoo op mijn buik plaatsen zodat niemand meer naar die handboek kijkt in het zwembad?

 • Reply
  Cassandra
  17 januari 2016 at 10:13

  Ik vind wel dat een moeder ontevreden mag zijn met haar lichaam. Ik ben ook ontevreden, maar werk wel aan mezelf. Het is niet dat omdat ik een kind heb gekregen, ik een vrijbrief heb gekregen om mezelf te verslonzen ofzo.. Dat is gewoon weg jezelf verwaarlozen en dat is zonde

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]