Boeken Opvoeding

Samen met de Lumies op het potje

31 juli 2017
Lummies_op_het_potje_GoodGirlsCompany

De Lumies op het potje is een nieuw boekje om samen met je kind te lezen en haar spelenderwijs door het zindelijk maken heen te loodsen.

Dat zindelijk maken is toch wel een dingetje. Het is mij bij 2 kinderen gelukt. Maar ik merk dat er in 10 jaar tijd heel wat veranderd is. Tegenwoordig lijkt het veel meer iets waar ouders tegenop zien. En ook is elk kind bij lange na niet zindelijk als ze 4 zijn. Luie ouders, makkelijke kinderen of te comfortabele luiers? Ik weet het niet. Wel weet ik dat ik nu weer opnieuw mijn weg moet vinden. Nadat ik jaren uit de luiers was, belandde ik daar 2 jaar geleden weer volop in. Maar als het aan mij ligt zijn we er voor de derde verjaardag van Miss C weer uit.

De_Lummies_op_het_potje_GoodGirlsCompany

Mijn dochters zindelijk maken

Uit ervaring weet ik dat elk kind er anders in is. Mijn ene kind was vrij vlot dag zindelijk en de nacht kwam daar als een cadeautje bij. De ander kon tot een bepaalde leeftijd maar moeilijk haar plas ophouden. Als ze moest, had ik 5 minuten de tijd om een toilet te vinden. Anders was het al te laat. De een was gevoelig voor stickers plakken. De ander voor het feit dat elke keer dat als ze een ongelukje had gehad daarna een broek aan moest en geen jurk. Maar bij onze laatste spruit weet ik het nog niet.

Sinds Miss C 20 maanden is zet ik haar met enige regelmaat op het potje. In het begin was dat incidenteel. Nu ze 2 jaar is, probeer ik daar wat consequenter in te zijn. ’s Ochtends als ze uit bed komt, en ’s avonds voordat ze gaat slapen. Soms zet ik haar op het potje na haar middagslaapje. Meestal komt er wel wat. Soms 3 druppels, maar vaak genoeg ook echt een grote plas. Een enkele keer is ze na haar middagslaapje of na de nacht droog. Veelbelovend dus.

De Lummies-op-het-potje-GoodGirlsCompany

De Lumies op het potje

Het scheelt bovendien dat ze het allemaal ook heel leuk en interessant vindt. Van het zitten op het potje, tot aan haar handjes wassen. Al die verschillende stappen en rituelen vindt ze reuze interessant. Vooral op het knopje drukken van het toilet. En dat geldt niet alleen voor thuis, maar ook op het kinderdagverblijf is ze erg enthousiast. Daar gaat ze naar zo’n mini wc.

Om haar iets meer een idee te geven met waar we nu mee bezig zijn, lees ik haar regelmatig De Lumies op het potje voor. In het verhaal besluit Luca op een dag dat hij geen luier meer om wil. Luiers zijn voor baby’s zoals Lana. Gelukkig weten Lux en LouLou wel raad. Ze brengen Luca naar Mier. Hij heeft vast wel een potje. En als het lukt heeft Konijn misschien wel hetzelfde cadeautjes als zij kregen.

De Lummies op het potje_GoodGirlsCompany

Zo werkt de Lumies op het potje

De Lumies op het potje geeft je 3 simpele stappen om je kindje bekend te maken met het potje.

 • Lees De Lumies op het potje voor.
 • Laat je kind op het potje plassen (of poepen).
 • Gelukt? Geef jouw kindje het cadeau van Konijn als beloning.

Wat ik leuk vindt, is dat het boekje heel goed aansluit op de fase waarin kleine kinderen zelfstandig worden.Het potje komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar is een logische stap in het proces van dingen zelf willen doen. Omdat ze groot zijn en niet meer klein. Vandaar dat ze ook geen luier meer om willen.

Inmiddels heeft Miss C al heel wat plasjes en poepjes op het potje gedaan. Ze snapt waar het voor is en vindt het erg leuk. Nu het zomer is, zijn we aan de volgende stap begonnen; haar zonder luier rond laten lopen. Oh ik ben voorbereid op ongelukjes, dweilen en veel wassen. Daar zie ik niet zo tegenop. Maar ik moet haar nog van de speen afkicken. Gelukkig hebben de Lumies daar ook een leuk boekje voor!

Heb jij ook een boekje gebruikt voor de zindelijkheidstraining?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  nicole orriens
  1 augustus 2017 at 11:08

  Dit lijkt me beslist een behulpzaam boekje! Maar ik ben het vooral eens met wat je zegt dat ieder kind weer anders is.

 • Reply
  Fem
  31 juli 2017 at 22:29

  Mijn kindje is pas 6 maanden, maar blijft nu al uren droog en wordt boos als ze moet poepen. Vieze luiers vindt ze vreselijk, dus na iedere poep en flinke plas wordt ze verschoond.
  We hebben nog geen idee hoe we het gaan aanpakken, maar waarschijnlijk gaan wij rustig met het potje beginnen zodra ze kan lopen en een beetje kan aangeven dat ze moet. Dan duurt het misschien nog jaren voordat ze echt zindelijk is, maar het lijkt me raar om haar signalen te negeren.

 • Reply
  Femke
  31 juli 2017 at 20:37

  De speen ging makkelijker dan wij dachten.
  De middelste hebben we alle spenen samen verzameld, in een bakje gedaan voor de kleine baby’s en de volgende dag lag hier een kadootje in. Nog 1 keer gevraagd naar zijn speen maar was tevreden met het antwoord die zijn naar de baby’s. De jongste had de zoveelste speen kapot gekauwd, samen weggegooid en geen nieuwe gekocht. Ook hij kon zich vinden in het antwoord de speen was kapot, die hebben we toch weg gegooid. Zindelijkheid gaat hier wel moeizaam

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]