Opvoeding

Waarom zitten er nooit luizen in kroeshaar

14 september 2016
waarom-zitten-er-geen-luizen-in-kroeshaar_goodgirlscompany

Waarom zitter en nooit luizen in kroeshaar? Het is een vraag die mij bezighoudt. Waar klasgenoten met lang glad haar regelmatig last hebben van die nare beestjes, hebben mijn kinderen met kroeshaar nooit luizen. Toeval of is er meer aan de hand?

Dat luizen nare beestje zijn, wist je waarschijnlijk al. Maar dat ze ook nog eens het lef hebben om te discrimineren, was je waarschijnlijk minder goed bekend. Als kind heb ik de hele basisschool doorlopen zonder ooit luizen in mijn haar te hebben gehad. Hetzelfde lot staat mijn dochters ook te wachten. Ik wil niet vervelend zijn maar luizen dat is toch echt alleen iets voor blanke kindjes….

Van de week vertelde ik over de strubbelingen van kroeshaar. aar het grote voordeel er van is dus dat mijn dochters nooit luizen hebben (gehad). Terwijl het echt wel voorkomt dat die beesten in het haar van vriendinnetjes bff’s zitten. Maar op de een of andere manier slaan ze hun haar over.

Springende luizen

Heel lang heb ik geloofd dat luizen de Epke Zonderlands van het insecten (zijn luizen insecten, Freek ?!!!) waren. Als ware acrobaten,  springen ze van het ene naar het ander haar. Onwijs knap natuurlijk. Nog knapper vind ik het dat ze mij dit zolang hebben kunnen laten geloven. Naarmate ik ouder werd en wijzer vielen er qua geloof namelijk steeds meer dingen af. Zo ook de spring- en vliegkunsten van de luis. Helaas, pindakaas. Luizen kunnen niet vliegen. Maar ze zijn nog steeds knap. Knap irritant…tenminste dat is wat ik van horen zeggen heb,

Luizenalarm

Luizen komen het meest voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Zodra de scholen weer beginnen, word je gewezen op het gevaar van hoofdluis. Op de een of andere manier is dit nauw verbonden met het eind van de zomervakantie.

Die nare luie luizen leiden in de zomervakantie een luizenleventje. Zes weken lang niks doen en dat verspreid in 3 regio’s over heel Nederland. Geen wonder dat tegen het begin van het schoolseizoen die beesten weer extra opgepept zijn. Besmetting vind vaak plaats door fysiek contact. Als jouw kind ook maar een beetje op mijn dochters lijkt,weet je dat- na 6 weken vakantie je klasgenoten gemist te hebben- je heel wat moet inhalen. Group hugs, selfies met je bff’s, elkaars haren in model brengen het hoort er allemaal bij.

Luizen in kroeshaar

Ik vind het prima. Zelfs als een van de vriendinnen van mijn dochters luizen heeft, maak ik mij daar geen zorgen om. De kans dat mijn dochters luizen krijgen, is namelijk nihil… Waarom?

 1. luizen komen voor in schoon haar. Mijn dochters nemen regelmatig een bad, maar we hoeven ons haar niet dagelijks te wassen. Sterker nog ik was het maar 1 keer in de week en de ander een keer in de 14 dagen. Dat wil zeggen als er geen reden is om het te wassen. Mijn middelste dochter zit nog op zwemles vandaar dat haar haren wat vaker de pineut zijn. Maar mijn oudste dochter niet. Ze leidt geen leven dat het noodzakelijk maakt haar haren vaker te wassen.
 2. Haarvet. Ons haar is enorm droog van zichzelf. Afhankelijk van de prijs en het jaargetijde vin dje met grote regelmaat arganolie, olijfolie, zonnebloem- jojoba, kokos of amandelolie in mijn haarproducten stash terug. Al smeer ik het haar 2 keer per dag in aan het einde van de dag is het nog steeds droog. Tegelijkertijd biedt het luizen een enorme uitdaging. Die eitjes hebben daar totaal geen grip op.
 3. Kroeshaar. In Europa heb je de Europese luis. Deze is perfect ingespeeld op Europees haar dat qua structuur rond is. Vinden die luizen fijn want kunnen ze met hun pootjes mooi om zo’n buisje heen klemmen. Tja en dan heb je kroeshaar…onze haarstructuur is niet aantrekkelijk. Het kost ze teveel moeite om daar aan vast te houden. Voor de Afrikaanse luis is het wel aantrekkelijk. Maar ja het is hier geen Afrika 😉

Nee, mijn kinderen hebben geen luizen in kroeshaar

Ik heb ooit verteld waarom mijn kinderen niet op een zwarte school zitten. Omdat ze op een christelijke school zitten, is die overwegend blank. Met dito ouders. Fijne ouders met wie ik bevriend ben geraakt. Daarom neem ik het voor lief dat zo’n blank school ook nadelen met zich mee brengt en zo nu en dan te maken heeft met hoofdluis. De eerstvolgende luizenkammende moeder die mijn kind een briefje durft mee te geven omdat ze denkt dat ze een neet zag, zal ik natuurlijk liefdevol uitleggen waarom dat haast onmogelijk is. En nee, ik zal haar kind niet veroordelen, het is hier nog steeds welkom…maar wel nadat alle luizen verdwenen zijn.

Grote kans dat dreumes met haar gladde haren, wel slachtoffer gaat worden. Wat is jouw ultieme tip tegen hoofdluis?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto: Pixabay

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  16 september 2016 at 09:08

  Wat heerlijk dat je niet bang hoeft te zijn voor luizen! Mijn kinderen hebben ze meerdere keren gehad, tot wanhoop makend aan toe.

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  15 september 2016 at 16:33

  Hatelijke beestjes zijn het.
  Wij hadden vlak voor de zomervakantie prijs.

  Tips die ik kreeg: haren sowieso vast bij de meisjes, haarlak spuiten want dat blijken luizen niet leuk te vinden en lavendelolie achter de oren…

  Ik hoop dat ze wegblijven hier …. bah

 • Reply
  http://www.fashionme.nu/
  15 september 2016 at 16:09

  Hahahaha mooi artikel. Mijn kinderen zitten wel op een zwarte school, en er is nog nooit een geval van hoofdluis geweest in de afgelopen 8 school jaren dat mijn oudste en jongste zoon daar hebben doorgebracht.

 • Reply
  Yvonne
  15 september 2016 at 07:57

  Nooit geweten dat in kroesharen geen luizen komen. Wat een geluk toch. Onze zoon heeft ze nog niet gehad (afkloppen) kreeg wel de eerste schooldag al een luizenalarm briefje mee. Zijn haar is gemillimeterd en lichtblond. Makkelijk mochten ze zijn koppie ooit een keer vinden.

 • Reply
  Miranda
  15 september 2016 at 01:04

  Als kriebelmama die nauw samen werkt met de GGD moet ik je helaas zeggen dat niet alles klopt wat je verteld.
  Luizen kan voorkomen bij iedereen, ook bij kroeshaar! (Vorig jaar daar zelfs een heel drama mee gehad).
  Maar ik ben geen betweter die je het wel even wilt vertellen en dus gooi ik graag mijn adviezen in de aandacht.
  1) doe je haren in een staart. (Zoals je al beschreef hebben veel jonge kinderen hier last van. Dit komt omdat ze dicht bij elkaat zitten en spelen. Maak het de luizen moeilijk ofwel onmogelijk)
  2) haarspray klinkt handig maar werkt niet. Beter is een olie of een drupje creme voor in je hele haren, dus niet alleen het oppervlak
  3) controleer als ouders met regelmaat en behandel eventueel zo snel mogelijk. (Kammen kammen kammen!!!)
  4) leen geen haar spullen aan elkaar uit, zeler niet als het net gebruikt is.

  Oja en helaas ben ik vorig jaar wijzer geworden dat luizen zich aanpassen aan de haarkleur!

  • Reply
   Josan
   15 september 2016 at 06:51

   Voor zover ik begrepen heb, passen luizen zich niet aan aan het haarkleur. Het kan wel zijn dat zo zijn Zuidelijker landen donkerder zijn.

 • Reply
  Liess
  15 september 2016 at 00:17

  Mijn oude buurmeisje heeft kroeshaar en zat altijd onder. Vreselijk. Kon amper een kam doorheen. ?

 • Reply
  Fatima michelle
  14 september 2016 at 23:29

  Grappig. Een vriendin van mij zei dus dat ze wel op kroeshaar komen. En een andere weer van niet. Maar ik hoop dat het bij jullie wegblijft. Ik vind het nu al zo’n gedoe om te kammen.
  Wat ik doe is gewoon kammen met cremespoeling en vorige x had ik het zelf. Terwijl ik een hoofddoek draag he. En het was vakantie. Anyway. Ik deed er kokosolie op en bleef vaak kammen. Ik koop die chemische dingen nooit. Stinkt als een gek en super ongezond.

  • Reply
   Josan
   15 september 2016 at 06:55

   Ze kunnen er ook wel op voorkomen. Ik denk dat er momenteel door al het reizen dat we doen ook heus wel beestjes van andere werelddelen Nederland bereiken. Daarnaast schijnen luizen zich aan te passen. Sommigen zijn al weer resistent tegen bepaalde producten. Mogelijk past de Europese luis zich ook aan omdat we in een multiculturele samenleving leven.

 • Reply
  Nathalie
  14 september 2016 at 23:03

  Wij hebben één keer luis gehad thuis… de oplossing, zorgen dat het haar niet ‘te schoon’ is!

  Over luizen op kroeshaar, ik ben luizenmoeder op school… ja zo eentje die dus klassen kinderen controleert samen met een aantal andere ouders. En ja, wij hebben de laatste twee jaar vrij vaker luis bij kinderen met kroeshaar! De GGD vertelde dat het weinig voorkwam, maar eerlijk gezegd valt dat me dus wat ‘tegen’.

  Wellicht komt het omdat we hier vrij veel andere culturen hebben, dus wellicht ook meer als gemiddeld mensen met kroeshaar die het type luis dat op kroeshaar kan vertoeven bij zich dragen of meenemen. Ik heb geen idee… maar heb het zelf in korte tijd een aantal keren gezien. Of dat de luis toch beter gaat gedijen hier in Nederland? Geen idee…

 • Reply
  Liselotte
  14 september 2016 at 23:01

  Ja volgens mij heb je gelijk hoor! Wij hebben het hier een x gehad toen ik nog maar 1 dochter had en zwanger was van nr2 (en zwanger mag je niet de fanatiekste luizenshampoo ?) maar mijn man met kroes(ig)haar had nergens last van!
  Mijn tip is: kammen! Als ik hoor dat een vriendinnetje hoofdluis heeft dan kam ik ze alle vier minstens 2x per dag met een luizenkam. Of het helpt ik weet ‘t niet, maar psychisch vaar ik er wel bij ?

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!