Lifestyle

Gezondheidsrisico’s van luchtvervuiling in huis

21 september 2017
Een luchtreiniger voor een gezonde woonomgeving voor je gezin

Bij luchtvervuiling denk je vaak niet meteen aan je huis. Maar deze kan soms zelfs tot 5 keer erger zijn dan buitenshuis! Met een luchtreiniger filter je zowel geuren, allergenen en verontreinigde deeltjes uit de lucht. Zo zorg je voor een optimaal woonklimaat voor jou en je gezin.

Zodra de zomer voorbij is en het buiten kouder wordt, moet ik echt wennen aan binnenshuis leven. Ik ben toch wel een beetje gevoelig voor warme zonnestralen op mijn huid. Daardoor voel ik mij beter en zit ik lekkerder in mijn vel. Tijdens een winter binnen zitten (zowel op het werk als thuis) kamp ik toch regelmatig met klachten zoals hoofdpijn, keelpijn en verkoudheid. Niet eens altijd door anderen. Vaak heeft het te maken met matige luchtkwaliteit.

Luchtreiniger_Dyson_Pure_Hot_Cool_Link

Luchtvervuiling Nederland

Volgens het Longfonds kampen een miljoen Nederlanders met longziekten. Zij merken het als eerste dat de lucht ongezond is. Door luchtvervuiling krijgen zij klachten zoals hoesten, benauwd worden of een longontsteking.

Ook ik kan daar over meepraten. Sinds mijn jongste dochter RS virus gehad heeft, merk ik dat zij vatbaarder is voor een slechte luchtkwaliteit. Twee weken geleden werd ik nog door haar leidster op het kinderdagverblijf gebeld of ik haar alsjeblieft wilde halen. Ze was erg slapjes voor haar doen, had koorts en oogde benauwd. We zitten weer aan de pufjes en ik vrees dat we dit de hele winter door zullen moeten gebruiken. Waarschijnlijk niet elke dag de maximale dosering maar wel regelmatig. Als we een lange tijd stoppen is haar piepende ademhaling binnen no time terug.

Gezonheidsrisico’s door luchtvervuiling

Dat de lucht in Nederland niet altijd even gezond is wist je waarschijnlijk al. Pas geleden nog gaf het RIVM nog een SMOG alarm af. Dit doen zij wanneer de luchtkwaliteit zo slecht is dat het boven de toegestane Europese informatie- en alarmdrempel uit komt. Ook werd er pas geleden een app gelanceerd waarmee je kan ontdekken waar je precies last van hebt als het gaat om vieze lucht. Met de Ik heb last app kunnen mensen zich beter beschermen tegen ongezonde lucht.

Luchtvervuiling kan namelijk voor de volgende gezondheidsklachten zorgen:

 • Luchtwegklachten
 • irritatie van de ogen, neus en keel.
 • collageenafbraak, een veranderde talgproductie en pigmentvorming.
 • bij mensen met huidaandoeningen kan het zorgen voor een toegenomen gevoeligheid.

luchtvervuiling-Dyson-GoodGirlsCompany

Luchtreinigers voor een betere luchtkwaliteit

Veel luchtreinigers weten tegenwoordig de pollen, schimmels, bacteriën en geuren te verwijderen uit de lucht. Sommige machines lukt het alleen niet om de meest ultrafijne deeltjes te verwijderen – en de schone lucht gelijkmatig in de gehele kamer te verspreiden. De Dyson luchtreinigers zijn zo ontworpen, dat het apparaat alle drie de elementen van het reinigen van lucht beheert. En door een vernieuwd filter verwijderen de luchtreinigers van Dyson nu zowel gassen n 99,95% van de allergenen en verontreinigende deeltjes uit de lucht binnenshuis, zo klein als 0,1 micrometer!

De luchtreinigers reageren en reinigen de lucht binnenshuis. In de automatische stand controleert de luchtreiniger automatisch de luchtkwaliteit in huis en past hij de luchtstroom hierop aan. Als de lucht in de kamer eenmaal verbeterd is, helpt hij om deze zo te houden. Dankzij het nieuwe filter worden nu ook gassen en geuren[binnenshuis verwijderd, zoals formaldehyde (uitgestoten door bijvoorbeeld bouw- en isolatiematerialen, verwerkte houtproducten, tabaksrook en uitlaatgassen van transport), benzeen (uitgestoten door bijvoorbeeld verf, lak, petroleum, lijm) en nitrogeendioxide (uitgestoten door bijvoorbeeld detergenten, rubber en schoonmaakmiddelen). Gassen, geuren en de ultrafijne deeltjes zo klein als 0,1 micrometer worden door het filter uit de lucht gehaald.

Dyson Hot+Cool Link

De meeste luchtreinigers filteren alleen de lucht om de machine heen. Maar de nieuwe Dyson Hot+Cool Link-luchtreiniger maakt gebruik van een speciaal ontwikkelde AirMultiplier-technologie. Er wordt tot 200 liter lucht per seconde door het filter getrokken. Door de eerdergenoemde multiplier technologie wordt dit tot 6x toe verdubbeld. Dit houdt in dat de Dyson-technologie de luchtstroom zo gecontroleerd door het filter duwt dat het de omliggende lucht meeneemt. De luchtstroom vermenigvuldigd. Gecombineerd met de Dyson Jet Focus-technologie, wordt er lucht vrijgelaten via een aerodynamische schuine zijkant, waardoor de lucht zo krachtig en breed mogelijk de ruimte in gestuurd kan worden. Daardoor verspreid je veel en zo schoon mogelijke lucht zo gelijkmatig mogelijk door de hele kamer.

Bemerk jij wel eens dat de luchtkwaliteit in je omgeving dermate verontreinigd is dat je hier gezondheidsklachten van krijgt?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

 • Reply
  nicole orriens
  22 september 2017 at 11:09

  Ik woon op het platteland dus ik denk dat ik niet mag klagen. Hoogstens stinkt het hier soms als de boeren mest uitrijden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]