Films & Series Multiculturele opvoeding

Loving Day; films over gemengde relatie

19 mei 2018
films over gemengde relaties

Er komen steeds meer films over gemengde relatie. Een mooie ontwikkeling want het normaliseert dit soort relaties. Laat zien dat ze bestaan en er beter nog; er mogen zijn. Ter ere van Loving Day zet ik 10 films over gemengde relaties voor je op een rijtje.

Op 12 juni is het Loving Day. Op deze dag viert men dat op 12 juni 1967 Mildred en Richard Loving wonnen van de staat Virginia. Hierdoor werd het voor gemengde stellen mogelijk om te trouwen. Veel mensen kunnen het zich niet meer voorstellen dat de staat zich bemoeit met wie jij trouwt. Maar een hele lange tijd was dit gebruikelijk.

Loving Day

Loving Day

Loving Day is ook naar Nederland overgewaaid. Sinds 2013 wordt deze dag gevierd. Het staat in het teken van gemengde relaties en gezinnen. Tijdens de editie van 2017 werd er voor het eerst een scriptieprijs uitgereikt. En voor de toekomst wordt gekeken naar samenwerkingen op andere plaatsen in Nederland.

Gemengde relaties

Ook anno 2018 zijn gemengde relaties nog steeds een uitdaging. Stellen krijgen te maken met onbegrip en vooroordelen. Maar ook met wildvreemden die allerlei vreemde vragen stellen. Je zal regelmatig moeten beantwoorden of je niet op (*insert witte of zwarte mannen/vrouwen) valt. Lekker belangrijk. Net alsof een relatie een openbare aangelegenheid is. Als mensen die op hetzelfde geslacht vallen daar niks aan kunnen doen en alle vrijheid hebben, waarom zou je het dan moeten uitleggen of verdedigen?

Gelukkig komen er steeds meer films waarin gemengde relaties een rol spelen. Ze laten de uitdagingen zien maar bovenal de liefde. Hieronder zet ik mijn favoriete films over gemengde relaties voor je op een rijtje.

De leukste films over gemengde relaties

The Bodyguard (1992)

The Bodyguard met Whitney Houston is toch echt wel de moeder aller films over gemengde relaties. Deze film heeft echt alles wat je nodig hebt. Spanning, romantiek en geweldig muziek. Of je het nu wilt of niet, stiekem ga je (zacht of hard) I Will Always Love You mee blèren. En nu Whitney er niet meer is, pik je onwillekeurig toch een traantje weg. Het verhaal is simpel. Artiest valt voor de lijfwacht die haar beschermen moet.

Corrina Corrina (1994)

Door het overlijden van haar moeder wil Molly niet meer praten. Bovendien sluit ze zich af voor de buitenwereld. Haar vader Manny huurt een hulp in voor de huishouding; Corrina Washington. Zij zorgt ervoor dat Molly langzaam maar zeker uit haar schulp kruipt er ontstaat iets moois tussen Corrina & Manny. Ook een leuke film om met kinderen te bekijken.

Save the last dance (2001)

Voordat Step Up een ding was, had je Save the last dance. Dit was toch wel een van mijn favoriete tienerfilms. Zelf deed ik aan klassiek ballet dus ik kon me er helemaal in vinden. Als Sara na de dood van haar moeder naar Chicago verhuist, leert ze Chenille en Derek kennen. Dankzij zijn liefde en steun, vindt zij haar liefde voor dansen weer terug. En durft ze het aan om auditie te doen voor de prestigieuze dansschool van Juilliard. Julia Stiles was destijds dé it-girl van verschillende tienerfilms. Maar het was de glimlach van Sean Patrick Thomas waar ik voor viel. Die hagelwitte tanden *smelt*

Monsters Ball (2001)

Voor haar rol in Monsters Ball ontving Halle Berry een Oscar. En terecht. Het vertelt het verhaal van Hank Grotowski en Leticia Musgrove. De man van Leticia is een moordenaar wordt ter door veroordeeld. Hank is degene die betrokken is bij de uitvoering ervan. Als de auto van Leticia en haar zoon op een avond langs de weg staat met pech, helpt Hank hen naar het ziekenhuis te brengen. Hierna beginnen zij een relatie. Een uitdaging want Hank komt uit een racistisch milieu. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij zijn vader die fel tegen de relatie is. Een rauwe film met ook een kleine rolletje voor Heath Ledger. Maar zeker een eervolle vermelding in dit lijstje met films over gemengde relaties waard.

Crazy/Beautiful (2001)

In Crazy/Beautiful staat de gemengde relatie van de rijke Nicole Oakley en Carlos Nuñez centraal. Nicole is de dochter van congreslid Tom Oakley. Carlos Nuñez is van Mexicaanse afkomst. Hij woont in een arme buurt in Los Angeles. Zijn droom is om gevechtspiloot te worden bij de Amerikaanse luchtmacht. Daarvoor reist hij elke dag 2 uur om op school te komen. Alles om uit de armoede te komen. Dit staat in scherp contrast met Nicole die sinds de zelfmoord van haar moeder het spoor een beetje bijster is… .

Bend it like Beckham (2001)

Bend it like Beckham vertelt het verhaal van Jesminder (Jess) Kaur Bhama een meisje met een Sikh achtergrond. Haar familie is vrij traditioneel. Wat inhoudt dat Jess zich vooral met mode, haar uiterlijk en het vinden van een goede huwelijkskandidaat moet bezighouden. Maar Jess houdt van voetbal. Tot grote afkeer van haar moeder. Als ze Julliet leert kennen tilt dat het voetballen naar een hoger plan. Ook leert ze coach Joe (Jonathan Rhys Meyers) kennen en met hem klikt het wel erg goed.

Guess Who (2005)

Romantische komedie waarin Simon Green voor het eerst zijn schoonfamilie ontmoet. Zij zijn Afro-Amerikaans en hadden zich nu niet bepaald een witte schoonzoon voorgesteld. Dat levert grappige momenten op. Kijkt lekker weg. Met leuke rol voor Bernie Mac. RIP.

Something New (2006)

Kenya McQueen is een succesvolle zakenvrouw. Ze heeft alles wat haar hartje begeert behalve een man. Daarnaast is ze een beetje een controlfreak. Hetgeen zich uit in haar persoonlijke leven. Omdat ze iets losser wil worden besluit ze in te stemmen met een blind date. Brian Kelly is de gelukkige. Een tuinarchitect van beroep. Maar ze had niet verwacht dat hij wit is…dus verlaat ze de date vroegtijdig. Maar karma heeft altijd een leuke manier om je dan weer met elkaar in contact te brengen. Dus ontmoet ze Brian bij haar ouders. Daar is ze onder de indruk van zijn tuinarchitectuur. Wat begint als een vriendschap groeit uit tot meer…

Sonny Boy (2011)

In 1928 komt de jonge Surinamer Waldemar in Nederland studeren. Door zijn huidskleur krijgt hij te maken met discriminatie. Hij gaat in Den Haag op kamers wonen bij Rika. Zij is van tafel en bed gescheiden van haar strenggelovige man Willem. Deze ging namelijk vreemd met de huishoudster Jans. Ze heeft haar vier kinderen (Wim, Jan, Bertha en Henk) meegenomen. Waldemar en de 17 jaar oudere Rika beginnen een relatie. Rika wordt zwanger en besluit uiteindelijk het kind te houden. Ongehoord! Haar man eist haar kinderen op maar weigert te scheiden zodat zij niet kan hertrouwen. Door haar relatie raakt ze een hoop kwijt. In dit rijtje met films over gemengde relaties misschien wel een van de zwaarste verhalen.

Our Family wedding (2013)

Bij films over gemengde relaties kan je alle kanten op. Ook binnen verschillende culturen zijn er vooroordelen. Dat levert een hele interessante weg vol beproevingen op voordat je “Ja ik wil” kan zeggen. Marcus heeft een Afro Amerikaanse achtergrond. Lucia is Mexicaans. Beide families hebben wat persoonlijke verschillen die overwonnen moeten worden op weg naar de grote dag. Mijn favoriete scene? Die van die geit die de viagra opeet. Meer zeg ik niet… .

Belle (2013)

Belle vertelt het verhaal van Dido Elizabeth Belle. De dochter van Sir John Lindsay en een slaaf. Hij neemt haar mee naar Engeland om haar te laten opvoeden door zijn oom William Murray. De eerste hertog van Mansfield en zijn vrouw gravin Elizabeth Murray. Ze wordt liefdevol opgevoed samen met haar nichtje Lady Elizabeth Murray. Die haar ouders al op jonge leeftijd verloor. Destijds is slavernij nog niet afgeschaft in Engeland. Daardoor bevindt Dido zich in een lastige positie. Prachtige film.

Palmtrees in the snow (2015)

Als je geluk hebt staat Palmtrees in the snow nog op Netflix. Daar keek ik hem althans een jaar geleden. Hij duurt ruim 2 uur dus het is een hele zit. Deze film is niet Engels maar Spaans en daardoor cinematografisch interessanter om na te kijken. Het verhaal speelt zich af op Fernando Poo. Een eiland voor de West-kust van Afrika. Killian groeit op in de besneeuwde Pyreneeën maar vertrekt naar de familieplantage. We zien hoe zijn vader en zijn broer Jacobo de plantage runnen. Beelden uit die tijd worden afgewisseld met beelden van nu. Clarence (dochter van Jacobo) vindt een brief uit Afrika. Haar oom zou haar er over kunnen vertellen maar hij is dement. Dus gaat ze zelf op zoek naar stukjes uit het verleden.

Loving (2016)

Loving is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard en Mildred Loving. Het liefdeskoppel waarna Loving Day vernoemd is. Hun liefde zorgde er voor dat het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten het verbod op interraciale huwelijken ophief. Als en ze in 1958 in Virginia, trouwen komen ze in de problemen. Ze worden zelfs gearresteerd en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hun straf vervalt wanneer ze de staat Virginia verlaten. Eigenlijk verplichte kost. De liefde van Richard en Mildred Loving is de reden waarom ik een lijstje met films over gemengde relaties kan maken.

Everything Everything (2017)

De 18-jarige Madeline “Maddy” Whittier lijdt aan SCID. Haar genetische afwijking zorgt er voor dat haar immuunsysteem niet tot nauwelijks werkt. Daardoor moet ze in een steriele omgeving blijven. In haar geval dus thuis. Haar wereld bestaat uit haar moeder, haar verpleegkundige en haar geliefde boeken. Als ze een nieuwe buurjongen krijgt, valt ze als een blok voor hem. De twee ontwikkelen een relatie via digitale communicatie. Totdat ze op een dag de benen nemen…

Where hands touch (2017)

Wederom een film van Amma Asante. Zij maakte ook al het hier boven beschreven Belle. Deze film laat een beetje het tragische lot van de Rhineland bastards zien. Dat waren kinderen afkomstig van witte moeders en zwarte vaders. Hitler was al druk bezig zijn rassentheorieën te propageren en aan de vooravond van Nazi Duitsland had hij zo zijn eigen manieren om hier mee om te gaan. Een groot deel van deze kinderen werd gedwongen gesteriliseerd en zwangere vrouwen kregen een abortus. Tegen die achtergrond speelt Where hands touch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet de jonge Lutz de vijftienjarige Leyna. Zij is een Duits meisje van gemengde afkomst. Hij de zoon van een prominente nazi-officier en lid van de Hitlerjeugd. Ze worden verliefd en zetten hierdoor hun leven op het spel. Rondom hen barst de Jodenvervolging los en de jacht op hen die als ‘onzuiver’ worden beschouwd.

Irreplacable You (2018)

Michiel Huisman timmert lekker aan de weg in het buitenland. Deze tranentrekker kan je momenteel op Netflix zien. Een liefdesverhaal met een tragisch eind. Het verhaal begint als je Abbie Sam ziet bijten. Yep, dat moet wel ware liefde zijn. Voor eeuwig en altijd. De twee zijn zo belachelijk gelukkig dat je er haast jaloers van wordt. Als ze bij de gynaecoloog zitten ontdekken ze dat hetgeen in Abbies buik geen baby is maar kanker. Deze blijkt terminaal te zijn. De rest van de film laat zien hoe Abbie op humoristische wijze een verloofde voor Sam probeert te zoeken. Heerlijk janken. Prachtig hoe Gugu Mbatha-Raw deze rol vertolkt.

The Greatest showmen (2018)

P.T. Barnum was een bijzonder man. The greatest showman is een ode aan zijn leven. Op de achtergrond van zijn levensverhaal speelt de relatie van Anne Wheeler en Philip Carlyle. Eentje die ook in het rijtje films over gemengde relaties thuishoort.

Nog meer films over gemengde relaties

De onderstaande twee films gaan eigenlijk niet over gemengde relaties. Maar het thema wordt wel zijdelings geraakt. Daardoor zijn ze interessant.

Hoe duur was de suiker?

Hoe duur was de suiker is gebaseerd op he gelijknamige boek van Cynthia Mc Leod. Het vertelt het verhaal van twee halfzusjes in het achttiende-eeuwse Suriname. De blanke Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. Sarith raakt gedurende de film verbitterd. Terwijl Mini-Mini op den duur haar eigen kans op geluk grijpt. Een heel mooi voorbeeld van dat je je eigen toekomst kan maken.

Skin

Sandra Laing werd ten tijde van de apartheid geboren. Beide ouders zijn wit maar Sandra niet. Voor de blanke Afrikaners is ze zwart. Zo wordt ze ook behandeld. Hoewel ze in principe als wit geregistreerd staat en dus naar een witte school mag halen andere ouders hun kinderen er vanaf. Ook het daten gaat niet helemaal vlekkeloos in een Zuid-Afrika waar een strikte scheidingslijn is tussen blank en zwart. Eigenlijk valt Sandra tussen wal en schip. Want wat heb je er aan iets op papier te zijn als mensen je niet zo zien? En hoe vind je liefde als de groep waar je toe behoort je niet als een van hen ziet. Maar je ook niet met iemand mag trouwen die zwart is omdat jij officieel wit bent…hele interessante film.

Heb jij voor Loving Day nog leuke aanvullingen op deze lijst met films over gemengde relaties?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding en foto

  • Reply
    Heleen
    24 mei 2018 at 02:05

    Leuk om al deze films mèt je recensie bij elkaar te zien.
    Bend it like Beckham vond ik hartverwarmend, zo ook The Greatest Showman.
    Een andere film over gemengde relaties die ik mooi vond/vind is Sabah, een Canadese film over een van oorsprong Syrische vrouw en een Canadese man.

  • Reply
    Judith Jasper
    23 mei 2018 at 01:20

    save the last dance heb ik zo vaak gezien!! En Bend it like Beckham blijft een favoriet!

  • Reply
    Tess
    20 mei 2018 at 23:38

    Ik wil Skin best wel eens zien.
    Mijn man heeft een zwarte moeder en blanke vader, en heeft zelf een Afrikaans uiterlijk maar is heel bleek van huis heeft ros haar en veel sproetjes. Ikzelf ben blank.
    We hebben 2 dochtertjes en een zoontje, ons oudste dochter is ook veel donkerder dan haar zusje en broer. Ook heeft ze echt kroeshaar en haar broer en zusje hebben gewoon stijl haar..
    We krijgen ook veel opmerkingen en vragen over hoe dat toch kan… alsof we moeten bewijzen dat we wel echt haar ouders zijn -_-

  • Reply
    Merel
    20 mei 2018 at 08:38

    Heb er best veel gezien. Save the last dance en something new zijn mijn persoonlijke favorieten. En zelf heb ik ook erg gelachen om Think like a man; daar zit één blanke man in en die krijgt zoveel voordelen over zich heen. Hilarisch! Sowieso is Kevin Hart natuurlijk heel grappig, dus de moeite waard.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]