Bevalling

Lotusbevalling, dit zijn de voordelen en nadelen

4 mei 2016
lotusbevalling voordelen

Een lotusbevalling of lotusgeboorte is een bevalling waarbij je baby via de navelstreng aan de placenta blijft verbonden. De navelstreng wordt dus niet doorgeknipt of afgebonden. Als je de natuur zijn werk laat gaan, valt hij er vanzelf af. Dit klinkt misschien vies of raar, het heeft ook voordelen.

De lotusbevalling is al helemaal ingeburgerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar ook in Nederland zijn er steeds meer ouders die bewust kiezen voor de lotusgeboorte. Zij kiezen er voor te wachten totdat de navelstreng vanzelf opdroogt en er af valt.

lotusgeboorte

Wat is een lotusbevalling?

In principe is een lotusbevalling dus een bevalling waarbij je kindje zo lang mogelijk aan de navelstreng en placenta vastzit. Het loskomen moet vanzelf gaan en is een natuurlijk proces. Als je kiest voor een lotusbevalling zijn er twee opties.

Halve of gedeeltelijke lotusgeboorte

De halve of gedeeltelijke lotusgeboorte. Hierbij kies je er voor om een aantal uren te wachten met het doorknippen van de navelstreng. Zelfs als de navelstreng is uitgeklopt, worden er nog voedingsstoffen uitgewisseld. Je kan er bijvoorbeeld na een etmaal voor kiezen om de navelstreng door te knippen.

Volledige lotusgeboorte

Bij een volledige lotusgeboorte wacht je tot de navelstreng volledig is ingedroogd en loslaat. Dit kan wel een aantal dagen duren

Hoe verloopt een lotusgeboorte?

Okay, de navelstreng wordt niet doorgeknipt. Maar dat betekent niet dat je er geen werk aan hebt. Als je voor een volledige lotusbevalling kiest, blijft je baby met de placenta verbonden tot deze is opgedroogd. De eerste 24 uur laat je de placenta met rust. Leg hem in een schaal, vergiet of speciale katoenen doek.

Na 24 uur was je hem met warm water en dep je hem droog. Daardoor worden alle bloedresten verwijderd. Hierna wrijf je de placenta in met zout. Aan beide kanten. Hierdoor kan het vocht uit de placenta in het zout trekken. Dit proces blijf je de komende dagen herhalen totdat de navelstreng er vanzelf afvalt. Als de navelstreng is losgekomen, kan je met de placenta doen wat je wilt. Gezien de ladingen zout, zou ik het niet opeten. Maar voel je vrij om hem te begraven in je tuin, in de vriezer te leggen of weet ik veel.

Voordelen van lotusbevalling

Navelstreng valt sneller af

Bij baby’s van wie de navelstreng wordt doorgeknipt, valt deze er vaak na dag 6 of 7 af). Bij een lotusgeboorte is dit gemiddeld vaak al na dag 3 of 4.

Minder kans op infecties

De navelstreng blijft intact totdat deze er vanzelf afvalt. Daardoor is er minder kans op infecties.

Baby krijgt alle voedingsstoffen

Je baby krijgt alle voedingsstoffen uit de placenta binnen. Dit krijgt ze ook als je de navelstreng laat uitkloppen en de bloedtoevoer laat uitstromen voordat je hem doorknipt. Bij laat afnavelen gaat er ook meer bloed van de placenta naar de baby. Waardoor het aantal rode bloedlichaampjes hoger is. Dit helpt meer tegen bloedarmoede dus ook belangrijk als je kind sikkelcelziekte heeft. Vaak hebben premature baby’s hier ook baat bij.

Baby is minder vaak ziek

Volgens bepaalde onderzoeken schijnen baby’s waarbij men de principes van een lotusgeboorte toepast minder vaak ziek te zijn.

Natuurlijke scheiding

Een bevalling is al heftig genoeg. Ook voor je baby. Als ze dan opeens geboren wordt en je haalt abrupt datgene weg waarmee ze 9 maanden lang verbonden is geweest in je buik is dat onnatuurlijk. Je baby en haar placenta zijn uit dezelfde cel ontstaan. Je zou de placenta dus kunnen zien als een orgaan van je kind. Na de geboorte is het ook nog levend. Mara na een tijdje zal het indrogen. Er zijn mensen die er in geloven dat baby en placenta van zelf van elkaar scheiden als de baby daar aan toe is. Bij een lotusgeboorte kan je baby dus in haar eigen tempo aan de wereld om haar heen wennen.

Nadelen lotusgeboorte

Rekening mee houden

We zijn gewend dat als een baby geboren is je het meteen kan aankleden. De laatste van bevallingsverlof heb je namelijk een slag in de rondte gewinkeld. Tijd om te shinen. Maar als er een navelstreng en placenta aan je kind vastzit, moet je hier toch een beetje rekening mee houden. Niet elk kledingstuk zal daardoor even praktisch zijn. En je moet er op letten dat er niet aan de navelstreng wordt getrokken.

Kraamvisite vindt het raar

Het is natuurlijk wel even wennen voor je kraamvisite. Willen ze de baby vasthouden zit er van alles aan vast. Ehm tja niet iedereen zal hier ontzettend van gecharmeerd zijn. Maar wel ideaal als je minder mensen over de vloer wilt hebben.

Iew, dat gaat toch stinken?

Tot nu toe heb ik nooit een lotusgeboorte gedaan. Van wat ik me zo kan herinneren vond ik die navelstreng een beetje stinken en er onfris uitzien. Dus het sprak me niet echt aan om een of ander afstervend orgaan naast mijn baby in de wieg te leggen.

Toch schijn je wel iets tegen eventuele stankoverlast te kunnen doen. Bij het inwrijven met zout, kan je ook kruiden gebruiken. Neem bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn of bestrooi de placenta met bloemen. Omdat de placenta er na een paar dagen ook niet echt meer fris uitziet, kan je hem in een katoenen zak stoppen.

Lotusbevalling en een keizersnede

In de meeste gevallen is een lotusbevalling mogelijk. Ja, ook als je een keizersnede hebt gehad of gaat krijgen. Ook dan is de placenta en de navelstreng nog voldoende intact. Alleen als de placenta dermate kort is of om het nekje van je kind gewikkeld is, kan het gevaarlijk zijn. In overleg met arts en of verloskundige kun je je laten informeren of je tot een risicodoelgroep behoort.

Zeker als de bevalling van je baby al wat heftig en moeizaam was heeft een lotusgeboorte voordelen. Je kind kan even rustig bijkomen.

Ook leuk om te lezen:

voor en nadelen van een lotusbevalling (1)

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 

Uitgelichte afbeelding en foto via Shutterstock

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
  • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

  Dit zijn wij!