Lifestyle

Longboards | omdat ik van mijzelf meer bewegen moet

22 januari 2018
longboards-bongboarding_GoodGirlsCompany

Longboarden is helemaal hip. Niet alleen op Instagram maar ook in real life zie ik steeds meer volwassenen en kinderen op longboards. Het ziet er zo relaxed uit dat ik het dit jaar ook wil proberen.

Het fijne van mijn wijk is dat het nooit voelt alsof ik in de stad woon. Okay er zijn keurig aangeharkte tuinen, woonerfjes en straten. Maar omdat je een paar straten verder zo in de vrije natuur zit, voelt het alsof ik buitenaf woon. Rond deze tijd van het jaar.draaien mijn hersenen overuren met bedenken wat ik straks als het mooi weer is buiten kan doen. Met de kinderen of in mijn eentje. Dat is mij om het even. Bijna alles op wieltjes vind ik leuk en deze lente staat long boarden hoog op mijn lijstje. Als kind, was ik niet weg te slaan van de skateboard van kennissen. Ik vind dat ik meer moet bewegen dus laat ik maar iets nemen wat me leuk lijkt.

Verschil skateboards en longboards

Als je een skateboard goed bekijkt, zie je een aantal opvallende kenmerken. Allereerst zijn de wielen klein en zeer slijtvast. Het onderstel is best wel strak en aan de achterkant zie je een licht opstaande rand waardoor je gemakkelijker sprongen kunt maken. Een skateboard is gemaakt om te stunten en de klappen die hiermee gepaard gaan, goed op te vangen. Voor lange ritten, stabiel weggedrag, in bochten en ook over minder egale grond, is een longboard veel geschikter. Een longboard is minder geschikt om er tricks en acrobatische trucs mee uit te voeren.

De longboard

De wielen van een longboard zijn breder en zachter dan die van een skateboard. Hierdoor zijn ze geschikt voor een oneffen ondergrond. De wielen rollen langer door waardoor je ook sneller kunt. De zachtere wielen rijden prettiger en om die reden is een longboard ook veel beter geschikt als vervoermiddel. Afhankelijk van het type longboard maar doorgaans neem je makkelijker bepaalde bochten op een longboard dan met een standaard skateboard. Als het onderstel onder het board is gemonteerd, spreken we van een Top-Mount (TM) longboard. Een Top-Mount longboard is handig voor bochtenwerk en als je wilt slalommen. Bij een Drop-Through longboard zijn de wielen door het board heen gemonteerd, waardoor je lager bij de grond staat. Dit geeft je een zeer grote stabiliteit en snelheid, maar wel een grotere draaicirkel dan een Top-Mount model.

Welke longboards zijn er?

Denk je erover na om een skateboard of een longboard aan te schaffen? Dan heb je vast in je hoofd al een beeld van de trucs die je met je board wilt doen. Maar… voordat je een board uit gaat kiezen, is het slim om even na te gaan of elk board wel hetzelfde kan. Er bestaan namelijk grote verschillen tussen skateboards en longboards. Die verschillen bepalen welke acties je wel of niet met je board op een verantwoorde manier kunt doen.

Speciale longboards

De hierboven besproken modellen zijn symmetrisch, dat houdt in dat je geen verschil tussen de voor- en achterkant ziet. Ze worden ook Freeride boards genoemd. Zie je wel verschil, dan wordt je longboard een Cruiser genoemd. Wil je een board als vervoermiddel en neem je hem graag mee in het openbaar vervoer, dan is een Mini Cruiser een slimme keuze. Ze zijn iets korter, hebben een goede draaicirkel en zijn gemakkelijk mee te nemen. Weet je inmiddels al welke longboard iets voor jou is?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Dit blog is een samenwerking.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]