Europa Travel video en vlogs Wales

De Great Orme Tramway | De oudste kabeltram van Groot Britannië

22 mei 2019
Great Orme tramway station

Ik verwachtte dat ik zonder problemen met de auto de Great Orme bij Llandudno kon oprijden. Maar na een poging waarbij ik halverwege strandde besloot ik het over een andere boeg te gooien. Waarom moeilijk doen als de Great Orme Tramway je ook naar boven rijdt?

Als het om links rijden gaat, draai ik mijn hand niet meer om. Maar waar ik minder gelukkig van wordt zij hele stijle weggetjes waarbij je ook nog eens voor een stoplicht moet wachten. Dit vraagt echt alles van mijn hellingproef vaardigheden. En tijdens ons bezoek aan de Great Orme verloor ik die strijd.

Wat te doen in Llandudno

Llandudno

Llandudno is een badplaats in Noord Wales. Het plaatsje is bekend omdat het de langste pier van Wales heeft.  Ook heeft het een leuk centrum met allerlei leuke winkeltjes. Voor winkelen hoef je trouwens het stadscentrum niet in.  Zodra je het stadje inrijdt zie je het Bay View Shopping Centre. Aan weerszijden van de brede boulevard staan palmbomen en het is er toeristisch gezellig op straat.

Vanaf Llandudno is de reisafstand naar Betws-y-Coed goed te doen. Wij bezochten het plaatsje dan ook toen we waren uitgespeeld in Zip World.

Video Great Orme Tramway

Benieuw hoe het is om met een trammetje van Llandudno naar de Great Orme te reizen? Je ziet het in onderstaande video.


Klik hier als je de video niet goed kan zien

kabelbaan Llandudno

Great Orme Tramway

Als je vanuit Llandudno de Great Orme wilt beklimmen heb je 3 mogelijkheden:

  1. je gaat met je eigen auto naar boven
  2. je maakt een 30 minuten lange wandeling naar boven
  3. je stapt in een wagon van de Great Orme Tramway

Als ik je een tip mag geven, zou ik kiezen voor de Great Orme Tramway ( Tramffordd y Gogarth).  Niet alleen is het een geweldige ervaring. Het scheelt je ook klamme handjes en zweet op je rug, mocht je auto de steile heuvel niet trekken. De Great Orme Tramway is de enige kabeltram van het Verenigd Koninkrijk die over de openbare weg rijdt.

Victoria station

Hij vertrekt vanaf Victoria Station in Llandudno. Vanaf midden maart tot eind oktober vervoert de tram meer dan 200.000 bezoekers. Vanaf halte Victoria Station vertrekt een tram via Half Way station naar de Great Orme Summit. Onderweg heb je een adembenemend uitzicht over Llandudno zelf.

Ik besloot om samen met de kinderen de tram naar boven te nemen. We wilden namelijk een ritje maken met de Great Orme Cable Cars. De man achter het loket had ons gematst. Officieel moeten kinderen vanaf 3 jaar een treinkaartje hebben. Maar toen ik Chloé’s echte leeftijd noemde, gaf hij mij een knipoog en hield vol dat ze 2 was. Chloé vond het geweldig.

Llandudno cable Cars Llandudno kabelbaan

Halfway station

Op Halfway station moet je overstappen op een andere tram. Zoals je in de video ziet is er in het gebouw  een tentoonstelling over de rijke historie van de Great Orme Tramway. De geschiedenis van het trammetje begint namelijk al in 1898 toen de tram voornamelijk passagiers en goederen vervoerde. Naast de expositie is Halfway station een prima basis voor een aantal andere uitstapjes. Zoals de  Great Orme Copper Mine die maar op 5 minuten loopafstand ligt. Of bezoek Pen-y-Dinas Hillfort een fort uit de steentijd. En als laatste kan je nog de St. Tudno’s Church bezoeken.

Great Orme summit

Great Orme Summit Stop

Als je bij de laatste halte bent aangekomen ben je op de top van de berg. Achter het witte huis dat je op de foto ziet zijn de Great Orme Aerial Cable Cars. De kabelbaantjes die je naar beneden brengen en je een geweldig uitzicht geven over de pier. Er was maar 1 klein probleempje. Toen wij er waren, waaide het zo hard dat ze waren stilgezet.

Great Orme bezoekerscentrum

Great Orme bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum

Als je wilt kan je meteen naar beneden. Met de tram of lopend. Maar als we er dan toch zijn, konden we net zo goed even in het bezoekerscentrum rondkijken. Er zat dus niks anders op om ons dan maar te vermaken in het bezoekerscentrum. Hier leren kinderen meer over de geschiedenis van de Great Orme en zijn wat multimedia presentaties. Best aardig maar niet zo bijzonder dat de kinderen er lang aandacht aan wilden besteden.

Bezienswaardigheden Llandudno

Liever speelden ze in de speeltuin op de heuvel. Ze vonden het geweldig om van de berg naar beneden te rennen en de berg weer op in de aanzwengende wind.  We zorgden er voor dat we tram naar beneden namen ruim voordat de laatste ging. Ooit komen we terug en gaan dan in de kabelbaan.

Openingstijden en prijzen

De Great Orme tramway is  in maart tot oktober dagelijks geopend van 10:00 tot – 18:00 uur. In maart en in oktober tot 17:00 uur.  Meer informatie vind je hier. Tickets beschikbaar voor volwassenen kosten £8,10- Kinderen van 3- 16 jaar betalen £5,60- Meer informatie over Llandudno vind je hier

Andere leuke uitstapjes in Noord-Wales

Great Orme

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]