Europa Natuur Travel Uitstapjes met kinderen Wales

Llanddwyn Island | een van de mooiste stranden van Wales

16 mei 2019
Tŵr Mawr lighthouse

Wales heeft verschillende eilanden waarvan Llanddwyn Island er eentje is. Een getijdeneiland vlak voor de kust van Anglesey. Hier heb je een prachtig breed strand, culturele blikvangers, wandelpaden en natuur. Kortom: een heerlijke plek voor gezinnen die graag buiten zijn.

Wist je dat Wales haar eigen Valentijnsdag heeft? Het wordt gevierd op 25 januari op Saint Dwynwens Day. Dwynwen is de beschermheilige van de geliefden. En Llanddwyn Island is naar haar vernoemd. Ynys Llanddwyn betekent namelijk Dwynwens kerk.

keltisch kruis

De legende van Dwynwen

Er zijn verschillende legendes over Santes Dwynwen in omloop. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat Dwynwen een Welshe prinses was. Zij is de dochter van de 5de eeuuwse koning  Brychan Brycheiniog. Dwynwen werd verliefd op de edelman Maelon Dyfodrull. Maar haar vader had andere plannen. Hij had haar uitgehuwelijkt aan een ander en hun liefde was gedoemd te mislukken.

Island of the blessed

Dwynwen prinses Wales

Maelon was boos omdat Dwynwen niet tegen de wens van haar vader inging. En omdat hij met geweld dreigde veranderde Dwynwen hem in ijs. Vlak daarna wed ze bezocht door een engel en kreeg 3 wensen:

  1.  Maelon werd ontdooid maar moest bij Dwynwen uit de buurt blijven.
  2. Dwynwen zou nooit trouwen. Voor de zekerheid werd ze een non.
  3. ze kon andere verliefde stelletjes helpen die net zoals zijzelf kampten met liefdesverdriet.

Uiteindelijk vluchtte Dwynwen naar Llanddwyn Island waar tot op vandaag de dag een ruine van haar kerk staat.

Newborough Beach

Chloe vermaakt zich op Newborough Beach

Newborough Beach

Vanaf Beaumaris reden we met de auto in 25 minuten naar Newborough Beach. Een prachtige autorit. Onderweg kan je op verschillende uitkijkpunten uitstappen en genieten van het adembenemende uitzicht over de Menai Strait.

Llanddwyn Island legende Dwynwen

Llanddwyn strand

Bij Newborough Beach is een betaalde parkeerplek. Voor £2,- kan je daar je auto de hele dag parkeren. Zodra je door de slagbomen rijdt, rijd je door een bos. Volgens sommige Welsh is het betovert.  En ik moet zeggen, betoverend is het zeker. Vooral aan het einde van de middag als de warme zon tussen de bomen over het zachte groene mos en de bleubells schijnt.

Ynys Llanddwyn

Ynys Llanddwyn

Vanaf Newborough Beach loop je in 30 minuten op Llanddwyn Island. Je mag alleen te voet het strand op en moet je auto op de parkeerplaats achterlaten. Daar zijn voorzieningen zoals een toiletgebouw en een douche. Newborough Beach is een van de mooiste stranden van Wales. Een prachtig breed zandstrand met geweldig uitzicht op Snowdonia en de Llyn Peninsula.

Ynys Llanddwyn Dwynwen

Llanddwyn Island

Llanddwyn Island wordt in het Welsh Ynys Llanddwyn genoemd. Het is een getijdeneiland. Dat is een eiland die afhankelijk van of het eb of vloed is, een schiereiland is. Mont Saint-Michel in Frankrijk is bijvoorbeeld ook een getijdeneiland.

vuurtoren Llanddwyn Island

 

Tŵr Mawr lighthouse

De Tŵr Mawr vuurtoren is een van de meest bekende herkenningspunten van Llanddwyn. Hij staat op een heuvel en vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over het water.

Pilots Cottages LLanddwyn Island

Pilots Cottages

Pilots Cottages

Vlakbij het strand heb je 4 cottages. Deze werden gebouwd als verblijfplaats voor mensen die de schepen door de verraderlijke Menai Strait moesten loodsen.

Pilots Cottages Anglesey

En wanneer nodig de reddingsbrigade moesten bemannen.  Tot 1903 werden de huizen hiervoor gebruikt. Vandaag de dag is het een museum met een kleine expositie.

Dwynwens Church Llanddwyn Island

Dwynwens Church

Dwynwens Church

Dwynwens Church

Op het eiland vind je nog de ruines van  Dwynwens Church. Je kan om de stapel stenen heenlopen.

wandelen op Llanddwyn Island

Wandelen

Rondom Anglesey ligt het Anglesey Coastal Path. Een 200 kilomtere lange wandelroute en Llanddwyn Island ligt op de route. Ook over Llanddwyn zelf kan je wandelen. Door het grasland waar vee staat te grazen of over het wandelpad. Waar je ook voor kiest, het uitzicht op de verschillende baaien en zandstrandjes is adembenemend.

Zoek je meer reisinspiratie voor Wales? Lees dan ook:

Llanddwyn

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]