Engeland Europa Travel

Links rijden in Engeland | 10 tips voor veilig rijden

5 mei 2018
Tips voor links rijden in Engeland

Links rijden in Engeland is helemaal niet moeilijk. Met deze tips wordt autorijden in Engeland een stuk makkelijk. En zit je een stuk relaxter achter het stuur.

In Engeland, Ierland en Schotland rijden ze links. Als je altijd gewend bent om rechts te rijden, is dat even wennen. Veel mensen zouden in een rijsimulator links rijden willen oefenen. Maar niet iedereen heeft daar de tijd voor. Nodig is het ook niet. Wie ooit in Engeland heeft gereden, weet dat het uiteindelijk hartstikke meevalt. In dit blog deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor links rijden in Engeland met jullie.

Links rijden in Engeland moeilijk?

Dat Engeland (buiten Londen) een prachtig vakantieland is, weten de meeste mensen wel. Toch houdt het links rijden veel mensen tegen. Veel mensen twijfelen er over. Denken dat het moeilijk is of dat ze per ongeluk toch  op de verkeerde weghelft zullen rijden. Ook omdat het  het natuurlijk het compleet tegenovergesteld is van wat wij normaliter doen. En als je zo erg uit je comfort zone bent, is het logisch dat je op zoek bent naar tips voor links rijden in Engeland.

Lees ook: Mijn ervaringen met autorijden in Engeland

Tips Links rijden in Engeland

Goed opletten

Klinkt logisch, maar ik benadruk het toch maar eens. Hoewel ik bang was dat ik vermoeid zou raken van grote stukken geconcentreerd autorijden, viel me dat wel mee. Natuurlijk moet je op de M25 rondom Londen net iets oplettender zijn dan op een plattelandsweggetje. Maar het opletten tijdens autorijden in Engeland was meer een kwestie van een soort bewust auto rijden. In het hier en nu en niet op de automatische piloot. Als we langs Dartmoor reden, kon ik de omgeving wel een beetje waarnemen vanuit mijn ooghoeken, maar ik hield altijd wel mijn blik op de weg gericht. Omdat je geen mobiele telefoon mag aanraken (nee ook niet in de file of als de motor stilstaat) heb je daar ook geen afleiding van.

Links rijden, rechts inhalen

In Nederland ben ik niet bang om hard te rijden en overal tussendoor te zigzaggen. Eenmaal in Engeland zou ik netjes links blijven rijden. We hadden alle tijd. Ik kom liever veilig op de bestemming aan dan snel. Maar dat principe gooide ik overboord toen ik in de buurt van London Stansted achter een auto zat die zo belachelijk sloom reed dat ik het ook gevaarlijk vond. Hup daar deed ik mijn eerste inhaalmanoeuvre. Miss G was mijn car buddy en hielp mij door mee te kijken aan de rechter kant.

Als je eenmaal een auto hebt ingehaald aan de rechter kant, dan ben je over die schroom heen. Ik merkte dat ik vergeleken bij Nederland wel vaker achter langzame auto’s of vrachtwagens bleef plakken. Mede omdat ik de snelheden waarmee passerend verkeer je vanaf rechts inhaalt, lastiger vond in te schatten.

Maak gebruik van je bijrijder

Ga je zelf autorijden in Engeland? Zorg dan voor een car buddy. In mijn geval zat Miss G op de bijrijdersstoel. Als car buddy had zij een duidelijke taak. Zo keek ze met mij mee als ik moest invoegen. Wilde ik inhalen? Dan liet ik haar ook meekijken of ik voldoende ruimte had omdat zij het vanaf de rechter kant net iets beter kon zien en inschatten. Daarnaast was ze verantwoordelijk voor de navigatie. En omdat in een parkeergarage het kaartinname-automaat  ook aan de rechter kant zat, moest ze ook daarbij helpen. Of ze moest even appen aan mijn moeder met dat we onderweg zijn.

Gebruik je navigatie

Het updaten van mijn navigatiesysteem bleek echt goud waard tijdens onze reis. Hij geeft de goede rijrichting aan. Dus je ziet hoe je rotondes moet nemen. Geeft de goede snelheid aan zodat jij het aantal miles op de borden niet hoeft om te rekenen naar kilometers. Als ik ergens naar toe moest kon ik de bestemming in programmeren. Meestal hield hij de grote (hoofd)wegen aan. Ideaal wanneer de verkeersborden je over een smal plattelandsweggetje leiden. Even een stop nodig? Klik op nuttige plaats in de buurt en voila.

Volg het goede voorbeeld van andere weggebruikers

Iedereen die me voorgegaan was, zei het “Vanaf de boot kan het niet mis gaan”. En dat klopt. Vanaf de ferry word je eigenlijk direct de goede baan opgeleid en kan je niet naar de verkeerde weghelft. Dus de eerste onwennige kilometers maak je al direct aan de linker kant. Op wegen met 3 banen, koos ik meestal voor de tweede van links. Op de eerste komt namelijk ook al het invoegend verkeer en rijden de vrachtwagens.

Lees ook : Van Duinkerken naar Dover

Rotonde Engeland

Engeland is echt het land van de rotondes. Perfect want deze kan je gewoon nog een keer rond rijden als je niet precies weet welke afslag je moet hebben. Je neemt ze met de klok mee. Als je op navigatie rijdt, geeft deze vaak al de goede rijrichting aan en welke afslag je daarna moet hebben.

Meer Tips voor links rijden in Engeland

Keep calm

Keep calm en carry on…dat geldt zeker voor autorijden in Engeland. Het is allemaal helemaal niet zo spannend dat links rijden. Maar laat je niet afleiden. Probeer zo goed mogelijk op de weg te letten. En neem je een keer een verkeerde afslag? Blijf rustig en wacht tot je navigatie je naar de eerste mogelijkheid lijdt om te keren of af te slaan. Ik sloeg bij Londen verkeerd af. We moesten naar Londen Gatwick. De Tom Tom had niet aangegeven dat ik na het nemen van de afslag op de rechter baan moest blijven. Dus boog ik schoorvoetend af naar links. Het kostte 18 minuten extra om weer op de oorspronkelijke route te komen. Maar het was waarschijnlijk een stuk veiliger dan als ik had besloten om mijn auto last minute naar rechts te gooien zodat de persoon die achterop kwam uit had moeten wijken. Of mij had aangereden.

Verkeer van links heeft geen voorrang

In Nederland rijden we rechts en heeft verkeer van rechts voorrang. Maar in Engeland is het niet automatisch zo dat verkeer van links voorrang heeft. Ze kennen die regel niet eens. Verkeer op de grotere wegen heeft voorrang op die van de kleinere. Er zijn geen haaientanden maar de dubbel strepen op de weg, laten weten of je moet stoppen of door mag rijden.

Let op de grond

Op de M wegen hangt boven de weg vaak de bewegwijzering. Maar bij grote kruispunten of splitsingen van wegen kan het ook zijn dat het op de rijbaan is aangegeven. Dan staat er bijvoorbeeld M25 Londen. Zo weet je dat als je die rijbaan volgt dat je in elk geval in die richting uitkomt. Ook bij rotondes was dit vaak een lifesaver. De navigatie was soms niet snel genoeg met mee draaien, maar door op de weg te letten en hierop voor te soorteren, kwam ik dan goed uit. Services kunnen ook op deze manier zijn aangegeven. Dan heb je bijvoorbeeld 2 rijstroken met een pijl naar links voor fuel (daar kun je tanken) en op de rechter rijstrook een pijl naar rechts en het woord services. Daar kan je even een sanitaire stop maken en eten.

verlichting afplakken in Engeland

Afplakken koplampen in Engeland

Aangezien de koplampen van je auto staan afgesteld op de berm kunnen deze in Groot-Brittannië en Noord-Ierland tegenliggers verblinden. Dit is verboden. Gelukkig kan je dit makkelijk oplossen door met speciale stickers je koplampen gedeeltelijk af te plakken. In het winkeltje op de Ferry verkopen ze deze. Plak ze over de lampen en verwijder ze weer als je in Frankrijk bent.

auto rijden in Engeland

Tik ook even een NL sticker op de kop zodat andere weggebruik weten dat je niet Engels bent.

Heb jij zelf ooit in Groot Britannië gereden? En heb jij  Tips voor links rijden in Engeland makkelijker te maken? Deel ze dan hieronder.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  • Reply
    Checkoutsam
    26 december 2020 at 18:40

    Hey Josan

    Ik vond het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om in Engeland of Schotland rond te rijden. Om één of andere manier vind ik het zelfs logischer!

    • Reply
      Josan
      30 december 2020 at 22:59

      Hey leuk om te lezen dat jij het ook zo ervaren hebt. Je moet het een keer gedaan hebben he om te weten hoe het is.

  • Reply
    Roel
    20 januari 2019 at 11:46

    Het valt enorm mee, je volgt in het begin je voorgangers. Zodra je een beetje gewend bent gaat het vanzelf. Verkeer van rechts heeft altijd voorrang. Als je veel bagage hebt op de achterbank en/of hoedenplank, zorg dan dat je de dode hoek rechts achter altijd vrij hebt, anders kun je nog wel eens een inhalende auto over het hoofd zien omdat deze verder van je af zit dan op het vaste land links naast je. De hulp van de bijrijder kan je daar eventueel ook bij helpen. Pas op bij zebrapaden e.d. De Engelsen zijn veel hoffelijker en galanter dan wij en ze gaan er vanuit dat je wel stopt (wat trouwens verplicht is) omdat ze dat zelf ook altijd doen en niet de vouwen uit je broek rijden zoals hier. A-wegen zijn voor ons enorm wennen, je mag n.l. net zo snel als op de M-wegen, maar er kan ineens langzaam rijdend verkeer op zitten, zoals landbouwvoertuigen enz. Als je dan wilt inhalen en er is geen ruimte rechts door inhalend verkeer, moet je heel hard in de remmen. Dus op tijd anticiperen en de richtingaanwijzer uit helpt enorm. Ook zijn daar hele korte op- en afritten die je kunnen verrassen, houd daar ook goed rekening mee, het oprijdend verkeer kan niet zoveel vaart maken als bij opritten van een M-weg.

    • Reply
      Josan
      20 januari 2019 at 21:20

      Klopt helemaal!

  • Reply
    Wouter van Reisroutes
    8 mei 2018 at 08:12

    Leuke tips Josan, heb ze kunnen gebruiken tijdens mijn rit door ZuidWest Engeland,

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]