Zwangerschap

Linea Nigra | de zwangerschapsstreep

21 mei 2011
zwangerschapsstreep-linea nigra-GoodGirlsCompany

Is het je opgevallen dat nu je zwanger bent er een streep over je buik loopt? Deze streep wordt ook wel Linea Nigra genoemd of zwangerschapsstreep.

Nee je zwangerschapsstreep is er geen voorbode van dat je op het punt staat om uit je voegen te barsten. Een groot percentage van de zwangere vrouwen krijgt het. Deze donkere verticale lijn behoort tot de zwangerschapskwaaltjes en is geheel onschadelijk. Meestal loopt hij vanaf je schaambeen tot net onder je navel, maar kan ook ver daarboven doorlopen. Daar waar je buikspieren wijken om plaats te maken voor de baby (diastase) krijg je er een streepje voor terug.

Hoe krijg je een zwangerschapsstreep?

Het grappige aan de linea nigra is dat hij er eigenlijk altijd al zat. Yep, ook voordat je zwanger was. Maar toen heb je hem waarschijnlijk nooit echt goed gezien omdat deze- afhankelijk van je huidskleur- wit was. Of in elk geval wat lichter. Ja, ook als je een donkere huid hebt. Deze lichte lijn wordt linea alba genoemd (= latijn voor witte lijn).

Meer dan de helft van de vrouwen krijgt in het tweede trimester een zwangerschapsstreep. En als je net zoals ik een donker huid hebt, is hij helemaal goed zichtbaar. Omdat je hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap meer oestrogeen produceert krijg je een verhoogde pigmentatie. Ook wel meer melanine wat er voor zorgt dat je  linea alba donkerder kleurt. Zo krijg je dus je linea nigra (=latijn voor zwarte lijn). Omdat je als donkere vrouw sowieso meer melanine hebt is de zwangerschapsstreep duidelijker aanwezig. 

Huidverkleuring tijdens de zwangerschap

Niet alleen op je buik zorgt een verhoogde pigmentatie voor verkleuringen. Je zal ontdekken dat ook andere plekken tijdens de zwangerschap donkerder kleuren. In je gezicht bijvoorbeeld. Toen is zwanger was van Miss B was mijn voorhoofd een stuk donkerder dan mijn wangen. Ook al bleef ik angstvallig uit de zon. Maar ook je tepels worden donkerder. Dat zie je vaak al vrij snel als je zwanger bent en kan een symptoom zijn die je zwangerschap verraadt.

Huidverkleuring tijdens de zwangerschap ga je voornamelijk tegen door uit de zon te blijven. Of anders je goed in te smeren met een zonnebrandceème met een hoge beschermingsfactor.

Vertelt je zwangerschapsstreep iets over het geslacht van je baby?

Over de zwangerschapsstreep is natuurlijk ook een bakerpraatjes. Het zou een aanwijzing zijn voor of je een jongen of meisje krijgt. Dat zit zo. Als de linea nigra van je schaamstreek tot  aan je navel loopt,krijg je een meisje. Loopt hij boven je navel door dan krijg je een jongen. Nu ben ik moeder met alleen maar dochters. Bij al mijn zwangerschappen liep de lijn door tot ver  oven mijn navel. Dit zegt denk ik wel voldoende over hoeveel wetenschappelijke waarde we moeten hechten aan deze bakerpraatjes.

Wanneer verdwijnt de zwangerschappsstreep?

Als je bevallen bent, verdwijnt de zwangerschapsstreep geleidelijk. Geef je borstvoeding dan zal dat waarschijnlijk langer duren omdat dit meer invloed heeft op de hormoonhuishouding. Maar kijk niet raar op als je hem altijd houdt. Na mijn eerste zwangerschap verdween hij zo goed als. Na mijn tweede zwangerschap bleef de linea nigra heel lang zichtbaar. Voor mijn gevoel ben ik er nooit meer van af gekomen. Of het is gewoon omdat mijn linea alba blijvend wat donkerder bleef. Het schijnt dat foliumzuur er voor zorgt dat de zwangerschapsstreep sneller verdwijnt. Dus blijf je mama vitamines, foliumzuur of borstvoedingssuplementen slikken.

Verder kun je het proces versnellen met:

  • het eten van groene groente (sla, andijvie, kool, broccoli)
  • bonen eten
  • verse sinasappelsap

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]