Food Opvoeding

Voedingscentrum wil limonade verbod op scholen

22 juni 2016
Voedingscentrum wil limonade verbod op scholen-GoodGirlsCompany

Voedingscentrum wil limonade verbod op scholen, kopten verschillende kranten gistermiddag. Ik ging er vanuit dat men hiermee doelde op limonade tijdens het voorleesontbijt, schoollunches of gewoon wat de school je kind voorschotelt als het wat te drinken wil. “Niks mis mee”, dacht ik. Ik was bijna fan van een limonade verbod op scholen. Maar zoals iedereen weet…bijna is niet helemaal. Hoe meer ik las over het nieuwe plan van het Voedingscentrum, hoe meer irritatievlekken ik kreeg.

Voedingscentrum wil verbod op limonade op scholen-GoodGirlsCompany

Als voorbeeld wordt een school in Dordrecht aangehaald. Ergens pikte ik ooit de volswijsheid op “Hoe dichterbij Dordt hoe rotter het wordt”. Daar blijkt geen woord aan gelogen als ik zo het artikel mag geloven. Een groot aantal kinderen op deze basisschool is te zwaar. De directeur zag zich genoodzaakt om serieuze maatregelen te nemen in de strijd tegen overgewicht.

“Op kinderdagverblijven krijgen kinderen vaak ook alleen water en melk. Maar als ze naar school gaan bepalen de ouders ineens weer wat ze meegeven. Wij zouden heel graag zien dat die lijn van de crèche wordt doorgezet”

Het limonade verbod als oplossing tegen overgewicht

De vrije uren van de studiedagen, sportdagen, ATV dagen en onderbouwdagen – weet ik veel wat allemaal een dag vrij van school rechtvaardigt- werden niet omgezet in extra uren voor gym. Nee, je moet het kwaad meteen bij de wortel aanpakken… die verrekte pakjes limonade die gemakzuchtige ouders kopen. Een stempel van de MR eronder en het limonade verbod is helemaal officieel.

Lovende woorden van het Voedingscentrum voor deze school die het aandurft een pioniersrol op zich te nemen. “Op kinderdagverblijven krijgen kinderen vaak ook alleen water en melk. Maar als ze naar school gaan bepalen de ouders ineens weer wat ze meegeven. Wij zouden heel graag zien dat die lijn van de crèche wordt doorgezet”, kakelt de woordvoerder van het Voedingscentrum.

Waarom ik tegen een limonade verbod ben

Het commentaar van die woordvoerder is zo fout! Alleen al dat denigrerendeMaar als ze naar school gaan bepalen de ouders ineens weer wat ze meegeven”.

Betutteling

Als je al twijfelde over je kind achterlaten op een kinderdagverblijf geeft deze uitspraak je dat setje richting huis. Het klinkt alsof je uit je ouderlijk macht gezet wordt en anderen bepalen wat voor je kind goed is. Hoezo ineens? Ik ben toch de ouder? Beste woordvoeder, ook toen mijn kind naar de crèche ging, bepaalde ik wat ze meekreeg en at. In open dialoog met de crècheleidsters ook wel intakegesprek genaamd. Ik koos er voor om al die maanden te kolven. Maar als Miss C flesvoeding had gedronken, had ik kunnen kiezen uit verschillende merken. Voor mij voelde het nooit alsof zij eenzijdig zeiden: “wij bepalen wat je kind drinkt”.

Bovendien ouders wiens kinderen niet naar de crèche gingen, hebben 4 jaar lang mogen beslissen wat ze hun kinderen te drinken gaven. Dus dat ‘ineens’ slaat nergens op. In het weekend mocht ik vaak ook ‘ineens’ bepalen wat ik mijn kind voorschotelde….dat voelde best goed 😉

 Onrealistische verwachtingen

“Wij zouden heel graag zien dat die lijn van de crèche wordt doorgezet”, Nou beste woordvoeder ik ook. Ik zou ook graag willen dat mijn kind de eerste 2 jaar van de basisschool gewoon lekker veel buiten kan spelen zoals ze dat op de crèche deed. Een slaapje doen als ze moe is en heerlijk kon knippen en plakken. Maar weet je, beste woordvoeder dat is niet de realiteit. Toen mijn dochter 5 maanden op de basisschool zt kreeg ze al een Citotoets. Letters leren was ook iets wat opeens al heel belangrijk bleek in groep 1. En ook al kon ze nog niet eens lezen in groep 2 ze heeft ook toen al een keer een boekbespreking gedaan.

Een kind op een kinderdagverblijf is niet hetzelfde als een schoolkind. En andersom ook niet. Dus laten we een limonade verbod niet rechtvaardigen door terug te grijpen op een leefklimaat die definitief voorbij is als je kind de overstap van kinderdagverblijf naar basisschool maakt.

Gebrek aan dialoog

Toen ik nog communicatie studeerde, leerde ik dat we ons in de communicatie vaak richten op kennis, houding en gedrag. Door (meer) kennis, kan de houding van iemand veranderen en daardoor het gedrag. Een blijvende gedragsverandering tot stand brengen met communicatie is vaak best lastig. Het blijft lastig om een verandering in menselijk gedrag te voorspellen. Daarvoor moet je met elkaar in gesprek gaan. Door een verbod af te vaardigen over de hoofden van de betrokkenen heen, zelfs al is het maar een limonade verbod, ga je het gesprek uit de weg.

Ik weet niet hoe de relatie met jouw school is, maar over het algemeen is de mijne prima. Er heerst een cultuur van samen overleggen en open informeren. Dat betaalt zich terug. De ouderparticipatie is groot. Er kunnen altijd wel ouders gevonden worden om in de schooltuin te schoffelen, kinderen naar excursies te rijden, de school te versieren voor Kerst of Sinterklaas, helpen tijdens de kunstweek of als entertainment act bij het eind schoolfeest.

School legt niet zomaar iets op. We zijn van elkaar afhankelijk en moeten waarschijnlijk nog vele jaren lang door de schooldeur

Zijn melk en water wel goede alternatieven?

Nee, ik ben geen veganist maar wij consumeren geen melk. Allereerst omdat we lactose intolerantie hebben. Wij behoren tot de 80% van onze wereldbevolking die van nature geen melk kan verteren. Geef onze genen nog enkele honderden jaren de tijd en waarschijnlijk zijn we dan genetisch zo gemanipuleerd dat het wel lukt. Dus melk valt af voor ons.

Ik heb nu al voldoende moeite om mijn kinderen voldoende  te laten drinken. Zelfs met limonade presteren ze het om een halve beker te drinken op een hele dag school. Thuis drinken ze voornamelijk water. Maar als ik ze op een koude winterdag naar school water mee moet geven…dat gaat hem gewoon niet worden. Er zit geen smaak of kraak aan.

Baas over eigen kind

Misschien ligt het aan mij, maar wij, de ouders, worden hoe langer hoe meer betuttelt. Alsof we zelf op basis van informatie en persoonlijke keuzevrijheid geen beslissingen kunnen maken. Om babysterfte tegen te gaan, zijn we straks allemaal verplicht om in het ziekenhuis te bevallen. En om overgewicht tegen te gaan, mag een kind straks geen frisdrank mee naar school.

Begrijp me goed, tandbederf, overgewicht en babysterfte zijn onderwerpen die het verdienen om serieus over na te denken. Maar ik zie graag dat mijn school daar samen met mij als ouder over na denkt. Zoals ze deden bij het aftasten naar steun voor een continurooster. Open, en in dialoog met elkaar. Omdat we van elkaar afhankelijk zijn.

Wat vind jij ben een limonade verbod op scholen?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto’s Pixabay

 • Reply
  Rory
  23 juni 2016 at 13:33

  Ik vind het een goed idee eerlijk gezegd. Ik zie het niet als betuttelend. Al begrijp ik wel je opmerking over overleg met ouders. Maar wie weet of dat wel of niet heeft plaatsgevonden op die school? Verder doet het verhaal mij ook denken aan de ‘universele’ uniformen die kinderen (met name in het buitenland) aan krijgen naar school. Geen gezeur en gedoe over wie wat mooiers aan heeft of niet. Al zie ik dat niet 1-2-3 ingevoerd hier op de basisscholen in Nederland.

  Als ik aan mijn eigen jeugd denk kan ik mij nog herinneren dat ik een beker met water mee naar school kreeg (en mijn mede-klasgenoten volgens mij ook? Pakjes bestonden toen nog niet of waren te duur? Ik weet het niet. En wij hadden schoolmelk. Op zich heel gezond, behalve als de koelkast op school stuk was en je ‘lauwe’ melk kreeg. Om van over je nek te gaan.

  Maar goed, alles heeft zijn voordelen en nadelen. Zelf heb ik een artikel geschreven over de traktaties op school (nog niet gepubliceerd). Want daar mag zeker ook wat aan veranderen. Irritant inderdaad, als je jezelf wel ‘aan de regels’ houdt en anderen niet.

 • Reply
  Judith
  22 juni 2016 at 16:00

  Tja op onze school is dit al standaard, dus ik vind het moeilijk erover mee te praten. Als ouder mag je zelf beslissen wat er op brood gaat bijv. Maar je mag geen snoepgoed of koekjes oid meegeven. Het gaat simpelweg terug de rugtas in. Pakjes drinken zijn niet gewenst, maar over een keertje doet niemand moeilijk. Over het algemeen drinkt iedereen water of suikervrije limonade of thee. Melk is alleen voor de kinderen die dat mee krijgen vanuit huis. Maar daar wordt net zo raar naar gekeken als naar een pakje fristi.

  • Reply
   Josan
   22 juni 2016 at 21:11

   Snoepgoed vind ik inderdaad ook wel wat anders. Hoewel ik niet moeilijk doe als mijn dochter 1 keer per maand op een woensdag een marsje mee wil in de pauze 🙂 Lekker alvast een soort van weekend gevoel geeft dat.

 • Reply
  Marc Volgers
  22 juni 2016 at 15:40

  Betuttelen = als onmondig behandelen (Van Dale). Word je echt als onmondig behandelt als je bepaalde voedingsmiddelen niet meer kunt kopen op school? Op school kom je om te leren. Dat er de mogelijkheid is om iets te kopen is een extra, dat hoort niet bij het takenpakket van school. Overigens krijgen de scholen geld van bijv. Coca Cola om de automaten te plaatsen. Is dat niet vreemd? We laten ons massaal beïnvloeden door de volop draaiende marketingmachines om van alles en nog wat te kopen wat wel en vaak eigenlijk niet nodig hebben. We zien het niet als betutteling als zij ons met slimme marketingtrucjes een bepaalde kant opsturen. Maar als de overheid ons een bepaalde kant op wil sturen – een stuk transparanter ook nog – is het betutteling?

  • Reply
   Josan
   22 juni 2016 at 21:24

   Hallo Marc, in dit geval ging het om de basisschool. Dus het verbod om als ouder je kind een beker limonade mee te geven. Dat vind ik van een andere orde dan of de frisdrankautomaten op de Middelbare scholen worden verbannen. Daar ben ik het volledig mee eens 🙂

 • Reply
  Linda
  22 juni 2016 at 13:56

  Gezonde traktaties, geen limonade meer mee en geen snoep meer tijdens de avondvierdaagse of schoolreisje…onze school gaat inmiddels helemaal mee met deze mediahype. De regels op onze school zijn er wel, maar wanneer je er van af wijkt doen ze er ook niet moeilijk over. Ondertussen wordt de snoep tijdens de schoolreisjes gematigd (we krijgen een zak mee van school met chips, snoep en koek en geen volle zakken meer mee van thuis) en worden er gewoon “ongezonde” traktaties gedoogd. Je kan overal wat van vinden, maar ik ben van mening dat open communicatie met onze kinderen meer uithaalt dan een verbod. Op school hebben ze regelmatig voorlichting in de klassen en laatst kwam mijn oudste dochter met de mededeling dat ze zelf geen limonade meer mee wilt. Zo leer je de kinderen tenminste de “juiste” keuzes maken. Iets opleggen bij de kinderen maakt ook dat ze willen rebelleren.

  • Reply
   Josan
   22 juni 2016 at 21:09

   Kijk, dat vind ik nu een veel positieve ontwikkeling als het vanuit je kind zelf komt in plaats van dat school het oplegt.

 • Reply
  Marijke
  22 juni 2016 at 13:02

  Ik kan het alleen maar helemaal met je eens zijn. Wel gisteren een goede discussie met iemand (Nathalie) op onze Facebookpagina. Het nut van limonade verbieden op school voor de concentratie en vermoeidheid, wat een overdosis aan suiker met zich meebrengt. Die begrijp ik wel. Maar zoals het nu gebracht wordt…..ze neemt altijd water mee, dat wil ze zelf, maar dat zou ik bijna gaan verbieden en in plaats van fruit gewoon suikerklontjes in haar bakje stoppen.

 • Reply
  Nathalie
  22 juni 2016 at 12:51

  Als ik even advocaat van de duivel mag spelen… Wij in België hebben in onze school enkel water. ’s Middags kunnen de kinderen ook thee zonder suiker krijgen indien ze willen. Geen enkel kind doet daar moeilijk over en .. het is gezond en zorgt ervoor dat ze niet NOG meer suiker binnen krijgen. Ik las op Facebook over hetzelfde bericht 578 commentaren waarvan 80 procent ouders schreeuwen dat de school dat niet te beslissen had… Wel… Sorry maar ik vind dat NET een goede zaak. Je zegt dat je vindt dat ouders betutteld worden. Wel, voor sommigen is dat echt nodig. Je zou eens naar de brooddozen van sommige kinderen moeten komen zien. Weet je wat ik vind? Dat ouders de scholen en leerkrachten steeds meer regels gaan opleggen. Mijn mening (zonder kwaad bloed te willen zetten) Regels op school zijn regels op school en thuis doe je wat je wil. Het is echt niet om ouders en kinderen te pesten dat die regels er komen hoor, daar ik heus wel over nagedacht. Hopelijk neem je mij dit bericht niet kwalijk? Maar uit ervaring in de school weet ik dat kinderen er echt niet mee inzitten als de ouders niet staan de schreeuwen. Wat kan je nou tegen water hebben?? Is toch beter dan limonade? Plus ook beter voor de concentratie.

  • Reply
   Josan
   22 juni 2016 at 21:22

   Hallo Nathalie, natuurlijk neem ik het je niet kwalijk. Maar zoals ik schreef, vind ik opleggen en verbieden iets anders dan er samen over praten. Vorig jaar hadden ze een les van ene tandarts waardoor mijn dochters veel alerter zijn in hun tanden poetsen. Eens in de zoveel tijd gaan ze naar de moestuin die naats hun school ligt waardoor ze dingen leren over planten. Ik denk dat de kwaliteit van leraren zit in kinderen op hun niveau iets bij te brengen. Gezonde voeding is daar ook een onderdeel van. Bespreek het, en kijk als daaruit zo’n gesprek eventueel regels ontstaan…dan vind ik dta prima. Maar het opleggen en verbieden…het is de toon die de muziek maakt. Bovendien ben ik heel benieuwd hoe men dat gaat handhaven. Alle drinkbekers die leerlingen mee krijgen controleren?

   Als ik alleen al naar de verjaardagstraktaties kijk, wordt er een boel gedoogd. Terwijl de ene ouder zich aan het beleid houdt, kiest de ander voor chips en snoep. En er wordt niks van gezegd.

   Bovendien geloof ik niet dat je van 250 ml x5 dagen in de week overgewicht krijgt. Toen ik een kind was, had ik 2 soms 3 keer per week gym. Tegenwoordig is dat nog maar 1 keer per week. Dus op dat vlak kunnen scholen ook de nodige meters maken in de strijd tegen overgewicht.

   • Reply
    Nathalie
    23 juni 2016 at 13:03

    Hi josan

    Bij ons op school nemen de kids een flesje water mee. Makkelijk te controleren. Geen beker. Water krijgen ze bij hun boterhammen van school. Traktaties moeten bij ons ook gezond zijn. Dus we hebben hier een duidelijke lijn in. Ik begrijp dat sommige mensen dit betuttelend vinden maar ik begrijp niet goed waarom alles gevraagd moet worden als dit in het voordeel van de kids is. Gaat ook over concentratie in mijn denken. Het is een kwestie van gewoonte denk ik. Geen haan die kraait bij ons op school. We geven ook nog gezondheidsles op school. En ze krijgen twee keer per week gym. We doen ook vaak fietsacties enz om bewegen te promoten. Ik denk dat mensen het verkeerd opnemen. En elke dag een beker limonade zal wel niet erg zijn dat is waar maar doe het dan thuis als vieruurtje 😉 allemaal leuk toch? Hihi ;))

 • Reply
  Mama Lifestyle Blog
  22 juni 2016 at 12:31

  De school zou dan ook kunnen kijken naar de traktaties. Chips is bij ons op school echt geen uitzondering. Dat zou ook een punt van aanpak kunnen zijn.

  • Reply
   Josan
   22 juni 2016 at 21:16

   Ook mee eens. Bij ons is er een soort van beleid. Maar ik baal er van dat wanneer ik mij netjes aan dat beleid houd en een vreselijk verantwoorde en ook nog creatieve traktatie in elkaar flans andere ouders er mee weg komen een zakje Haribo beertjes te geven. Gelijke monniken, gelijke kappen.

 • Reply
  Mama Lifestyle Blog
  22 juni 2016 at 12:28

  Iedere ouder moet dat voor zich weten. Wel kan een school ouders wat informatie geven op hun site of in de nieuwsbrief. Ik ben zelf direct van de pakjes drinken afgestapt toen ik erachter kwam dat er zoveel suiker in zit. Ik geef mijn dochter nu een grote beker water mee en daar doe ik een klein druppeltje limonade in. Tandbederf zou kunnen ontstaan door limonade, maar ten eerste drinkt een kind op school niet de hele dag door, neemt niet gedurende de dag telkens een klein slokje, maar drinkt alleen op gezette tijden en overgewicht kan ook ontstaan door melk. In melk zitten zoveel calorieën. Bovendien kun je limonade zoveel aanlengen als je wilt. Als mijn kind net zo goed water zou drinken als sterk aangelengde limonade, dan had ik water meegegeven, maar dat is helaas niet het geval.

  • Reply
   Josan
   22 juni 2016 at 21:15

   Goede aanvulling! Inderdaad kan je limonade aanlengen. Ik vind het sowieso een gemiste kans als scholen niet door middel van voorlichting proberen mensen na te laten denken over hun keuzes. Toen mijn kinderen vorig jaar een tandarts over de vloer hadden, hebben ze zoveel meer geleerd over tanden poetsen.

 • Reply
  Jacqueline
  22 juni 2016 at 12:20

  Ik vind het ook enorm betuttelend. Mijn kinderen drinken vaak genoeg water en waar hebben we het nou over: 5× een pakje limonade per week? Daarmee veroorzaak je echt geen overgewicht, dan moet je er wel wat meer van drinken. School hoeft echt niet overal de controle op te houden, zeker wat eten en drinken betreft zijn ouders hier nog altijd zelf verantwoordelijk voor.

  • Reply
   Josan
   22 juni 2016 at 21:13

   Helemaal mee eens. Overgewicht ontstaan niet door 5x per week een pakje sap van 250 ml. En ik ben benieuwd hoe men dat gaat controleren.

 • Reply
  Merel
  22 juni 2016 at 12:12

  Volgens mij is het zinvoller ouders te informeren over gezonde voeding, overgewicht en wat ze hiertegen kunnen doen. De bedoeling is vast heel goed, maar de uitwerking slaat de plank mis. Zoals je al zegt; ouders bepalen niet ‘ineens’ wat er gedronken wordt. En los van alles, van een glaasje limonade per dag heeft volgens mij nog nooit iemand obesitas gekregen. Lijkt mij dat daar andere problemen zijn die leiden tot overgewicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]