Denemarken Europa Natuur Travel

Limfjord | Het best bewaarde geheim van Denemarken

19 augustus 2018
Bezienswaardigheden in het Limfjord

De Limfjord is een binnenzee in Noord Jutland. Hij loopt van de westkust tot aan de Oostkust. Aalborg is de grootste havenstad in het gebied. Door de ligging van deze baai is het de perfecte plek om te genieten van natuur, rust en ruimte. Hier vind je kindvriendelijke strandjes, groene heuvels, machtige zandduinen hoge heuvels en mooie kliffen. Kortom: het beste van Denemarken.

Vanaf ons tweede vakantiehuisje keken we uit over de baai van het Limfjord. Hier zagen we op de eerste avond een van de mooie zonsondergangen. We werden meteen verliefd en besloten om de dag erna te genieten van het Limfjord. Kinderen pootje baden of zwemmen in het koelen water en laan het einde van de middag een klein havenstadje bezoeken.

Strand Limfjord denemarken

Stranden van de Limfjord

Alle stranden in het limfjord zijn kindvriendelijk. Hier is het water kalm en staat er geen sterke stroming zoals bij de Noordzee. Ook ligt de baai beschut waardoor je weinig last hebt van sterken zeewinden zoals in Noord Jutland. Geen wonder dat er verschillende vakantiehuisjes in deze regio zijn. Wat je hier verder nog hebt? Schelpen en stenen. Dus is het verstandig om waterschoenen mee te nemen. Ook omdat we zagen dat kinderen verschillende (grote) krabben uit het water haalden met hun schepnetten.

Limfjord Het best bewaarde geheim van Denemarken

Mooie stranden vind je bij Ertebølle Trend, Lendrup, Hvalpsund. Laatstgenoemde heeft zelfs een breed wit zandstrand met palmbomen waardoor je je haast bijna op een tropisch eiland waant. Zoals bij elke waterplas zijn er verschillende watersportrecreanten. Vanaf het strand kan je kijken hoe kajakkers en windsurfers het water trotseren of huur zelf een kano.

Stranden van de Limfjord

Bezienswaardigheden in het Limfjord

Fur

Als je in het Limfjord bent, moet je het mooiste eilandje van Denemarken bezoeken: Fur. Het heeft spectaculaire steile kliffen. Bovendien werd er in 2010 geprobeerd om meer Nederlanders naar dit eilandje te laten emigreren. Er moesten er 100 komen, maar in 2 jaar tijd besloten slecht 4 zich er te vestigen. Meer informatie vind je hier.

Jesperhus

Denk aan de Keukenhof maar dan voor kinderen. Okay en denk er voor het gemak een bioscoop, dierentuin en speeltuin bij. Dat is wat Jesperhus is. In het bloemenpark kunnen gezinnen zich een hele dag vermaken met al het leuks dat Hugo en Rita te bieden hebben.

Geopark Vestjylland

Livø

Het kleinere Livø lijkt op Fur. Maar hier zijn auto’s verboden. Livø is Denemarken in een notendop. Hier vind je de grote variëteit aan natuur. Eigenlijk alle soort landschappen  de Deense eilanden hebben. Vanwege de natuur en vele dieren die hier leven, zijn honden verboden. Grappig aan het eilandje is dat je het binnen een paar uur te voet rond kan lopen.

Jyllands Akvariet

Jyllands Akvariet is aquarium vol zeedieren. Bijzonder is dat ze zeehonden safari’s organiseren. Excursies naar de zandbanken om zeehonden te spotten. In een boot met glazen bodemplaat neemt de expeditieleider je mee langs de zandbanken. Maar ze organiseren ook strandjutterstochten om amber (barnsteen) te zoeken.

Limfjord natuur

Geopark Vestjylland

Als laatste leuke tip in het Limfjord is er nog het Geopark Vestjylland. Een archeologisch park boordevol informatie over hoe de aardlagen in West Jutland gevormd zijn. Hier heb je verschillende landschappen, natuur en informatie over de geschiedenis van dit gebied.

Limfjorden

Lemvig Marina

Ik wilde die dag bewust even een rustmoment inlassen. Een rondreis is best intensief voor kleine kinderen. En alhoewel ze niet klaagden of moe waren, mag er best een dag lekker geluierd worden. Dat is ook vakantie vieren. Op advies van onze host besloten we om naar de strandcamping bij Lemvig te gaan. Hier mag je als niet kampeerder ook gebruik maken van het strandje en kan je bovendien gratis parkeren.

Lemvig haven

Lemvig Marina

Vlakbij het zandstrand is een klein haventje. Hier vind je een vakantiepark met kleine vakantiehuisjes. Maar ook een typisch Deens huisje. Van hout en dieprood geverfd. Zeilbootjes liggen te wachten op hun volgende reis en gezinnen vermaken zich aan de waterkant. In het kleine haventje is plek voor 120 boten. Als je de strandweg volgt kom je in het kleine dorpje Lemvig.

Bezienswaardigheden Lemvig

Lemvig, schattig klein havenstadje

Lemvig zelf is een schattig havenstadje. Het heeft een haven waar je zwemkleding kan kopen een visrestaurant is. Ook kan je er boodschappen halen in de verschillende plaatselijke supermarkten. Als je bezienswaardigheden in de omgeving zoekt, moet je het vooral hebben van de verschillende kerken. Zoals de Lemvig, Trans en Ferring Kirke. Ook is er een vuurtoren: de Bovbjerg Fyr.

Lemvig Kirke

Lemvig havenstadje

Rondom het stadje liggen een aantal grafheuvels uit de bronstijd. En erg indrukwekkend is het Jutland Memorial Park. Bij laatstgenoemde monument worden de slachtoffers een van de grootste zeeslagen ter wereld herdacht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zonken er op 1 dag 25 zeeschepen. Ruim 9000 mannen verloren er op die dag hun leven. In het park staan 25 gedenkstenen met de namen van de slachtoffers.

Ook leuk om te lezen

Stranden van de Limfjord

limfjord

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]