Opvoeding

Opvoedmaffia jullie hadden ongelijk

17 januari 2017
Opvoedmaffia-jullie-hadden-ongelijk-GoodGirlsCompany

Lieve opvoedmaffia, jullie zaten er naast. Volgens jullie zou mijn dochter nooit- ik herhaal- NOOIT meer in haar eigen bed slapen als ik dat gedrag niet meteen in de kiem smoorde. Nou ik heb nieuws voor jullie; mevrouw heeft er zelf de brui aan gegeven…

Opvoedmaffia

Opvoedmaffia heb je in verschillende soorten. Het zijn de moeders die je altijd toesissen ‘wacht maar’ of ‘als jezelf kinderen hebt…’. Geen idee wat je dan staat te gebeuren. Ook verbaast me de stelligheid waarmee anderen zoiets beweren altijd. Zelf ben ik niet vies van met feitjes strooien, maar dit komt voornamelijk voort uit dat ik een zeer grote interesse heb voor rare onderzoeksresultaten. Geef mij de kans en ik maak saaie wetenschappelijke kost tot iets waar een gemiddelde lezer voorzichtig om kan glimlachen.

Maar de opvoedmaffia doet dat niet. Ze strijken mij tegen de haren in met hun advies. Advies waar het beste een disclaimer aan toegevoegd kan worden zoals resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Sowieso blijf ik het wonderlijk vinden dat de aanpak van een wildvreemde moeder één op één zou werken bij mijn kind. Mijn kinderen zijn geen special snow flakes, maar ik wil ze ook niet tekort doen door te zeggen dat ze een kopie van een ander zijn.

Slaap kindje slaap

Een fervent co-slaper ben ik nooit geweest Het liep deze keer toevallig zo. Wederom een gevalletje luiheid. Maar het werkte voor ons. Het kon mij niet schelen dat mijn kind op deze manier NOOIT meer in haar eigen bed wilde slapen. Als je al moeite hebt de dag door te komen, lijkt NOOIT wel heel ver weg. Vandaar dat ik dan toch wat opportunistischer ingesteld ben. Pakken wat je pakken kan qua slaap. Na 2 kinderen deed ik bij mijn jongste niet meer zo moeilijk. Slaap is slaap. Het maakt mij niet uit wáár die 8 uur gemaakt wordt. Zolang er maar nachten van 8 uur gemaakt worden en ik niet oeverloos tussen babykamer en mijn bed heen en weer aan het pendelen ben in het holst van de nacht. Met nachten van 4 uur ga ik niet akkoord. Ik heb namelijk hobby’s; slapen bijvoorbeeld. Vandaar dat jongste dochter tot ruim 10 maanden bij mij in bed sliep.

Persoonlijk had ik daar geen problemen mee. De kans leek mij groot dat ze voor haar 18de levensjaar allang een eigen slaapplek gezocht had. We weten allemaal wel hoe dol tieners op hun ouders zijn. Op een gegeven moment krijg je als moeder toch opmerking als “ Trek jij dat aan?!” of “ Misschien is de sportschool een goed idee, denk je ook niet?”. Subtiele hints om je langzaam maar zeker in de goede richting te krijgen. Net zoals jij deed toen je kinderen klein waren, alleen nu is het omgekeerd. En een stuk pijnlijker. Voor mijn ego althans.

Eind aan het co-slapen

Ook met het co-slapen nam mijn kroost het heft in eigen handen. Alle doemgedachtes waren nergens voor nodig want dreumes wilde zelf niet meer. Nou ja ze wilde wel, bij mij in bed slapen, maar liever niet slapen. En nadat ze een paar keer met zo’n warme pisluier op je hoofd in gaan zitten, ga je dat zelf ook anders zien. Dus verhuisde ze naar de babykamer. Zo kwam er weer ruimte vrij voor haar zussen. Nee, zij slapen niet dagelijks in mijn bed, maar in de vakanties mogen ze altijd 1 nachtje bij mij in bed slapen. Een soort traditie die stamt uit de tijd toen de oudste meiden en ik nog alleen woonden. Een goede reden om dit in de vakanties te doen is ook omdat ze dan een wat langer slapen. Anders zijn ze tegen 6 uur al wakker. Met een beetje extra warmte en moederlijke nabijheid is dat toch al snel 7 uur of half 8.

Maar in de kerstvakantie gaf oudste dochter aan dat ze het wel gezien had. Ze vond het te krap worden. Weg traditie. Weg voorspellingen van de opvoedmaffia die zeiden dat mijn dochter tot de dood ons scheidt bij mij in bed zou slapen. Met 10 jaar is het al bekeken… . Jammer, mijn verwachtingen waren hoog gespannen.

In welk opvoedadvies ben jij ernstig teleurgesteld? Waar waarschuwde je omgeving jou voor, maar gebeurde niet?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

foto shuttertock

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  20 januari 2017 at 12:53

  Bij ons kwam het ook vanzelf goed. Ik nam de kinderen ook geregeld bij ons in bed. Dat scheelde een boel gebroken nachten.

 • Reply
  Jojanneke
  18 januari 2017 at 07:19

  Zo zie je maar weer. Hoe relaxter je zelf met iets om gaat, hoe beter het vaak gaat. Heerlijk dit weer om te lezen!

 • Reply
  Jess
  17 januari 2017 at 23:26

  Oh, heb je even? :p.
  ‘Ze zal altijd de borst nodig hebben om in slaap te geraken hoor’ => Nooit in slaap gevallen met de borst en papa legt ze WAKKER in bed al sinds ze 3 maanden is.
  ‘Ze zal nooit alleen slapen als ze mee in bed mag’ => Op 11 maanden werd het duidelijk dat ze beter alleen sliep en sliep ineens nachten door. (ondanks die borstvoeding)
  ‘Door dat dragen zal ze nooit leren stappen’ => Stapte voor haar eerste verjaardag
  ‘Niet naar een creche of onthaalmoeder? Dat wordt een asociaal kind hoor’ => Meest sociale kind op feestjes/winkel/straat/…
  En ga zo maar door.
  Heerlijk hoe je schrijft!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]