Geen categorie Opvoeding

Hoe ik dagen lang loog tegen mijn kind, en mij daar niet schuldig over voel

16 september 2017
ouders liegen tegen hun kinderen-GoodGirlsCompany

Liegen tegen kinderen, het lijkt not done. Toch deed gastblogger Sylvia het. Dagenlang. En daar had ze zo haar redenen voor. In dit mooie, persoonlijke, herkenbare blog legt ze uit waarom ze haar dochtertje soms een leugentje om eigen bestwil vertelt.

liegen-tegen-kinderen-GoodGirlsCompany

Een dode poes

Huh? Wat? Ik heb mijn dochter open en eerlijk verteld dat haar/onze kat overleden is. Wanneer ik dan gelogen heb? De dagen voor ik haar vertelde dat haar kat overleden was. Bijna een week heb ik het stil gehouden. Vroeg ze er niet naar? Jawel. Heb ik keihard gelogen? Zeker! Waarom dat dan? Donderdag las ik dat er een witte poes gevonden was, vrijdag kreeg ik te horen dat het onze witte poes was. Dit duurde een dag omdat het arme dier head first tegen een tram gerend is, de chip niet meer gevonden kon worden en ze niet geïdentificeerd kon worden aan de hand van het makkelijkste gedeelte: haar koppie.

Vrijdag dus, en zondag was ze jarig…

ouders-liegen-tegen-kinderen-GoodGirlsCompany

Hoe ik dagen lang loog tegen mijn kind…

Maandag zou ze bij oma logeren, dinsdag mag ze dan mee “werken” en dat vindt ze geweldig! Wat dus betekent dat ik het pas daarna vertel. Wil ik heel open en eerlijk vertellen hoe het diertje er aan toe was? Nee. Maar als ze vraagt waarom ze niet gewoon thuis mocht komen zodat we haar mochten begraven heb ik toch iets prijs gegeven. Open en eerlijk…met mate.

Ik vind het geweldig hoe sommige mensen eerlijk opvoeden en dan bedoel ik altijd. Open vertellen over alle ellende, alles meteen op het bordje gooien, de schoudertjes vol gooien. Er zijn ook ouders die alles uit de buurt willen houden. Ieder dood lieveheersbeestje zagen ze toevallig net weg vliegen, terwijl je de vleugeltjes hoort knarsen onder hun voetzool. Ik kan mij niet herinneren dat ik als kind zoveel mee kreeg als de kinderen tegenwoordig. Ik wist dat er ergens een Derdewereld land was, de kindertjes zouden immers erg blij zijn met mijn bord spruitjes wat ik zo ondankbaar liet staan. Maar details? Nope.

liegen tegen kinderen-GoodGirlsCompany

Een leugentje om eigen bestwil

Ik loog zodat ze in ieder geval zondag kon genieten van haar verjaardagsfeest, maandag lol kan maken tijdens het logeren en dinsdag zonder tranen mee kan “werken”. De gulden middenweg dus. Open en eerlijk, maar wel op een uitgekiend moment. Soms heb ik namelijk het idee, gevoel, mening, dat we TE eerlijk willen zijn tegen die kleine draaikonten. Waar de baby’s vandaan komen, en hoe ze gemaakt worden mag al op de kleuterschool. Mijn dochter kwam als 4 jarige thuis met nachtmerries en hele verhalen over terreur in Frankrijk, want ja dat werd zo even huppakee op school besproken.

“Mama, als de goede mensen de stoute neerschieten omdat die begonnen zijn, zijn de goede mensen dan ook opeens stout? En schieten ze dan ook DINGUS uit mijn klas neer? Die is ook vaak stout.” Is 4 dan niet een beetje te jong? We willen allemaal kinderen, waarom zou je ze veranderen in zorgelijke kleine mini volwassenen door de halve wereld o zo open en eerlijk neer te kwakken?

Liegen tegen kinderen

Ik loog dus tegen mijn dochter, zodat ze nog een extra paar vrolijke dagen zou hebben. Zorgen maakt ze zich toch wel, haar kat zwerft namelijk ergens rond (maar gisteravond heeft die even wat brokjes gegeten hoor meis, maak je geen zorgen) maar het zijn kleine zorgjes in plaats van grote bergen verdriet. Leugentje(s) om bestwil. Omdat ik je eigenlijk gewoon nooit verdrietig wil zien, maar dit niet te voorkomen is.

Gelukkig heb ik wel een keus qua wereldse narigheid. Kleine stukjes krijgt ze mee, maar alles is niet nodig. Daar zijn haar schoudertjes nog net te smal voor. Lieve lieve Roos. Waarom je zo stront eigenwijs was een tweede keer te botsen met een tram is ons een raadsel. Wellicht dat het jouw onstuimige, altijd lieve en o zo naïeve karaktertje was, iedereen was lief, iedereen kreeg knuffels. Jij was het vriendinnetje van onze kindjes, van ons, van de hond, en we gaan je zo onwijs missen hier thuis.

Rust zacht Roosje <3

Liefs Sylvia

 • Reply
  Annemiek Visser
  16 september 2017 at 10:25

  Wat heb jij het lastig gehad denk ik. Ik zou hetzelfde gedaan hebben. Heel veel sterkte voor jullie allemaal.

  • Reply
   Sylvia
   16 september 2017 at 12:30

   Dank je wel! Het was zo zwaar. Iedere keer als ik haar lachend rond zag rennen (je moest eens weten Meis) en iedere keer als ze vroeg waar Roosje was (en mama maar jokken)
   Maar die paar dagen heeft ze gehad en neemt niemand haar meer af.

 • Reply
  Maai
  16 september 2017 at 09:34

  Snap het helemaal, goed gedaan. Ik vind het er ook een beetje bijhoren al vind ik liegen wel heel erg klinken. Ze hoevenniet alles te weten, sterkte

  • Reply
   Sylvia
   16 september 2017 at 12:29

   Ja het klinkt heel rot hè ? Maar het was in ieder geval met de beste intenties.
   Na de gezellige dagen hebben we genoeg traantjes mogen drogen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]