Mindset Moederschap

9 manieren om een liefdevolle moeder te zijn

10 maart 2021
belang-van-knuffelen-kinderen-themillennialmom

De ene dag gaat het moederschap mij makkelijker af dan de andere dag. Dat hoort er denk ik ook gewoon bij. Maar ik hoop dat als mijn kinderen later terugkijken op hun jeugd, dat ze mij vooral als een liefdevolle moeder zien.

Een jaar leven met corona heeft me verschillende inzichten en levenslessen geleerd. Zo hecht ik meer waarde aan de kwaliteit van mijn contacten. Ook heeft het gemaakt dat ik veel meer ben teruggeworpen op mijn gezin. In het afgelopen jaar heb ik een ding geleerd: om het leven dag voor dag te nemen. Maar ook om minder streng voor mijzelf te zijn en liefdevoller. Van iemand die altijd een soort onrust ervaarde omdat ze niet tevreden was met wat ze deed, of dacht dat mensen meer van haar verwachtten merk ik dat ik dat meer kan loslaten. Door meer liefde voor mijzelf te hebben, ben ik ook een liefdevolle moeder voor mijn kinderen. En dat komt hun ontwikkeling en groei tot zelfstandige volwassen mensen alleen maar ten goede. Hieronder deel ik een aantal makkelijke manieren om vandaag aan de slag te gaan met hoe je een liefdevolle moeder wordt.

9 manieren om een liefdevolle moeder te zijn

Minder schreeuwen

De uitkomst van een gesprek heeft vaak te maken met de toon waarop je het gesprek begint. Een van de meest makkelijke stappen die je kunt zetten om een liefdevolle moeder te zijn, heeft dan ook te maken met de manier waarop je tegen je kinderen praat. Door naar je kinderen te schreeuwen, is er een vrij grote kans dat hetgeen wat je zeggen wilt, niet aankomt. Dat je uiteindelijk allebei staat te schreeuwen, zonder dat je elkaar echt hoort. Dus stop met schreeuwen. Veel van wat we zeggen kunnen we ook zeggen zonder schreeuwen. Bovendien verhoogt die de kans dat onze kinderen met ons blijven communiceren.

Probeer het goede te zien in je kind

Het spreekwoord zegt dat wie een stok zoekt om te slaan, zal er altijd een vinden. Dit gegeven kun je natuurlijk ook omdraaien. Namelijk door het goede in je kinderen te zoeken. Ga er vanuit dat ze dingen niet met opzet doen, maar dat ze minimensjes in opleiding zijn die nog veel moeten leren. Hoe frustrerend je het soms ook vindt. Men zegt wel eens dat gras niet sneller groeit door er aan te trekken. Hetzelfde geldt voor je kinderen. De meesten groeien vanzelf, maar geef ze de ruimte, tijd en het vertrouwen.

Wees liefdevol

Manieren om Liefdevoller te zijn

Het heeft geen zin om te proberen een liefdevolle moeder te zijn als je zelf niet liefdevol bent. Liefde is de katalysator voor veel dingen. Voor verandering maar ook voor rekening met elkaar willen houden. Liefde is geduldig. Zij is niet jaloers en verheugt zich niet over onrecht. Liefde is vol goedheid. Wat betekent dat ook op momenten dat je even niet zo lekker in je vel zit, of de kinderen het bloed onder je nagels vandaan halen, dat je je liefdevol reageert.

Wees attent

Liefde heeft alles te maken met waar je aandacht aan geeft. Want alles wat je aandacht geeft groeit. Geef je kinderen oprechte aandacht. Maar ook een op een aandacht zodat ze je onverdeelde tijd en aandacht hebben. Als liefdevolle moeder betekent dit niet dat je hoeft mee te gaan in elke gril van je kind. Je kind moet ook leren om met grenzen om te gaan en dat ze niet altijd haar zin krijgt. Maar onder attent zijn, versta ik ook dat je hun gevoelens en emoties in acht neemt wanneer je beslissingen maakt die daar invloed op hebben.

Manage hun verwachtingen

Soms zijn er dagen waarop opstaan en de dag doorkomen al zwaar genoeg is. Dat zijn de dagen waarop ik bewust de verwachtingen van mijn kinderen manage. Vooral wanneer ik slecht geslapen heb, moe ben of me niet lekker voel. Ik weet dat ik die dagen geen engelengeduld heb. Sneller geïrriteerd ben en gewoon minder kan hebben. Door dit uit te spreken, weten mijn kinderen ook dat moeders niet altijd van die magische mensen zijn die nooit hun emoties tonen. Tegelijkertijd weten ze ook waar ze aan toe zijn en wat ze van mij verwachten kunnen. In mijn gezin is het inmiddels zo dat dit soort bekentenissen er voor zorgen dat mijn kinderen mij gaan helpen.

Knuffel

tips_liefdevolle-moeder_themillennialmom.jpg

Knuffelen is een van de meest makkelijke manieren om je kind het gevoel te geven dat ze er toe doet. Dat je van haar houdt en je belangrijk voor je is. Het is gezond, verbetert jullie band en zorgt voor (emotionele) veiligheid. Daarom loont het ook wanneer je geen knuffelaar bent om je kinderen elke dag te knuffelen. Novan en Chloe knuffelen is niet moeilijk.

Novan vindt het fijn om mij te knuffelen als ik hem borstvoeding geef. Chloe leeft op mijn knuffels en het zou me niks verbazen als het haar liefdestaal is. Maar mijn tienermeiden Grace en Bailey is een ander verhaal. Het duurde even voordat ik mijn weg vond in het accepteren dat ze behoefte hebben aan ruimte en afstand terwijl ze ook nog gewoon kind zijn en hun moeder nodig hebben. Inmiddels heb ik mijn weg gevonden en weet ik nu elke avond weer een knuffel te ontfutselen.

Verplaats je in je kind

Je kind heeft het nodig dat je je oprecht in haar interesseert en in haar verplaatst. Betekent dit nu dat je klakkeloos alles maar goed moet vinden. Nee, maar begrip tonen of proberen te begrijpen waarom je kind doet wat ze doet, maakt je een liefdevollere mama.

Je kind is niet wat zij doet

Ik probeer het gedrag van mijn kinderen te scheiden van wie ze als persoon zijn. Dat begint al in hoe ik over ze praat. Zo IS mijn kind nooit stout, vervelend, of stom. ze DOET wel eens stout, vervelend of stom. Zie je het verschil? Het maakt zo’n verschil uit of je je kind los van haar gedrag blijft zien. En ze ervaart dat ze er mag zijn, ook al vertoont ze momenteel niet het gedrag dat jij graag zou zien.

Ik geef toe dat dit een uitdaging is als ze het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Maar toch is het de moeite waard om het gedrag van je kind los te zien van wie ze is als persoon. Vaak vragen kinderen die veel liefde nodig hebben, dit op de meest liefdeloze manier.

Luister

Meer liefde en geduld moeder

Echt luisteren. Het luisteren waarbij je probeert een ander echt te begrijpen. In plaats van dat je haar alleen maar laat uitpraten zodat jij weer kan antwoorden. Echt luisteren zonder oordelen, onder direct klaar te staan met je (ongevraagde) advies verbindt. En in een wereld die vooral schreeuwt is het een van de krachtigste handelingen die je doen kunt om een liefdevolle moeder te zijn.

Ook leuk om te lezen:

9 manieren om een liefdevolle moeder te zijn

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Anne
    15 maart 2021 at 10:11

    Dank voor deze wijze woorden. So true!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]