Gelderland Museum Uitstapjes met kinderen

Kinder museum | de leukste kindermusea in Gelderland

22 april 2015
kindermuseum leukste kindermusea Gelderland

Vandaag deel ik een top 10 lijstje leukste kindermusea in Gelderland om samen met je kinderen te bezoeken De Gelderse provincie heeft namelijk een heleboel musea die leuk zijn om te bezoeken met  peuters, kleuters, kinderen en tieners.

De leukste kindermusea in Gelderland

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen verschillende musea bezoeken. Ze leren er veel van en het vergroot hun wereld. Maar met kinderen een museum bezoeken kan een uitdaging zijn. In sommige musea mogen ze amper aan dingen zitten. Terwijl kinderen juist leren door het met hun verschillende zintuigen te ervaren. Voor het ene kind is een interactieve multimedia expositie interessant genoeg. Terwijl de ander wil Kijken, voelen, horen, proeven. Daarnaast maakt het ook nogal uit of je een dreumes, peuter, kleuter, kind of tiener meeneemt. In dit blog deel ik de leukste kindermusea in Gelderland

Nederlands Watermuseum – Arnhem

Vlakbij Park Sonsbeek aan de Jansbeek vind je Het Nederlands Watermuseum. In het karakteristieke pand leren kinderen van alles over water. Het watermuseum is een écht doe-museum. Hier komen kinderen van alles te weten kunt komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik. In Nederland maar ook in de rest van de wereld. Verder zijn er extra kinderactiviteiten zoals het Waterlab en de Shampoo fabriek.

Meer informatie vind je hier

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem met kinderen

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum is een van de leukste kindermusea in Gelderland. En een van mijn favoriete musea om met kinderen te bezoeken. Hier vind je een een notendop de hele geschiedenis van Nederland. Maak een reis door de tijd en leer over het verleden. Verwonder je over ons cultureel erfgoed. Bekijk de digitale multimedia presentatie: de Canon van Nederland. Hier worden Digitale media worden afgewisseld met authentieke en historische objecten.

Voor kinderen is het Kindererf leuk en een ritje met de tram. En als laatste kunnen ze zich uitleven in de grote buiten speeltuin. Kortom: een heel leuk uitstapje met kinderen. Meer informatie vind je hier

Lees ook: Nederlands Openluchtmuseum

Afrika Museum – Berg en Dal

Afrika Museum

In Afrika Museum in Berg en Dal vind je kunst uit en culturen van het continent Afrika. Het museum begon ooit als Missiemuseum van de Congregatie van de Heilige Geest. Paters van deze orde verzamelden Afrikaanse voorwerpen. Zo hoopten ze meer te leren over Afrikaanse religies. In de loop van de 20ste eeuw heeft het museum haar horizon verbreed. Tegenwoordig toont het naast religieuze en traditionele voorwerpen ook een grote collectie hedendaagse kunst. In het Afrika museum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Afrika museum

Kijk en luistermuseum- Bennekom

In het Kijk en Luistermuseum ontdek je hoe men vroeger van muziek genoot. Toen elektriciteit streaming, cd-spelers en radio nog niet bestonden. De collectie bevat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten. Denk bijvoorbeeld aan draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Daarbij nemen de historische voorwerpen en textielobjecten je mee naar het verleden van de streek. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum.

Meer informatie vind je hier

Kinder StadsMuseum – Doetinchem

In het KinderStadsMuseum kunnen ze de verzameling van je kroost tentoonstellen. Hoe gaaf is dit? Stel je voor? Je verzamelspeelgoed, stenen en mineralen, auto’s of Playmobilpoppetjes. , krijgen een eigen plek in het Stadsmuseum Doetinchem. Vraag een rondleiding aan en leer van alles over het museum.

Meer informatie vind je hier

Nederlands Bakkerij Museum – Hattem

Het Nederlands Bakkerij Museum bevind zich in het noordelijkste puntje van de Veluwe. Aan de oever van de IJssel, in de pittoreske vestingstad Hattem. Het is het grootste Bakkerijmuseum van Nederland.  In drie prachtige monumenten leer je meer over de rijke geschiedenis van brood en banket. Je hoeft niet bang te zijn om nat te worden. De gebouwen zijn namelijk met ondergrondse tunnels met elkaar verbonden.

Meer informatie vind je hier

Museumpark Orientalis – Heilig Landstichting

Wat voorheen het Bijbels Openluchtmuseum was, heet tegenwoordig Museumark Orientalis. Hier komen de kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam tot leven. Museumpark Orientalis is een 30 hectare groot rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. Er zijn drie themadorpen:

 • het Joodse dorp
 • het Arabische dorp
 • de Romeinse straat

Hier kun je op een leuke manier meer leren over culturen en religie. En

Meer informatie vind je hier

GeoFort – Herwijnen

Geofort is een interactieve forteiland waar alles draait om de aarde. Hier ontdek je hoe het zit met:

 • nieuwe energiebronnen
 • big data en
 • klimaatveranderingen.

Maar leer ook van alles over fake maps, sattelieten en smartphones. Ga binnen en buiten de het experiment aan in de GeoExperiene. Je raakt gedesoriënteerd in de donkere ondergrondse gang. Je wordt uitgedaagd in het doolhof. En tot slot raak je gefascineerd door de speurtochten en het schatzoeken. Kinderen kunnen speuren in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer.

Meer informatie vind je hier

Museum voor Anatomie en Pathologie- Nijmegen

Okay, misschien niet perse het leukste kindermusea in Gelderland, maar wel eentje die interessant genoeg is om te noemen. Vooral voor oudere kinderen en tieners. In het Museum voor Anatomie en Pathologie krijgen zij een interessant inkijkje in het menselijk lichaam. Het museum is gevestigd in het studiecentrum van het Radboudumc in Nijmegen. Hier leren ze van alles over de bouw en functie van het menselijk lichaam. De tentoongestelde preparaten zijn interessant om naar te kijken.  Kinderen kunnen een speurtocht doen. Hierdoor leren ze meer over feitelijke anatomische kennis. Kan je er geen genoeg van krijgen? Dan kan je je ook nog een rondleiding aanvragen. Meer informatie vind je hier

MuZIEum- Nijmegen

Ben je benieuwd naar hoe het is het om blind of slechtziend te zijn? Dat kan je ervaren in het muZIEum. Hier leren kinderen hoe het is om te leven met een visuele beperking. Ervaren ze dat dingen die voorheen heel normaal waren, opeens helemaal niet meer zo vanzelfsprekend zijn.

Meer informatie vind je hier

Airbornemuseum-Hartenstein

Airborne  Museum Hartenstein – Oosterbeek

Net buiten Arnhem in Oosterbeek lig het Airborne Museum Hartenstein. Een museum met een expositie rondom de slag bij Arnhem. Hier kunnen kinderen de familieroute Tom & Katja volgen. De kinderen krijgen als om uit te vinden wat er in september 1944 allemaal gebeurd is in het gebouw villa Hartenstein. Volg de pijlen, speel verschillende games en ontdek ooggetuigen en eindig de tocht met een spannende Airborne Experience waar je de slag zelf beleeft!

Meer informatie over de familieroute vind je hier

Kröller Müller Museum – Otterlo

Het Kröller Muller Museum is een van de eerste musea voor kinderen die ik ooit bezocht. Het museum heeft een speciaal aanbod voor families met kinderen. Als eerste speel je hier het Museum Dobbelspel. Vervolgens lees je prentenboeken van Zwaan en haar vriendjes. Ga op Blind-date met een kunstwerk. En tot slot kan je Digitale Schilderspel proberen. In de beeldentuin kunnen kinderen spelen in het gras. Maar je kan natuurlijk ook picknicken terwijl je van de mooie natuur genieten. En er is natuurlijk Vincent van Gogh. Hier vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen.

Meer informatie vind je hier

Museonder – Park Hoge Veluwe

Het Museonder is een ondergronds museum in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een van de eerste ondergrondse musea ter wereld. Hier kunnen kinderen een rondleiding krijgen onder de grond. Het Museonder geeft je een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft. Nu, maar ook wat er vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je mee steeds dieper en de bodem in. Uiteindelijk bereik je zelfs het middelpunt van de aarde!

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Park de Hoge Veluwe

Slot Loevestein – Poederoijen

Ga op expeditie in Slot Loevestein! Met een persoonlijke sleutel kun je zelfstandig het kasteel verkennen, presentaties starten en verhalen ontsluiten. Verschillende gidsen vertellen op vaste vertelpunten drie interactieve verhalen. Zo is er eentje  over de iconen ridders, gevangenen en als laatste de soldaten. Ook is er dagelijks rond 14.30 uur een lezing over het gedachtegoed van beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot.  Ookstaan er in diverse ruimtes in het kasteel infozuilen met zaalfolders.

Meer informatie vind je hier

Flipje en Streekmuseum – Tiel

In het Flipje en Streekmuseum in Tiel leer je van alles over Flipje. Zo zijn er boekjes, tekeningen, schilderijen en meer met het kleine fruitmannetje.  Roer door de grote jamketels. Maar je kan er ook meer leren over de archeologie van Tiel. En als laatste is er een uitgebreide collectie porselein, meubels en metaal.

Meer informatie vind je hier

de leukste kindermusea in GelderlandLiefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

4

Samenvatting

Museum met kinderen; de top 10 leukste kindermuseums in Gelderland

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
  • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
  • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
  • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
  • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
  • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
  • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
  • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
  • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
  • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
  • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

  Dit zijn wij!