Mama Opvoeding

Leraren mogen kinderen straffen

16 oktober 2015
Mag een leraar kinderen straffen-GoodGirlsCompany

Als kind vertelde mijn moeder regelmatig hoe mijn oma op school werd gestraft. Ze was links. Dus schreef ze met links. Tegenwoordig is dat no big deal. Maar vroeger mocht dat niet. Dus werd ze gecorrigeerd. Tot bloedens toe met een liniaal op haar vingers. PATS! Dat zou haar leren. Inderdaad, uiteindelijk leerde ze om met rechts te schrijven. Ook al bleef ze een voorkeur voor links houden.

Leraar straft kinderen-GoodGirlsCompany

Dit soort voorvallen zijn tegenwoordig ondenkbaar. Nog niet zo gek geleden werd een lerares nog in elkaar geslagen omdat ze ouders ergens op aan wilde spreken. Jammer voor het kindje dat het zulke terrorouders heeft, die was hierna niet meer welkom op school.

Vroegah!

Wie vroeger een slecht cijfer haalde, had ook een probleem met zijn ouders. Ergens waren ze er van overtuigd dat de leraar zijn/haar best gedaan had. Waarschijnlijk was jouw inzet  onder de maats. Maar nog geen 30 jaar later, zijn de rollen compleet omgekeerd en moet een leraar uitleggen hoe het komt dat een kind een slecht rapport heeft.

Lijfstraffen zoals mijn oma kende ik niet. Ik vond het wel intrigerend. Plaatjes van meisje die op speldenkussen moesten zitten omdat ze op hun stoel wiebelden. Leraren die een schoolborstel naar je kop smeten, die je met schaamrood op je kaken terug moest brengen, omdat je kletste. Dat je vooraan in de hoek moest staan met een briefje op je rug omdat je niet stil wilde zijn of je huiswerk niet had gemaakt.

Ik werd er niet slechter van, ook niet beter

Zelf heb ik hoogstens eens achter mijn stoel moeten staan een hele middag omdat ik het nodig vond om na veelvuldig waarschuwen toch te kijken hoe goed ik kon balanceren op 2 stoelpoten. Honderd strafregels op het bord schrijven met een krijtje heb ik ook wel eens gedaan. Zdra er ijs lag, waagde je het niet om je na of voor schooltijd daar op te begeven. De schooldirecteur zou je zo’n pak voor je blote bips geven dat je weken daarna nog niet kon zitten. Fluisterend werd er wel eens de namen genoemd van leerlingen die dat zou zijn overkomen. Nog indrukwekkender was het dat hij in de wintermaanden elke klas afging om alle leerlingen te waarschuwen.

Draai om je oren? Tik over de vingers? Ja ik ken het. Het zijn straffen die ik als kind ook wel eens kreeg wanneer ik het te bont maakte. Ik was er dan ook een kei in. Toiletpapier in de fik steken, terwijl in de kamer er naast verjaardagsvisite een gebakje weg prikte. Eieren tegen ruiten gooien en oma voorliegen dat het waarschijnlijk eitjes uit nestjes waren. Lege flesjes bieren uit het onbeveiligde schuurtje van een studentenhuis 2 straten verderop jatten om vervolgens in te leveren bij de supermarkt. Hoezo paspoortcontrole. Je kreeg geld en van dat geld kocht ik gifgroene kikkertjes van 5 cent. Als ik 2 gulden had, kon ik mij klem vreten aan kikkertjes. Stout gedrag? Absoluut! Verontrustend? Nee, toen niet. Tegenwoordig zou je gediagnosticeerd worden en allerlei labeltjes op je geplakt.

Lerares bindt kind vast op een stoel

Maar die tijden zijn veranderd. Iedereen weet: zodra je aan het prinsje/prinsesje van een ander komt, heb je een probleem met de ouders. Daarom was ik ook hoogst verbaasd te lezen: Docent in Schoonhoven bindt leerling vast op een stoel. Niet in een opwelling maar volgens de nieuwsberichten was ze de hele school door gegaan op zoek naar een touw. Bijzonder. Allereerst omdat er blijkbaar niemand is die zich afvraagt wat ze er mee van plan is. Maar ook omdat ik ergens had verwacht dat een volwassen persoon tot een iets betere oplossing komt.

Mag een leraar een kind straffen-GoodGirlsCompany-lerares bindt leerling vast met touw

Weer een nieuwe wereldburger die van alles mag

De jeugd van tegenwoordig

De jeugd van tegenwoordig is af en toe behoorlijk irritant. Niet voor niets zijn adults only vakanties en restaurants waar kinderen verboden zijn zo in opkomst. Soms vraag ik me af of het door de kinderen komt, of door de opvoedingskills van de ouders. Zelfverwezenlijking, jezelf kunnen/mogen zijn en eigen keuzes maken, zijn hele mooie verworvenheden. Maar niet ten koste van alles. Helaas voor mijn kinderen, maar de wereld draait niet alleen om hun. Beweren dat dat wel zo is, of hun dat gevoel geven is gewoon niet eerlijk.

Nu weet ik niet wat deze lerares bezielde. Misschien was het inderdaad de druppel die de emmer deed overlopen. Er wordt tegenwoordig ook wel veel van onderwijzend personeel gevraagd. Klassen met meer dan 30 kinderen zijn eerder regel dan uitzondering. Daarin zitten kinderen van allerlei pluimage ADHD (of dat nu bestaat of niet), dyslexie, leer- enontwikkelingsachterstanden etc. Ddoor passend onderwijs moeten kinderen allemaal naar een basisschool kunnen. Ook leerlingen die op een speciale school veel beter tot een recht komen omdat docenten daar beter zijn opgeleid, er tijd voor hebben en de klassen niet zo belachelijk groot zijn.

Vind ik het goed dat de docent dit kind vastbond? Nee, absoluut niet. Als het mijn kind was geweest, had ik wel graag even een gesprekje willen hebben. Tegelijkertijd hoop ik ook dat ik het bij mijn kinderen tussen de oortjes heb weten te stoppen dat: ook al vind je de les, docent of school ruk, je toont wel respect door in de klas niet de les te verstoren.

Q wat vind jij, mag een leraar een kind straffen?

 • Reply
  Priscilla
  19 oktober 2015 at 22:58

  Met sommige kinderen kom je echt nergens; totaal geen respect en wanneer je als leraar zo’n kind al meerdere keren heb gewaarschuwd kan ik me wel voorstellen dat er dit soort dingen gebeuren. Ik vind het heel jammer dat deze kinderen niet meer zo makkelijk op het speciaal onderwijs terecht kunnen en het ook heel oneerlijk voor hun klasgenoten.

 • Reply
  Malou
  17 oktober 2015 at 14:33

  Een kind vastbinden vind ik echt veel te ver gaan. Maar ik vind het ook vreemd dat leraren opeens verantwoordelijk zijn voor de cijfers van je kind. Als ik een slecht cijfer haalde op school, kwam dat bijna altijd doordat ik er gewoon niks aan had gedaan.

 • Reply
  Mama Kip
  16 oktober 2015 at 23:50

  Nee, vastbinden lijkt me niet de bedoeling maar ik vind zeker dat de leraar mijn kuiken mag corrigeren door haar een belachelijk stom strafwerk te laten doen, of de good old hoek! Kinderen kunnen op volgens mij met van alles wegkomen tegenwoordig.

 • Reply
  Jess
  16 oktober 2015 at 22:49

  Als ik mij niet vergis antwoorde ik op een van je vorige berichten hetzelfde. Dat je als leerkracht nu moet gaan uitleggen waarom een kind een slecht rapport heeft. Ik heb het verhaal zelf niet passeren, maar vond wel grappig om te lezen dat ze het touw was gaan zoeken :-). Ik vind niet dat leerkrachten fysieke straffen mogen uitdelen, maar tegenwoordig zijn kleine taakjes ook al bespreekbaar. Wij hadden de regel als je een koekjes papiertje op de grond gooit, je er tien mag gaan rapen op de speelplaats. Je hebt geen idee hoeveel tegenwind we kregen van de ouders, want dat was kinderarbeid! 🙂

 • Reply
  Julia
  16 oktober 2015 at 22:21

  Vastbinden gaat mij ook wat ver maar hoe slap het er nu op scholen aan toe gaat met straffen? Ik denk dat het niet heel verkeerd is om het wat strakker aan te trekken en wat meer respect af te dwingen.

 • Reply
  Romy
  16 oktober 2015 at 20:35

  Corrigeren mag, straffen op gepaste wijze. Ik weet nog hoe ik op de lagere school een keer zag hoe een leraar een jongen uit mijn klas zo hardhandig beet pakte en duwde dat iedereen helemaal stil viel van schrik. Dat joch was enorm vervelend, maar die leraar ging alle grenzen over.

  Als dat met mijn kind zou gebeuren zou ik een hartig woordje met betreffende leraar wisselen…

 • Reply
  Cassandra
  16 oktober 2015 at 18:59

  Vastbinden vind ik wel heel erg ver gaan hoor. Straffen moet kunnen, maar wel op een fatsoenlijke manier. Het stukje strafwerk of in de hoek staan met een briefje lijkt mij daarin prima. Maar straffen moet in elk geval zonder geweld gaan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]