Mama Opvoeding

Lelijke baby’s bestaan niet

14 januari 2016
GoodGirlsCompany-lelijke baby-knappe ouders en lelijke babys

Baby’s, je houdt er van of niet. Globaal vallen ze in te delen in twee categorieën; je hebt mooie en lelijke baby’s. Tenminste, als ik af mag gaan op de reacties van omstanders. Jij mag dan helemaal hotel de botel zijn op je kindje, maar tot welke categorie je kersverse baby behoort, bepalen de omstanders. Dus niet jijzelf. Gelukkig hoef je nooit lang in onzekerheid te verkeren tot welke categorie jouw kindje behoort. Laat het aan de wereld buiten je wieg  of kinderwagen over om je baby in een hokje te duwen. Dat begint eigenlijk al in de kraamweek.

Terwijl jij in je kraambed ligt, krijg je dus eigenlijk al de eerste hints. Zo kan het zijn dat wel erg veel mensen er in geïnteresseerd zijn of dat hoofdje nog bijtrekt. Of je krijgt opvallend vaak te horen dat je een ontzettende lieve baby hebt. Deze laatstgenoemde opmerking lijkt lief maar iedereen die ooit Hermans Finkers heeft geluisterd, weet wat dit betekent.

Lelijke baby's bestaan niet-GoodGirlsCompany- mensen vinden mijn baby lelijk

Mijn kind is de mooiste

Tot een jaar of 22 vond ik elke baby wel mooi. Mensen die opmerkten dat sommige baby’s lelijk waren begreep ik echt niet. Noem me naïef maar in mijn directe omgeving kon ik die zogenaamde lelijke baby’s niet aanwijzen. Vandaar dat ik er dan ook nog nooit een gezien had. Tja en toen werd ik moeder. Opeens was elke baby lelijk. Niet echt natuurlijk maar wel vergeleken bij die van mij. In mijn ogen was mijn baby natuurlijk zonder twijfel de meest schattige, lieve, geweldige baby die deze aarde ooit zou kennen. Elke keer als ik naar haar keek, voelde ik een mengeling tussen verliefdheid en trots: dat was toch mooi maar even ‘mijn kind’. Ik zat op een roze wolk. Alsof dat niet genoeg was, waren er ook nog familieleden die mijn hersenspinsels bevestigden.

Mooi in de luier? Lelijk in de sluier!

Nee, over het uiterlijk van mijn kind heb ik niet lang in onzekerheid verkeerd. Ik had er dan misschien zelf weinig invloed op gehad, maar wij zaten in elk geval aan de goede kant van de streep. Dit gold niet alleen voor mijn oudste dochter maar ook voor haar twee zusjes. Toch was er geen enkele reden om mijzelf op de borst te kloppen. Voordat ik buiten mijn schoenen kon gaan lopen of weg kon zweven op mijn roze wolk, werd ik geconfronteerd met het tegenovergestelde. De schaduwzijde van het hebben van een baby die zogenaamd ‘mooi’ is. Na de constatering dat het uiterlijk van mijn baby niet onaardig was, moest men er al snel een bekende wijsheid aan toevoegen “Mooi in de luier is lelijk in de sluier”. Nu weet ik niet of dit gezegde waar is. Ergens denk ik toch dat iedere bruid zich prachtig voelt op haar grote dag. Ongeacht wat anderen er van vinden of er over zeggen.

Lelijke baby's-GoodGirlsCompany-blog voor meisjesmoeders

Lelijke baby’s bestaan niet

Inmiddels ben ik al weer vele jaren moeder en heb ik 3 prachtige dochters. Dat vind ik. Zelfs als niemand anders daar het zelfde over denkt, zou ik dat vinden. Voor iedere moeder is haar baby het mooiste kind van de hele wereld. En ze hebben allemaal gelijk. Daarom bestaan lelijke baby’s niet. Natuurlijk zie ik ook wel dat mijn kindje vergeleken bij een ander kind misschien wat klein, dun, iets meer flapoortjes of  een minder egaal huidje heeft. Maar wat maakt dat uit? Daarmee kan ze prima in deze wereld functioneren. Of je baby nu lelijk, iets minder mooi of mooi is in de ogen van omstanders, ze hebben er altijd wel wat over op te merken dus geniet gewoon van je kindje.

 • Reply
  annno Niem
  14 april 2020 at 18:26

  ik vind alle baby’s lelijk

 • Reply
  missaislynn
  19 januari 2016 at 23:55

  Je hebt helemaal gelijk! Ook ik ben helemaal verliefd op mijn baby. So what als de rest van de wereld daar anders over denkt 🙂 Dan is er meer van hem voor mij om van te genieten.

 • Reply
  volgmama
  16 januari 2016 at 08:54

  Wat een mooie kindjes heb je toch! Elke ouder is toch verliefd op hun baby. Eerlijk gezegd heb ik er ook nog nooit een lelijk gevonden. Vind dat nog al een grof woord om voor baby’s te gebruiken haha.

 • Reply
  Nicole Orriëns
  15 januari 2016 at 11:13

  Mijn jongste zoon was best lelijk toen hij werd geboren. Hij leek een kleine chagerijnige kobold. Gelukkig is het helemaal goed gekomen.

 • Reply
  Bregje
  15 januari 2016 at 09:03

  Wat een prachtige meiden heb je! Wij horen (en hoorden) ook vaak dat Laurens een knap kind is, dan gloei ik van trots! In de eerste week had hij baby acné en als ik daar de foto’s van terug zie denk ik weleens: “huh, vond ik hem toen echt zo prachtig mooi?” Mooi hoe Moeder Natuur dat allemaal voor ons regelt.

 • Reply
  irisdonkersloot
  14 januari 2016 at 21:37

  Nou, ik vind ook echt niet elke baby mooi. Maar dat trekt altijd wel bij hoor! En of je dat dan moet zeggen, nee, dat vind ik niet. Want elke ouder vind zijn eigen kinderen de mooiste en dat gevoel gun ik iedereen.

  • Reply
   Josan
   14 januari 2016 at 21:52

   Inderdaad, wat niet weet wat niet deert 🙂

 • Reply
  wilmaaablog
  14 januari 2016 at 20:55

  Haha hier helemaal hetzelfde verhaal. Ik vind mijn meisje ook prachtig en jouw meisjes mogen er ook helemaal wezen 🙂

 • Reply
  Liess
  14 januari 2016 at 14:36

  Ik heb echt wel wat lelijke babies gezien… sorry haha… ik weet dat iedereen zn baby mooi vind, ik vond mijn baby ook prachtig. Is ook logisch

 • Reply
  Marushi
  14 januari 2016 at 14:20

  Eerlijk is eerlijk ik vind alle baby’s als ze net geboren zijn echt super lelijk. Wacht je een paar weken dan zien ze er totaal anders uit en dan kan ik pas goed beoordelen. Maar elk kind is prachtig in de ogen van de ouders. 🙂 En wat een prachtige kinderen heb je! -x-

  • Reply
   Josan
   14 januari 2016 at 14:44

   Dank je wel Marushi. Heerlijk jouw eerlijkheid 🙂

 • Reply
  Judith
  14 januari 2016 at 12:35

  Hier ook alleen prachtige babies, maar kijk ik er zo op terug dan vind ik persoonlijk dat de 1 op een capucijneraapje leek en de ander op de baby van Dinosaurs (Not the mama! Die)
  Maar ze zijn wel echt prachtig verder gegroeid ❤
  Die van jou zie ik ook niet lelijker worden hoor, plaatjes zijn het.

  • Reply
   Josan
   14 januari 2016 at 21:53

   Ja, maar jij bent ook gezegend met mooie meisjes.

 • Reply
  janske
  14 januari 2016 at 10:40

  hier kregen we ook alleen complimentjes en het woordje “lief” is niet gevallen…maar als ik nu foto’s terugkijk was ze echt niet altijd even mooi 😉 Je hebt trouwens ook baby’s die in de tussencategorie vallen. Die zijn niet super knap of lelijk 😉

  Als ik foto’s van mijzelf terugkijk als baby leek ik soms echt een freaggle 😉 haha…gelukkig is dat helemaal bijgetrokken ;-P

 • Reply
  Linda
  14 januari 2016 at 10:28

  Je hebt ook echt beauty’s van kinderen hoor! Elke keer als ik foto’s langs zie komen, denk ik WOW… die prachtige haren en donkere ogen!!

  • Reply
   Josan
   14 januari 2016 at 21:53

   Dank je linda. Tja ik kan mezelf op mijn borst kloppen, maar je krijgt ze he 🙂

 • Reply
  Nicole
  14 januari 2016 at 08:08

  Toen ons zoontje net geboren was, kregen we heel veel complimentjes dat het zo’n knappe baby was. De kraamhulp was er ook vol van. Gelukkig maar, ik had me echt kut gevoeld als iemand had gezegd: ahhh wat een lieve baby. Dan weet je inderdaad genoeg.

 • Reply
  Romy
  14 januari 2016 at 06:55

  Jij hebt inderdaad makkelijk praten met van die bloedmooie kinderen! Ik vond en vind mijn dochter prachtig, maar zag heus wel dat ze de eerste weken af en toe een beetje scheel keek. Het woord lief heb ik hier nooit horen vallen, dus ik denk dat het met mijn waarneming wel goed zit. 😉

  Echt lelijke baby’s heb ik zelden gezien hoor. Meestal hebben ze op z’n minst iets schattigs, maar misschien moet ik eens gaan Googelen.

  En wat betreft dat spreekwoord: dat is gewoon de kift. :))

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]