Persoonlijk

Hoezo legaal vrouwen aanranden?!

6 januari 2016
aanranden-Massa aanranding Keulen-GoodGirlsCompany-vrouwenrechten

Vrouwen, het zijn net mensen. Tenminste als je sommige mag geloven. Waar vrouwen nog niet zo gek geleden ongeletterd waren, niet mochten werken nadat ze getrouwd waren en vooral bedoeld waren om kinderen te krijgen; hebben we dit juk in de afgelopen jaren behoorlijk van ons afgeschut. We zijn hard bezig aan een opmars. Naast dat we al langer leefden, zijn vrouwen tegenwoordig ook hoger opgeleid dan mannen. Frustrerend voor de andere sekse. Het was namelijk altijd erg simpel;ít’s a mans world. Maar zoals sommige mannen al hebben ervaren, kan je daar tegenwoordig lastig mee aan komen.

Menig bedrijf heeft een protocol wat er voor moet zorgen dat bepaald haantjes-gedrag meteen in de kiem wordt gesmoord. Alsof dat al niet erg genoeg is, zijn er ook bepaalde privileges voor vrouwen. Zo vindt de overheid het eens in de zoveel tijd weer belangrijk om meer vrouwen aan de top te krijgen. En worden daar potjes voor open getrokken. Ook is het bij wet geregeld dat moeders een vierde deel van hun werktijd mogen gebruiken om te kolven.
Vroeger was de werkvloer een bastion voor mannen en een onneembare vesting voor vrouwen. Maar tegenwoordig zijn er beroepen waar vrouwen nagenoeg alleen nog meer de dienst uitmaken. Jammer maar hey, you win some you loose some.

De vroegere feministen kunnen bijna tevreden vaststellen dat alles waar zij zo hard voor hebben gevochten (en bh’s voor plat hebben gebrand) bereikt is. Dat binnen een termijn van nog geen 100 jaar tijd. Bravo!Maar helaas denk ik steeds vaker dat de nadruk moet liggen op ‘bijna’. En we weten: bijna is nog niet helemaal. Ook al mogen wij vrouwen dan een heleboel, nog steeds krijgen we te maken met beperkingen van onze vrijheid. De actie wij overdrijven niet, legt de zenuw pijnlijk bloot. Ook zelf heb ik hier helaas ervaring mee. De stalker die mij tijdens mijn studentenjaren volgde, had vrij spel want “hij deed toch niks?”, aldus de politie.

Het verbaast mij hoe wij bij het woord ‘ongeëmancipeerd’ denken aan gesluierde vrouwen. De massa aanrandingen in Keulen? Dan vinden we het een veilig idee dat het vooral mannen van Noord- Afrikaanse afkomst betreft. Terwijl we zeer verontwaardigd zijn, kunnen we tegen elkaar zeggen dat het in hun cultuur zit, of op zijn minst in hun religie. Zoiets maken we onszelf graag wijs. Maar op dezelfde dag valt mijn oog op het nieuwsbericht dat een Republikeinse politicus uit New Hampshire het een goed idee vind als mannen de tepels grijpen van vrouwen die in het openbaar borstvoeding geven… .

Bij mijn weten valt het ongewenst aanraken van geslachtsorganen onder aanranding. 2016 is nog maar net begonnen of er is al een politicus die oproept om vrouwen aan te randen. Ja, laat die gedachte eens op je inwerken. En nee, het is geen man van Noord-Afrikaanse afkomst. Het is geen onbetekenende asielzoeker of zwerver. Het is iemand met macht. Iemand waar mensen naar luisteren. Daarom is een uitspraak als dit onaanvaardbaar. Of je het nu wel of niet voor borstvoeding geven in het openbaar bent (soms is een borst minder vervelend dan een krijsende baby die je van het terrasje af blèrt).

Het argument van borstvoeding laten meewegen is hetzelfde als zeggen dat vrouwen die een korte rok dragen er om vragen. Of vrouwen die ‘s avonds alleen over straat fietsen er om vragen.
Ik hoop dat 2016 het jaar wordt waarin wij vrouwen voor elkaar opkomen. Dat we verder kijken dan de individuele keuzes die we allemaal maken.  In plaats van elkaar blijven bestrijden over fles- of borstvoeding, werken of thuisblijven en de lengte van de rok kunnen we beter strijden tegen dit soort idioten en hun invloed.

Foto bron

 • Reply
  Amina
  16 januari 2016 at 11:40

  Mooi blog Josan! We zijn er bijna inderdaad, maar eigenlijk ook helemaal niet. Heel fijn als wij vrouwen elkaar inderdaad steunen en niet tegenwerken. En een andere mening prima natuurlijk, maar je hoeft als vrouw ook weer niet de barricade op te gaan tegen openbare borstvoeding, zoals ik wel eens lees in de media. Wat mij vooral stoort is dat ik ervoor kies om geen kinderen te krijgen en dat ik soms vooral van vrouwen daarover de meest belachelijke en verontwaardigde reacties krijg. We zijn er echt nog lang niet…dus voordat we de mannen teachen, kunnen we ook de vrouwen om ons heen mildheid en begrip uitleggen 🙂

  • Reply
   Josan
   18 januari 2016 at 11:33

   ook dat vind ik dus zo stom. Ik heb veel meerrespect voor mensen die geen kinderen willen (want meestal hebben die daar heel goed over nagedacht) dan mensen die een kind willen omdat het er nu eenmaal bij hoort of hun omgeving het verwacht.

 • Reply
  Liess
  7 januari 2016 at 14:26

  Wat een belachelijke opmerking. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet nodig vind dat vrouwen uitgebreid borstvoeding geven overal en nergens zonder er bijvoorbeeld een doek over heen te leggen (Ja, ik zeg dat als vrouw, en ik wil ook bv gaan geven, maar dan wel gewoon met een doek eroverheen) Hoe kan iemand in hemelsnaam zeggen dat mannen dan zomaar aan een vrouw mogen zitten? Sommige mensen sporen duidelijk niet.

  • Reply
   ilsedenbesten
   8 januari 2016 at 11:41

   Prima als je dat zelf niet wil doen maar ik vind echt dat vrouwen die dat wel willen dat moeten kunnen doen. Bovendien zie je helemaal niets als er een kinderhoofdje voor zit dus ik snap het probleem ook niet.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]