Boeken Machtige Meisjes

5 kinderboeken voor internationale Vrouwendag

7 maart 2021
5 kinderboeken voor internationale Vrouwendag

Maart staat in het teken van de vrouw. Met als hoogtepunt International Women’s Day. Internationale Vrouwendag is een dag waarop wij vrouwen strijden voor gelijkheid. Onderstaande kinderboeken voor internationale Vrouwendag helpen kinderen om te vechten voor gelijkheid van vrouwen en stereotypen te doorbreken en uit te dagen.


Ze zeggen wel eens dat een moeder gewoon een meisje is die uitgroeide tot vrouw en uiteindelijk moeder. Ikzelf herken me daarin. Ook al was ik een fanatieke poppenmoeder, het moederschap zelf was iets waar ik niet meteen warm voor liep. Ik besefte dat het een verantwoordelijkheid is en aangezien ik geadopteerd ben en mijn eigen biologische moeder niet ken, had ik sowieso wat vragen waar ik eerst een antwoord op moest vinden voordat ik moeder wilde worden. Inmiddels vind ik het heerlijk om moeder te zijn, maar ik voel me bovenal vrouw.

Ook leuk om te lezen: 8 dingen die dochters van hun moeder moeten leren

Als meisjesmoeder vind ik het belangrijk om mijn dochters op te voeden zodat ze andere vrouwen steunen in plaats van naar beneden halen. Internationale Vrouwendag is voor mij dan ook een dag die vrouwen verbindt. Wereldwijd, maar ook door de verschillende generaties heen. We staan namelijk op de schouders van degenen die voor ons kwamen. En ik besef dat er generaties vrouwen zijn geweest die hard hebben gevochten zodat ik nu bepaalde keuzes kan maken en mijn leven kan leiden zoals ik doe. Daarom sta ik stil bij Internationale Vrouwendag.

Lees ook: 25 Kinderboeken met vrouwelijke rolmodellen

Internationale Vrouwendag

Morgen is het 8 maart en Internationale Vrouwendag. Dit jaar luidt het thema Invloed met impact. Een thema dat over kansen gaat. Niet denken in problemen maar in oplossingen. Als vrouwen is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de wereld een stukje mooier te maken. En andere vrouwen te helpen. Jong geleerd, is oud gedaan. Daarom benoem ik hieronder 5 kinderboeken om Internationale vrouwendag mee te vieren.

Kinderboeken voor internationale Vrouwendag

Ada Dapper wetenschapper


Door het kinderboek Ada Dapper, wetenschapper worden kinderen aangespoord hun dromen na te jagen.  Ada dapper is gebaseerd op het Ada Lovelace. Een wiskundige die er vandaag de dag verantwoordelijk voor is dat we een computer hebben. In het boek worden vragen gesteld zoals:

  • Waarom zitten er puntige stekels aan een roos?
  • Waarom groeien er haren in een neus?

Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Kinderen leren dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar soms tot meer vragen.

Greta en de Reuzen

Wie Greta Thunberg is, hoef ik niet uit te leggen. In haar eentje kreeg deze tiener het voor elkaar om het klimaat op de agenda te zetten van wereldleiders. Kortom: een vrouw waar je rekening mee moet houden. Haar strijd voor het klimaat is er nu ook als verhaal voor kinderen. In dit prachtig vormgegeven prentenboek gaat Greta de strijd aan met reuzen die het bos kappen waarin Greta woont. De reuzen kapten bomen zodat ze huizen konden bouwen. Daarna hakten ze nog meer bomen om en bouwden ze nog grotere huizen. Die huizen vormden dorpen, de dorpen groeiden uit tot steden en nu is er bijna geen bos meer over. De dieren in het bos roepen Greta’s hulp in. Gelukkig heeft ze een idee.

Mama is minister-president

Mama is minister-president is een kinderboek dat leest als een spannend avontuur. Daarnaast leert je kind ook nog laagdrempelig iets over politiek, verkiezingen en democratie. Tussen de regels door wordt er gespeeld met stereotype rolpatronen voor meisjes en jongens. Van de negen grootste partijen in Nederland (in de peilingen van Peilingwijzer) hebben er nu voor het eerst vier een vrouw als lijsttrekker. Wereldwijd staan er steeds meer vrouwen op als regeringsleiders. In Nederland lopen we hier momenteel nog hopeloos in achter: in het afgelopen kabinet zaten twee keer zoveel mannen als vrouwen.

“We hebben nog nooit een vrouw als minister-president gehad”, zegt medeauteur Marieke Visser. “Het is tijd dat er een nieuwe generatie meisjes opgroeit met het idee dat je alles kunt worden wat je wilt. En rolmodellen zijn daar zo belangrijk voor. Dat nu zo goed als de helft van de lijsttrekkers van de negen grootste partijen in de peilingen vrouw is, is hoopvol.”

Beeldvorming in kinderboeken

In kinderboeken is het over het algemeen niet erg goed gesteld met stereotypen. In die boeken heeft slechts 13% van de moeders een betaalde baan: dat is zes keer zo weinig als in de realiteit. Tevens worden vrouwen veel vaker afgebeeld in de ouderrol of als iemand die het huishouden doet. “Uit onderzoek weten we dat langdurige blootstelling aan stereotypen ertoe leidt dat deze aannames diepgeworteld raken in onze hersenen. En dus ook in die van kinderen”, zegt Ody Neisingh, medeauteur en lobbyist voor WOMEN Inc.: “We willen alle meisjes en jongens laten zien hoe spannend en leuk politiek is. Daarom schreven we dit kinderboek. Omdat wij geloven in een wereld waarin het niet langer uitmaakt of je een meisje of jongen bent voor welke rol je gaat vervullen.”

Roza Rozeur Ingenieur


Waar andere mensen een hoop troep zien, ziet Roza Rozeur inspiratie. De verlegen Roza bouwt ’s avonds, alleen op haar kamertje, van allerlei spulletjes de meest geweldige constructies. Worstjes-op-brood-automaten, zweefbroeken, slangenverdrijvende kaasslierthoeden. Iedereen zou er van onder de indruk zijn – als ze zou laten zien wat ze gemaakt heeft. Maar omdat ze bang is om te mislukken verbergt Roza haar uitvindingen onder haar bed. Totdat haar overgroot tante Roos op bezoek komt. Zij laat Roza zien dat je je voor een eerste mislukking niet hoeft te schamen – je moet er juist een feestje van maken!

Boeken tieners en jongvolwassenen

kinderboeken Internationale Vrouwendag

Wereldvrouwen

In dit boek maak je kennis met 50 dappere vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Hun visie, moed en hoop hebben de wereld voor eens en voor altijd veranderd. Zo lees je bijvoorbeeld de verhalen van vrouwelijke helden zoals Anne Frank en Malala. Maar ook van grote wetenschappers zoals Marie Curie en Ada Lovelace. Dit boek gaat over vrouwen van over de hele wereld en verbindt ze met elkaar. Elke levensverhaal begint bij hun jeugd. De pagina’s zijn versierd met mooie portretten, zeldzame archieffoto’s en inspirerende quotes. Wereldvrouwen is geschikt vanaf 12 jaar.

Ik ga leven


Ik ga leven van Lale Gül was het boek dat de actualiteit domineerde. Het verrassende debuut van dit Islamitische meisje vertelt over hoe het is om te leven in een streng gelovig Islamitische gezin. Met alle beperkingen die dat met zich meebrengt. Waar Franca Treur dat destijds deed voor de streng christelijke kringen, doet Lale Gül dat voor de nieuwe generatie Nederlanders met een migratie achtergrond. Een boek dat geschreven is met enorm veel humor. Een interessant boek voor tieners en jong volwassenen om ze bewust te maken van dat bepaalde dingen ook in Nederland voorkomen.

Change sings

We sluiten dit lijstje met kinderboeken voor internationale Vrouwendag af met het Engelstalige boek Change signs van Amanda Gorman. Sinds ze tijdens de inauguratie van Joe Biden het gedicht The hill we climb mocht voordragen, is haar bekendheid ook in Nederland stijgend. Dit mooie geïllustreerde kinderboek gaat over verandering.

Welke kinderboeken voor internationale Vrouwendag ken jij nog om ons lijstje aan te vullen?

Ook leuk om te lezen:

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]