Zwangerschap

Dat langer ouderschapsverlof kan dat ook met terugwerkende kracht?

21 februari 2018
Dat langer ouderschapsverlof kan dat ook met terugwerkende kracht

De mannen van Nederland vierden vandaag feest. Minister Koolmees gaf ze hun zin. EIN-DE-LIJK- krijgen ze langer ouderschapsverlof. Vergeleken bij de Scandinavische landen is het niks, maar je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.

Natuurlijk moet ik het nog maar zien of de meeste mannen nu langer ouderschapsverlof gaan opnemen als er een baby komt. Of dat het bevolkingsaantal systematisch omhoog gekrikt wordt nu we deze horde omver hebben geworpen. Maar goed zij hebben het in elk geval.

In mijn tijd..

Toen mijn oudste dochter was geboren, bestond het allemaal niet. Het waren gewoon 2 lousy dagen die je als man zijnde had. Daarna was je vrouw overgeleverd aan de kraamverzorgster. Dat klinkt dramatischer dan het is. Want als de overheid niet voorziet, worden mensen creatief. Of zoals jij wilt: vindingrijk. Komen die grijze hersencellen zelf in beweging en gaan ze handige oplossingen verzinnen. Zo namen mannen vroeger gewoon uit zichzelf vrij. Of ze spaarden hun vakantiedagen op en deden zo met hun extra tijd wat er nodig was.

Dat kon vroeger allemaal zonder gedoe. Ik had niet het idee dat de kinderen toen minder gehecht waren omdat pap wettelijk gezien maar recht had op 2 dagen. Een beetje vader gaf namelijk sturing aan zijn eigen leven. Dat vonden wij niet raar of heel bijzonder

Langer ouderschapsverlof

 Ik vind dan ook dat die generatie vaders beloond moet worden met langer ouderschapsverlof. Maar dan met terugwerkende kracht. Waarom? Nou als paps lekker betaald met het kind kan bonden zou ik een kind-vrije vakantie boeken. Ja in de kraamweek was ik te gammel, maar nu ben ik in topvorm. Bovendien de laatste keer dat ik zonder man en kinderen op vakantie geweest ben? Dat moet minimaal 11 jaar gelden zijn geweest. Te triest voor woorden. Als mijn man nu nog ouderschapsverlof zou krijgen, boek ik het eerste de beste vliegtuig naar een adults only resort. Die nachten dat mijn kind spookt? Die zou ik onherroepelijk laten waarnemen door haar vader. Hij heeft er toch extra verlof voor gekregen? Of niet dan? En wat dacht je van weer eens een avondje afspreken met vriendinnen? Lekker zonder de kinderen wat papa werkt aan die relatie tussen zijn kleine?

Ik zie het wel zitten. Liever nu dan toen. Toen was ik zelf veel te gammel om te kunnen genieten van die extra paar handen. Inmiddels zijn mijn bloedjes groot genoeg dat ze mij tijdens dat weekje ook echt wel wat me-time momentjes gunnen.

Wat zou jij doen als je partner met terugwerkende kracht extra vaderschapsverlof kreeg?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]