Denemarken Europa Museum Natuur Travel Uitstapjes met kinderen

Doen op het eiland Møn | Bezoek beroemde krijtrotsen Denemarken

15 september 2019
Krijtrotsen Denemarken

Het Deense eiland Møn is vooral bekend vanwege zijn wereldberoemde witte krijtrotsen. Een bezoek aan de witte kliffen is een belevenis voor jong en oud. Of je nu fossielen en kliffen gaat kijken of je vermaakt in het naastgelegen Geocenter.

Nu mijn oudste dochters de tienerleeftijd hebben bereikt, slikken ze al mijn ideeën voor uitstapjes en bezienswaardigheden niet meer als zoete koek. Vandaar dat ze hun twijfels hadden over het bekijken van krijtrotsen en het zoeken naar fossielen. Want wat is daar nu zo leuk aan?

Video Mons klint

Verschillende routes

Kliffen Mons Klint_The Millennial Mom

Pootje baden op het strand

De kritische houding van mijn tieners verdween als sneeuw voor de zon toen ze het zachte ruisen van de zee hoorden. Op mijn dochters heeft de zee een kalmerende werking. Het maakt ze niet uit of het een zandstrand is of hij bezaaid ligt met keien. Als er een zee is, hebben we maar 1 missie: zo snel mogelijk met onze voeten in het water staan.

Bij de Mons Klint heb je maar liefst 3 verschillende routes:

 • Daal over de trappen af naar het strand beneden
 • Sla rechtsaf voor kinderwagen- en rolstoelvriendelijk pad naar een uitzichtpunt
 • Sla linksaf gaat, naar Dronningestolen, het hoogste punt van de kliffen (128 meter)
Mons Klint bezoeken met kinderen

Chloe op de troon van de prinsgemaal

trappen Mons Klint_The Millennial Mom

Ook voor kleuters zijn de trappen goed te doen

Wij kozen er voor om de trappen af te dalen naar het strand. Het zijn maar liefst 500 treden die je dan afloopt en op den duur ook weer omhoog moet klimmen. Houd er rekening mee dat het boven aan het begin van de trap de temperatuur hoger is en naarmate de afdaling daalt. Naar beneden duurt ongeveer 15 minuten en was wel te doen.  Er zijn verschillende rustpunten ingebouwd met bankjes waar je op kan zitten. Even uitrusten of genieten van het uitzicht. De klim naar boven vond ik pittiger met mijn zwangerschapsbuikje en vermoeidheid van het eerste trimester. Ik heb het gedaan, maar het koste de nodige moeite.

natuur krijtrotsen Denemarken

Flora en fauna rond de kliffen

Over houten vlonders liepen we naar beneden. Heerlijk in de koele beschutting van eeuwenoude bomen van het Klinteskovenbos. Door het hoge krijtgehalte in de bodem, groeien hier bijzondere planten.  Zo zijn er maar liefst 18 verschillende soorten orchideeën. Ze zijn beschermd dus je mag ze niet plukken. Ook zijn de bomen bijna het hele jaar groen wat ook op warme zomerdagen zorgt voor de nodige beschutting.

Krijtrotsen Denemarken

Krijtrotsen Mons Klint

De krijtrotsen van Møn zijn ontstaan in – de naam geeft het al aan- Krijttijdperk. Destijds was het in Denemarken een stuk warmer en stond de zeespiegel ook een stuk hoger. In de zogenaamde Krijtzee leefden allerlei schelpdieren en algen. Als zij dood gingen, zakten ze naar de zeebodem waardoor er een laagje krijt ontstond. Per 1000 jaar groeide deze laag 1 cm. Volgens de informatie duurde dit 70 miljoen jaren. Vandaar dat Denemarken dus onder een hele laag krijt ligt. Tijdens de laatste ijstijd, schoof een gletsjer tegen deze krijtlaag aan en duwde hem omhoog.

Bezienswaardigheden Mon_Denemarken_The Millennial Mom

Op die manier ontstonden de beroemde krijtrotsen van Møn. In Denemarken kun je op 2 eilanden krijtrotsen zien. Op het eiland Møn kan dat bij Møns Klint en Hvide Klint. En op het eiland Sjælland vind je krijtrotsen bij Stevns Klint. Møns Klint is ook het leefgebied van de slechtvalk. Zij broeden in hun nesten op of in de rotsen. Omdat de jaarlijks 2 tot 4 centimeter kleiner worden, heb je ook kans op erosie. Er brokkelen stukken klif af die in de zee vallen. Meestal zijn dat kleine stukjes, maar in 2007 was dat een groot stuk: Store Tale. Dit is nu een schiereiland dat maar liefst 300 meter groot is.

Fossielen zoeken

fossielen zoeken Mons Klint

Op het strand kan je fossielen zoeken. Een leuke bezigheid voor kinderen groot en klein om heerlijk met je handen bezig te zijn. Je kinderen kruipen al snel over het strand om stenen om te keren en te graven in het zand. Maar ook pootje baden is leuk. om te doen.
strand Mons Klint_Denemarken_The Millennial Mom

Het water heeft namelijk verschillende temperaturen. Afhankelijk van waar je het water in gaat. Als het warm weer is en de fel zon schijnt, lijkt het water azuurblauw. Aan het strand is het heerlijk toeven in de luwte van de majestueuze kliffen.

Lunchen in het restaurant

restaurant geocenter

Erg gezond eten

eten Mons Klint

Huisgemaakte snacks

Boven het Geocenter is een restaurant waar je tussen de middag kan lunchen. Houd er wel rekening mee dat Denen over het algemeen een erg gezonde healthy lifestyle aanhangen. Wat betekent dat je in het restaurant dus ook vooral gezonde producten kan krijgen. Denk aan vegan en biologisch. Bovendien is het ook nog een hartstikke duur dus het is verstandig om een eigen lunchpakketje mee te nemen. Vooral voor kinderen.

Ik bestelde een salade, waar ik niet echt van gecharmeerd was. Dat kwam vooral door het groenvoer en de pitjes die ik niet helemaal thuis kon brengen. Of mogelijk was het zwangerschapsmisselijkheid. Gelukkig kocht Chloé in het winkeltje nog een pepermuntlolly die ze wel met mij wilde delen.

Geocenter Møns Klint

geocenter Mon Klint_the millennial mom

In het nabijgelegen Geocenter leer je van alles over fossielen, het ontstaan van de krijtrotsen en het leven van verschillende dinosaurussen in het Krijt tijdperk. Er is een 3D bioscoop waar je met een 3D bril op wordt meegezogen in het leven van de eerste dino’s van Denemarken. Wat ze aten. Hoe ze leefden en hoe ze uiteindelijk door gingen. Met een VR-bril op leer je meer over het leefgebied van de slechtvalken.

dinosaurussen Denemarken_The Millennial Mom

dinosaurussen Geocenter Monsklint

Als je op dinosaurus expeditie door het gebouw gaat, leer je nog meer over deze gigantische beesten. Zo kun je op een cross fit toestel tegen elkaar strijden om te zien welk beest er sneller is.

geocenter_the millennial mom
fossielen zoeken DenemarkenOok hier kun je weer van alles leren over fossielen. Bekijk een berg zand door een microscoop en kijk of je fossielen ziet. Zoals in de meeste Deense musea gaan leren en ervaren hand in hand. Kinderen kunnen dus zelf in de weer met schepjes, water en modder om te kijken of zij een dam kunnen bouwen die erosie tegenhoudt. In het workshop atelier konden de kinderen bovendien nog een eigen potlood maken.

Souvenir winkeltje Mons Klint

In het souvenirwinkeltje koop je natuurlijk allerlei mooie stenen. Boeken over de natuur maar ook schattige dino knuffels.

Ook leuk om te lezen:

Bezienswaardigheden Oost deense eilanden_the millennial mom

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!