Baby

Kraamtijd | 5 dingen die je alleen maar in de kraamweek doet

3 maart 2020
babyvoetjes

De kraamtijd is een magische periode. Al was het alleen maar omdat je van formaat kamerolifantje weer een beetje afslankt naar een andere diersoort. Bovendien krijg je er zoveel voor terug. Te beginnen met een oncharmant netstof onderbroekje met dik kraamverband. Slapeloze nachten en verder een hoop tips en trucs die je overboord zet zodra de kraamverzorgster haar laatste stap bij je over de vloer gezet heeft. En dat zeg ik uit ervaring.

Zittend voeden

Zodra je baby op je borst gelegd wordt, weet het al vaak de weg naar je tepel te vinden. Het enige wat jij hoeft te doen is die twee aspirines slikken tegen de naweeën en relaxed achterover leunen. Okay, dit klinkt relaxter dan dat het is. Wat niemand je verteld heeft, is dat de zuigkracht van een baby aan je tepel voelt alsof er een cavia aan knaagt. Maar ach, vergeleken bij de pijn van een bevalling valt het wel mee. Toch? En tijdens de kraamweek leer je verschillende borstvoedingshoudingen. Waaronder de rugbyhouding voor als je borsten door stuwing eruit zien alsof je een natuurlijke boobjob hebt gedaan. Maar ook zittend voeden. Rechtop in de kussens voorzien van eventueel een voedingskussen. Om dit na de kraamtijd te verruilen voor de meer relaxte variant: liggend voeden. Want waarom zitten als je ook kan liggen (en slapen)? 

Regelmatig temperaturen

Sinds het einde van de zwangerschap bezit ik meer thermometers dan goed voor mij is. Ik kocht er zelf 2 en er zat er 1 in het kraampakket. Maar ervaring leert ook dat ik die dingen dus verder nooit gebruik en ik ze binnen nu en het komende jaar vanzelf spontaan kwijtraak. Ja, echt zonder opzet. Elke keer dat je een luier verschoont steek je de thermometer er even in. Met gevaar voor eigen leven, want baby’s beginnen spontaan te poepen. En je je mag ook dagelijks even bij je zelf kijken hoe de vlag erbij staat. Of je daar op zit te wachten? Nope. Maar je tolereert het. Omdat je weet dat na de kraamweek dit het eerste is waar je mee stopt.

Verschonen bij elk wissewasje

Volgens de verpakking gaan Pampers Premium wel 12 uur mee. Maar tijdens de kraamweek verschoon je bij elk wissewasje die luier. Wat vaak neerkomt op dat je kind niet langer dan 3 uur in een luier zit. Yup, alsof die dingen gratis zijn. Overdag heb ik daar geen moeite mee, maar ‘s nachts kost dit onnodig verschonen gecombineerd met temperaturen, wat weer eventueel een spuitluier veroorzaakt, onnodig veel tijd. En dat wil je niet. Want je zult ontdekken dat elke minuut die je extra kan slapen er een is. Vandaar dat zodra de kraamverzorgster heeft afgezwaaid je een andere verschoningsroutine gaat gebruiken. Lees je gaat het ding verschonen als hij echt vies is. Of als je newborn uit een borst gedronken heeft, in slaap gevallen is en je het wakker wilt maken omdat jij weet dat het anders over 1 uur je weer wakker blèrt. En dat wil je niet tijdens je REM-slaap.

De was

Die uitpuilende wasmand heeft een bodem. En als je geluk hebt, zie je die tijdens de kraamweek. Nou ja, niet jij. De kraamverzorgster. Er is een grote kans dat- als zij het type niet lullen maar poetsen is-  ze die berg was in no-time heeft weggewerkt. Er hoeft maar een hydrofiel, dekentje, setje kleding of pyjama van jezelf een beetje vies te zijn en hoppa daar gaat -ie de was in. Zelf zul je na de kraamweek snel genoeg ontdekken dat een hydrofiel 2 kanten heeft. Als je hem even laat drogen hij zo weer een ronde mee kan. En een keer per dag een schoon setje kleding aantrekken soms voldoende is. Het wordt toch alleen maar vies. De föhn gaat je beste vriend worden bij het vlug laten drogen van natte plekken. En wassen of zorgen dat die wasmand leeg is, is nu niet bepaald je topprioriteit.

Beddengoed

Wat mij betreft is schoon beddengoed het lekkerste gevoel van de hele wereld. En tijdens de kraamtijd bof je. Vergeet je pijnlijke onderkantje, hechtingen en dat o zo charmante netstof onderbroekje met kraamverband. In het kader van hygiëne word je beddengoed namelijk heel vaak vervangen. Als je kleine kinderen hebt, weet je dat je bed binnen de kortste keren onder de vlekken zit. Beetje irritant dat je daarvoor je bed uit moet maar je krijgt er zo iets moois voor terug.

Welke dingen deed jij typisch alleen in je kraamweek?

Ook leuk om te lezen:


Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]