Films & Series Lifestyle

Bridgerton is het sexy kostuumdrama op Netflix dat je gezien moet hebben

28 december 2020
Bridgerton recensie Nederlands+the Millennialmom

De nieuwe Netflix serie Bridgerton is gebaseerd op de eerste 8 boeken van de Amerikaanse schrijfster Julia Quinn. Houd je van kostuumdrama’s, broeierige romantiek en hier en daar scènes die voor rode wangen zorgen? Dan is deze nieuwe serie waarschijnlijk helemaal jouw ding.

Het verhaal

Bridgerton_kostuumdrama Netflix_queen charlotte

Bridgerton gaat over de familie Bridgerton die bestaat uit 8 kinderen. Wiens voornamen allemaal beginnen met een opvolgende letter van het alfabet. We volgen de strubbelingen van brave en perfecte oudste dochter Daphne die naar haar debuut een huwelijkspartner moet vinden. Een precaire zaak. Want daar waar mannen gerust heel wat maîtresses en andere scharrels mochten hebben, wordt van vrouwen verwacht dat ze reiner zijn dan sneeuw.

Alleen al de schijn dat je onteerd bent, kan je kansen op een huwelijkskandidaat van stand als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Wat we ook bij Daphne zien die als perfecte debutant er een hard hoofd in heeft de juiste man aan te trekken. Hilarisch, maar het geeft ook de beklemmende en dubbele moraal uit die tijd weer. Maar waar in menig kostuumdrama de mannen hun heil zoeken tussen de ruisende rokken van een zangeres of toneelspeelster blijken ze hier ook hun eigen worstelingen te hebben. Want als man des huizes en oudste zonen moeten zij ook de nodige torenhoge verwachtingen waarmaken.

Dit maakt Bridgerton leuk

Bridgerton_kostuumdrama Marina_The millennialmom

De onbekende roddelaar

Kostuumdrama’s zijn de ideale uitvlucht voor het dagelijks leven, maar hebben ook de neiging om langdradig te zijn. Als film is het nog wel te overzien, maar als serie was ik toch sceptisch. Maar Bridgerton kijkt lekker weg. Eigenlijk is het een soort van Gossip Girl. Alleen dan lekker ouderwets. Maar de vraag blijft hetzelfde: welk personage wordt ontmaskerd als de alwetende roddelkrant? In dit geval Lady Whistledown. De stem werd ingesproken door Julie Andrews, maar uiteindelijk ben je net zoals Eloise benieuwd wie ze is. Zou het Penelope Featherington zijn?

De muziek

Zoals je dat in Regency drama’s verwacht, bestaat de (achtergrond) muziek voor de vele sociale events uit stemmige strijkinstrumenten. Maar als je goed luistert, zal je al snel ontdekken dat sommige deuntjes je wel heel bekend voorkomen. Ariane Grandes Thank u, next is, gewoon briljant als achtergrondmuziek op het bal waar Anthony elke aanwezige man niet goed genoeg vindt voor zijn zusje. Girls like you van Maroon 5 is een goede keuze als eindelijk de gewenste aanbidders aankloppen bij Daphne’s huis. En Shawn Mendes In my blood is ook een perfecte keuze wals achtergrond als Simon en Daphne afspreken elkaar bij de voornaam te noemen en hoe hun deal eruit gaat zien. De beste keuze? Taylor Swifts Wildest dreams voor een stomende vrijpartij in de stromende regen tijdens de wittebroodsweken. Inderdaad zoiets kun je alleen in je wildste dromen bedenken.

De vrouwen

Voor vrouwen was het leven in de tijd gewoon een stuk lastiger. Of zoals Daphne het in de eerste aflevering al duidelijk maakt, alles komt neer op het moment van je debuut. Dat is ontzettend benauwend. Daphne en Eloise verschillen van elkaar als dag en nacht. Waar de een perfect lijkt, worstelt de ander er mee dat een huwelijk haar roeping is, in plaats van te kunnen studeren. Naarmate de afleveringen vorderen, is het leuk om te zien dat Daphne ook iets kwijt raakt van haar brave imago en Eloise van haar kinderlijke onaangepaste gedrag. Verder zijn er sterke vrouwen zoals Lady Danbury en ook aandoenlijke Penelope gespeeld door Nicola Coughlan de brave Clare van Derry Girls.

Gemengde cast

Queen charlotte-netflix

Terwijl de meeste kostuumdrama’s witter dan wit zijn, valt je bij Bridgerton meteen op: de cast is inclusief. Zoals de duke van Hastings gespeeld door de in Zimbabwe geboren Britse acteur Regé-Jean Page. Maar ook in koningin Charlotte de vrouw van George III herken je duidelijk haar gemengde afkomst. Probeert Bridgerton hiermee een bredere doelgroep aan te spreken? Wellicht, maar er zijn nog andere redenen waarom de serie eruit ziet zoals het eruit ziet.

Allereerst werd het geproduceerd door Shondaland, het productiebedrijf van Shonda Rhimes. Zij is bedenkster van Grey’s Anatomy en zwart. Dus was het meer dan logisch dat de serie een inclusiever karakter zou krijgen dan een gemiddeld kostuumdrama.

Ten Tweede laten BBC series zoals AlT History en Black to life ook zien dat de geschiedenis veel gekleurder was dan we altijd dachten. Wie zich verdiept heeft in de geschiedenis van de British Royals weet dat Meghan Markle niet de eerste zwarte aristocraat was. Verschillende andere vrouwen gingen haar voor. Zo wordt van koningin Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz beweert dat ze gemengd bloed heeft. Als je de statige schilderijen van haar ziet, zie je het ook overduidelijk. En ook koningin Philippa van Henegouwen vrouw van Edward III was zwart. De aanwezigheid van adel zoals lady Dido Elizabeth Lindsay en Lady Omoba Aina Forbes-Bonetta in de hogere kringen laten zien dat de Britse aristocratie meer gemengd is dan we altijd dachten en gemengde huwelijken ook voorkwamen. Bridgerton handelt dan ook vanuit de gedachte : wat als een zarte koningin nu haar macht en invloed had aangewend om de hogere kringen mogelijk te maken voor meer POC’s (People of colour).

Bridgerton was het perfecte cadeautje om deze kerstdagen te bingen. Normaal trek ik series niet en haak ik af bij teveel cliffhangers, maar de snelheid, eigentijdse karakter en overzichtelijk aantal afleveringen, maakt dat ik nu stiekem wel smacht naar seizoen 2. Yep nu al.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]