Mama

Kolven, hoe gaat het nu?

3 november 2015
kolven hoe gaat het nu

Dat kolven, is wel een even terugkerend thema op mijn blog. Op mijn laatste post kreeg ik zoveel lieve reacties. Daarom wil ik nu ook wel even de tijd nemen om weer even een update te schrijven. Niet omdat ik nu wil vertellen hoe het moet maar meer om te laten horen hoe het ook kan gaan. Wellicht heeft een andere moeder die twijfelt er steun aan. In elk geval bedankt voor de lieve reacties en tips. Dat de melkproductie terugloopt, is waarschijnlijk ook niet zo raar. Ik werk 32 uur in de week. Iets wat ik voorheen ook deed, alleen had ik toen 2 kinderen. Geen 3. Sliep ik aan een stuk door, terwijl ik nu al 5 maanden lang ‘s nachts onderbroken word.

Hoewel ik na anderhalf jaar werk zoekend een mooie baan gevonden heb, ervaar ik de combinatie met mijn gezin als erg druk. Nee, ik heb geen stress maar ik sta wel onder spanning. De lat ligt erg hoog. Dat begint ‘s ochtends als om alles en iedereen klaar te krijgen voor de opvang. In de avond om iedereen op tijd van de opvang af te halen en oh ja, eten klaar maken en graag ook op een fatsoenlijke tijd naar bed ( misschien moet ik eens een post schrijven over ons dagritme). Kortom de lat ligt erg hoog. En ergens wordt daar de rekening van betaald.

Zoals ik in mijn laatste post vertelde heb ik een nieuwe kolf gekocht. Inmiddels ben ik ‘al’ anderhalf week trotse eigenaar ven de Medela Freestyle. Volgers kenners, een uitstekende keuze waar ik geen spijt van zou krijgen.  De eerste keer dat ik de kolf mee naar het werk nam, koste het mij wat meer tijd om alle onderdelen in elkaar te zetten, maar inmiddels heb ik de handigheid te pakken.

De beloftes dat een dubbelzijdige kolf voor meer melkproductie zorgt, lijken in de praktijk waar. Okay nog steeds houd het niet over hoor. 50 ml per borst is niet veel. Vooral niet als ik dan de flesjes van collega’s zie die 150 ml kolven! Daar kan ik alleen maar vol bewondering naar kijken. Maar toch ben ik happy. Waar ik 2 weken terug uit beide borsten met veel moeite 75 ml wist te toveren, is 2 keer 50 ml samen wel 100. Soms maakt dat een wereld van verschil. Als ik dus 2 keer kolf heb ik 200 ml en dat is voldoende voor een voeding. Bovendien is het haalbaar om na en werkdag thuis 2x te kolven.
Te weten dat het mij lukt om het ontbrekende aantal milliliters bij te kolven zonder dat ik daarvoor delen nachtrust moet opofferen, geeft enorm veel rust in mijn hoofd. Dat is een kant van het verhaal.

Daarnaast loopt de melkproductie ook een klein beetje op. Twee weken geleden had ik na 1 dag kolven 150 ml. Afgelopen week was het 300 ml. Okay het is niet de 450 ml die ik de eerste weken nadat ik met werken begon had, maar het is een stap in de goede richting. Ik merk dat ik het van deze quick wins, of kleine mijlpaaltjes moet hebben. Te zien dat het in kleine stapjes de goede kant op gaat, werkt heel motiverend.

Op mijn vrije dag probeer ik zoveel mogelijk rust te houden. Ook al vind ik het enorm leuk om dan gezellig iets voor mijzelf te doen, het is beter dat ik voorlopig even thuis ben. Dan kan ik Miss C om de 2 uur aanleggen. Niet omdat ze dit nodig heeft, maar zij drinkt wel en voor mijn melkproductie is het goed. Dus doe ik dit.

De neusspray heb ik ook. Wanneer ik dit gebruik, voel ik na een minuut of 2 een soort van stuwing. Eerst begon ik dan met kolven. Dit ging prima er kwam melk. Maar inmiddels ben ik aan het experimenteren om te kijken of ik er het maximale uit kan halen door alvast bezig te zijn met kolven voordat ik de stuwing voel. Ergens heb ik het rare idee dat ik dan beter gebruik kan maken van de stuwing. Ook al heb ik daar geen hard bewijs voor want de gebruiksaanwijzing zegt zoiets niet. In elk geval helpt het om het te ‘voelen’.

Aan het eind van de week voelde ik mij minder gespannen dan aan het begin. Ik had namelijk al een paar dagen gezien dat ik voldoende melk kolfde. Dat gaf rust en daarom wilde ik het eens zonder de spray proberen. Hij werkt maar wat als mijn lichaam er nu aan went dat ik mijzelf kunstmatig oxytocine toedien? Verslapt het effect dan?

Dus vol goede moed begon ik aan een kolfbeurt zonder neusspray. En? Ook dat ging goed. De opbrengst was even veel als met. Dus ik ga vanaf nu vaker proberen om zonder te kolven. Mocht het niet lukken om een goede toeschietreflex op te wekken? Dan weet ik dat ik hem binnen handbereik heb. Dus tot zover de kleine veranderingen en hoogtepuntjes in mijn kolfverhaal. Nog enkele weken en dan is Miss C 6 maanden. Ik ben benieuwd hoe ik er dan voor sta.

Q Heb jij borstvoeding gegeven in combinatie met werken? En wat vond jij een ideale combinatie tussen werk en privé?

 • Reply
  Help, mijn borstvoeding loopt terug! - GoodGirlsCompany
  17 september 2017 at 09:31

  […] Kolven, hoe gaat het nu? […]

 • Reply
  Ervaringen Medela Swing of Medela Freestyle
  16 mei 2017 at 22:31

  […] het een verschil! Binnen anderhalve week was de melkproductie op een acceptabel niveau en zag ik de toekomst weer rooskleurig […]

 • Reply
  Romy
  5 november 2015 at 08:37

  Ik had ook een Medela Freestyle, en vond dat een ideale kolf. Maar bij mij liep de productie uiteindelijk wel terug, dus uiteindelijk heb ik het helemaal afgebouwd. Toen heb ik uiteindelijk een half jaar borstvoeding gegeven.

 • Reply
  Tamara
  3 november 2015 at 11:13

  Wat fijn dat de kolf fijn werkt en je productie weer meer is. Ik had een 2e hands enkele kolf en deze werkte prima. Toch ga ik bij een tweede voor een nieuwe denk ik. Het jaloers zijn over de productie van andere herken ik wel 🙂

 • Reply
  Nicole Orriëns
  3 november 2015 at 09:16

  Fijn dat het kolven weer wat beter gaat! Zelf was ik fulltime thuis waardoor ik het makkelijker had denk ik. Ik kon makkelijk direct voeden en hoefde niet te kolven.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger
 • Kraamweek dag 6✨Afscheid nemen en verwelkomen liggen dicht bij elkaar deze week. Vandaag afscheid genomen van de verloskundige. En daarmee ook van een fase in mijn leven. Ik zal nooit meer een baby krijgen. En ondanks dat ik mijn gezin compleet vind, geeft dat toch een dubbel gevoel 🥺 Is dit herkenbaar? .
.
.
#baby #newmama #dutchmom #melaninbeauty #melaninpoppin #tbb #blackgirlmagic #baby #geboortenieuws #zoon #momblogger #mamablogger #mamaleven #momlife
 • ✨Cling to what is good✨De nachten zijn kort en de dagen zijn lang. Maar Novan doet het goed. 💙En nadat ik me maanden door alle ongemakken van de zwangerschap geworsteld heb en eerder het meer voelde als overleven in plaats van leven ben ik nu zo blij dat mijn lichaam zich begint te herstellen. Ik weer gewoon adem kan halen, niet meer ellendig voel vanwege een laag ijzer en hb. En bovenal geen medicijnen meer hoef te gebruiken. Totaal geen last van Baby Blues 💙in mijn geval ben ik er alleen maar op vooruit gegaan 🙏🏾
.
.
.
#newborn #newbornbaby #newbornfotografie #newbornfoto #baby #mama #newbornmommy #mixedbabies #mixedrace
 • De roze wolk is enorm. Ik heb hem lekker een paar dagen voor mijzelf gehouden maar daar is hij dan: Novan Xem Isaiah Nevis 💙 31.01.2020 geboren om 5:37 uur. 
Hij werd ruim tweeënhalf week te vroeg geboren. Perfect getimed anders zou ik worden ingeleid. Nu dankzij @dedoulas en @puurvroedvrouwen een hele mooie hands-off thuisbevalling gehad in bad. Zo mooi om te ervaren dat mijn zwangerschap en bevalling die in principe medisch waren met de juiste mensen om je heen toch natuurlijk verlopen kan. Waarbij jezelf de regie houdt en bepaalt wat jij wilt. Mijn gezin is compleet en deze bevalling was de beste afsluiting 💖
.
.
. #newborn #rainbowbaby #scriptureblanket #modernburlap #isaiah66 #zoon #geboren #helloworld #geboorte #geboortenieuws #baby #mama #mamablogger #mommyblogger #mommy #birthannouncement #birth #rainbowbaby🌈 #rainbowbabies #rainbowbabyannouncement
 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger

Dit zijn wij!