DIY Seizoenen

DIY | herfstslinger van gedroogde sinaasappels

8 oktober 2019
herfstslinger gedroogde sinaasappels_The millennial mom

Rond deze tijd van het jaar vind je buiten herfstschatten zoals dennenappels, eikels, en kastanjes. Perfect want je maakt er de leukste herfstdecoratie mee. Combineer het met herfstfruit zoals appels, sinaasappels en (stoof)peren en je haalt de herfst lekker naar binnen.  Ik maakte een herfstslinger van gedroogde sinaasappels die het raam in onze woonkamer helemaal opfleurt.

Gedroogde sinaasappels zelf maken

herfstslinger van gedroogde sinaasappels

Rond deze tijd van het jaar kan je makkelijk aan gedroogde sinaasappels komen. Je vindt ze als herfstdecoratie bij je plaatselijk tuincentrum. Maar je koopt ze ook voor een habbekrats bij de Action of Xenos. Toch stond zelf maken al heel lang op mijn wensenlijstje. Gewoon omdat je huis er zo lekker van gaat ruiken. Bovendien is het niet moeilijk het enige wat je nodig hebt is wat sinaasappels en heel veel geduld. Het proces van uitdrogen neemt in een gewone oven toch al snel 4 uur in beslag.

Benodigdheden

 • 2 grote sinaasappels
 • bakplaat
 • bakpapier
 • keukenmes
 • snijplank

Zo maak je het

gedroogde sinaasappels maken

 • Snijd 2 sinaasappels in dunne schijfjes.
 • Leg de sinaasappelschijfjes vervolgens op het bakblik met keukenpapier
 • Plaats het bakblik in het midden van de oven. Ik zette mijn oven op de hetelucht stand en op 100° C. Dit is warm genoeg voor 4 uur. Bij hogere temperaturen heb je al snel dat de sinaasappel schijfjes verbranden. Dit levert donkerbruin of zwart geblakerde sinaasappels op wat ik persoonlijk minder mooi vind.
 • Vervolgens keerde je de sinaasappels na 2 uur bakken in de oven om op het bakblik.

Waarschuwing:100° C is warm genoeg voor 4 uur. Bij hogere temperaturen heb je al snel dat de sinaasappel schijfjes verbranden. Dit levert donkerbruin of zwart geblakerde sinaasappels op wat ik persoonlijk minder mooi vind. Nu behouden ze hun mooie oranje kleur. De schijfjes ruiken citrus achtig en zijn flexibel genoeg om er een draad door te rijgen. Je kan de sinaasappels als ze zijn afgekoeld bewaren in een plastic zakje.

Herfstslinger van gedroogde sinaasappels

herfstknutsels_gedroogde sinaasappels maken

In mijn knutselkast bleek ik nog voldoende herfstdecoratie van de afgelopen jaren te hebben liggen. Het merendeel had ik destijds ingekocht bij Xenos en Action. Inclusief gedroogde sinaasappel schijfjes. Toch vond ik die van mij mooier. De eerdergenoemde schijfjes waren in de loop van de jaren oranje bruin geworden terwijl de zelf gemaakt sinaasappelschijfjes een mooie warme oranje kleur hadden en lekker roken.

Benodigdheden

 • touw
 • gedroogde sinaasappel schijfjes
 • kastanjes (deze liet ik 2 uur in de oven bakken op 100° C om er voor te zorgen dat alle beestjes die er eventueel in zitten dood zijn)
 • kaneelstokjes
 • andere herfstdecoratie
 • hamer
 • spijker (of handboortje)
 • lijmpistool

Zo maak je een herfstslinger

raamdecoratie herfst_the millennial mom

Maak een patroon

Bedenkt van tevoren eerst goed welk patroon je wilt maken. Zo weet je ook beter welke benodigdheden en materialen je nodig hebt. Onze slinger ziet er zo uit omdat ik Chloé op de vloer het patroon liet maken. Zij koos voor deze materialen.

Touw afmeten

Ik mat de hoeveelheid touw af die nodig is voor een slinger bij ons raam. Inclusief wat extra lengte die nodig is om de kaneelstokjes te bevestigen en een extra knoopje te maken achter de kastanjes

Sinaasappelschijfjes rijgen

Met een scherpe spijker (breinaald kan ook) boorde ik een gat door het midden van het sinaasappelschijfje. Dit ging overigens erg makkelijk. Ik trok het schijfje door tot aan het einde en legde een knoop. Wel zo dat er voldoende touw over is om alsnog de slinger aan te bevestigen.

Kastanjes rijgen

Met een hamer en spijker sloeg ik een gaatje door de kastanjes. Dit herhaalde ik aan beide kanten een paar keer totdat het gat groot genoeg was om het touw door de kastanje(s) heen te rijgen,

Overig

herfstslinger maken met kinderen

De kaneelstokjes kan je vastmaken door er met touw een knoopje omheen te leggen. En de hartjes heb ik met het lijmpistool op het touw vastgemaakt.

Nog meer leuke herfst blogs om te lezen

Herfstlinger maken met kinderen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]