Mama Opvoeding

Je weet dat je HE-LE-MAAL klaar bent met het schooljaar als

7 juni 2016
klaar met het schooljaar

Toen ik vorige maand in de stromende regen in de langste ochtendfile van dit jaar stond, besefte ik het: ik ben HE-LE-MAAL klaar met het schooljaar.

Ik kan de de zin niet meer opbrengen om dagelijks twee kinderen uit hun bed te plukken die er zelf ook geen zin meer in hebben. Treuzelen bij het aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Eigenlijk alles wat in de ochtend moet gebeuren. Dat je dan 2 minuten voor tijd aan komt rijden en wanneer je ze afzet ontdekt dat ze toch de rugtas vergeten zijn. Oeps! Al de 2de keer in 1 maand tijd.

Handige uitvinding

Laten we eerlijk zijn school is een super handige uitvinding. Het houdt je kinderen en groot deel van de dag bezig zodat jij tijd hebt voor andere dingen. Ze leren er nuttige dingen. Wat maar goed is ook want van mijn rekenkwaliteiten moeten ze het niet hebben. Ze maken er vriendjes en vriendinnetjes die hopelijk net zulke toffe ouders hebben als zij.

Voornemens voor het nieuwe schooljaar

Elke nieuwe schooljaar begin ik met frisse moed. En elk schooljaar begint na de 2 weken meivakantie het verval in te zetten. Vorig jaar omdat ik bijna was uitgerekend en al op mentale vakantie was. Ook dit jaar brokkelt die ijzeren discipline af zoals een ijsschots in het huidge klimaat. En blijkt mama ook maar eens mens te zijn. Deze laatste schoolweken die aan elkaar hangen van schoolreisjes, sportdagen, extra veel buiten spelen, meester- en juffendag, schoolfeestjes, nog allerlei educatieve uitjes waar ze ouderparticipatie voor nodig hebben vind ik echt afzien.

Het liefst haal ik mijn kinderen gewoon eerder van school. Maar dat mag dan weer niet want leerplicht. Voor je het weet staat er een leerplichtambtenaar in je nek te hijgen. Dus tandjes op elkaar als ze bij thuiskomst vertellen dat ze voor de 3de keer die week een watergevecht hebben gehouden op het schoolplein. Het was vast tijdens een educatieve les…hoop ik…tegen beter weten in. Ik ben er klaar mee, ik zeg het gewoon hardop. Ik heb het gehad met het schooljaar. En vele ouders met mij.

Je weet dat je HE-LE-MAAL klaar bent met het schooljaar als…

Nét op tijd op school

ze voor de zoveelste keer die week nét op tijd bij school worden afgezet. “Doorlopen kinders, jullie hebben nog 2 minuten en dan moet je in je klas zitten!” Gil ik ze dan vanuit de auto over hun schouders na. Aan het begin van schooljaar loop ik nog met ze mee naar de klas en sta ik het schoolplein te wachten. Maar deze laatste weken maak me niet meer druk om hoe ze die jas ophangen, tas in de daarvoor bestemde bak pleuren en door de gangen rennen (lópen niet rennen) naar hun eigen klas.

Speelafspraakjes

je inflexibel wordt met speelafpraakjes. Het kind van die moeder die haar eigen kind nooit kan ophalen? Daar ben je klaar mee. Ook al is het dan de bff van je eigen bloedje. Nee, is nee. Heel jammer dat ze niet kan spelen, maar dat ligt niet aan jou. Ik haal mijn eigen kinderen op en vertik het om het taxibedrijf te spelen van andermans kinderen. Sowieso kan ik er helemaal niet rouwig om zijn als ze geen speelafspraakjes hebben en ik dus nadat ik ze opgehaald heb, fatsoenlijke kleding kan uittrekken.

Ik mis iets

Je delen uit de boeiende levens van de vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen begint te missen. Je goedbedoelde interesse in de relatie van die en die wordt genadeloos afgestraft met een zucht, rollende ogen en “Tsss, mam dat die all la-hang- uit”

Schooltas vergeten

Voor de zoveelste keer die maand de schooltas vergeten wordt. Het hele jaar ben ik hier scherp op. Hoor ik mijzelf tot uit den treure mijn kinderen er aan herinneren of ze alles hebben. Maar die laatste paar weken, rijd ik heel wat keren terug naar huis om dat ding op te halen omdat dochterlief het weer vergeten is en ik er blijkbaar ook niet eerder aan denk dan voor de schoolpoorten.

Wat zit er in de lunchtrommel?

Het je niet schelen kan wat je kinderen in hun lunchboxes voor school stoppen. Ja, ik weet dat er een of ander geen snoep-alleen-verstandig beleid is. Houd ik mij het hele jaar ook heel goed aan. Alleen gezonde dingen voor mijn kroost. Maar die laatste weken kan het zomaar zijn dat ze in hun lunchbox een beschuit met Nutella hebben zitten waar ook nog eens cupcake versiering op zit. Mijn voorraad Milka Tender cakejes gaan wel heel erg hard. Dat komt echt niet alleen door mij.

Verrassingsrugzak

Geen idee hebt van wat er verder nog in hun rugtassen zit. Aan het begin van de meivakantie is de rugzak van Miss B nog gewassen. Aan de buitenkant is hij dus nog redelijk schoon. Of er binnenin een beschuitje ligt te schimmelen, brief waar mijn handtekening voor nodig is zit of misschien toch wel die oefeningen voor de laatste tests voor de vakantie? Geen idee!

Snoozen

Je echt elke seconde dat je in bed kan blijven liggen optimaal benut. Ik zet de wekker om 6 uur. Voed Miss C op tijd, maak de andere kinderen wakker en sommeer ze op te schieten. Maar zelf kom ik als laatste aangekleed naar beneden. Als de dames hun ontbijt hebben gegeten en de schooltassen hebben gepakt.

Klaar met ouderparticipatie

Ze niet meer op ouderparticipatie van jouw kant hoeven te rekenen. Al het speelgoed dat afgesopt moet worden, de excursies waar ze nog even vlug die laatste weken naar toe willen, de moestuin die onkruidvrij gemaakt moet worden? Over een paar maanden staan jij, je auto en alles wat ze nog meer nodig hebben weer ter beschikking van de school. Sowieso past er geen ander kind in mijn auto voordat ik het ding eerst naar de wasstraat breng en grondig schoonmaak. Stukjes chips, verloren snoepjes, aangeknaagde Cracottes en vergeten tekeningen…ik sluit niet uit dat je ze momenteel onder of rondom de achterbank vindt.

Late bedtijd

bedtijd steeds later wordt. Eerst was het half 8, toen werd het 8 uur om diezelfde week al op te schuiven naar half 9. Inmiddels ligt het ergens tussen half 9 en 9 uur. Komt door de warmte een moeder die het allemaal wel best vindt.

Creatieve schoolkleding

de kleding van je kinderen steeds creatiever wordt. Aan het begin van het schooljaar voerde je strijd met je dochter over waarom ze haar verkleedjurk met glitterhakjes niet aan mocht. Aan het eind van het schooljaar zeg je welgemeend “Goedemorgen lieve schat, wat zie jij er mooi uit! Fijn dat je jezelf al aangekleed hebt!” Je allang blij bent dat ze 2 sokken aan heeft. Wie zegt dat ze moeten matchen? En die rode jurk die sommige mensen met Kerst associëren?! Hey, een jurk is een jurk!

Huiswerk van je kinderen maken

je huiswerk van je kinderen gaat maken. Niet omdat je daar nu zoveel zin in hebt, maar omdat de gedachte dat je je kind er met veel geduld doorheen moet loodsen vele malen erger is. En tijd kost die je gewoon aan andere belangrijke dingen Netflix wilt besteden.

Speelgoed op school

Speelgoed en knuffels ook een dagje meelopen met jouw kind op school. Pick your battles. Nadat je je 30 weken verzet hebt en uitgelegd waarom niet, moet je gewoon je verlies erkennen. Over enkele maanden gaan we die strijd gewoon weer met frisse moed aan.

Op tijd ophalen van school

op tijd zijn om ze na schooltijd op te halen net zo’n opgave is geworden als ze ’s ochtends op tijd op school af te leveren.

Bye wekelijkse nieuwsberichten

je niet eens meer de moeite neemt om de digitale weekberichten die de klas van je kind stuurt te lezen. Alleen al als ik de titel ‘nieuws uit groep 4’ of ‘nieuws uit groep 6’ zie is dat voor mij een reden om hem 5 dagen later te openen. En als ik dat ding dan in een vlaag van ‘laat ik eens een betrokken ouder zijn’ open, ontdek dat ik altijd dat ik niks gemist heb.

Blij worden van de zomervakantie

alleen al de gedachte aan de zomervakantie je blij maakt. Uitslapen want ik parkeer ze ’s ochtends gewoon voor de TV. Pyjamadagen tot 12 uur terwijl de man des huizes op tijd opstaat om naar zijn werk te gaan. De rest van de dag leuke dingen doen. Geen gezeur om speelafspraakje met vriendjes en vriendinnetje want ja die zijn op vakantie en mama gaat echt niet checken of ze thuis zijn tenzij ze toffe ouders hebben. Laat eten want we hoeven niet naar sport, hobby’s of wat dan ook. En al helemaal niet op tijd opstaan.

Ben jij ook HELEMAAL klaar met het schooljaar? en waar kijk je naar uit?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte foto via Shutterstock

 • Reply
  Anne-Marie
  20 juni 2017 at 14:13

  Herkenbaar! En tegelijkertijd ook wel weer dubbel, omdat dit de laatste 3 weken van groep 8 zijn maar ik nog niet kan wennen dat mijn ‘kleine’ jongen straks naar de middelbare school gaat. Slik.

  • Reply
   Josan
   23 juni 2017 at 07:30

   Snik 🙁 ik moet nog een jaartje maar ik denk nu al dat ik het lastig ga vinden als dat moment komt. Sterkte Anne- Marie misschien dat je er over een aantal maanden aan gewend bent.

 • Reply
  Kreanimo (@IlseVerhoeven81)
  11 juni 2016 at 07:01

  Hier staan wel wat bekende dingen in ja 🙂

  Dat vriendje dat niet kan worden opgehaald, heb ik gelukkig niet, dat zou ik ook vertikken!

  Ik ben er ook klaar mee (als leerkracht)

  als de leerlingen voor de tiende keer deze week om een prul ruzie zitten maken als kleuters terwijl het pubers zijn

  als ik voor de vijfde keer de les moet stilleggen omdat ze de fut niet meer hebben om te zwijgen tijdens mijn vijf minuten instructie

  als ik denk ’trek je plan’ als er meer als de helft zijn spullen niet bij heeft. (In het begin voorzie ik extraatjes 😉 )

  • Reply
   Josan
   11 juni 2016 at 07:50

   Ah verfrissend, om ook eens de andere kant van het verhaal te horen. Voor leerkrachten moeten die laatste weken ook erg zijn.

 • Reply
  Fatima Michelle
  9 juni 2016 at 10:48

  Nou ik ben der ook he-le-maal klaar mee. Ik sta ook om 6 uur op normaal en vertrek om half 8 met de bus. In. Antwerpen. En dat is de HEL gewoon. Die mensen hier zijn zo raar, ze maken bijna nooit een praatje, staren stoïcijns voor zich uit en zijn gewoon stom. Dus als ik de bus heb gepakt moet ik de tram pakken, met de buggy. En als de mensen niet irritant zijn, is het wel die kleine die dwars ligt. Elke dag ben ik 4 uur bezig met reizen. Ik ben dan ook blij als ze ziek is of zoals vandaag, ze kon gisteren niet slapen en om 12 uur sliep ze nog niet, vanmorgen kon ik haar er niet uit krijgen. Jammer dan. Ik kan mezelf moeilijk motiveren hoor.

  Sowieso ben ik eigenlijk helemaal niet voor school, thuisonderwijs is veel beter maar omdat die kleine (haar broertje van 2) zo druk is, was dat niet meer te doen. Ze moest wel naar school en omdat ze half Marokkaans is, vond ik het belangrijk dat ze naar een school ging waar haar identiteit gewaarborgd zou worden. Hier in België zijn zoveel racisten, ook op school krijgen kindjes soms zulke achterlijke dingen te horen, dat wilde ik haar niet aandoen. Dus koos ik voor een school in Borgerhout wat dus niet heel ver is maar wel met het openbaar vervoer.

  Ik zou graag naar Nederland gaan want daar vond ik het toch echt wel minder erg om de kinderen naar school te brengen en daar waren ze ook helemaal niet racistisch. Iedereen werd gewaardeerd. Maarja mijn man die voelt zich thuis hier in dit stomme land en voor mij is het elke dag een struggle als ik naar buiten ga. Als ik binnen blijf is het goed maar als ik naar buiten ga word ik weer geconfronteerd met dit land. Dusja ik ben echt meer dan klaar met school en ik kan niet wachten op de vakantie, lekker uitslapen en lekker naar Spanje. Maar nu eerst, de Ramadan nog hahahahaha

  • Reply
   Josan
   11 juni 2016 at 07:58

   Zou het je helpen als je een auto had waarmee je ze naar school kan brengen? 4 uur per dag reizen is verschrikkelijk slopend. Ik ken het Belgische scholensysteem niet, maar dat klinkt niet positief.

   • Reply
    fatimama michelle
    12 juni 2016 at 12:30

    Jawel, ik zou mijn rijbewijs ook moeten halen. Dat zou het wel verbeteren. Ik moet alleen even wachten tot de jongste naar school gaat. Dan heb ik meer tijd.

 • Reply
  Kim
  8 juni 2016 at 01:08

  Ik ben het helemaal met je eens. En dan moeten wij ook nog eens tot de 23e juli. Ik kijk het meeste uit naar 4september dan begint mijn meisje op de basisschool!

  • Reply
   Josan
   8 juni 2016 at 21:33

   Oooh wat erg dat is nog verschrikkelijk LAAAAAAAAAAAAANG. Sterkte de komende paar weken.

 • Reply
  Manon
  7 juni 2016 at 15:53

  HAHA hier kan ik me nu al in verplaatsen. Leuk stukje!

  • Reply
   Josan
   8 juni 2016 at 21:34

   Dank je wel Manon, jouw tijd komt nog wel 😉 Koester je weekendjes Texel zolang het nog kan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]