Spelen

Kinderfiets kopen? Met deze tips is dat makkelijk!

3 augustus 2016
Tips voor het kopen van een kinderfiets_GoodGirlsCompany_Tips voor kopen eerste kinderfiets_welke maat kinderfiets

Als je kind te groot is voor een driewieler en een loopfiets ook geen uitdaging meer biedt, is het tijd voor een echte fiets. Met onze tips voor het kopen van een kinderfiets weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van de eerste fiets.

tips kinderfiets kopen_welke fiets maat_grootte kinderfiets_GoodGirlsCompany

Er komt een moment dat jouw kind klaar is voor z’n eigen fiets. Of ze nu al zonder zijwieltjes kan of nog net niet; een nieuwe fiets kopen is het leukste wat er is voor een kind. Maar waar begin je met het uitzoeken van een kinderfiets? Wij zetten een paar handige tips voor het kopen van een kinderfiets voor je op een rijtje.

Tips voor het kopen van een kinderfiets

Nieuwe of tweedehandskinderfiets

Het begint natuurlijk met de vraag of je een nieuwe of gebruikte fiets zoekt. Of misschien heeft een familielid of kennis nog wel een fiets over van die ergens in het hoekje van de schuur of garage stof staat te happen. Wat je kiest is uiteraard ook afhankelijk van het bedrag dat je wilt uitgeven. Maar ook van hoe zuinig je kinderen met hun fietsen zijn. Als ik kijk hoe mijn middelste met haar fiets om gaat, ben ik blij dat het gewoon een tweedehandsje is.

Kwaliteit is belangrijk

Voor een kind is de kleur vaak enorm belangrijk, maar als ouder kijk je waarschijnlijk ook naar  de veiligheid en kwaliteit. Een kinderfiets moet stabiel zijn en tegen een stootje kunnen. Hoe stabieler de fiets is, hoe meer vertrouwen een kind krijgt in z’n eigen fietskunsten. Dus hoe beter een kind leert fietsen. Zorg dat je een goede kwaliteit kinderfiets koopt.

 • let erop dat de bewegende delen zijn afgeschermd.Is het spatbord dicht? Heeft het eventueel jasbeschermers nodig?
 • koop voor jonge kinderen een fiets met een terugtraprem in plaats van een handrem.
 • En een fiets zonder versnellingen
 • Test bij aankoop de remmen
 • let op d everlichting. Is het spatbord aan de achterkant wit? Heeft het een lamp aan de voorkant? Zitten er reflectoren op?

Welke maat kinderfiets heb ik nodig_goodGirlsCompany_tips kinderfiets kopen

Welke maat kinderfiets heb ik nodig?

Koop een kinderfiets NOOIT op de groei. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Bij een goede maat kinderfiets kan je kind nog met de tenen op de grond komen. Een fiets die net ietsje te groot is, is daarentegen geen probleem. Let er op dat je dochter tijdens het fietsen niet met haar knieën tegen het stuur komt.  Maar hoe weet je welke maat kinderfiets je moet hebben? Fietsen worden ingedeeld op wielmaat. Het tabel hieronder geeft aan wat de goede maat kinderfiets is.

BandenmaatLichaamslengteLeeftijdKledingmaat
12 inch95 cm2-4 jaar92-98
14 inch100 cm3-5 jaar98-104
16 inch105 cm4-6 jaar104-110
18 inch110 cm5-7 jaar110-116
20 inch115 cm6-8 jaar116-122
22 inch122 cm7-9 jaar122-128
24 inch130 cm8-12 jaar128-140
26 inch145 cm10-14 jaar140-152
28 inch145+ cm12+volwassen

 

Hoewel je een kinderfiets dus nooit op de groei moet kopen, is het wel handig als je hem makkelijk kan aanpassen. Voor je het weet zijn ze weer een paar cm gegroeid tijdens de vakantie. Dan wil je met een paar eenvoudige handelingen de fiets aanpassen aan de nieuwe lengte. Gelukkig hoef je voor deze opties tegenwoordig niet de hoofdprijs te betalen. Voor een scherpe prijs kun je al een goede kwaliteit kinderfiets vinden.

Een trendy kinderfiets

Vroeger was een kinderfiets alleen in basiskleuren te krijgen, zoals rood, groen en blauw. Nu kun je het zo gek niet bedenken of het is leverbaar. Voor meisjes zijn er eindeloos veel variaties op de prinsessenfiets en voor jongen is er een kinderfiets in legerprints en allerlei andere stoere kleurencombinaties. Of zijn je kinderen misschien al groter en willen ze een hippe mountainbike of BMX?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kinderfiets?

Samen een fiets uitzoeken, hoe leuk is dat? Dat gaat van een loopfiets tot een mountainbike. Een kleine hummel kan een loopfiets als snel zelf berijden. De eerste kleine fiets stapjes worden dan samen met jou gemaakt. De volgende stap is natuurlijk een fiets met zijwieltjes. Goed om zelfstandig te oefenen om z’n evenwicht te bewaren. En als de wieltjes er eindelijk af kunnen komt de volgende belangrijke stap, de keuze voor een jongens- of meisjesfiets. En dan als laatste komt onze meest belangrijke stap: het loslaten van je kind. Je kind gaat zelfstandig fietsen. Misschien zelfs al alleen naar school.

Een kinderfiets volgt de zelfstandigheid van je kinderen. Tot ze opgroeien en alles zelf kunnen…

Dit waren mijn tips voor het kopen van een kinderfiets. Waar let jij op bij de aanschaf?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto’s: bron

♥ Dit blog is een samenwerking.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  3 augustus 2016 at 13:56

  Ik geloof dat ik vooral op de remmen lette. En natuurlijjk ook wel of het frame stevig en sterk was. Verder was de prijs ook altijd wel een aandachtspunt.

  Huisvlijt

 • Reply
  Nesrin
  3 augustus 2016 at 13:12

  Fijne tips Josan. Ik heb onlangs een fiets voor mijn dochter van 8 gekocht en dit ging anders dan de fietsen die ze hiervoor heeft gehad. Nu is tijd voor versnellingen 😉 Mijn zoon van 4 fiets nog op zijwielen en we gaan oefenen zodat deze er binnenkort af mogen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]